Witam.
Nie miałem dostepu do sieci dlatego odpisuję dopiero teraz...
Jankos:
Cytuj:
Uderz się w pierś i powiedz czy sam postępujesz tak jak zalecasz to innym?
Owszem. Do tej pory odnalazłem dwa nowe, duże, bogate stanowiska archeologiczne i kilka małych w rodzaju pojedynczych grobów, które zostały zgłoszone. Na jednym z tych stanowisk od kilku lat prowadzone są badania i co sezon wychodzą tam kolejne rewelacje :D
Cytuj:
Żaden zdroworozsądkowo myślący poszukiwacz nie przyzna sie do tego że szuka artefaktów.
W takim razie to forum jest pełne głupców. Chwalą się w dodatku tym otwarcie bo czym jest niby stwierdzenie "znalazłem ją na polu, gdzie wyszło już kilkanaście średniowiecznych monet" i tak dalej... A potem się zastanawia matołek jeden z drugim jak to możliwe że go znaleźli.
Cytuj:
W myśl obecnych przepisów każdy zabytek archeo należy do państwa. Jakim więc prawem pytam, studenci archeologii (a przynajmniej część z nich) przywłaszczają sobie pierwszy znaleziony krzemienny wiór? Wg litery prawa to przecież zwykłe złodziejstwo!
O czymś takim nie słyszałem ale oczywiście masz rację. W takim wypadku należało by dobrać się do d... opiekunom tych studentów. No, chyba, że ci opiekunowie nie mają też nic przeciwko przywłaszczeniu sobie monetki czy grocika przez poszukiwacza skarbów :666
Cytuj:
Prawo dotyczące poszukiwań w Polsce jest chore - dlaczego więc mam go przestrzegać?
Dla tego, że jeśli poszukiwacze nie będą przestrzegać obowiązującego prawa to nikt nie będzie chciał z nami gadać o jego zmianie! Jeśli chcemy być partnerami dla konserwatorów i archeologów to musimy przestrzegać obowiązującego prawa. Zgadzam się, że to prawo nie jest idealne i pora, żeby dziedzictwo narodowe mogło legalnie znajdować się w posiadaniu narodu a nie garstki uprzywilejowanych osób, ale dążyć do tego trzeba w ramach obowiązującego prawa a nie je łamiąc!
Pozdrawiam.
P.S.
Cytuj:
Mam w dupie zgłaszanie czegokolwiek WKZ-etom dopóki prawo nie zagwarantuje mi że nie zostanę za to ukarany tak jak może to się stać obecnie.
Zawsze możesz zgłosić zabytek anonimowo. Na tym forum jest wiele osób ktore pomagają w takich sytuacjach.