Witam.
Dwa lata temu miałem okazję przez pewien czas pracować na kontrakcie w zamku w Morągu. Jest on własnością prywatnej osoby - biznesmena z Warszawy. Człowiek ten zakupił zamek po czym podjął się jego odbudowy. Niestety jak to zwykle bywa gdy w grę wchodzą duże pieniądze (zamek miał się stać centrum konferencyjnym z hotelem, restauracja itp) prace przy odbudowie prowadzone były przy położeniu nacisku na czas. W związku z tym nikt nie bawił się w przesiewanie ziemi itp. Odsłonięte zostały gotyckie piwnice zasypane od 200 lat oraz fosa. W fosie, a wlasciwie pod nią ukazało sie przejscie z zamku do pobliskiego kościoła, ktore z tego co mi wiadomo nie zostało zrekonstruowane, ani odkopane w całości. I teraz najlepsze. Kilkadziesiąt ciężarówek ziemi z odkopywania fosy zostało wywiezionych poza teren zamku. Nie jest mi znane miejsce, do którego została wywieziona, ale przy jej wywozie pracowali mieszkańcy Morąga, a że jest to miasteczko niewielkie i odbudowa zamku była dużym wydarzeniem dla lokalnej społeczności sądzę, że bez problemów udałoby sie zdobyć informacje o miejscu wywozu ziemi. Obecnie fosa jest ukończona i zalana woda. Podczas jej odkopywania nie trafiono na jakies duze znaleziska oprocz kilku karabinow z drugiej wojny. Natomiast spacerując po dnie fosy i grzebiąc noga udalo mi sie znalezc kilka drobnych ale ciekawych fantów.
Informuje o miejscu i polecam wszystkim zainteresowanym. Sam nie miałem okazji eksplorować, gdyż jest dla mnie za daleko na weekendowy wyjazd, a poza tym preferuje raczej militaria. Poniżej wklejam link do kilku zdjęć zamku po lub w trakcie odbudowy.
http://www.castlesofpoland.com/prusy/morag_zdjecia.htm
Pozdrawiam,
Jeremiah.