Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 21:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2010, 21:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

jacek111 napisał(a):
Van Worden zawsze na prezesie będą wieszane psy i nieważne ile by dobrego zrobił.Więc to pomiń i na takich chłystków nie patrz.Coś na ten temat wiem.

Mówisz z punktu widzenia prezesa czy chłystka ?

Ostatnio edytowano czwartek, 14 stycznia 2010, 22:20 przez Darioushz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2010, 22:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

jacek111 napisał(a):
Van Worden zawsze na prezesie będą wieszane psy i nieważne ile by dobrego zrobił.Więc to pomiń i na takich chłystków nie patrz.Coś na ten temat wiem.

Popieram w stu procentach i już macie jednego członka czyli mnie.
Jestem za zrzeszaniem się bo wtedy mamy siłę przebicia a inaczej każdy nas olewa.

Założenie stowarzyszenia to nie prosta sprawa a to wiem bo byłem " świadkiem " przy zakładaniu.

Kiedyś Kocio rzucił podobne hasło o założenie stowarzyszenia i miał podać termin spotkania się w Warszawie osób chętnych do założenia stowarzyszenia.Ma podobno gotowy statut.Szkoda że z tego nic nie wyszło.

Pozdrawiam

No to oki... najmądrzejszy może nie jestem.... ale zapraszam na kawę rozpoznawczą i koordynacyjną Tych którym się chce :1 (taki gabinet cieni ;) ) Bo jak widzę reszta biega wkoło ogniska ;)
Mieszkam w Wawie
Propozycja... http://www.zumi.pl/13084,Pub_Pod_Barylk ... firma.html

30 stycznia może?

Pozdrawiam zainteresowanych :1

wiadomość kto będzie proszę na priv.... ale może też być na forum :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2010, 22:46 
Podporucznik
Podporucznik

Stowarzyszenie Odkrywca kojarzy się wiadomo z komercyjnym czasopismem a nam przecież chodzi o stowarzyszenie, które zasięgiem obejmie całą Polskę, wszystkie fora poszukiwaczy i grupy rekonstrukcyjne. Takie ogólnopolskie stowarzyszenie miało by większe możliwości nacisku na zmianę obecnych przepisów dotyczących poszukiwań.

Może na temat stowarzyszenia wypowiedzą się też starsi doświadczeniem koledzy z forum np. Kocio i FDJ ciekawe co oni na ten temat myślą.

;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 15:25 
Porucznik
Porucznik

Przepraszam, że się wtrącam w tak arcyciekawą dyskusję, ale mam takie o to pytania:
1. Co takiego dla poszukiwaczy zrobiły już istniejące i ponoć działające organizacje?
2. Do jakich instytucji państwowych i z jakimi pytaniami oraz inicjatywami się one zwróciły (i jakie były efekty tych wystąpień)?
Uważam, że wszelka Wasza dalsza dyskusja jest bezcelowa bez udzielenia odpowiedzi na powyższe pytania, gdyż nie wiadomo nawet, czy wszelkie drogi (możliwości) działania zostały wyczerpane.
Pozdrawiam
wars98

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 15:30 
Generał Broni
Generał Broni

Oczywiście dla polskiej eksploracji najwięcej zrobił Wars98 :)

Nie zwracajmy uwagi na podszczekiwania i skupmy się na meritum sprawy.

Moim zdaniem nie ma dla nas innej drogi jak powołanie ogólnopolskiej federacji stowarzyszeń poszukiwawczych. W wielu województwach już one istnieją, więc można wykorzystać i dorobek i kontakty. Potrzeba tylko Wielkiego Koordynatora - znając nasze środowisko i ambicje ludzkie, uważam, że w tej kwestii poleje się krew :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 15:38 
Porucznik
Porucznik

Pytania są jak najbardziej zasadne, szczególnie jeśli chce się zakładać polską organizację parasolową poszukiwaczy. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 17:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Szanowni Forumowicze

W czasie nieoficjalnych negocjacji, po zasięgnięciu opinii osób z naszego środowiska, postanowiłem/liśmy nadać praktyczny bieg naszym postulatom. W związku z tym informuję Koleżanki i Kolegów, iż przechodzimy do zainicjowania praktycznych działań. Do czasu zwołania pierwszego zjazdu reprezentantów organizacyjnych oraz indywidualnych sympatyków idei federacji , postanowiłem obwołać się koordynatorem tychże działań.

Uprzejmie prosimy o zgłaszanie się na adres :
Cytuj:

celem pobrania Deklaracji przystąpienia do naszego ruchu.
Jednocześnie, zwracamy się z prośbą o rozsyłanie wymienionej Deklaracji do potencjalnych sojuszników z adnotacją o konieczności odesłania jej na podany adres.

Celem tej akcji jest jak najszersze zaznajomienie z pomysłem środowiska poszukiwaczy, policzenie szabel oraz przygotowanie do I Zjazdu na którym mamy nadzieję na wybranie godnych zaufania reprezentantów. Cel nr dwa to przygotowanie statutu , rejestracja i rozpoczęcie działań scaleniowych.

Potem , świat będzie należał do nas................... :1

Pozdrawiam
peter_2005

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 18:10 
Specjalista
Specjalista

To może napiszesz coś o sobie, żeby ludzie nie myśleli, że to jakaś prowokacja ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Zjednoczmy się - REWOLUCJA W POLSKIM PRAWIE
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 18:23 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Ja nie jestem poszukiwaczem, ale jakby co - udzielę wam poparcia,bo popieram waszą sprawę całym sercem. Opowiem kiedyś , jak pewnego razu "przemycałem" pozytywną opinię na wasz temat.
Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2010, 18:49 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam Ponownie

Nazywam się Piotr Pałys , jestem założycielem Towarzystwa Miłośników Militariów ( woj.mazowieckie ) - nie ma tu żadnej tajemnicy. Zdaję sobie sprawę z pewnej nieufności, nie ma się co dziwić.

Jak widzicie, ujawniam się , choć jedyną korzyścią ( bo takie zarzuty moga być wysunięte ) będzie wizja prawdziwej jedności. Nie reprezentuję tej czy tamtej grupy. Po utworzeniu federacji nie zyskam niczego ( moje towarzystwo jest ujęte w ramach polskiego prawa jako "towarzystwo zwykłe" , a więc bez możliwości zrzeszania się) .

Mam jednak dość bicia głową w mur, śmieją się z nas- z armii ludzi , którymi w większości kieruje pasja, patriotyzm i niechęć do postrzegania nas jako złodziei czy cmentarnych hien. Nie postulujemy hasła dzikiego rozkopywania czego się da. Chcemy ująć w ramy prawne potężny ruch. Najpierw trzeba osiągnąć cel a nie utyskiwać jedni na drugich by po jakimś czasie okazało się, że pogadaliśmy sobie i tyle.

Uważam, że jedyną możliwością osiągnięcia go jest federacja - jak pisałem 100.000 - 150.000 głosów nikt nie jest w stanie ignorować.........

Tyle na wstępie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 01:39 
Specjalista
Specjalista

Peter_2005 napisał(a):
Nazywam się Piotr Pałys , jestem założycielem Towarzystwa Miłośników Militariów ( woj.mazowieckie ) - nie ma tu żadnej tajemnicy.

A gdzie działa to towarzystwo, bo nie mogę przez google nic na ten temat znaleźć?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 16:35 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Ponieważ wątek toczy się jakby równolegle na dwóch forach, pozwolę sobie wkleić to co napisałem teraz na "Odkrywcy" z prośbą o dalszą dyskusję:

Cytuj:
Moim zdaniem federacja jest jedynym, skutecznym krokiem naprzód w walce o obronę naszych interesów i zmianę prawa, ale są dwa wyjścia:

a. Możemy założyć federację ściśle według litery prawa a to oznacza związek co najmniej trzech stowarzyszeń, do których będą dołączały kolejne stowarzyszenia i osoby prawne.

lub

b. Możemy założyć ogólnopolskie porozumienie poszukiwaczy, do którego przystępować mogą zarówno stowarzyszenia, kluby, osoby prawne, ale też osoby fizyczne jak zarząd i członkowie for internetowych itp.

W pierwszym przypadku łączą się stowarzyszenia a indywidualni poszukiwacze mogą dołączać do już istniejących stowarzyszeń lub zakładać nowe, tam gdzie ich nie ma bądź pojawi się takie zapotrzebowanie.
O ile to pierwsze ma osobowość prawną to drugie funkcjonuje początkowo jako nieformalne porozumienie podmiotów z intencją przekształcenia się w federację. Zalety takiego rozwiązania to brak konieczności zmiany swojego statusu prawnego i możliwośc nieskrępowanego działania na rzecz wypracowania wspólnego stanowiska, programu itd. Jedyne co jest w tym momencie potrzebne to list intencyjny, regulamin i demokratyczne wybranie przedstawicieli do takiego porozumienia. Warto zauważyć, że bardzo dużo działających w Polsce federacji czy związków stowarzyszeń działało początkowo właśnie jako nieformalne porozumienia.

Czytając posty, nie tylko na tym forum widać, że wiele jeszcze dzieli środowisko poszukiwaczy i dlatego najlepsza jest strategia małych króków - zbierzmy się do kupy w celu wypracowania wspólnego stanowiska i lepszego poznania a wtedy będziemy mogli połączyć siły w świetle prawa i wystąpić do boju z koncepcją, którą poprze zdecydowana większość poszukiwaczy. Najważniejsze to byśmy potrafili mówić jednym głosem a to osiągniemy jeśli cały proces będzie przejrzysty, demokratyczny i prowadzony przez wszystkie siły w środowisku a nie tylko przez jakąś wąską grupę skupioną wokół jednego forum czy organizacji. Oryginalny autor wątku na forum PS zadeklarował chęć bycia koordynatorem takiej akcji, więc dajmy mu swoje poparcie, podzielmy się doświadczeniem i zacznijmy organizować:

viewtopic.php?t=72285&postdays=0&postorder=asc&start=0

Ja deklaruję swoje poparcie, prowadzonego przeze mnie stowarzyszenia a także forum. Żebyśmy wszyscy uniknęli zarzutów o stronniczość lub samowolkę, proponuję by powstała całkowicie niezależna strona www lub forum, gdzie będzie można deklarować chęć przystąpienia do porozumienia i gdzie będziemy mogli rozmawiać o celach i metodach działania. W dobie internetu, skype, gg itd., nie powinniśmy mieć problemu ze "spotykaniem" się i wspólną pracą.

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 16:54 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Propozycja Van Wordena ( Ogólnopolskie Porozumienie...........) warta poważnego rozważenia. Bez komplikacji instytucjonalnych , osobistych i ambicjonalnych możemy w relatywnie krótkim czasie i za małe pieniądze wykonać taki krok..........

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 19:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

HERKOMPENDERETYK sam mam do czynienia z stowarzyszeniem oraz prezesem (moja bliska rodzina)który uratował Koło z dna i ma w kole 2500 członków.

Uważam że trzeba najpierw dla startu znależć ludzi z jednego okręgu żeby był z nimi łatwy kontakt i możliwość jak zajdzie potrzeba szybkiego spotkania się.

Wars 98 widocznie się nie interesujesz grupami które zrzeszają poszukiwaczy.Znam człowieka z organizacji zrzeszających poszukiwaczy przy muzeum Orła Białego.Byłem u nich na wykopkach ,fajni ludzie od wykrywek, mają pozwolenia na poszukiwania i współpracują z muzeum gdzie sam co u nich znalazłem to oddałem prezesowi do muzeum.Przez takie stowarzyszenia jest już pewna grupa archeologów, ludzi z WKZ i itp podchodzących do nas z zainteresowaniem i po założeniu ogólnopolskiego stowarzyszenia na pewno już będzie trochę łatwiej.To są grupy regionalne które w swoich stronach są szanowane a potrzeba ogólnokrajowego.Na dwa zadane pytania masz odowiedż.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2010, 21:14 
Podporucznik
Podporucznik

Całkowicie zgadzam się z Van Wordenem, trzeba robić małe kroczki ale robić je w miarę często. Sama propozycja (druga) jest bardzo rozsądna i w miarę prosta do zrealizowania, a przy okazji zostawia niejako furtkę na przyszłość. Skoro Peter 2005 zaczął już "zbierać i informować ekipę" i uruchomił adres w tym celu, no i przede wszystkim podjął się tego to niech dalej to robi. Może umówmy się tak, że na ten adres będą się zgłaszać stowarzyszenia i środowiska poszukiwaczy aby wyrazić swoją gotowość do współpracy i spotkania się. Niech to będzie np. do końca lutego. Na koniec lutego przystąpimy do ustalenia miejsca i terminu spotkania wszystkich przedstawicieli na którym zapadną dalsze decyzje i ustali się plan konkretnego działania. Spotkanie ogólnopolskie jest nie do uniknięcia bo na tzw. "gębę" szybciej da się wiele spraw załatwić. Swoją drogą to ciekawe ile środowisk i stowarzyszeń się zgłosi. Na dzień dzisiejszy pozostaje tylko informować wszystkich o akcji i docierać do środowisk aby one się zgłaszały z chęcią podjęcia rozmów. Może jestem zbyt naiwny, ale tak to widzę. Pozdrawiam,Blady.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]