Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 08:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 14:53 
Szeregowy
Szeregowy

Zmieniłem poszukiwaczy w tekście na wandali i rabusi.

Przy okazji dwa sprostowania.

1. Redakcja Archeowieści jest jednoosobowa.
2. Nie jestem archeologiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 15:31 
Główny Administrator
Główny Administrator

Oburzenie kolegów jest jak najbardziej na miejscu.
Ilu z nas doprowadza do szału okreslenie "Polskie Obozy Koncentracyjne" ?
Dokładnie tak my sie czujemy jak do każdego idioty rozbrajającego pocisk, złodzieja i zlomiarza z wykrywaczem dopisujecie - poszukiwacz skarbów.
To takie fajne okreslenie medialne a rzetelność dziennikarska jak i etyka pozostawia wiele do życzenia.
Nie każdy gryzipiórek jest dziennikarzem jak nie każdy poszukiwacz rabusiem.
Jacek Wielgus - FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 15:46 
Szeregowy
Szeregowy

Tak mi się zdawało, że skąś znam nick FDJ :). Rozmawialiśmy rok temu podczas konferencji poświęconej używaniu detektorów i poszukiwaczom skarbów w IA UW :). Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 16:35 
Weteran
Weteran

Archeowieści napisał(a):
@ ramirezo, robi, major, argo
A na jakiej to podstawie zakładacie, że na pewno chcieli ją przeszukiwać wykrywaczami?? Jest jakieś słowo o detektorystach w tekście??

w tekście nie ma, ale w tagach na Twojej stronie jest :)

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 16:37 
Szeregowy
Szeregowy

eee tam, sprawdź jeszcze raz ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 16:40 
Weteran
Weteran

to sie nazywa błyskawiczna reakcja :) :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 17:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To ja może powitam na forum Pana Archeowieści ;).
Nigdy bym nie przypuszczał że jedna osoba redaguje ten serwis...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 17:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja rowniez witam. A co do pw... to w katowice od krk nie tak daleko. Czesto do sosnowca jezdze do rodziny :) Wiec zaproszenie na :piwo jest jak najbardziej aktualne :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 18:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak miło i rodzinnie się zrobiło :calus oby tak dalej współpraca się układała :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 08:11 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Archeowieści - serdeczne podziękowania za zrozumienie i zmianę niefortunnego określenia. FDJ opisał o co chodziło - nie mam nic do dodania.

Witam również na forum! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 08:39 
Wielki Przełamywacz Lodów

Ostatnio dowiedziałem się u źródła że detektoryści - złodzieje regularnie okradają Truso. Nie pomagają żadne środki właściwie. Wymyślono najgorszy z możliwych sposobów żeby się bronić a mianowicie archeolodzy sami (za zgodą WKZ oczywiście) przeszukują regularnie warstwę orną bo za jednorazowe badania na taką skalę nikt nie chce zapłacić a muzeum i WKZ nie mają takich funduszy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 09:51 

Metoda najgorsza z możliwych na stanowisku archeologicznym (to ważny element) polega na wyrywaniu przedmiotów na szybko ZANIM ukradnie je ktoś niepowołany.

Metodą najlepszą z możliwych są oczywiście stacjonarne badania wykopaliskowe.

Innych metod nie ma ;)

Ja wiem jak to tam wygląda i nie krytykuje tych decyzji które zostały podjęte (wręcz przeciwnie). Wkurza mnie tylko sama konieczność takiego działania bo jakiś drań chce się dorobić. Sam dobrze wiesz jakiej klasy jest to stanowisko. Są tam przedmioty występujące w ilościach i jakościach rzadko spotykanych na stanowiskach archeologicznych. Jeśli służby konserwatorskie, muzea, archeolodzy i współpracujący z nimi zapaleńcy nie dają sobie rady z procederem to jest po prostu smutne i pokazuje w jakim państwie "prawa" żyjemy. Jedna dobra para snajper + obserwator rozwiązałaby sprawę ale chyba nie mamy co na to liczyć.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 10:24 
Moderator
Moderator

Nie masz zbyt świeżych informacji... jeśli ostatnio dowiedziałeś się o szabrowaniu Truso, które niestety trwa od +-20 lat...

hehe McKane a powiedz co miałeś na myśli pisząc o zbyt szybkim wyrywaniu przedmiotów?
Bardzo to interesujące...
Zresztą jest na forum osoba, która może bardzo kompetentnie wypowiedzieć się na ten temat.
Mam nadzieję, że zabierze głos.

Pozdrawiam całą wesołą szarańczę :666

Ostatnio edytowano czwartek, 7 maja 2009, 10:28 przez mab1978, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 10:27 
Weteran
Weteran

McKane napisał(a):

Metoda najgorsza z możliwych na stanowisku archeologicznym (to ważny element) polega na wyrywaniu przedmiotów na szybko ZANIM ukradnie je ktoś niepowołany.

Metodą najlepszą z możliwych są oczywiście stacjonarne badania wykopaliskowe.

Innych metod nie ma ;)

Ja wiem jak to tam wygląda i nie krytykuje tych decyzji które zostały podjęte (wręcz przeciwnie). Wkurza mnie tylko sama konieczność takiego działania bo jakiś drań chce się dorobić. Sam dobrze wiesz jakiej klasy jest to stanowisko. Są tam przedmioty występujące w ilościach i jakościach rzadko spotykanych na stanowiskach archeologicznych. Jeśli służby konserwatorskie, muzea, archeolodzy i współpracujący z nimi zapaleńcy nie dają sobie rady z procederem to jest po prostu smutne i pokazuje w jakim państwie "prawa" żyjemy. Jedna dobra para snajper + obserwator rozwiązałaby sprawę ale chyba nie mamy co na to liczyć.

Pozdrawiam

McKane napisał(a):
Ostatnio dowiedziałem się u źródła że detektoryści - złodzieje regularnie okradają Truso. Nie pomagają żadne środki właściwie. Wymyślono najgorszy z możliwych sposobów żeby się bronić a mianowicie archeolodzy sami (za zgodą WKZ oczywiście) przeszukują regularnie warstwę orną bo za jednorazowe badania na taką skalę nikt nie chce zapłacić a muzeum i WKZ nie mają takich funduszy.

Zgadzam się , że to wkurzające i przykre :(

Przedmioty są zawsze namierzane, jest też absolutny zakaz kopania głębiej niż ustali to nadzorujący archeolog. W niektórych miejscach w skutek działalności rolniczej jest to 20 cm gdzie indziej 50 cm. A nawiasem pisząc to najfajniejsze rzeczy pochodzą z miejsc gdzie były wykopy.
Prace prowadzone były przez ekipy z różnych krajów i tu plus dla polskich archeologów, że "zostawiali" mniej zabytków niż pozostali.
Taka "plama zabytków" daje anomalię na ogólnej mapie znalezisk, co niestety stwarza spore problemy w analizie stanowiska. Tak więc ta najlepsza z metod może sporo namieszać :) i każdy kto nie ma wiedzy o badaniach tam prowadzonych nie jest w stanie nawet w miarę poprawnie interpretować takie zdarzenia.

To poza tematem, ale chyba warte wyjaśnienia

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 10:48 

mab1978 napisał(a):
Nie masz zbyt świeżych informacji... jeśli ostatnio dowiedziałeś się o szabrowaniu Truso, które niestety trwa od +-20 lat...

Prawda jest taka że bardzo duży procent stanowisk archeologicznych jest okradanych od czasu do czasu i to kogoś pracującego w archeologii nie dziwi. Natomiast regularne akcje szabrownicze zmuszające do podejmowania przez muzea akcji wyprzedzających to nie jest już norma.

mab1978 napisał(a):
hehe McKane a powiedz co miałeś na myśli pisząc o zbyt szybkim wyrywaniu przedmiotów?
Bardzo to interesujące...

Szybkie czyli poza harmonogramem stacjonarnych badań. Co w tym interesującego to ja nie wiem.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]