jacek111 napisał(a):
Wars 98 widocznie się nie interesujesz grupami które zrzeszają poszukiwaczy. Znam człowieka z organizacji zrzeszających poszukiwaczy przy muzeum Orła Białego. Byłem u nich na wykopkach, fajni ludzie od wykrywek, mają pozwolenia na poszukiwania i współpracują z muzeum, gdzie sam co u nich znalazłem to oddałem prezesowi do muzeum. Przez takie stowarzyszenia jest już pewna grupa archeologów, ludzi z WKZ i itp podchodzących do nas z zainteresowaniem i po założeniu ogólnopolskiego stowarzyszenia na pewno już będzie trochę łatwiej. To są grupy regionalne, które w swoich stronach są szanowane a potrzeba ogólnokrajowego. Na dwa zadane pytania masz odpowiedź.
No i mylisz się! :666 Powtórzę raz jeszcze:
1. Co takiego dla poszukiwaczy zrobiły już istniejące i ponoć działające organizacje?
2. Do jakich instytucji państwowych i z jakimi pytaniami oraz inicjatywami się one zwróciły (i jakie były efekty tych wystąpień)?
Uzyskiwanie pozwoleń na poszukiwania poza zabytkami wpisanymi do rejestru, o których piszesz, to czysty idiotyzm. W innym wątku, ja i FDJ, już na ten temat pisaliśmy, więc nie będę się powtarzał.
W takim razie należy wyraźnie stwierdzić, że poza
Towarzystwem Eksploracyjnym "TABU", które na przykład wystosowało pisma do wojewódzkich konserwatorów, Generalnego Konserwatora Zabytków, Ministra Kultury, a także Komendanta Głównego Policji w kwestii wyjaśnienia, że poza zabytkami wpisanymi do rejestru zabytków nie jest potrzebne pozwolenie, inne organizacje nic nie zrobiły.
A poszukiwacze chcą tworzyć już organizację parasolową. Dobre sobie. :drap