Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 23:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 13:44 
Pułkownik
Pułkownik

Ja nie boję się archeo, ja ich znam.Poczytaj trochę forum do tyłu a wiele się wyjaśni. A jeśli chodzi o te chordy grabieżców, to chyba piszą tam właśnie o takich co wiedzą co to jest grodzisko, znają wartość znalezionych rzeczy, są przygotowani do działania od strony teorii, to ludzie ze środowiska od staroci, fachowcy. Nie piszą tam o nas poszukiwaczach z pasji, tylko o tych co wiedzą co i gdzie bo to ich branża, na to się uczyli, w tym robią więc drą ile się da.Szkoda że takie męty psują wizerunek człowieka z wykrywaczem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 14:02 
Szeregowy
Szeregowy

Skoro tak dobrze znasz archeo dlaczego nie wyrobiłeś sobie do tej pory pozwolenia na poszukiwanie, zamiast ukrywać się z wykrywką po krzakach na widok każdego przejeżdżającego auta? Myśląc że zostaniesz zidentyfikowany z tymi którzy grabią i to będąc świadomym tego co robią, a jeszcze później obłudnie mówią "ja nie wiedziałem". Każdy ma świadomość tego co robi, chyba że jest na tyle łasy i głupi że zatraca szacunek do samego siebie, więc jak może takiego kogoś szanować ktokolwiek inny.
Z tego co piszesz sam wybrałeś lęk , zamiast czerpania radości ze swojej pasji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 14:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

W każdej dużej grupie trafiają się popaprańcy.Pośród nas poszukiwaczy też jest ich sporo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 15:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

a ja sobie tak czytam i czytam... a jutro biorę wykrywkę i jadę z kolegami w teren.. i mało mnie będzie obchodzić co ktoś myśli o tym co robię i gdzie kopię.. a prawo będzie musiało się zmienić, bo rady nie dadzą z tyloma poszukiwaczami.. to może być tak jak z quadami.. proste?

a wszystkim życzę powodzenia w wykopkach..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 16:24 
Szeregowy
Szeregowy

Witek63 napisał(a):
a ja sobie tak czytam i czytam... a jutro biorę wykrywkę i jadę z kolegami w teren.. i mało mnie będzie obchodzić co ktoś myśli o tym co robię i gdzie kopię..

Jak jesteś taki mądry i tak masz wszystko w d... w takim razie pokop sobie na cmentarzu.
Ręce opadają jak czyta się takie posty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 17:34 
Główny Administrator
Główny Administrator

Bongo niech Ci ręce nie opadają :)
Po to są takie dyskusje by kształtować świadomość.
Na siłę nikogo nie przekonasz, a tylko sobie wrogów narobisz.
Wszyscy podają za przyklad model brytyjski ale nawet powołujący się nań nie pytają właścicieli pól o zgode na wejście tylko wchodza jak na swoje.
Nie ma też chęci zrzeszania się poszukiwaczy więc chyba wszystkim jest na rękę obecna sytuacja.
Więc od czasu do czasu pojawi sie na forum news o szabrownikach a koledzy będa jojczyć jak ich to archeo nie chce przygarnąć do serca.
Jeszcze jedno bongo. Używasz nieuczciwych argumentów kierując kogos na cmentarz. O ile wiem to raczej archeolodzy grzebią się w cmentarzach jak hieny.
Dla mnie osobiście nie ma różnicy czy gościa pochowali przed chwilą czy sto lat temu, a chowanie jego kości do szuflady pozostawiam bez komentarza.
Gdzie zaczyna się granica kiedy to juz szczatki ludzkie przestają być ludzkimi i można bezkarnie w nich grzebać ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 17:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

buszmen napisał(a):
Wkurza mnie cały ten krzyk o złych poszukiwaczach podkopujących byt państwa swoimi wykrywaczami, i dobrych archeologach ratujących świat przed przez rozerwaniem przez plagę poszukiwaczy.Margines jest w każdym środowisku, konserwatorskim też, i nie da się tego uniknąć.Wygląda to tak jakby z w ziemi całe sterty skarbów siedziały a źli poszukiwacze rozszarpują to dobro, aby sprzedać i przepić.

Może nie tak do końca sterty skarbów i podkopywanie bytu Państwa, ale wydaje mi się (podobnie jak kilku Kolegom),
że marginesem jesteśmy my tutaj, w liczbie kilku tysięcy, a ilość wykrywaczy w RP należy liczyć w dziesiątkach
tysięcy, wszyscy ryją, a mało kto zakopuje za sobą dołki. Oczywistym więc wydaje się, że np.
w okolicach bitwy pod Tannennbergiem nikt z Leśników już na osobę z wykrywką łaskawyn okiem nie spojrzy.
Kiedyś było inaczej. Czy to nasza wina ? Nie, ale nie ma co się dziwić, że ludzi trafia szlag, jak widzą niezasypane
kratery, ze malucha można schować, resztki końskich uprzęży, kości zwierzęcych, spalonych w ognisku kolb
karabinowych itp.

A co do szaleństw quadami na górskich szlakach, to kierowcy tych pojazdów muszą nabrać
rozumu, a nie prawo ma się do nich dostosować, bo inaczej to strach będzie sie niedługo ruszyć
na wycieczkę w jakimś ładnym miejscu.
W Polsce z egzekucją prawa jest trochę nie teges.
Prawo sobie, życie sobie ... Nikt za bardzo nie pilnuje, organy produkują obłędne przepisy,
które są nie do wyegzekwowania i tak sobie w jakims dziwnym fantasmagorycznym
bycie tkwimy :n , ech ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 18:40 
Generał Broni
Generał Broni

bongo duża większość osób które czynnie działają na tym forum mają na tyle wiedzy czy też rozumu by nie łazić po stanowiskach archeo więc nie wiem po się tak pocisz i bulwersujesz. A to że nie każdy ma ochotę współpracować z konserwatorami czy też prosić się o zezwolenie na poszukiwania nie oznacz że chodzą po takich stanowiskach i je okradają. Dla Twojego świętego spokoju Ci napisze że jak trafi mi się coś co może zainteresować muzeum (na szczęście raz mi się to zdarzyło a był to toporek z epoki łużyckiej) to oddaje to do muzeum. Ale absurdem jest to ,że oddając coś takiego ów pan konserwator musiał skłamać w protokole że ów zabytek znalazłem przypadkowo w czasie prac polowych śmiech na sali. Aha jeszcze jedno...nie chowam się po krzakach i nie chowam się na widok przejeżdżającego auta, szukam w pobliżu zabudowań i jakoś nigdy nie miałem problemów ani z "tubylcami" ani :cop czy też innymi służbami. Dotarło?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 22:00 
Porucznik
Porucznik

1.) Marzy mi się, że za jakiś czas będzie możliwość w weekend pokopać wpierając archeologów.
2.) Mnie interesują jedynie monetki, ale nawet je wolałbym oddać do muzeum wiedząc, że tam będą profesjonalnie zabezpieczone i większa grupa osób będzie mogła je obejrzeć. Na szczęście dotychczas nie znalazłem niczego wartościowego i pewnie nikt nie byłby moimi skarbami zainteresowany.
3.) Dodatkowo obecność poszukiwaczy na wykopaliskach trochę utrudniłaby archeologom swobodne kradzieże znalezisk. (nikt uczciwie nie jest w stanie zaprzeczyć, że nie ma to miejsca, podobne jak poszukiwacze nie są w stanie zaprzeczyć, że nikt z poszukiwaczy nie kopie nawet na cmentarzach. )
4.) W mojej wsi są 4 stanowiska archeo. Jedyne co udało mi się ustalić to numery stanowisk, ale nic mi po nich. Lokalizacji jednego jedynie się domyślam bo to ma być stara chata. Bardzo chętnie zobaczyłbym mapkę z zaznaczonymi stanowiskami. Jest tyle terenów dookoła, że można spokojnie kopać w innych miejscach. Nie wiem, czy na żadnym nie kopałem. Mogę jedynie wnioskować to po obfitości moich znalezisk. :P
4.) Kopię zazwyczaj na polach przy drogach i tak się składa, że najczęściej przy pracujących na nich właścicielach. Jakoś jeszcze nikt nie robił problemów jeśli nie robi się szkód. A zakopywanie dołków leży w moim interesie, bo jak nie zakopię to mogę się więcej nie pokazywać.
Jedyne czego rolnicy się obawiają to kontroli z unii. *

Wydaje mi się, że jest mnóstwo osób czerpiących przyjemność z samego kopania. Jeszcze większa byłaby przyjemność gdyby włożona praca nas amatorów wspierała pracę profesjonalistów i została doceniona chociażby dobrym słowem.

Edit:
Jak spotykam właściciela pola, po którym już chodzę to na początku z przerażeniem podchodzą i pytają się co to za kontrola i kto przysłał. Już kilka razy tak miałem. .Boją się o swoje dopłaty...

Ostatnio edytowano czwartek, 20 sierpnia 2009, 06:02 przez Warkon, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 22:31 
Kapitan
Kapitan

Warkon napisał(a):
Jedyne czego rolnicy się obawiają to kontroli z unii.

Przepraszam za off topic, ale czy możesz to rozwinąć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 23:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam ;)
Ja bym podzielił, poszukiwaczy na trzy kategorie , tj.
=młodzież , i nie tylko ,a więc ci co to dorwali się do wykrywaczy i szaleją gdzie się da , nie zdając sobie nawet sprawy z tego że wchodzą na stanowiska archeo, itp. czyli winą jest tu wybitny brak wiedzy ..... głupota
=świadomych poszukiwaczy , szanujących przepisy , współpracujących z muzeum , z archeo ,i nie tylko , czyli tych którym zależy na dobrym wizerunku poszukiwacza pasjonata ...........
=i tych ostatnich , czyli świadomych zarobkowiczów , czy jak ich zwać , co za nic mają wszystko,czyli mam wykrywacz mam wszystko gdzieś , a ich jedynym celem jest wykopać coś obojętnie czy jest to ze stanowiska archeo , cmentarza ,prywatnej posiadłości go czy tez innego miejsca , następnie to sprzedać i od nowa ..
i jeżeli tych pierwszych pewnie szło by zmienić , uświadomić itd. tych ostatnich na pewno już nie , dla nich wykrywacz to sposób na życie , zysk .......i nic tu nie pomogą posty na tym forum , takich kolesi po prostu wszyscy powinni potępiać i tępić ...........
Pozdrawiam

:piwo

ps. czyjś pomysł zrzeszenia się uważam za :1 , na pewno bym się po tym podpisał ..............

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 23:49 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Cytuj:
=młodzież , i nie tylko ,a więc ci co to dorwali się do wykrywaczy i szaleją gdzie się da , nie zdając sobie nawet sprawy z tego że wchodzą na stanowiska archeo, itp. czyli winą jest tu wybitny brak wiedzy ..... głupota

Jakoś nie wydaje mi się, żebym biegał po stanowiskach archeo...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2009, 07:49 
Złosliwy Nieludzki Doktor

A ja dołożyłbym jeszcze jedną grupę, świadomą, dobrze wyposażoną, nie pokazującą się na forach ani nie sprzedających w internecie, profesjonalnych złodziei stanowisk o których słyszałem, że sa i w Polsce. Myślałem, że to bajki z mchu i paproci ale podobno nie....
W Wielkiej Brytanii podobnych nazywają Night Hawks, od pory w której szukają. To pewnie i ich dzieło spustoszenia na stanowiskach zbyt wielkie by dokonało tego kilku nawet nieświadomych wandali w biały dzień.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2009, 22:20 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Widzę, że monio_44 chciałby uporządkować cały świat poszukiwaczy.. Tylko że ja nie podpadam pod żadną z tych kategorii..

Czasy kategoryzowania ludzi już minęły, kolego monio_44.. i lepiej żeby nie wróciły..

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]