Teraz jest niedziela, 8 lutego 2026, 09:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 17:32 
Generał Broni
Generał Broni

Witka :)
Przysłuchiwałem się tej audycji i problem leży głównie w interpretacji wiadomej ustawy przez pana ministra :/

Otóż zauważcie , że najpierw mówi on o KAŻDEJ RZECZY zalegającej w glebie - jako własności Skarbu państwa- a za chwilę na zarzut Weissa o wywozie przedmiotów starszych niż 50 lat - mówi już tylko o przedmiotach będących ZABYTKAMI - nie wiem czy panu ministrowi umknęło to drobne słowo z ustawy - że zabronione jest wydobywanie bez zezwoleń właśnie owych ZABYTKOW - a nie jakby on sam tego chciał - KAŻDEGO PRZEDMIOTU zalegającego w glebie.

Nie demonizowałbym roli Kocia w tej sprawie - bo wiecie - krytykować jest łatwo - ale samemu coś zrobić już trudniej.

Przetarł on jakąś tam drogę - wywołał dyskusję i teraz za tym powinny pójść błyskawicznie inne głosy z naszej strony - może Ty Jacku ( FDJ ) pokusiłbyś się o naprostowanie kilku argumentów panu Weissowi
Bo mimo wszystko zdaje się że lekko wypaczył lub też nakierował na nieco boczny tor myśl przewodnią Tomka

Sam Weiss zachęca aby obie strony dzwoniły w tej sprawie z argumentami - więc zamiast wywoływać nową burzę na temat jak to Kocio źle zrobił - co powiedział dobrze a co nie - dzwońmy do Janusza i nakierujmy go na te niuanse !

Pozdro !
:1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 17:41 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Poczekajcie aż trzecia strona konfliktu zadzwoni czyli niezłomni obrońcy kontekstu z Drużyny "A".

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 17:47 
Generał Broni
Generał Broni

Pomijając kwestię badania bardzo ciekawych nawarstwień (!!!) w kilkukrotnie mielonej każdego roku (przez pługi, brony i inne wymyślne maszynerie) ziemi ornej na polu :lol: rodzi się podstawowe pytanie - czy w interesie jakiegokolwiek archeologa jest przyznanie, że jakiś amator może być skuteczniejszy w odkrywaniu znalezisk od niego, albo czy w interesie jakiegokolwiek konserwatora lub muzealnika jest przyznanie, że jakiś amator ma bogatszą i lepiej zabezpieczoną kolekcję od niego? To tak jakby np. lekarz przyznał, że jakiś amator nazywany przez niego pogardliwie "znachorem" potrafi leczyć lepiej i skuteczniej. Myślę, że w tym kontekście ;) jest to bardziej walka o chleb i pozycję monopolisty niż o znaleziska i ich "konteksty", których przecież w przemielonej przez dziesięciolecia ziemi nie sposób się doszukać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 19:02 
Major
Major

Panowie, trzeba naprawić mały, ale jakże istotny błąd. Dlaczego pada liczba 15 tysięcy poszukiwaczy? Ta liczba nie za bardzo robi wrażenie i jest daleka od prawdy. Co chwilę się dowiaduję, że ktoś kolejny chodzi z wykrywaczem. Moim zdaniem mówienie o rzeszy co najmniej 100tys. poszukiwaczy to ostrożne szacunki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 19:19 
Książę Lynchets

Krzychu_ napisał(a):
Pomijając kwestię badania bardzo ciekawych nawarstwień (!!!) w kilkukrotnie mielonej każdego roku (przez pługi, brony i inne wymyślne maszynerie) ziemi ornej na polu :lol: rodzi się podstawowe pytanie - czy w interesie jakiegokolwiek archeologa jest przyznanie, że jakiś amator może być skuteczniejszy w odkrywaniu znalezisk od niego, albo czy w interesie jakiegokolwiek konserwatora lub muzealnika jest przyznanie, że jakiś amator ma bogatszą i lepiej zabezpieczoną kolekcję od niego? To tak jakby np. lekarz przyznał, że jakiś amator nazywany przez niego pogardliwie "znachorem" potrafi leczyć lepiej i skuteczniej. Myślę, że w tym kontekście ;) jest to bardziej walka o chleb i pozycję monopolisty niż o znaleziska i ich "konteksty", których przecież w przemielonej przez dziesięciolecia ziemi nie sposób się doszukać.

Sorry za offtopic, ale...
Mylisz, drogi Krzychu, pojęcia. Celem archeologii (i większości archeologów) nie jest "skuteczne odkrywanie znalezisk". Celem jest zbadanie materialnych pozostałości (a więc nie tylko znalezisk, ale i owego mitycznego kontekstu) po dawno żyjących ludziach. Co do kolekcji, to te prywatne tym się różnią od muzealnych, że poza jej właścicielem i kilkoma jego kolegami, nikt ich nie może zobaczyć, zbadać, zmierzyć, itp.
Zapewniam Cię, że jeśli chodzi o chleb, to na znajdkach się go nie upiecze. Obecnie w archeologii zarabia się na czymś zupełnie innym (ary, modyfikatory, tony ceramiki do opracowania). Tak więc twoje przekonanie, że to walka o chleb i monopol jest błędne. Jeśli już, to niektórzy mogą się bać, że gdyby te wszystkie znajdki zaczęły być zgłaszane, musieliby ruszyć swoje 4 litery ze stołka i 'coś' zrobić... A przecież tak wygodnie się siedzi ;)
pzdr,
IJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 19:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Również uważam, że archeologom jest na rękę ustawa. Hobby nie jest legalne, więc nie mają zgłoszeń, nie ma biegania, sprawdzania...Znajomy rolnik historyk namierzył na swoim polu trzy groby skrzynkowe. Zgłosił trzy lata temu i..bez odzewu. Policjant z mojej okolicy skarży się, że wciąż zgłaszane są anonimowo niewybuchy w lesie i trzeba jechać. To nie lepiej zorganizować grupę poszukiwaczy pod nadzorem patrolu saperskiego i posprzątać las? Taaa, ale trzeba by popracować, załatwić. A tak to jest ustawa i wszystko zgrabnie zblokowane.
A gdyby -hipotetycznie- zmieniono ustawę to co Państwo miałoby zrobić z rzeszą bezużytecznych archeologów? Przecież "taki" poszukiwacz - pasjonata z doświadczeniem zna wiele zagadnień, wiele epok, umie myśleć racjonalnie... Obskoczy trzech archeologów sam. I zbyt wiele rzeczy ujrzałoby światło dzienne, bo dziś się nie eksploruje, nie bada, nie odkrywa - powód? Nie ma pieniędzy. A czy kiedyś były?
Poza tym jak wspomniał Mr IndianaJones, ciężko jest po latach utarczek, zniesławień, drwin przyznać, że amator może być dobry. Dobry, a nawet lepszy niż stado archeologów. Bo my Panowie i Panie, wybraliśmy tą pasję z czystej miłości do niej, z fascynacji - nie dla pieniędzy i pozycji społecznej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 19:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Cieszę się że doczekałem się takiej audycji : viewtopic.php?t=60955&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 20:04 
Generał Broni
Generał Broni

Mr IndianaJones napisał(a):
Co do kolekcji, to te prywatne tym się różnią od muzealnych, że poza jej właścicielem i kilkoma jego kolegami, nikt ich nie może zobaczyć, zbadać, zmierzyć, itp.

Ale to również wina obowiązującej ustawy i podejścia części środowiska archeologiczno-konserwatorskiego. Myślę że duża część poszukiwaczy nie miałaby nic przeciwko pokazywaniu swoich fantów i udostępnianiu ich na wystawy czy do badań. Jednak obecnie w większości przypadków wiązałoby się to z wizytą :cop i masą kłopotów, więc nie ma się co dziwić poszukiwaczom.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 20:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam,
kiedyś pisałem na forum,że nie mogę uzyskać pozwolenia na samodzielne poszukiwania.
Przysłuchiwałem się rozmowie z ministrem,który powiedział że nie można uzyskać pozwolenia
na samodzielne poszukiwania,chyba że w grupie przy współpracy z archeologiem.

Czyli nie można prowadzić poszukiwań na własną rękę.Archeolog z którym rozmawiałem może "towarzyszyć" mi przy poszukiwaniach
nie odpłatnie ale jak znajdzie na to czas...... .Odpłatnie w każdej chwili.......

minister powiedział też dość ważną sprawę dla osób ubiegających się o pozwolenie,że bardzo dużo zależy od
nastawienia konserwatora zabytków w danym województwie!

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

Sorry za offtopic, ale...
Mylisz, drogi Krzychu, pojęcia. Celem archeologii (i większości archeologów) nie jest "skuteczne odkrywanie znalezisk". Celem jest zbadanie materialnych pozostałości (a więc nie tylko znalezisk, ale i owego mitycznego kontekstu) po dawno żyjących ludziach.

- Ale jednocześnie Zgodzisz się chyba, że żeby mieć co badać najpierw trzeba to najpierw odkryć, a jeśli chodzi o "kontekst" na głęboko oranym każdego roku polu to już nie będę się powtarzał...

Co do kolekcji, to te prywatne tym się różnią od muzealnych, że poza jej właścicielem i kilkoma jego kolegami, nikt ich nie może zobaczyć, zbadać, zmierzyć, itp.

- I to jest właśnie naturalną konsekwencją ww "mądrych" ustaw, zakazów i nakazów (bo zapewniam Cię, że wielu oddałoby nieodpłatnie swoje znaleziska i podzieliłoby się wszelką wiedzą na ich temat gdyby nie obawiali się bliskiego spotkania III stopnia nazajutrz o 6:00 rano z :cop :cop :cop ).

Zapewniam Cię, że jeśli chodzi o chleb, to na znajdkach się go nie upiecze.

Pisząc "chleb" użyłem oczywiście przenośni, drugiej części Twojej wypowiedzi nie neguję. Może jestem w błędzie, ale z mojego punktu widzenia prawo sprzyjające tylko bardzo wąskiej grupie zainteresowanych tworzy niestety coś na kształt monopolu.

Pozdrawiam,

Krzychu_

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 23:56 
Główny Administrator
Główny Administrator

Zastosowałem sie do sugestii Daria i pozwoliłem sobie zadzwonic do Zet-ki :)
Czy oddzwonią ? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 00:02 
Generał Broni
Generał Broni

Piotr napisał(a):
Kocio napisał(a):
zaczniemy pod szyldem Top Canal kręcić

Top Canal - to jakaś społeczna inicjatywa non profit?

Top Canal to telewizja prywatna która jest jakoby reinkarnacją Top Canalu czyli pierwszej prywatnej telewizji jaka powstała w 1991 roku.
Między innymi z ich studia w Ursusie leci aktualny taniec z gwiazdami

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 00:11 
Generał Broni
Generał Broni

zybinek napisał(a):
Tomku, gratulacje i podziw za odwagę!
Jestem jednak bardzo ciekaw czy :cop profilaktycznie nie rozpoczną u Ciebie poszukiwań tych kg boratynek i krzyżyków.

Mieli by duży kłopot bo mieszkanie moje i rodziny jest czyste a pierwsze zajrzenie do "sezamu" będzie w momencie przekazywania wszystkich znalezisk do Muzeum w Zakroczymiu i Wyszogrodzie.
Ja od wielu lat nie chodzę więc po pierwsze poszukiwałem w okresie gdy nie było tej ustawy a dwa - objeło mnie już przedawnienie,a trzy to co przez przypadek znalazłem to wszystko zamierzam oddać i jest to zadeklarowane.
Wręcz z opisami miejsc znalezienia i kontekstu....
Przecież tak na prawdę zawsze poszukiwałem meteorytów.......

A swoją drogą dzięki, że wspomniałeś imię moje. Ułatwi to ewentualne namierzenie mnie....... :1

:ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 00:22 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bez przesady, jak by chcieli / musieli to już by byli :)
Janusz Weiss w pierwszej audycji puścił w eter to co nagrałeś na Jego automatyczną sekretarkę - imię i nazwisko też.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 października 2009, 09:35 
Kapral
Kapral

Hm.
Panowie czy chodzicie po Stanowiskach Archeologicznych?
Dla mnie to coś co z zasady omija się szerokim łukiem.

Wykaz stanowisk powinien znajdować się w bazie danych na przeznaczonej do tego stronie internetowej.
I jeśli ktoś jest "łupieżcą samobójcą" to wchodzi.
(Wyłączając wchodzenie legalne z grupą archeologów.)
Jeśli przestrzega etyki kopacza - to trzyma się od takich miejsc z daleka, sprawdzając wcześniej i wiedząc gdzie one są.
Wtedy wszystkie argumenty o "warstwach" Pana Ministra zostają obalone.

Co jeszcze mnie uderzyło?
"System angielski tak - ale zmodyfikowany."
"Państwo nie odkupuje, a zabiera."
Jakie to polskie..

Jakiekolwiek spory z archeologami trzeba odsunąć na bok w trakcie takiej dyskusji, tylko mądre argumenty, a nie rzucanie błotem, mogą uratować Środowisko Kopaczy i opinie o nim.

Na początku audycji jest i imię i nazwisko rozmówcy.
Także po ptokach Kocio. ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]