Teraz jest poniedziałek, 4 sierpnia 2025, 13:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: CBS w Biłgoraju-zatrzymani
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 12:00 
Specjalista
Specjalista

Witam,

wars98 napisał(a):
I śmieszno i straszno. (...)
Co zaś się tyczy "materiałów wybuchowych", to jest to zagadka. Nikt ich nie pokazał, (...)
(...) tylko posądzeni o te niecne "zbrodnie" będą musieli żyć z takim piętnem, bo pies z kulawą nogą ich nie przeprosi.

No jeśli to co pokazują na filmiku w tej reklamówce to ów Trotyl (a na Trotyl, mimo kiepskiej jakości filmu to to wygląda)
to masz rację - nikt ich nie przeprosi, bo i za co?

Gdyby była sama broń - wyszli by z tego bez szwanku. Jeśli posiadali trotyl - to owa "broń", nawet jeśli nie była posiadana nielegalnie (Muzeum) zadziała tylko jako "wzmacniacz" do tego trotylu.
Chyba że muzea mają też prawo na gromadzenie trotylu bez pozwoleń? Oczywiście o ile to trotyl, bo jak na razie nikt się w tej sprawie jasno nie wypowiedział - pisano tylko o 40kg MW.

Pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 12:27 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

nikt nie miał by na sprzedaż komory zamkowej od mausera98k (jeśli tak proszę o zdjęcia )
a tak z ciekawości i nikt nie miał by na sprzedaż komory zamkowej od mausera98k (jeśli tak proszę o zdjęcia )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 12:42 
Moderator
Moderator

piotrekzet123 napisał(a):
nikt nie miał by na sprzedaż komory zamkowej od mausera98k (jeśli tak proszę o zdjęcia )
a tak z ciekawości i nikt nie miał by na sprzedaż komory zamkowej od mausera98k (jeśli tak proszę o zdjęcia )
Kolego ale z Ciebie kamikaze :666 :1 .Podałem Ci tego linka w charakterze żartu....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 13:00 
Specjalista
Specjalista

Ja mam 3 sztuki do sprzedania. Przebadane przez biegłych, nie uznane za broń, zwrócone w 15 miesięcy po przeszukaniu.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 13:09 
Specjalista
Specjalista

Zdjęć chwilowo nie mogę zaoferować, dopiero pojutrze, bo mi aparat padł. Ale dzięki uprzejmości Policji można sobie te mausy obejrzeć tutaj na zdjęciach i na filmie:

http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /231433654

"tysiące zabytkowych przedmiotów" też już do mnie wróciły.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 13:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Arturze w jakiej cenie są te komory

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 13:15 
Moderator
Moderator

Artur , szturma tez Ci oddali ?

P.S. Piotrek nie przeginaj , takie rzeczy zalatwia sie na priwie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 stycznia 2011, 13:23 
Specjalista
Specjalista

Szturma pewnie że oddali. Dlaczego mieli nie oddać? Z bronią przestał mieć cokolwiek wspólnego jakieś pół wieku temu. Załączam kwitek z wykazem zwróconych militariów.
Z tym że szturma już sprzedałem. Mausy też są na sprzedaż, bo zbieram kasę na procesowanie się w sprawie udostępniania AZP, tak więc środki pójdą na szczytny cel. Ale ewentualni zainteresowani - proszę na priv, żeby nie zaśmiecać wątku, bo czego innego dotyczy, a robi się OT.
Załącznik:
florian 008.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 stycznia 2011, 19:39 
Kapral
Kapral

To sa dobre wiesci. Gratuluje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2011, 17:14 
Major
Major

http://bilgoraj.com.pl/wiadomosci/news.php?id=5908

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2011, 22:07 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Staregraty dzieki za linka, sporo sie wyjasnilo.
44 kg materialu okazalo sie zmiotkami z podlogi rdzy i smieci :)
Wstawiam caly tekst co by nie uciekl.

Nie jesteśmy terrorystami...

Dodał: red Data: 2011-01-25 22:12:36 (czytane: 2081) Wersja do druku

Z Jerzym Waszkiewiczem, dyrektorem Muzeum Ziemi Biłgorajskiej rozmawiamy o akcji funkcjonariuszy policji, oskarżeniach prokuratury, zbiorach muzealnych i zagrożeniu, jakie mogły stwarzać one dla mieszkańców Biłgoraja. Przeczytaj pierwszy wywiad po wizycie CBŚ.
bilgoraj.com.pl: Panie dyrektorze, ponad 40 kg materiałów wybuchowych wynieśli saperzy z obiektów Muzeum Ziemi Biłgorajskiej przy Placu Wolności i ul. Nadstawnej w Biłgoraju. Skąd takie ilości? Pracownicy Muzeum z dyrektorem na czele jawią się jako terroryści, stwarzający zagrożenie dla mieszkańców Biłgoraja.

Jerzy Waszkiewicz: Nie jesteśmy terrorystami, jesteśmy pasjonatami historii, ludźmi, którzy w dużej mierze swój czas wolny poświęcają temu, by ocalić historię tej ziemi, by eksponować, odnaleźć, zrekonstruować to wszystko, co może świadczyć o czasach minionych.
Odnośnie tych 40 kg materiałów wybuchowych to dziś jest mi wiadomo, że w dużej mierze są to śmieci. Funkcjonariusze CBŚ wkroczyli do obiektów Muzeum, w tym do Zagrody Sitarskiej, w której pomieszczeniach piwnicznych ulokowany jest warsztat. To jest rzecz ogólnie znana, nie ukrywamy tego. W tym warsztacie poddawane są konserwacji i obróbce – w tym także unieszkodliwianiu, np. przewiercaniu zamków – przedmioty, które następnie stają się eksponatami. Tam poddawane są m. in. procesom odrdzewiania. Wszystkie te pozostałości sprzątane są do kubłów i wiader, celem ich uprzątnięcia. W momencie akcji policji, śmieci te czekały na uprzątnięcie. Funkcjonariusze te wszystkie rzeczy zabrali. Oczywiście wśród nich były materiały związane z amunicją, prochem czy związkami żelaza. Nikt jednak nie gromadził tam materiałów wybuchowych.

Policja jednak podaje, że poza 44 kg. materiałów wybuchowych zabezpieczona została m. in. bomba lotnicza, 32 granaty.
Przyznam się panu szczerze, że o tym co zostało zabezpieczone dowiedziałem się z mediów. Jako dyrektor Muzeum dostałem tylko protokół z zabezpieczenia przedmiotów, które zostały zabrane z budynku Urzędu Miasta. Nie dostałem protokołu ani wykazu rzeczy zabezpieczonych w Zagrodzie Sitarskiej. Nie wiem jakim to prawem zostało zabrane. Podpisałem stosowne dokumenty potwierdzające zabezpieczenie przedmiotów z siedziby Muzeum przy Placu Wolności. W drugim przypadku nie wiem co zostało zabezpieczone.

Ale jako dyrektor miał Pan chyba wiedzę, jakie rzeczy są w Zagrodzie Sitarskiej, mam na myśli militaria.
Ja wydałem pracownikom zakaz przynoszenia uzbrojonych rzeczy, mogących stwarzać zagrożenie. Z tym, że pragnę zaznaczyć, że zdarzały się sytuacje, kiedy trafiały do nas przedmioty w postaci bomb czy pocisków artyleryjskich. Ale ja mam w swojej komórce telefon do saperów, których niejednokrotnie informowaliśmy o tym, że jest podejrzenie, że dany przedmiot może stwarzać zagrożenie i trzeba go np. zdetonować lub unieszkodliwić. Nieraz zdarzało się, że wzywałem na wniosek moich pracowników patrol saperski, informując ich, że został znaleziony przedmiot czy przedmioty, co do których zachodzi podejrzenie, iż mogą być uzbrojone. To można – dzwoniąc do saperów sprawdzić. Niejednokrotnie pojazdy saperskie parkowały w Biłgoraju i okolicach i nikogo to nie dziwiło, do czasu, aż zrobiono ten cyrk z karetką pogotowia, blokadą ulicy, funkcjonariuszami w kominiarkach.

A jednak teraz także wezwano patrol saperski.
Tak, był na miejscu patrol saperski, ale z moich informacji wynika, że ich wstępne opinie były wstrzemięźliwe. Pamiętajmy, że to są specjaliści, którzy zajmują się tym na co dzień i znają niebezpieczeństwo związane z materiałami wybuchowymi. Byli jednak wstrzemięźliwi w ocenach. Jeśli mi funkcjonariusz CBŚ mówi, że ten materiał po prostu się pali zwykłym płomieniem, a nie wybucha, żeby doszło do wybuchu trzeba mieć intencje i być wyposażonym m. in. w specjalny zapalnik. Samo przez się to raczej nic nie wybucha. Nie podejrzewam, aby 44 kg śmieci, które zostały zabezpieczone, były aż tak niebezpieczne jak podają to media. Chyba, że pracownicy coś przede mną ukrywali, w co szczerze wątpię i na pewno nie w takich ilościach.

Reklama.

Policja informuje także o zabezpieczeniu ok. tysiąca sztuk amunicji i trzystu sztuk broni.
Tak, ale nie wiemy dziś jeszcze jaka część tej amunicji jest „pusta”. W niektórych przypadkach, dziś już wiem, że nie wykonano mojego polecenia odnośnie pozbawienia amunicji ładunku i spłonki. W części amunicji spłonka została pozostawiona po pozbawieniu naboju ładunku. Mogę tylko powiedzieć, że pracownicy w tym przypadku okazali się strasznymi estetami. Pamiętajmy jednak, że amunicja nawet ze spłonką jest amunicją z II wojny światowej, nie nadającą się do wykorzystania w broni palnej nowego typu.

Ale zabezpieczono także ok. trzystu sztuk broni palnej.
Panie redaktorze, jeśli tak podaje policja to pewnie zabezpieczono. Ja jestem z wykształcenia archeologiem, specjalizuję się w etnografii i numizmatyce i choć nie jestem specjalistą od militariów umiem odróżnić broń od np. części lufy z CKM, kawałka zamka i resztki kolby. Dla funkcjonariuszy to wszystko to była broń. Oczywiście kawałek półtorametrowej lufy od ciężkiego karabinu może służyć jako broń pod warunkiem, że będziemy nią uderzać jak maczugą.
Jako dyrektor Muzeum nie znam się na wszystkim, mam jednak wybitnych, uznanych w kraju specjalistów z różnych dziedzin, którzy zajmują się odpowiednimi działami pracy muzeum. Nie podejrzewam, by oni łamali prawo. Wprost przeciwnie, pracując z nimi wiem, że są to pasjonaci. Wśród zabezpieczonej broni były oczywiście egzemplarze dobrze zachowane, z których posiadania cieszyłoby się niejedno muzeum, ale pamiętajmy, że do tej broni nie jest już produkowana amunicja, że lufa, zamek są przynajmniej częściowo nadszarpnięte zębem czasu.
Wśród zabezpieczonych przedmiotów były także te zdjęte z ekspozycji muzealnej, które można podziwiać w naszym Muzeum, gwarantuję – nikt z nich nie strzelał.

To, czy ta broń nadawała się do użycia zdecydują specjaliści.
Oczywiście i cieszę się z tego bardzo. Każdy bowiem kto był w wojsku wie, że broń, by nie doszło do wybuchu pocisku w lufie musi być odpowiednio zabezpieczona, zakonserwowana. Egzemplarze zabrane z Muzeum – w większości przypadków – nie nadają się do tego, by oddać z nich strzał nawet celem poddania broni ekspertyzie.

A jednak mimo Pana zapewnień spektakularną akcję przeprowadzono. O co więc Pana zdaniem chodzi?
Nie chcę oceniać działania funkcjonariuszy, którzy działają na polecenie m. in. prokuratury w granicach dopuszczonych przez prawo. Poczekajmy na ekspertyzy biegłych i decyzje podjęte przez odpowiednie organy. Nie chciałbym jednak, by moich pracowników i moją osobę przedstawiano jako terrorystów, handlarzy bronią, czy też pospolitych przestępców. Nie ferujmy wyrokami, są od tego sądy.

Dziękuję za rozmowę.
Dziękuję również.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2011, 22:19 
Moderator
Moderator

............reasumujac .... wygląda ze :cop kolejny raz dali :dupa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2011, 22:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Argo zdecydowanie masz racje :1 :cop dołem jak zawsze :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]