Teraz jest czwartek, 18 września 2025, 18:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kolejny artykuł w Arsenale
PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 01:22 
Mr. Sturmgewehr

Renald napisał(a):
Skoro podziurawionej, zabolcowanej na śmierć lufy wymienić się nie da, to po jakiego czorta dodatkowo blokować wymianę ukosowanego zamka?
Żeby jeszcze bardziej zniszczyć ten zabytek?
A może zamanifestować niezbędność swojej gównianej, urzędniczej egzystencji? :evil:

Wlasnie, ze sie da wiec moze stad te zabiegi ;) Oryginalnie lufa jest/byla montowana na wcisk na miejsce i blokowana wiadomym kolkiem. Nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie uruchamial wykopka bo pierwsza proba 'odpalenia' go to moze byc ostatnia cieszenia sie pelnia zdrowia - ale to chyba powszechnie wiadomo.
Z dwojga zlego powinnismy sie cieszyc, ze obecne przepisy nie sa np takie jak np w UK po 1995 roku gdzie deko=monolit.

Nt urzedniczej wszechwladzy sie nie wypowiem bo mod wytnie albo wykropkuje

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re:
PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 02:07 
Moderator
Moderator

dect napisał(a):
Dowiedzialem sie tez, ze dalsze polskie przerobki uniemozliwia wymiane zamka i lufy na inne. Jakos trzeba je bedzie tak zmodyfikowac zeby lufy sie nie dalo wyjac (montowana na wcisk i zabezpieczana kolkiem)i podmienic zamka...

Nie o to mi Dect chodziło. Skoro trwale blokują lufę (bo tak wynika z tego, co napisałeś), to po co jeszcze robić coś takiego z zamkiem? Rozumiem, że go ukosują z czoła, ale jeżeli jednocześnie uniemożliwią jego wyjęcie, to takiego MP nigdy dobrze nie wyczyścisz i nie zakonserwujesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 09:43 
Moderator
Moderator

Renald napisał(a):
dect napisał(a):
Dowiedzialem sie tez, ze dalsze polskie przerobki uniemozliwia wymiane zamka i lufy na inne. Jakos trzeba je bedzie tak zmodyfikowac zeby lufy sie nie dalo wyjac (montowana na wcisk i zabezpieczana kolkiem)i podmienic zamka...

Nie o to mi Dect chodziło. Skoro trwale blokują lufę (bo tak wynika z tego, co napisałeś), to po co jeszcze robić coś takiego z zamkiem? Rozumiem, że go ukosują z czoła, ale jeżeli jednocześnie uniemożliwią jego wyjęcie, to takiego MP nigdy dobrze nie wyczyścisz i nie zakonserwujesz.

Chyba zescie sie panowie nie do konca zrozumieli, kilka dekow made in CLK zdarzylem juz pomacac, we wszystkich dalo sie zamek wyciagnac ( mausery mosiny, Pepesza, PPS itp blaszanki), za to w komorze byla zamonotowana blokada różnej proweniencji, uniemozliwiajaca wstawienie tam zamka bez "ulepszen" made in CLK . wiec zakladam ze o to chodziło Dectowi i zamek ze zdekowanego StG bedzie mozna wyciagnac jak najbardziej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 października 2010, 19:06 
Mr. Sturmgewehr

Argo napisał(a):
Renald napisał(a):
dect napisał(a):

Chyba zescie sie panowie nie do konca zrozumieli, kilka dekow made in CLK zdarzylem juz pomacac, we wszystkich dalo sie zamek wyciagnac ( mausery mosiny, Pepesza, PPS itp blaszanki), za to w komorze byla zamonotowana blokada różnej proweniencji, uniemozliwiajaca wstawienie tam zamka bez "ulepszen" made in CLK . wiec zakladam ze o to chodziło Dectowi i zamek ze zdekowanego StG bedzie mozna wyciagnac jak najbardziej.

Dokładnie o to. A i Renald ma rację, że blokują jakoś wymianę lufy - bardzo mnie ciekawi jak to będzie technicznie rozwiązane i czy np w PPSz tez tak jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 października 2010, 16:59 
Strzelec galicyjski

Mam Ppsz.41 z CLK - lufa jest przyspawana do obudowy osłony pod muszką . Sama lufa to istne sito; 5 dziur , 2 kołki , jedno wyfrezowanie na długości co najmniej 2 cm .Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 października 2010, 00:08 
Mr. Sturmgewehr

dalton napisał(a):
Mam Ppsz.41 z CLK - lufa jest przyspawana do obudowy osłony pod muszką . Sama lufa to istne sito; 5 dziur , 2 kołki , jedno wyfrezowanie na długości co najmniej 2 cm .Pozdr.

No, czyli nalezy sie spodziewac np wlasnie spawow...

A taka PPSz to sam bym przyjal, ale jak widze cene 2 tys za wojenna sztuke to pusty smiech mnie ogarnia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 października 2010, 12:54 
Strzelec galicyjski

ja za swoją pepeszę z 1945 dałem niecałego tysiaka :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 października 2010, 01:52 
Mr. Sturmgewehr

Gdyby Ci nagle zaczela ciazyc to daj znac :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]