Teraz jest środa, 27 sierpnia 2025, 23:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Whites MXT PRO , Fisher F75, czy może X - terra 705
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 15:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Whites MXT PRO , Fisher F75, czy może X - terra 705 właśnie zastanawiam się nad kupnem któregoś w powyższych wykrywaczy na drobnicę sporadycznie na coś większego.

Podstawowe kryteria to zasięg, stabilność pracy, ergonomia, szczególnie zależy mi na opinii o MXT PRO czy z tą dużą cewką 12" jest dobrze wyważony i zachowuje się stabilnie i w ogóle poproszę o wszelkie opinie jego użytkowników.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Whites MXT PRO , Fisher F75, czy może X - terra 705
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2011, 18:04 
Moderator
Moderator

MXT Pro używam od lipca.
Cewka 12" to kolosalne nieporozumienie! Miałem sporo White'sów i wyważenie zawsze było ich mocną stroną. Zastanawiam się, kto wpadł na szatański pomysł, aby tą ciężarną kobyłę zastosować jako standardową cewkę w wykrywaczu przeznaczonym głównie do poszukiwania monet. MXT z 12" nurkuje na dziób i po paru godzinach, gdy ręka się zmęczy, ma się ochotę zanurkować za nim . Nie dość na tym. Na trudniejszym, zaśmieconym terenie, cewka jest całkowicie nieprzydatna. Nie sposób posuwać się naprzód, ponieważ krawędziami łapie wszystko co leży w okolicy i dostajemy sygnał na kolor. Za każdym razem trzeba się cofnąć i sprawdzić. Oczywiście, najczęściej chodzi o skorodowane żelazo.
No domiar złego, to dwunastocalowe dziadostwo ma skłonność do mocno zmineralizowanych gruntów. Po prostu kwiczy z uciechy!
Nienawidzę jej! Wcześniej chciałem ten badziew sprzedać, ale jak zauważyłem na aukcjach, nie tylko ja wpadłem na ten pomysł. Dlatego na wiosnę uroczyście potraktuję to g... siekierą.
To tyle na temat 12' cewki. Na szczęście MXT Pro jest wykrywaczem, do którego doczepić można chyba wszystko :) Mnogość kompatybilnych sond jest ogromna. Ja używam snajperki 5,3 i standardowej 9,5 DFX'a. Chcę jeszcze dokupić 10' D2 ze Spectry, bo podobno dobrze się sprawdza na zmineralizowanych gruntach.
W mojej ocenie, gdyby nie ta debilnie dobrana cewka, MXT Pro byłby wykrywaczem znakomitym. Przeszedłem na niego z Fisher'a F75 i absolutnie nie żałuję, ponieważ cenię sobie stabilność pracy i pewność, że po przypadkowym walnięciu o korzeń czy kamień, wykrywacz nadal będzie trzymał się kupy :) . Wiem, że narażę się fanatykom Fisher'a, ale gdy po raz pierwszy otworzyłem pudełko z F75, byłem przekonany, ze sprzedano mi jakąś chińską podróbę. MXT Pro nie jest co prawda tak wyżyłowany, jak F75 i pewnie w "testach powietrznych" nie może się z nim równać, ale w praktyce różnica ta nie jest aż tak wielka. Natomiast stabilnością bije go na głowę. Zresztą jeden i drugi wykrywacz projektował ten sam legendarny twórca: David Johnson. Może dlatego, podobnie jak Fisher F75 (moim zdaniem, pod tym względem niedościgniony wzór), MXT ma prostą, klarowną obsługę.
O X-terra się nie wypowiadam, bo nie miałem go w rękach. Ale ten Minelabik również kiedyś brałem pod uwagę, ponieważ wiele osób go chwali. Jest na naszym forum kolega, którego wyczyny przy użyciu X-terry 705 miałem okazję podziwiać w zeszłym roku pod Lelowem: wszyscy coś tam znaleźli, było miło... Ale on miał dwie, pełne kieszenie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2011, 09:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki Renald bardzo mi pomogłeś i jeszcze małe pytanko jeżeli miałbyś używać tylko jednej cewki do Whitsa MXT Pro to wybrałbyś 9,5 DFX'a czy 10' D2 ze Spectry.

Czy cewka 9,5 DFX'a to ta BM 950 9,5" (24 cm) bo w wiadomym sklepie nie ma wyszczególnionego zastosowania do mxt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2011, 14:56 
Moderator
Moderator

Nie Camelopardalis, BM 950 to sonda do XLT.
MXT łyka wszystko, co zostało stworzone do DFX, w tym również Eclipse DFX 9.5". We wiadomym sklepie jej nie mają, ale była to standardowa cewka DFX E-Series, nim szaleńcy z White'sa nie wymyślili tego 12" pajaka.
Ale mając wybór, kupiłbym jednak D2. Głównie z racji tego, ze chodzę po bardzo paskudnych glebach, a podobno D2 radzi sobie z nimi nieźle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2011, 15:12 
Plutonowy
Plutonowy

Czyli ta cewka w standardzie, którą dają w V.. to właśnie Eclipse DFX 9.5 od DFXa tylko trochę odmłodzona :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2011, 15:23 
Major
Major

Jestem użytkownikiem Spectry V3 i z czystym sumieniem mogę Wam polecić cewkę D2 . Jest bardzo stabilna ,głeboka i przedewszystki solidnie zrobiona (mimo to zalecam używanie osłonki).Trzeba się przyzwyczaić do namierzania bo nie jest tak łatwa w obsłudze jak cewki koncentryczne ale praktyka czyni mistrza ! Używałem jej też z DFX-em i "śmigała" aż miło więc przy MXT też powinna się sprawdzić doskonale . Co do cewki 12" podpisuję się pod tym co napicał Renald - 100% racji.

:pa

Romulus

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2011, 15:53 
Szeregowy
Szeregowy

Witam . Ja też miałem F 75, a obecnie MXT Tracker i nie żałuje zamiany .Renald jak spisuje się wielotonowa sygnalizacja w trybie Relic bo nie wiem czy kupić PRO czy zostać przy obecnej ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2011, 17:08 
Moderator
Moderator

draven85 napisał(a):
Czyli ta cewka w standardzie, którą dają w V.. to właśnie Eclipse DFX 9.5 od DFXa tylko trochę odmłodzona :?

Tak jest. To wersja tzw."krzyżowa", z którą bywały kiedyś problemy. Ta konstrukcja ma już parę lat, więc przypuszczam, że White's zdążył się z tymi problemami uporać.
Przy okazji zauważyłem, że z oferty wiadomego sklepu znikła wersja DFX300 (czyli ta z cewką 12"), a powrócił E-Series.
zdzich napisał(a):
Witam . Ja też miałem F 75, a obecnie MXT Tracker i nie żałuje zamiany .Renald jak spisuje się wielotonowa sygnalizacja w trybie Relic bo nie wiem czy kupić PRO czy zostać przy obecnej ?

Nie chcę Cię Zdzichu wprowadzić w błąd, bo nie chodziłem na MXT Tracker i nie wiem jak to u niego wygląda. Ale wydaje mi się, że pod tym względem nic się w Pro nie zmieniło: 7 tonów dostępnych jest w "Coin&Jewelry", w "Relict" są (i chyba były?) 2.
Nie wyobrażam sobie używania Relic'ta bez tej prostej identyfikacji dźwiękowej. Przynajmniej, gdy chodzi o kolor i nasze górnośląskie pola, w 50% składające się z żelaza i szlaki :) . Z drugiej strony te 2 dźwięki w zupełności mi wystarczają, ponieważ resztę informacji dostaję na wyświetlaczu. Jestem raczej wzrokowcem, dlatego preferuję tego rodzaju formę przekazu.
ROMULUS napisał(a):
z czystym sumieniem mogę Wam polecić cewkę D2 .

Jestem zdecydowany tą cewkę kupić. Barierą jest niestety cena we wiadomym sklepie. Jedyne wyjście to eBay i USA :(.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2011, 17:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

A czy cewka DD od Spectry radzi sobie z separacją gwoździa położonego w poprzek na monecie bo w teście MXT Trakera w "Odkrywcy" pisze ze inne cewki DD na takim teście zupełnie poległy.

Ostatnio edytowano czwartek, 20 stycznia 2011, 17:31 przez camelopardalis, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2011, 20:35 
Major
Major

Testu z gwoździem nie robiłem , ale zrobię i napiszę jakie są wyniki . Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie , dajcie mi tylko kilka dni :roll:

Jeśli zaś chodzi o zakupy na ebay-u , powiem Wam że tylko raz w życiu zdarzyło mi się kupić nowy wykrywacz w Polsce (ACE 250) i to tylko dlatego ze bardzo mi się spieszyło . Wszystkie inne zakupy robiłem w USA bądź w Anglii , zależy gdzie była okazja i nigdy tego nie załowałem . Wykrywacz jeśli o niego się dba , nie psuje się z byle powodu a jeśli już to zawsze można liczyć na niezawodnego Proscana :h
W przypadku zakupów w USA problemem mogą być ewentualne opłaty celne i VAT , ale jak ktoś chce to i na to są sposoby a raczej ludzie którzy pomagają sprzęt sprowadzić :666 Moim zdaniem ceny w Polsce są "chore" i nie warto wydawać kilkuset złotych wiecej tylko w zamian za gwarancję . Powtarzam to tylko moje zdanie :)

:pa

Romulus

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2011, 17:58 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

mam okazje kupic mxt pro za 2500 (uzywany kilka razy)
\czy wg was oplaca sie...?

czy ta cewka jest od razu do wymiany?

poradzcie cos...

dzieki!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2012, 17:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam, żeby nie tworzyć nowego wątku podepnę się do tego.
Moje pytanie dotyczy zasięgu w wykrywaczach whites mxt tracker oraz whites mxt pro, czy istnieje różnica w zasięgu miedzy tymi wykrywaczami? I jakie są najistotniejsze różnice, miedzy tymi modelami, poza inną cewka i podświetleniem?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]