Teraz jest sobota, 25 kwietnia 2026, 18:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 23:55 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Do taganka w dużej mierze tego co napisałeś to Ciebie popieram ale jak możesz dodawać do nałogów jedzenie.Mylisz pojęcia lub nie rozumiesz tego co napisałem.
Na jedzenie kupione w pospolitych sklepach nie masz wpływu bo jest zrobione wg. norm które z gówna chcą zrobić jedzenie a tak się nie da.Masz sklepy z żywnością robioną po staremu i tu możesz robić zakupy bo masz prawo wyboru ale to jest legalne i nikt z tego powodu nie ucierpi.

Jeżdzenie na nartach też proponujesz dodać do listy?
Naprawdę jak coś piszemy to to przemyślmy kilka razy.Sport porównujesz do nałogu.

Mój kolega przy bzykaniu żony złamał rękę i co też byś to dodał do listy?.

Ja w liście wyszczególniłem nałogi które przynoszą więcej szkód niż pożytku i to całemu społeczeństwu a nie wybranym.Przez te nałogi są większe podatki,wydatki na utrzymanie odwykówek, izb wytrzeżwień i na pogrzeb trzeba dać z kasy społeczeństwa(podatników) bo alkoholik to z regóły na to nie wypracował w postaci podatków. i itp.Cierpią najbiedniejsi bo innym się chce ćpać.

Uważasz że najwięcej straci mafia.Mylisz się zyska najwięcej bo na towar po zalegalizowaniu nagle zwiększy się zapotrzebowanie.
A uważasz że rząd Czeski założy plantację i otworzy sklepy z narkotykami pakowane w dozwolonych ilościach?.Towar musi dotrzeć a tym zajmuje się mafia i wtedy będą zarabiali kasę.
Urzędnicy od walki z narkotykami pójdą do działów od wykroczeń spowodowanych przez narkotyki bo to jest nieuniknione i przestępczość zwiększy się znacznie jeśli nie drastycznie.

Swiętobor może i taganka ma rację dać narkotyki,wódkę ,papierosy rodowitym nałogowcom za darmo ile kto chce i za kilka lat nałogi znikną same.

W UE na walkę z nałogiem tytoniowym wydano bodajże 65 mln. EUR a w tym samym czasie przemysł tytoniowy dofinansowano ze względu na słabą koniunktórę kwotą bodajże 339 mln EUR.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 00:22 
Główny Administrator
Główny Administrator

Widzę, że niektórzy operuja stereotypami zasięgnietymi z haseł pożal się Boże polityków oraz statystykami z nieba wziętymi.
To że dofinansowano przemysł tytoniowy nie oznacza, że państwo cos na tym straciło.
Wyprodukowanie paczki papierosów to koszt ok 1,50 zł a marża zakładu tytoniowego wynosi ok 1 zł sprzedawca ma ok 0,50 zł do 1 zł daje to razem ok 3,50 - 4,00 zł
pozostałe 4-5 zł kasuje państwo. Co przy 76 miliardach sztuk, w naszym tylko kraju daje, kwotę ogromną, której nawet procent nie jest przeznaczany na leczenie uzależnionych.
Podobnie jest z alkoholem. Koszt wytworzenia litra czystego spirytusu to ok 1,5 zł a z tego produkuje się 4 butelki wódki 0,7 L. Sprzedawca ma kilka złoty producent również reszta to akcyza ok 800%
Na zachodzie ceny alkoholi a zwłaszcza papierosów są kilka razy droższe więc radzę zgłębić temat a nie rzucac tu hasłami niedouczonych politykierów.
Odnośnie marihuany to najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy w życiu się z tym nie spotkali.
A wystarczy posłuchac specjalistów od uzależnień, którzy już dawno wskazywali potrzebę legalizacji marihuany.
Niech któryś z autorytatywnie wypowiadających się kolegów wskaże inny lek o działaniu antydepresyjnym nie niszczącym organizmu ?
Marihuana poza tym jest używką na siłę wcisniętą w definicję narkotyku.
Narkotyk uzależnia zwłaszcza fizycznie i tu prędzej powinien znaleźć się papieros.
Na zakończenie odpowiem jeszcze koledze, który chciałby krajowego referendum w tej sprawie.
Dlaczego obcy czyli większość ma decydować o swobodach jednostki ?
Osobiście wolę by prawo tworzyli i uchwalali ludzie mądrzy a nie stado baranów.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 stycznia 2010, 00:26 przez Jacek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 00:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

troche tu z niektórych wypowiedzi powiało wujkiem dobrą radą :n .większość prohibicji ma tylko jeden efekt - dobrze robi wujkowi bandziorowi i wujkowi politykowi . urzednik tez sie nie obrazi na dodatkowe fundusze celowe . wystarczy napisac ustawe -wszystkiego zakazac i problem z głowy :) (skąd my to znamy ?)
jaka jest róznica w dostepności - obecnie i przy ewentualnej legalizacji ? żadna . polecam wycieczke na byle dyske .
a róznica w ogole ? szczawie złapane z jointem podbudowuja policyjno-prokuratorskie stystyki no i ta gigantyczna przebitka znika w czyiś kieszeniach .
brnąc w analogie można stwierdzic , że i poszukiwania skarbów i brania używek mozna zakazać (efekt zerowy ) albo spróbowac racjonalnie uregulować - no ale trza mieć troche rozsadku i dobrej woli a tego w Polsce od dawna brakuje .pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 00:39 
Moderator
Moderator

jacek111 napisał(a):
Argo pomyśl szerzej że skutki alkoholizmu widać na drogach i w rodzinach , w sobotę i niedzielę ok. 1000 zatrzymanych.
Zalegalizowanie posiadania narkotyków tylko zwiększy liczbę zagrożeń na drogach w rodzinach i przybędzie np. kolejne 1000 zatrzymanych.

Oznacza to więcej tragedii.

Argo nie życzę Ci sytuacji żebyś był jako rodzina ofiary wypadku ale gdyby Ciebie to spotkało to nagle byś był za zaostrzeniem przepisów o dostępie do narkotyków i kar dla pijanych kierowców.Wtedy zobaczysz efekt końcowy.

Efektow koncowych widzialem kilka..... nie jest to przyjemny widok ..... dla mnie nie ma roznicy miedzy pijakiem, a nacpanym za kółkiem obaj sa jednakowo niebiezpieczni, za to widze roznice w dostepie do obu uzywek , w sumie jednakowo szkodliwych, z ktorych jedna generuje dochody budzetu a druga generuje ... wirtualnych przestepcow... postawie sprawe jasno ...... z prochami jest jak z prostytucja ........ jesli panstwo chce nad tym zapanowac i kontrolowac te zjawiska, jedynym wyjsciem jest legalizacja i uwazam experyment jakiego podjeli sie Czesi za słuszny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 00:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

jacek111, nie uchwyciłeś cynizmu w moim poście. Porównuję tłuste żarcie do palenia fajek. I jedno i drugie ludzie robią z premedytacją. Więc idąc twoim tokiem myślenia, efekty jednego i drugiego nie powinny się kwalifikować do leczenia za które płaci państwo.

A że delikatnie porównuję poszukiwania do jakichś równie nielegalnych historii? Obyś nigdy się nie przekonał, jakie podejście ma do poszukiwań policja, prokuratorzy i sąd...Uwierz mi, im to fruwa, byle był wynik.

Cytuj:
Niechaj degeneraci zdegenerują się do końca

A dlaczego nie? Słyszałeś kiedyś o narkomanie albo alkoholiku wyleczonym wbrew jego woli? Często, żeby odbić się od dna, trzeba najpierw dno osiągnąć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 01:16 
Moderator
Moderator

jacek111 napisał(a):
Uważasz że najwięcej straci mafia.Mylisz się zyska najwięcej bo na towar po zalegalizowaniu nagle zwiększy się zapotrzebowanie.

A niby dlaczego? Jest to jeden z mitów dotyczących wszystkiego, co zakazane: umożliwić ludziom posiadanie broni w domu - "ulice spłyną krwią", otworzyć kasyna gry - "nastąpi epidemia uzależnień od hazardu", pozwolić na posiadanie minimalnych ilości narkotyków - "wszyscy będziemy narkomanami". Tak nas wytresowali, że zdaje nam się, iż prawo może być oparte wyłącznie o zakazy. Władza zawsze wie lepiej?
Od kilkunastu lat "robię" w tzw. branży muzycznej. Sporo tu zawsze było "eksperymentatorów". Nie przypominam sobie aby kiedykolwiek, ktokolwiek miał problem z zakupem czegokolwiek :)
Największy syf pod tym względem był w połowie lat 90'tych, gdy amfa stała się powszechnie dostępna i tania. Za tym szło zwykle wszystkie inne. Ale teraz? Teraz dragi po prostu spowszechniały i straciły na atrakcyjności. Są, tak jak były i pewnie nadal będą. Prawo nie ma na ten stan żadnego przełożenia. Oczywiście zawsze znajdą się ludzie, którzy po prostu sobie nie poradzą, ale zakazy tego nie zmienią. A już na pewno im nie pomogą. Bo co stanie się z 19-letnim dzieciakiem, przy którym znaleziono 4 płatki speeda i któremu prokuratorskie ścierwo robi zarzut o dilerkę? Gdzie wyląduje ten dzieciak?
Odnośnie Czech: mają tam bardzo liberalne (w porównaniu z naszym) prawo dotyczące hazardu. W Czeskim Cieszynie co rusz napotyka się małe lokale z automatami do gry. I wiecie kto tam siedzi? Polacy. Czy to znaczy, że jesteśmy narodem imbecyli, którym nie można dać do ręki broni, narkotyku ani żetonu, aby nie było nieszczęścia? Czy może jest to wynik restrykcyjnych rozwiązań prawnych, które wywołują odruch buntu?
I bardzo dobrze, że taka reakcja się pojawia.

Jeszcze jedna, symptomatyczna rzecz, którą można zauważyć jadąc przez Czechy: ilość znaków drogowych. Jest ich, lekko licząc o 2/3 mniej niż u nas. A mimo to sporo Czechów wciąż jeszcze żyje i jakoś sobie na tych nieoznakowanych drogach radzą.
Może warto, aby tzw. "państwo" więcej decyzji pozostawiało obywatelom?
Tylko co wtedy zrobić, z hodowaną przez lata, armią urzędasów?

I z ostatniej chwili :) :

"Czechy narkotykowym hitem Polaków na lato
"Metro": W Czechach można już legalnie posiadać niewielką ilość narkotyków na własny użytek. W internecie ruszyła giełda adresów, gdzie najlepiej kupić używki, a młodzi Polacy deklarują, że latem najchętniej wyjadą właśnie na południe.
Od 1 stycznia 2010 r. u naszych południowych sąsiadów można legalnie posiadać: do 1,5 g heroiny, 1 g kokainy, do 15 g marihuany, do czterech tabletek ekstazy i do pięciu tabletek LSD. Ponadto prawo zezwala na uprawianie do pięciu krzaczków konopi indyjskich i do 40 grzybów halucynogennych.
Wszystkie te używki można kupić w czeskich "coffee shopach", których adresami już dziś młodzi ludzie chętnie się wymieniają w internecie. Legalizacja używek sprawiła też, że większość dyskutantów deklaruje, że do Czech wybiera się... na wakacje.
"Turyści" muszą jednak pamiętać, że przekroczenie mostu w Cieszynie choćby z najmniejszą ilością używek oznacza przestępstwo i nawet trzy lata więzienia.
Straż Graniczna liczy się z tym, że próby nielegalnego przewozu narkotyków do Polski z pewnością się nasilą. A że na granicy z Czechami kontrole zostały zniesione, zapowiada, że będzie do nich dochodzić wewnątrz kraju."

http://wiadomosci.onet.pl/2104576,11,cz ... ,item.html

Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 stycznia 2010, 12:29 przez Renald, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 stycznia 2010, 12:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nic no...Trza zapuszczać dredy na lato ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czesi a normalnosc
PostNapisane: piątek, 8 stycznia 2010, 13:57 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

DAVID napisał(a):
Ludziska Czesi to bardzo madry narod My Polacy mamy swoja historie trupy zniszczone miasta i w imie czego zyje ci sie lepiej honor i szabelka nikt juz nie zapyta umarlych czy chcieli umierac

Oj, nie wiem czy słyszałeś o powstaniu praskim z 1848 roku, "zielonej armii" z I WŚ albo Korpusie Czechosłowackim... ale ogólnie masz trochę racji, z tym,że to raczej chwały im nie przynosi; w niektórych sprawach są lepsi od nas, w innych - wręcz przeciwnie. Tchórzostwo i oportunizm chwały nie przynoszą.

A co się tyczy legalizacji narkotyków - nie podzielam entuzjazmu. Marihuana wcale nie jest taka nieszkodliwa, jak się wmawia, też uzależnia i szkodzi na zdrowie. Zresztą, Czechy nie są pierwsze - już Holandia liberalizowała i skutki były tak "wspaniałe", że od kilku lat wycofuje się z tego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2010, 09:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tak nawiązując do dwóch zasadniczych nurtów dyskusji:
1. Legalizacja narkotyków - jak na mój gust Czesi idą za daleko. Zgoda na posiadanie hery, koki, czy trawki w takich ilościach to spore przegięcie. To są już ilości dilerskie. Naprawdę jest spora różnica pomiędzy skrętem, czy gramcem trawki a "strzałem" heroiny.
2. Pragmatyzm Czechów. No cóż, zawsze w takich sytuacjach przypomina mi się opowieść mojego ojca, jak to w 45' wracali z robót w Niemczech i przez całe terytorium Czech były dla nich zorganizowane podwody i jedzenie, a jak zaczęła się Polska - zaczął się burdel.
Nurt poboczny - uzależnianie konopii indyjskich. Uczestniczyłem kiedyś w cyklu wykładów prof. Vetulaniego na pokrewne tematy i wg niego cała zabawa z promocją marihuany początkowo polegała na tym, aby marihuana "wyparła" z rynku twarde używki. Bo konopie nie wywołują uzależnienia FIZYCZNEGO, a tylko psychiczne.
Zdrav!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2010, 14:40 
Pułkownik
Pułkownik

Moim zdaniem wszelkie nakazy i zakazy do niczego dobrego nie prowadzą. Były już różne bzdurne zakazy, i nic dobrego z tego nie wynikło.
Zbierze się grupa nawiedzonych i wymyślają pierdoły. Kto chce niech sobie pali co chce, trawkę, koniczynę czy diabli wiedzą co jeszcze, chce pić bimber niech destyluje i wali dzień i noc jak ma zdrowie. Maku normalnego nie posiejesz bo nie wolno, z paleniem papierosów też coś wymyślają, nie dawno była w mediach histeria o sklepach z dopalaczami. Co jeszcze można zakazać, uregulować? Komu to jest potrzebne, chyba tylko bandzie urzędasów bo mają nad czym debatować, jest co egzekwować,tworzyć nowe stanowiska specjalistów od spraw niepotrzebnych, no i można dużo zarobić jak się coś z normalnego obrotu sprowadzi na czarny rynek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 16:13 
Generał Broni
Generał Broni

Nic tak nie wzmocniło gangów w USA jak prohibicja.Spożycie alkoholu wzrosło, ponieważ bywanie w podziemnych klubach było w towarzystwie bardzo trendy, Po zniesieniu prohibicji mafia zaczęła szukać innych źródeł dochodów, bo przecież żyć z czegoś trzeba (prostytucja, hazard, narkotyki, broń). W Polsce przed ustawą inkryminującą narkotyki rynek był zjawiskiem marginalnym. Zainteresowani sami sobie coś tam robili z maku albo uprawiali zioła- łaczyli się czasem w kółka zainteresowań. Obecna ustawa jest promafijna, bo stoi na straży ich rynku, a gdzie rynek tam przepływ gotówki.I ten przepływ nie kończy się na linii narkoman- dealer,bo przecież dealer musi się opłacić, by móc bezpiecznie funkcjonować. Może to ktoś nazwać teorią spiskową, trudno, ja tak to widzę, pewnie mam jakieś skrzywienie. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

katzueki napisał(a):
Marycha to narkotyk jak każdy inny, tyle że do dziś nie udowodniono jego szkodliwego wpływu na organizm i przede wszystkim nie da się od niego uzależnić, więc pod wieloma względami jest o niebo lepszy chociażby od alkoholu.

Akurat tutaj Panowie zwolennicy takiego myślenia grubo się mylicie. Nie wiem dlaczego wciąż powielane są śmiechu warte mity, jakoby marihuana była nieszkodliwa, bezpieczna, nieuzalezniająca itp. Kiedyś ktoś chciał mi wmówić że trawka wręcz "oczyszcza" płucka :lol:
Mam podstawy by twierdzić że marihuana niszczy mózg, wpływa na procesy poznawcze, może prowadzić do powstania psychoz, podwyższa ciśnienie, niszczy płuca i sprzyja powstawaniu raka, wpływa niekorzystnie na płodność u mężczyzn, ma negatywny wpływ na płód u kobiet palących w ciąży itp. To tylko niektóre skutki uboczne palenia, wszystkie są potwierdzone wieloletnimi badaniami naukowymi. Proponuję zainteresowanym przeczytać kilka artykułów:
http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/news ... 4%87?.html
http://www.zdrowie.org.pl/abuse/show.ph ... g-art-1513
http://www.ochoroba.pl/artykuly/2682-tr ... zew-konopi
http://www.szkodliwosc.osa.pl/wplyw-mar ... -mozg.html
Nie są to portale ściśle naukowe, a raczej popularnonaukowe dla nazwijmy to laików, ale informacje tam zawarte są w oparciu o wiedzę naukową. Nie mam akurat dostępu do portali zawierających pełną treść prac naukowych (dostęp jest płatny) ale na uczelni kilkukrotnie miałem okazję przeczytać zagraniczne wyniki badań.
Tak więc nie bądźcie takimi huraoptymistami jeśli chodzi o marihuanę! :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:16 
Moderator
Moderator

a cukier? przecież też jest niezdrowy, może należy zakazać swobodnego spożycia (wprowadzić kartki?), bo przecież nasze społeczeństwo nie dorosło do swobodnego dostępu do cukru...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 18:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ta ... Blackmoore ... na pewno wiesz też co powoduje CH3CH2OH i jakoś nikt z tego problemu nie robi mimo że skutki są dużo bardziej poważne ... Już nie mówiąc o takich sprawach jak zwykłe papierosy czy przejście się w ciepłe popołudnie po ulicach i powdychanie spalin...Wiesz jak to mówią , wszystko szkodzi i nic nie szkodzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 18:10 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To nie tak, ja przytoczyłem cytat kolegi który wypowiadał się powyżej i swoim postem chciałem tylko wyprowadzić go z błędu. Zresztą nie tylko jego, wielu zapewne myśli podobnie.
Nie uważam natomiast że wszystko co niezdrowe powinno zostać zakazane. Dawka śmiertelna soli kuchennej dla dorosłego człowieka to ok 200g, toż to bardzo niebezpieczna substancja, trucizna! :) Zły przykład.
Na temat narkotyków mam swoje dobrze ugruntowane zdanie. Gwoli ścisłości przypomnę że nie rozmawiamy w tym wątku tylko o marihuanie ale i o innych narkotykach.
Wiele substancji szkodzi zdrowiu, jak choćby cukier czy sól. Tyle że co do tych substancji nie ma obaw że ktoś się uzależni w takim stopniu jak od narkotyków. Lepszym przykładem jest tu alkohol. Alkohol można porównać może do marihuany, ale do LSD? Ecstasy? Heroiny? To chyba przesada, te substancje mają dużo bardziej uzależniające i szkodliwe działanie niż alkohol... Do tego dochodzą pewnego rodzaju emocje i ciekawość związana z używaniem narkotyków. Jakiego nastolatka ekscytuje napicie się piwa czy spróbowanie wódki? W dzisiejszych czasach chyba już nikogo, ale nie powiedziałbym tego o narkotykach.
Nie wiem czy nasze społeczeństwo dojrzało do swobodnego dostępu do narkotyków czy nie, nie mi to oceniać. Mogę wypowiedzieć się tylko za siebie - zalegalizowanie narkotyków w moim podejściu niczego by nie zmieniło, nie sięgnąłbym po nie. Natomiast z całą pewnością wiem że młodzież nie dojrzała do tego. Nie tylko w naszym kraju, po prostu młodzież dzisiejszych czasów która jest wybitnie podatna na różne negatywne wpływy.
Podsumowując, bardzo lubię i cenię Czechów, wiele z ich rozwiązań jest godnych naśladowania ale jeśli chodzi o narkotyki jestem na nie.
Wszystkim zażywającym życzę zdrowia i długiego życia a zwolennikom legalizacji mającym lub planującym posiadanie dzieci życzę sukcesów na polu wychowawczym :)
Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]