Teraz jest środa, 3 grudnia 2025, 04:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 14:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

bn67 do testów powinno się używać tylko i wyłącznie wykrywaczy fabrycznie nowych, mających parametry fabryczne. Wykrywacze używane mogą sią bardzo różnić od siebie, zależy to od czasu użytkowania i możliwych ingerencji w elektronikę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 14:16 
Porucznik
Porucznik

Ale w przypadku starych Whites'ów (np 5900) jest to niemożliwe,a autorzy działali z myślą o użytkownikach,nie sprzedawcach czy producentach.Poza tym testowany GT był chyba niestary(sądząc po zdjęciach)
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 14:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

vincent_vega_69 jest chyba zasadnicza różnica piesztotliwego nazwania wykrywacza kanarkiem ze względu na jego żółty kolor a próbą zdyskredytowania wykrywaczy tylko dlatego, że się kogoś nie lubi. W Polsce jest w użyciu ok 600 Ciboli i oprócz prawidłowo wymawianej nazwy "sibola" i często "sibolka" słyszy się jeszcze "kibola", ale nigdy "cebula", natomiast Vaquero czyt. "wakero" jest często wadliwie wymawiane "wakłero" ale nigdy "warzywo", ponieważ ani to podobne, ani nie ma nijakiego związku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 16:00 
Moderator
Moderator

Czcigodny Denarze,kończ Waść lepiej i wstydu sobie oszczędź.Słuchać hadko :n
Jeżeli mniemasz,że (tu zacytuję Ciebie)"....żałosne próby dyskredytacji" ...op.cit.zdołają podważyć wiarygodność i rzetelność Proscana,Sapera i ich testów,to na pewno jesteś w błędzie.

Pzdr.Jura

P.s.A jeżeli,już uważasz się za takiego Super Profesjonalistę,to sam się zajmij takimi testami,a nie krytykuj bezpodstawnie innych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 16:11 
Generał Broni
Generał Broni

Ja bym wolał testów Denara nie czytać, bo by się okazało, że Tesoro widzi grudkę złota pomiędzy dwoma miedzianymi belkami zakopanymi na 5 metrach :)

Z drugiej strony to ciekawe, jak beznadziejny marketingowo dealer może sprzedawać bądź co bądź świetne wykrywacze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 17:50 
Generał Broni
Generał Broni

testy testami, nazwy nazwami, ale i tak najwazniejsze recenzje piszemy my poszukiwacze, to obiegowe opinie stanowia o tym, ktory wykrywacz cieszy sie wieksza badz mniejsza popularnoscia, z calym szacunkiem dla Proscana i Sapera, ale nie sa oni w stanie pokazac tak do konca tego co moze z wykrywaczem dokonac doswiadczony uzytkownik i nalezy testy te traktowac jako pewnego rodzaju ciekawostke, a nie wyznacznik tego, ktory sprzet jest lepszy - jeszcze raz zaznaczam nie mam nic do zarzucenia obudwu panom jak i metodom pomiarowym, ktore stosuja. Zachowanie Denara hmm troszke zabawne, bo zadna z nazw czy to cebula, czy to warzywo nie ujmuje nic, a nic ze skutecznosci i klasy jaka cechuja sie wykrywacze Tesoro. Wiecej luzu panownie i nie traktujmy naszego hobby az tak powaznie, wiem i zdaje sobie sprawe, ze na koncu tych wszystkich sporow i zalow stoja pieniadze i konflikty interesow, ale to tak naprawde nie interesuje nas zwyklych ludkow, wiecej klasy i pokory przyda sie wszystkim.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 18:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

[QUOTE]Z drugiej strony to ciekawe, jak beznadziejny marketingowo dealer może sprzedawać bądź co bądź świetne wykrywacze[QUOTE]

Jak to mówią: 'mierny, ale wierny" :D

jankos

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 19:17 
Specjalista
Specjalista

cehaigrek napisał(a):
testy testami, nazwy nazwami, ale i tak najwazniejsze recenzje piszemy my poszukiwacze, to obiegowe opinie stanowia o tym, ktory wykrywacz cieszy sie wieksza badz mniejsza popularnoscia,

Jak czytam opinie typu "kolega znajduje więcej ode mnie, muszę zmienić sprzęt" albo "znalazłem mniej niż poprzednim sprzętem" to nachodzą mnie wątpliwości.

Choć zwykłe poszukiwania najwięcej uczą obsługi wykrywacza, podczas zwykłych poszukiwań jest tyle czynników losowych, że ciężko jest wyciągać jakiekolwiek sensowne wnioski, bo warunki, nawet na tych samych miejscówkach nie są powtarzalne.
Ja osobiście mam duży dystans do opinii innych poszukiwaczy, zwłaszcza tych mi nieznanych. Być może to środowisko jest najbardziej opiniotwórcze, ale nie oznacza to, że bliższe prawdy. Mało jest osób, które potrafią sensownie przekazać swoje doświadczenie z danym sprzętem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 20:15 
Generał Broni
Generał Broni

sid 100% racji, ale mysle, ze niepodwazalnym jest fakt, ze to grono poszukiwaczy jest najbardziej opiniotworcze, suma sumarum jak zycie pokazuje kazdy dobry sprzet obronii sie sam, a lipa pozostanie lipa bez wzgledu na to jak mocno staraliby sie fachowcy od marketingu, jak widac na powyzszym przykladzie czasami jest na odwrot lipny marketing nie jest w stanie przeszkodzic marce, to ze tesoro pomimo tego, ze ostatnio podgrzewa tylko przyslowiowe stare kotlety, nadal ma grono zwolennikow i oddanych uzytkownikow, sam bardzo dobrze wspominam jeden z pierwszych wykrywaczy, ktore uzytkowalem Tesoro Amigo II - prosty ale bardzo fajny wykrywacz,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 20:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Przedmiotem sporu jest nierzetelność testów wyraźnie wykazana przez założyciela wątku zajcona. Nie ma idealnych testów tak jak nie ma idealnych dealerów, ale moim głównym zarzutem, jak napisałem jest złośliwe manipulowanie, nadawanie pejoratywnych nazw typu "warzywo" i używanie do testów wykrywaczy z drugiego obiegu. Testujący nigdy nie zwrócili się do mnie o udostępnienie fabrycznych wykrywaczy ani alternatywnych cewek. Pomijając fakt, że główny testujący ma do mnie nieuzasadnione pretensje (i chyba do wszystkich innych dealerów także) to był jeszcze drugi testujący, którego nawet nie znam i z którym z pewnością mógłbym się dogadać.

Lipek zostaw swoje sądy dla siebie, abyś sam nie został osądzony, bo szafowanie epitetami jakoś bardzo łatwo Ci przychodzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 21:21 
Specjalista
Specjalista

cehaigrek napisał(a):
ale mysle, ze niepodwazalnym jest fakt, ze to grono poszukiwaczy jest najbardziej opiniotworcze

Dla mnie to nie ma znaczenia, tylko dla dealerów. Ja nie zarabiam na opinii o wykrywaczu, je chce ich używać. Jak mówiłem, mam duży dystans do tego co osoby wypisują na internecie. Opinie osób mi nieznanych praktycznie nic dla mnie nie znaczą. Opinie osób które znam z forum od wielu lat to zaledwie wskazówki. Nie raz czytałem jak doświadczony poszukiwacz z wieloletnim stażem i bogatym doświadczeniem z wykrywaczami wypisywał rzeczy w które wierzył, ale które nie były prawdą. Co gorsza inne osoby mu wtórowały. I mówili, tak tak, tak właśnie jest, podczas kiedy to nie była prawda.

Może dealera to obchodzi, mnie nie. Po to mam swój rozum i dostęp do internetu i informacji z całego świata, by wyszukiwać i konfrontować informacje, a następnie weryfikować je w praktyce. Dla mnie test, który jest robiony rzetelnie w powtarzalnych warunkach, nawet jeżeli nie przekłada się na prawdziwe poszukiwania w 100% jest więcej wart niż tzw. fieldtest czyli test w prawdziwym terenie. Na tym polega nauka, na kontrolowaniu warunków, eliminowaniu zbędnych zmiennych i zakłóceń.

Oczywiście każdy może mieć inne zdanie. Ja nie rozporządzam niczyimi pieniędzmi, poza swoimi własnymi. Każdy kupuje co uważa za słuszne. Trochę tylko zabawne, kiedy dealer nie może się z tym pogodzić i go zżyma, że jego wykrywacze nie są wszędzie i przez wszystkich chwalone.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 21:43 
Główny Administrator
Główny Administrator

Cytuj:
Pomijając fakt, że główny testujący ma do mnie nieuzasadnione pretensje (i chyba do wszystkich innych dealerów także) to był jeszcze drugi testujący, którego nawet nie znam i z którym z pewnością mógłbym się dogadać.

Arabowie nienawidzą amerykanów ale kochają dolary USA :)
Jakoś też nie słyszałem by Proscan odmawiał naprawy wykrywaczy Tesoro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 21:44 
Kapitan
Kapitan

Denar napisał(a):
vincent_vega_69 jest chyba zasadnicza różnica piesztotliwego nazwania wykrywacza kanarkiem ze względu na jego żółty kolor a próbą zdyskredytowania wykrywaczy tylko dlatego, że się kogoś nie lubi. W Polsce jest w użyciu ok 600 Ciboli i oprócz prawidłowo wymawianej nazwy "sibola" i często "sibolka" słyszy się jeszcze "kibola", ale nigdy "cebula", natomiast Vaquero czyt. "wakero" jest często wadliwie wymawiane "wakłero" ale nigdy "warzywo", ponieważ ani to podobne, ani nie ma nijakiego związku.

Daj synowi(jak nie masz to są do tego ludzie) władze nad działalnością, bo Twoim głównym problemem jest brak znajomości rynku, użytkowników sprzętu. Walka dilera o odmiany nazwy wykrywki jest na forum śmieszna i nie tworzy dobrego wizerunku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 22:22 
Major
Major

Widzę że rozmowy odbiegły o głównego problemu jaki chciałem poruszyć zakładając ten wątek... Zaznaczam po raz kolejny,że nie miałem na celu podważać wiarygodności testów przeprowadzonych przez sapera i proscana, bo szanuję ich pracę i bardzo mnie cieszy że to robią. Zakładając wątek chciałem jedynie zachęcić innych użytkowników (nie tylko Tesoro) do przeprowadzenia testu i podzielenia się swoimi spostrzeżeniami... a na dobrą sprawę nikt się nie wypowiedział na temat wyników testu i własnych spostrzeżeń (może ktoś spróbuje swojej wykrywki czy da radę cegle), tylko trwa przepychanka, a to że testy źle zrobione, a to że nazwy nie takie... STOP! STOP! STOP! nie o to chodziło żeby podnosić ciśnienie i wywoływać niepotrzebne akcje, ale podzielić się uwagami z innymi, porównać, potestować, popróbować...
Nie wiem z czego mogą wynikać różnice w testach :nicnie być może wewnętrzna fabryczna nastawa gruntu w moim i testowanym wykrywaczu była inna :nicnie
Wiem tylko, że współczesne 10 groszy na cegle nie jest problemem dla mojej wykrywki, i 10zł PRL (Mickiewicz) włożone między dwie cegły również nie stanowi najmniejszego problemu. Mniejsze monety pomiędzy cegłami zachowują się różnie ale to pewnie sprawa materiału z jakiego są wykonane. Testy wykonywałem zarówno na starych (z rozbiórki), jak i na nowych cegłach. Mogę jedynie dodać, że dyskryminacja ciut powyżej IRON (gwoździa nie widzi), superstrojenie i czułość na granicy czerwonego pola. Zawsze chodzę na takich ustawieniach i sprzęt w warunkach terenowych jest stabilny.
Pozdrawiam i zachęcam do testów :D.
Zajcon

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2010, 23:24 
Generał Broni
Generał Broni

Denar nie obrażaj się bo epitet nie był skierowany do Ciebie jako osoby prywatnej, ale jako dealera Tesoro. Wybacz, ale każdy kto choć liznął odrobinę markeingu powie Ci, iż swoim częstym wdawaniem się w bezsesnowne spory, alergiczną reakcją na jakąkolwiek krytykę i nie zawsze czystymi zagrywkami sam tworzysz niekorzystną atmosferę wokół własnej firmy.
Rozumiem, iż jesteś praktycznie monopolistą i możesz sobie na to pozwolić. Ale w moim przekonaniu taki stan nie będzie trwać wiecznie, a konkurencja prędzej czy później się pojawi. Poza tym osobiście znam dwie osob, które zrezygnowały z zakupu Tesoro po przeczytaniu Twoich wypowiedzi na forach. Tak więc coś w tym musi być.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]