Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 00:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 18:51 
Porucznik
Porucznik

Zapomniałem pokazać naklejkę na dnie jednej z puszek. Pierwszy raz takie coś widzę.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 19:12 
Porucznik
Porucznik

Zanim zrobię sobie parotygodniową przerwę - na ruszt wrzucę jeszcze dwa przykłady prawie takich samych przedmiotów - w parach. Egzemplarz prawie nie używany razem z mocno używanym, znoszonym, naprawianym.

Dwa ryngrafy żandarmerii polowej - po lewej najbardziej popularny wariant - niesygnowany Assmann podklejony woskowaną tekturą. Bardzo lekko używany, kompletny, bez ingerencji. Na prawo wyjątkowo długo eksploatowany egzemplarz z uzupelnionymi zaczepami łańcucha - natomiast zaczep do guzika został urwany i nie zastąpiono go już niczym. Gdy w warunkach frontowych puściły fabryczne luty, nie wyrzucano takich rzeczy po prostu do rowu wymieniając na nowe. Zresztą chyba nic nie wyrzucano, wszystko starano się naprawić czy to na miejscu czy w kraju.

Do dziś mój znajomy przechowuje egzemplarz ryngrafu podniesiony prosto z pola bitwy - gdzie oderwane skrzydło orła przymocowano z powrotem zwykłym drutem, przeciągniętym przez dwa otwory przewiercone przez oba elementy. Trudno, by w przeciągu wielotygodniowego czy wielomiesięcznego pobytu w akcji, wykonano to w elegancki, jubilerski sposób :)

Ten Assmann pięknie się błyszczy i trudno mu zrobić dobrą fotkę. Na pewno jednak nie jest to Węgier :)

Ten znoszony wystawiłem kiedyś na allegro, nawet znalazł się klient. Jednak ręka mi zadrżała - i został.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 20:02 
Porucznik
Porucznik

I druga para - dwa Krymy. Po lewej nie naszyty nigdy na mundur. Po prawej noszony tak długo, że nie tylko się wytarł, ale odpadł po odłamaniu się wąsów. Zreperowany poprzez zrobienie otworów (chyba gwoździem) i przyszyty nicią do kontrblachy.

Swoje zrobił.

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2009, 02:32 
Major
Major

ten frontowy jest super!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2009, 11:44 
Podpułkownik
Podpułkownik

Świetne ten frontowy faktycznie jest mimo znoszenia interesujący :1 Marcin wpadło ci coś w kamo ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2009, 13:20 
Porucznik
Porucznik

Nie, na razie nic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 13:10 
Porucznik
Porucznik

Dziś może raportówki.

Na początek standardowa czarna, stan mintowy. Obok przykładowa zawartość, w postaci celuloidowej wkładki na mapy, Deckungswinkelmessera, suwaka logarytmicznego (oczywiście z Waffenamtem) oraz z Z.m.P. czyli Zielgevierttafel mit Planzeiger. Do tego bloczek meldunkowy, pokazywany już wcześniej.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 13:22 
Porucznik
Porucznik

Następna pozycja to zakup z flohmarktu. Tak jak leżała przez dziesięciolecia. Wewnątrz klapy podpisana stopniem i nazwiskiem niemieckiego właściciela - oraz numerem poczty polowej "03707D". Oczywiście jest to rosyjska raportówka, datowana na rok 1940, która używana była jako zdobyczna. Dość popularna sprawa, na zdjęciach z epoki widać wielu żołnierzy Wehrmachtu ze zdobycznymi rosyjskimi raportówkami. Numer poczty polowej wskazuje na Stellungsbau 735 Pionier Bataillon.

Wewnątrz para idealnych rękawic, latarka, dwa bandaże, oraz dwa opakowania prezerwatyw, które umieszczone były w kieszonce przeznaczonej na kompas. Data produkcji prezerwatyw - październik 1944. Do tego "Tropenfest". Pióra i ołówka nawet nie wyjmowałem.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 13:31 
Porucznik
Porucznik

A teraz raportówka pochodząca z rzeczy używanych z Niemiec.... Podjął ją jeden ze znanych mi handlarzy starociami, absolutnie nie zwrócił uwagi na jej kolor, zapłaciłem polską, zwykłą średnią cenę jak za zwykły egzemplarz.... Farba stara, na pewno. Ale kto to pomalował? Chciałoby się, by farba była z epoki. Trzy farby - jasna zieleń, ciemna zieleń i brąz.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 14:05 
Porucznik
Porucznik

Teraz pruski bagnet 98/05, przejęty po 1918 przez Wojsko Polskie, oznaczony w latach trzydziestych polskim oznaczeniem wzoru. W 1939 przejęty przez Niemców, poddany remontowi i - voila! Polskie numery na głowicy zostały zeszlifowane, powyżej tego miejsca nabito czterocyfrowy numer, tak jak w bagnetach 84/98 z okresu III Rzeszy. Numer ten jest identyczny na progu i na pochwie - a więc pełna zgodność - jeśli chodzi o żywot tego bagnetu po niemieckim remoncie.

W komplecie bardzo rzadka niemiecka żabka - nie jest to produkt pierwszowojenny, a produkcja już z okresu II wojny światowej. Żabki do 98/05 produkowano bowiem w III Rzeszy do roku 1942. Ta tutaj to piękny egzemplarz produkcji znanego zakładu Franz Brehme Walsrode z datą 1941.

Miałem ochotę na taki egzemplarz pruskiej/polskiej/niemieckiej zeropiątki już wcześniej. Był taki dość rozsądny egzemplarz na allegro jakiś czas temu, jednak jego cena była dla mnie zbyt wysoka. Dobrze się stało, ten jest według mnie lepszy, a kosztował jedną trzecią ceny tego z allegro :1

Kilka miesięcy temu mogłem nabyć polski bagnet Lebel - również przejęty przez Niemców po 1939, skrócony razem z pochwą według ich instrukcji (nie da się pomylić z żadną chałupniczą przeróbką). Szkoda, fajnie by pasował do tego egzemplarza.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 14:23 
Porucznik
Porucznik

No i dzisiaj jeszcze, przed ponowną przerwą, jeden z lepszych moich "strzałów" ostatniego czasu - dwa kompletne spusty zimowe do 98k. Nie zgniłe gleborzuty i nie imitacje. Dwóch różnych producentów - "ofh" oraz "eeu". Jeden oksydowany, drugi fosfatowany. Myślałem, że zanosi się na długie polowanie - a tu na raz dwa różne, za bezcen. Z drugiej strony - jak ktoś normalny ma oszacować wartość takiej blaszanej wytłoczki? :1

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 22:06 
Podpułkownik
Podpułkownik

Marcin twoje fanty naprawdę oglądam z wielką przyjemnością te dwie raportówki są super co prawda miałem raz możliwość widzieć tą w kamo ale teraz widzę zbliżenia farby i powiem ci że taką samą zieleń mam na swoich ładownicach kamo na pewno widzałeś tu na forum oraz na WAF dla mnie to kamo wygląda dobrze tj. uszkodzenia, wytarcia itp :1 extremalnie rzadka rzecz :1 Bagnecior rewelka ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 maja 2009, 20:42 
Porucznik
Porucznik

A to może teraz z grubej rury :que

Jeszcze pamiętam, jak mówiłem - "nigdy się nie zdarzy"..... :jump

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 maja 2009, 22:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

O jezu, gdzie to dorwałeś!?
Jaki to producent, bla?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 maja 2009, 22:10 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

nie no fanty wymiatają! nawet nie będę się wychylał ze swoją skromną kolekcją początkującego

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]