Teraz jest piątek, 3 października 2025, 05:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 21:15 
Weteran
Weteran

przynajmniej VW przeprosił biorących udział w poszukiwaniach NC za swoje podejrzenia, nie ma w tym tekście co prawda słowa przepraszam, ale przynajmniej w ogóle poczuł się do tego, niestety inni userzy zarzucający nam udział w akcji "ULOTKA" nie byli do tego skłonni :)
Poniżej cytat z VW

Cytuj:
Przykro mi, że cała sprawa napsuła jeszcze więcej krwi w środowisku poszukiwawczym, ale mam nadzieję, że może zaowocuje to jakimś przełomem i może większość skłóconych ze sobą poszukiwaczy zrozumie wreszcie, że tylko gdy będziemy działać i mówić wspólnie możemy bronić swojego prawa do eksploracji.

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 października 2009, 22:31 
Moderator
Moderator

http://ww6.tvp.pl/6483,20091012935972.strona

Pozdrawiam, mab1978.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 14:32 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Nooo po tym reportażu z TVP Opole, to mam ochotę zasadzić wielkiego kopa w d..ę panu B........ :wq Na "Akcję południe " jechałem bezinteresownie 70 km w jedną stronę jak zresztą wszyscy którzy tam byli ( teraz wydało się, że p. B...... nie, bo pewnie już wtedy widział siebie w glorii i chwale odkrywcy)a teraz słyszę takie słowa. Nie mam słów( i chyba język polski ich nie posiada),żeby określić co w tej chwili czuję. I jak tu ma rozwijać się współpraca pomiędzy nami a nimi jeśli robią takie rzeczy.A może nie ma się rozwijać?!
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 15:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

qrna panowie, nie byłem tam i może nie mi się wtrącać ale jak czytam coś takiego a potem oglądam tak zaj......cie jednostronny materiał to mi się nie tylko scyzoryk ale i siekiera w kieszeni... może trzeba by do niezależnych mediów uderzyć i opowiedzieć naszą stronę tej historii np. w programie Uwaga na TVN?? oni lubią takie klimaty ile do jasnej cholery można znosić szkalowania dobrego imienia poszukiwaczy??? Aż mi wierzyć nie chce w to co czytam i widzę. Przez tyle czasu to był sztandarowy przykład jak archeo współpracuje z poszukiwaczami, pokazywali, chwalili nas w mediach i co już nagle zapomnieli? już jesteśmy be?
nie normalnie nie mogę
jestem max wq... :wq :wq :wq :wq

Pozdrawiam

Samotny Wilk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 16:52 
Generał Broni
Generał Broni

Ja jechałem j...ne 450 km w jedną stronę za FREE - po to żeby dziś słyszeć w swoim kierunku te gówniane zarzuty :/
Ja już nie powiem co mi się w kieszeni otwiera jak to czytam :P
Szkoda energii panowie
Psy szczekają - karawana idzie dalej -- -- róbmy swoje jak śpiewał klasyk :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Czy pamietacie Nowa Cerkiew ?!
PostNapisane: niedziela, 25 października 2009, 01:15 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Alkoholog nie może przez Was legalnie, ale po cichu, sprzedac ciekawych, rzadkich i cennych fantów z Nowej Cerkwi. Przez to się wkurza i Was opluwa, bo mu interes zepsuliscie.
Jak dla mnie to ten gosc jest :n . Ciekawe czy :cop wpadnie na pomysł, aby przejrzec mieszkanie tego osobnika w poszukiwaniu zabytków archeo?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 listopada 2009, 19:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Przeczytałem ten wątek z NTO. Trzeba było to czytać przez dwa dni, tyle tego tam. Czy wiadomo jak ta historia się zakończyła? Chętnie bym z kuplami pojechał w przyszłym roku zobaczyć jak tam to wygląda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 20:33 
Moderator
Moderator

Wy to gadu gadu, a p. Bednarek zaczął publikować "swoje" materiały.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 21:01 
Weteran
Weteran

a cóż to za wydawnictwo, jeśli można wiedzieć? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 21:19 
Kapitan
Kapitan

Skandal to mało powiedziane!!! M. Bednarek zaczął publikować materiały dotyczące odkryć w NC podpisując je swoim nazwiskiem. Oczywiście zapomniał w nich wspomniec o dokonaniach p. Marcina Rudnickiego, który badaniom tym poświęcił kilka lat życia. W "swojej" publikacji Bednarek wykorzystał zdjęcia p. Marcina Rudnickiego, który do tej pory nic samodzielnie nie publikował. Pewien Wspaniały Człowiek opowiadał nam, że archeologia to Nauka o człowieku. Bednarek poakazał nam, najgorsze cechy i zwyczaje ludzi. Wykazał, że człowiek dla maluczkich ambicji potrafi być po prostu...
Mieliśmy okazję współpracować z Marcinem Rudnickim, obserwowac go w pracy, która jest jego pasją. Nie wyobrażamy sobie, aby profesjonalne badania w NC mogły być prowadzone bez Niego. Mamy nadzieję, że decydenci zareagują i nie pozwolą, aby praca i wysiłek Marcina zostały zmarnotrawione i żeby tak wspaniałe stanowisko, jakim jest NC zostało spaprane przez p. B.
Bogdan, Sławek
PS.
Wydawnictwo Wrocławskie Zapiski Numizmatyczne

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 22:04 
Moderator
Moderator

hehe jeśli faktycznie zostały wykorzystane zdjęcia Marcina Rudnickiego bez jego wiedzy to "autor" publikacji ukręcił doskonały bat na własną :pupa
W sądzie nie ma żadnych, nawet najmniejszych szans :666

Pozdrawiam, mab1978.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 22:32 
Generał Broni
Generał Broni

mab1978 napisał(a):
hehe jeśli faktycznie zostały wykorzystane zdjęcia Marcina Rudnickiego bez jego wiedzy to "autor" publikacji ukręcił doskonały bat na własną :pupa
W sądzie nie ma żadnych, nawet najmniejszych szans :666

Pozdrawiam, mab1978.

Tez o tym myslalem, ale chyba nie jest tak do konca to takie proste, problem polega na tym kto jest wlacicielem zdjec, jesli Marcin Rdnicki wykonal je jako pracownik instytucji, przedsiebiorstwa etc (niewazne) i robil to w ramach pracy to wlascicielem juz chyba nie jest. Wiem, ze jakos to tak leci, nie jestem prawnikiem, a z podobnym przypadkiem juz sie kiedys spotkalem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 22:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na pierwszej fotce na dole pod "*" są interesujące nas wzmianki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 22:46 
Moderator
Moderator

cehaigrek napisał(a):
Tez o tym myslalem, ale chyba nie jest tak do konca to takie proste, problem polega na tym kto jest wlacicielem zdjec, jesli Marcin Rdnicki wykonal je jako pracownik instytucji, przedsiebiorstwa etc (niewazne) i robil to w ramach pracy to wlascicielem juz chyba nie jest. Wiem, ze jakos to tak leci, nie jestem prawnikiem, a z podobnym przypadkiem juz sie kiedys spotkalem.
Ostatnio jeden całkiem normalny, żeby nie powiedzieć sympatyczny archeolog opowiadał o fotografie muzealnym, który wygrał proces ze swoim pracodawcą (muzeum w którym był zatrudniony). Ten jegomość robił zdjęcia będąc zatrudniony na etacie. Muzeum postanowiło wydać jakiś katalog czy album gdzie zostały wykorzystane jego fotografie. Sprawa trafiła do sądu. Jakież było zdziwienie w momencie ogłaszania wyroku.. okazało się, że prawa autorskie jednak należą do fotografa.. i muzeum musi mu zapłacić za ich wykorzystanie. :666
Podobnie jest ze zdjęciami z wykopalisk. Prawa autorskie należą do autora zdjęć, którym jest najczęściej kierownik badań.
Tyle z ciekawostek. Może wypowie się ktoś bardziej kompetentny w sprawie prawa autorskiego.

Pozdrawiam, mab1978.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 listopada 2009, 23:16 
Generał Broni
Generał Broni

Mab ma rację. Prawa autorskie (osobiste) zawsze należą do tego, kto je nabył będąc autorem np. fotografii. Są niezbywalne. Nie można ich się zrzec czy sprzedać. Jednym słowem jeśłi ktoś zrobił jakieś zdjęcie to już na zawsze będzie autorem tego zdjęcia. Natomiast można pozbyć się - np. sprzedać bądź podarować majątkowe prawa autorskie. Tak więc można sprzedać czy podarować prawo do wykorzystania takiej fotografii w zakresie ustalonym z właścicielem. W przypadku fotografii robionych w ramach wykonywanej pracy czy obowiązków właścicielem osobistych praw autorskich jest autor a autorskich praw majątkowych zleceniodawca.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]