Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 09:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 października 2009, 00:42 
Generał Broni
Generał Broni

Kowal napisał(a):
8total4 napisał(a):
Cześć Kowalu!
Ten pasek z pierwszej foty "zbiorowej", bardziej w kolorze wiśniowym z wąską klamrą, to brytyjski ??

Maniorke hamerykańską masz po WP ? mnie się też trafiła pod szeroko pojętym Złotym P. ;)

pozdrovy! :1 :piwo

Total:
To pas francuski Mle 1903/14, powszechny na stanie WP, trafiony w Białymstoku - z pozdrowieniami dla kolegi Łukasza M. :-)
A maniura ponoć też z tamtych okolic - choć to zakup i pewien być nie mogę ;)

Jak wpadło Ci coś ostatnio ciekawego z WP to się nie wahaj, tylko wstawiaj o tu :-)

Pzdr!

hello.
wlasnie "poluje" i czekam na odzew na kilka tematów, jak sie uda to goscinnie Ci "zaśmiecę" wątek ;)
póki co trzeba jednak czasu..

p.s. co do pasa- Francuz jak to Francuz, co u Nich to i w WP ;)
takie międzywojenne "zboczenie" ;)
pozdro!
:piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2009, 18:15 
Generał Broni
Generał Broni

Ja mam manierkę stalową wz. 31 tylko z datą w owalu. Co to może być za producent? Mam też stalowego suchodlewa, kilka aluminiowych tych późnych, oraz dwie paramilitarne (małą i dużą). US też mam. Zresztą lubię sprzęt kuchenny.
Pozdrawiam
P.S. Ta austrowęgierska saperka ma piłę? Te z długim osadzeniem trzonka miały piły.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2009, 20:17 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z datą w owalu? A mógłbyś zapodać zdjęcie - nigdy takiej sygnatury na wz31 nie widziałem :)
Łopatka piły nie ma, nie wygląda, żeby kiedyś miała.

Pozdrawiam,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2009, 22:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Może nie ten temat, ale skoro poruszony wątek austr. saperek to obie krótsze, jedna z piłą, druga bez. Co co tych z dłuższych, to zastanawiam się czy nie przycinano prostokątnych rosyjskich i pruskich do szpica? Pozdr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 października 2009, 17:32 
Generał Broni
Generał Broni

Datę na manierce w owalu pokażę, mam nadzieję, w przyszłym tygodniu. Mam saperkę z piłą i ona chyba jest produkcji fabryki na Węgrzech - pierwsza wojna.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 19:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wiecie co... Moja łopatka rzeczywiście może być carską łopatką - ze zużytym lub przyciętym sztychem, długość wąsa, miejsce gdzie był pierścień pasują.

To dziś temat drugi - chlebaki.

Dla żołnierza chyba najważniejszy element wyposażenia, z bezcennymi prywatnymi drobiazgami i przyborami do jedzenia ; -)

W przedwojennym WP zasadniczo używano trzech wzorów chlebaków – wz22,wz25 i wz33. Chlebaki wz22 i wz25 były konstrukcjami wzorowanymi na chlebakach niemieckich, wz33 był już całkowicie polską konstrukcją. Posiadam chlebaki wz25 i wz33, każdy niestety z wadami, w tym chyba najczęstszym brakiem – brakiem paska nośnego. Z czasem powinienem uzupełnić te elementy. O zdobyciu chlebaka wz22 nawet nie marzę – wyjątkowo rzadka i rarytetna sprawa :)

Chlebak wz25 lubię za jego bogate ostemplowanie – w sumie 8 stempli w trzech barwach – czarnej, granatowej i czerwonej. Przeszedł w naszym wojsku długą służbę – najstarszy stempel (DOK) jest z 1926, a najmłodszy (pułk) z 1937 roku. Do tego w paru miejscach widać inicjały żołnierza. Chlebak wz33 ma już tylko standardowy zestaw stempli – DOK, producent, jakość, pułk i podpis żołnierza.

Dodatkowo wrzucam zdjęcie chlebaka wz33 z przykładowym zestawem żołnierskich drobiazgów. Są to: niezbędnik, zapiaszczacz, oliwiarka do kb i oliwiarka osobista, maszynka do golenia, pasta do butów, zapałki, papierosy, tytoń, opatrunek osobisty, pudełko na amunicję do kb, zapalniczka. Akcent kawaleryjski – regulamin kawalerii. W kieszonce na manierkę – manierka wz37. Pamiętać oczywiście trzeba, że nie wszystkie z tych drobiazgów były noszone w chlebaku – część pakowano do sakw/tornistra.
W moim zestawie drobiazgów brakuje np. : wyciora sznurkowego do kb, proszku do zębów, pakietu indywidualnego przeciwgazowego, polskiego opatrunku i… granatów, do przenoszenia których służy chlebak, jak sama nazwa wskazuje.

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 października 2009, 19:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dziś dwa fanty, a właściwie trzy fanty - tym razem bez przyciężkich wypracowań ;)
Najzwyczajniejsza, mało używana Silesia '39 i komplet z warszawskiego PZU, kompletne, bez stempli Suomi Armee i innych ingerencji.

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 18:22 
Generał Broni
Generał Broni

Marzę o takiej menażce. Manierkę postaram się niedługo wstawić.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 maja 2010, 16:33 
Generał Broni
Generał Broni

Oto ona.
[ img ]
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]