Teraz jest sobota, 20 września 2025, 21:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: skorupy
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 00:12 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam szanownych forumowiczów.Pytanie proste-co zrobic jak się ma kilka kg skorup naczyn,dzbanów itp,itd?Zeby nie zasmiecac forumto najlepiej na PW,pzdr.YAMATO

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 07:45 
Weteran
Weteran

Witam.
Pytanie pierwsze poco się to zbierało?
Pytanie drugie jakie są to skorupy? Jak współczesne to można wyrzucić a jak jakieś zabytkowe to najlepiej zgłosić i oddać do konserwatora zabytków właściwego dla miejsca znalezienia.
Wstaw jakieś zdjęcia przynajmniej części z nich, powybieraj fragmenty charakterystyczne czyli fragmenty den i wylewów naczyń, ewentualnie fragmenty na których widać jakieś zdobienia to dowiesz się z jakiego okresu są to skorupy.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 18:56 
Weteran
Weteran

El Loco napisał(a):
jak jakieś zabytkowe to najlepiej zgłosić i oddać do konserwatora zabytków właściwego dla miejsca znalezienia.

jeżeli nie podasz miejsca znalezienia każdej z nich, to nie będą miały one żadnej wartości archeologicznej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 listopada 2009, 23:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dobrze napisał, nie ma potrzeby zbierania skorup. Po ich ilości na polu można stwierdzić z jakiego okresu jest teren.
Podeslij fotkę, to określimy co to może być.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 listopada 2009, 02:17 
Specjalista
Specjalista

Rusłan napisał(a):
Po ich ilości na polu można stwierdzić z jakiego okresu jest teren.

W tym wypadku nie ilość, a jakość się liczy :) [oczywiście jakość rozumiana jako typ ceramiki typologicznie i technologicznie zbliżonej do innej rozpowszechnionej wśród danej jednostki kulturowej]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2009, 23:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kumpel mi przyniósł takie czarne skorupy. Są chyba z dodatkiem węgla, bo można nimi pisać. Czy ktoś potrafi napisać co to za skorupy. Postaram sie zrobić fote i tu umieścić. Może uda się komuś je rozpoznać. Podobno jest ich tu na polach pełno.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 14:43 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wracając do mojego wątku,przesyłam zdjęcia z gazety i kilku skorupek.Co z tym fantem mam zrobić?Wysyłka raczej nie wchodzi w grę,to waży ładnych naście kilogramów.pzdr

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 17:44 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam.

YAMATO napisał(a):
Wracając do mojego wątku,przesyłam zdjęcia z gazety i kilku skorupek.Co z tym fantem mam zrobić?Wysyłka raczej nie wchodzi w grę,to waży ładnych naście kilogramów.pzdr

W jakim celu pokazujesz artykuł o badaniach archeologów razem ze zdjęciami skorup, które chciałbyś zidentyfikować? Czy mamy rozumieć, że to skorupy z tych badań ?

Pozdrawiam,
Grzechu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 18:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To są resztki które zostawili u gościa u którego nocowali a że ja się nie interesuję tym działem wykopków więc chciałem się spytać co mam z tym zrobic?Ale widzę że nie ma co ciągnąć dalej tematu.Zamknąć go i mieć święty spokój.pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 20:15 
Weteran
Weteran

jak pięć lat temu zostawili i do tej pory sobie nie przypomnieli, to chyba ich nie potrzebują :drap

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2010, 20:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cytuj:
więc chciałem się spytać co mam z tym zrobić ?

SAMO SIĘ NASUWA: ŚLICZNY SKALNIAK :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 lutego 2010, 23:07 
Szeregowy
Szeregowy

po kazdych badaniach wykopaliskowych zostaje pewna ilosc materialow, rzecz jasna o ile takie matarialy wystepowaly na danym stanowisku. nie ma fizycznej mozliwosci "zebrania" ich wszystkich, zawsze na polu boju wykopaliskowego zostaja jakies popierdowki. czy to jest jakis problem? nie badzmy smieszni, przy kilkutysiacach skorup zadokumentowanych w odpowiednim kontekscie (obiekty, warstwa kulturowa etc.), te kilka pozostalych na powierzchni nie ma zadnego znaczenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 lutego 2010, 23:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ancient,masz racje,skorupy zostawiam,jak bede mial czas to sobie pokleje,wprawe mam...pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 lutego 2010, 23:56 
Weteran
Weteran

ancient napisał(a):
po kazdych badaniach wykopaliskowych zostaje pewna ilosc materialow, rzecz jasna o ile takie matarialy wystepowaly na danym stanowisku. nie ma fizycznej mozliwosci "zebrania" ich wszystkich, zawsze na polu boju wykopaliskowego zostaja jakies popierdowki. czy to jest jakis problem? nie badzmy smieszni, przy kilkutysiacach skorup zadokumentowanych w odpowiednim kontekscie (obiekty, warstwa kulturowa etc.), te kilka pozostalych na powierzchni nie ma zadnego znaczenia.

po kazdych badaniach wykopaliskowych zostaje pewna ilosc materialow, rzecz jasna o ile takie matarialy wystepowaly na danym stanowisku. nie ma fizycznej mozliwosci "zebrania" ich wszystkich, zawsze na polu boju wykopaliskowego zostaja jakies popierdowki. czy to jest jakis problem? nie badzmy smieszni, przy kilkuset monetach, zapinkach, grotach, klamrach, itd., (niepotrzebne skreślić lub potrzebne dopisać) zadokumentowanych w odpowiednim kontekscie (obiekty, warstwa kulturowa etc.), te kilka pozostalych na powierzchni nie ma zadnego znaczenia i możnaby pozwolić na wejście tam poszukiwaczy :) no to do roboty ancient :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2010, 00:06 
Moderator
Moderator

no nie, jest ktoś kto b. lubi skorupki, kamyki, tajemniczości starożytności itp, a jak ładnie o nich pisze...
;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]