Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 06:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polecam miejsce - zamek krzyżacki w Morągu
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2004, 17:05 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.

Dwa lata temu miałem okazję przez pewien czas pracować na kontrakcie w zamku w Morągu. Jest on własnością prywatnej osoby - biznesmena z Warszawy. Człowiek ten zakupił zamek po czym podjął się jego odbudowy. Niestety jak to zwykle bywa gdy w grę wchodzą duże pieniądze (zamek miał się stać centrum konferencyjnym z hotelem, restauracja itp) prace przy odbudowie prowadzone były przy położeniu nacisku na czas. W związku z tym nikt nie bawił się w przesiewanie ziemi itp. Odsłonięte zostały gotyckie piwnice zasypane od 200 lat oraz fosa. W fosie, a wlasciwie pod nią ukazało sie przejscie z zamku do pobliskiego kościoła, ktore z tego co mi wiadomo nie zostało zrekonstruowane, ani odkopane w całości. I teraz najlepsze. Kilkadziesiąt ciężarówek ziemi z odkopywania fosy zostało wywiezionych poza teren zamku. Nie jest mi znane miejsce, do którego została wywieziona, ale przy jej wywozie pracowali mieszkańcy Morąga, a że jest to miasteczko niewielkie i odbudowa zamku była dużym wydarzeniem dla lokalnej społeczności sądzę, że bez problemów udałoby sie zdobyć informacje o miejscu wywozu ziemi. Obecnie fosa jest ukończona i zalana woda. Podczas jej odkopywania nie trafiono na jakies duze znaleziska oprocz kilku karabinow z drugiej wojny. Natomiast spacerując po dnie fosy i grzebiąc noga udalo mi sie znalezc kilka drobnych ale ciekawych fantów.
Informuje o miejscu i polecam wszystkim zainteresowanym. Sam nie miałem okazji eksplorować, gdyż jest dla mnie za daleko na weekendowy wyjazd, a poza tym preferuje raczej militaria. Poniżej wklejam link do kilku zdjęć zamku po lub w trakcie odbudowy.
http://www.castlesofpoland.com/prusy/morag_zdjecia.htm

Pozdrawiam,
Jeremiah.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 października 2004, 00:01 
Kapitan
Kapitan

Byłem tam dwa lata temu i aż mnie skręcało że nie mam ze sobą wykrywki ,a ta fosa wygląda naprawdę imponująco

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 października 2004, 01:03 
Szeregowy
Szeregowy

Nie masz czego żałować, bo właściciel zamku działa na zasadzie "sam nie zjem i drugiemu nie dam..." i jakbyś tylko pokazał się w okolicy zamku z piszczałką to na pewno spędziłbyś miło czas na komisariacie w Morągu. Teraz może się już troche uspokoił. Inna sprawa z tą ziemią bo na pewno leży gdzieś na odludziu. Prace nad fosą postępowały w ekspresowym tempie i na pewno nikt nie zastanawiał się nad sensownym pozbyciem się ziemi.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 października 2004, 01:52 
Kapitan
Kapitan

Możliwe ,że jest tak jak piszesz ale i tak tereny te należą do bardzo ciekawych ,jak byłem w Kretowinach to cały las na pólwyspie był pełen charakterystycznych dołków po poszukiwaczach -nie wiesz przypadkiem co tam się znajdowało (na półwyspie)?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 października 2004, 15:03 
Generał Broni
Generał Broni

witam. moja rodzinka pochodzi z Morąga, wiec bywam tam co roku. z tego co wiem z przekazów ludzi i z tego co wyczytalem w książkach, to o Morąg i okoliczne wsie nie było znaczących walk. gdy wojska radzieckie podeszły pod miasto garnizon niemiecki uciekł a dowódce rozstrzelano. po kilku dniach niemcy znowu zdobyli miasto ale ruscy znowu odbili i tyle sie dzialo w tym miescie. ja chodzilem po okolicznych lasach ale niestety nic tam nie bylo. jedyne co tam znalazlem to na strychu w domu dziadków oryginalny trzonek do handgranata wz. 24. i puszke na maske p gaz luftschutzu. pytanie na marginesie: czy czesto spotykane sa te puszki ja taka pierwszy raz na oczy widzialem. a wracajac do tematu. to w okolicach Morąga była bitwa za czasów napoleona. ale niestety niewiadomo gdzie to bylo. w informacji nic o tym nie wiedzą. a ta pani patrzyła sie na mnie jak na idiote gdy sie jej pytałem o tą bitwe lub cos związne z II wojną. :mad: . po co oni robią tą informacje turystyczną skoro nic tam nie wiedzą??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 października 2004, 12:49 
Kapitan
Kapitan

Jeśli chodzi o bitwę pod Morągem to gdzieś w necie są nawet mapy z tej bitwy (oryginalne) ,więc trochę trzeba poszukać ale moje pytanie dotyczyło pobliskich Kretowin .Za info o w/w miejscowości byłbym wdzięczny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 października 2004, 20:28 
Generał Broni
Generał Broni

napisalem w poprzednim poscie ze w Morągu i pobliskich wioskach nic sie nie dzialo, a kretowiny leża ok 7 km od miasta. a czego byś chciał dokładniej tam szukać??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 01:34 
Kapitan
Kapitan

No właśnie nie wiem i chciałbym się dowiedzieć czego szukali tam inni (a szukali "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!!)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 listopada 2004, 00:30 
Generał Broni
Generał Broni

tego to juz nie wiem:D ja szukalem w morągu za miastem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: INTERSUJĄCE MIEJSCE
PostNapisane: wtorek, 14 grudnia 2004, 14:20 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

W okolicach Kretowin a własciwe zaraz przy E7 leży Miłomłyn ( niedaleko Ostródy ) , polecam dosyć fajne fanty można wyrwać . Polecam przeprowadzić rozmowy z autoktonami :)) Podobno w jeziorze iliińskim leży rozbity samolot ( prawdopodobnie ME) nurkowałem tam z kumplem ale nic nie znależliśmy . Niezłe okolice "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nie wrócicie z pustymi rekami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 grudnia 2004, 15:11 
Generał Broni
Generał Broni

niedaleko morąga ok 3 km lezy jezioro narie. ludzie mówili że jest tam czogł bo rybaką sie sieci rwą, znajomy nurek spenetrował to miejsce i sie okazało że... ten czołg tam jest... ponoc niemiecki uciekał przez jezioro w zimie, było zamarzniete, ale sie załamał pod nim lud i zatoł. miał szczęście bo lezy w miejscu gdzie jest ok 10 a kilka metrów w każdą strone jest juz głębina ok 50 m. pływająć znalazłem luski do mausera i mosina. krąży też "legenda" pisze się przez "en" - błąd ortograficzny!!! że w tym jezioże niemcy zatopili rolls royce, ale z tym to już nie wiadomo czy prawda... choć w każdej "legenda" pisze się przez "en" - błąd ortograficzny!!! jest coś z prawdy :D. jurand słyszałem o tym że w miłomłynie można też pokopać, wójek też mi opowiadał o pasłeku tam też w przyszłym roku soprubuje. ale najbardziej mnie zdołował jak powiedział ze jego sąsiad po wojnie zrobil sobie okolniki w płocie z chodnic do mg-42 :( .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2004, 11:04 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.Kojak musimy zgadać sie bo ja mieszkam w Pasłęku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2004, 00:02 
Generał Broni
Generał Broni

nie ma sprawy. tylko że najbliższa okazja kiedy bede w tamtych stronach to wakacje chyba że coś mi odbije i przyjade wczesniej na weekend. znalazłeś coś w pasłęku?? albo szukałeś w miłomłynie czy morągu??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2004, 12:18 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

KOJAK - SASIAD WUJKA TO POMYSŁOWY DOBROMIR :))))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2004, 12:21 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

KOJAK JEDNO PYTANIE - WIDZE ŻE CHODZISZ Z DUKATEM JAK CI SIE SPRAWUJE?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]