Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 09:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: zawiedziony - a może jednak coś źle robię ??? SE
PostNapisane: piątek, 25 marca 2011, 21:56 
Major
Major

hehe ok dzięki za wszelkie informacje :) w Niedziele mam nadzieje że się wybiorę to będę dalej z nim walczył :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 marca 2011, 00:32 
Sierżant
Sierżant

Holera jak mi skakało najczęsciej odpuszczałem. W Weekend poryję wszystko co niepewne daje wskazania.
ciekawe jaki efekt będzie. Oj ciężko będzie i po powrocie do chaty zaraz prysznic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 21:33 
Plutonowy
Plutonowy

poryłeś w ten weekend ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 marca 2011, 23:25 
Sierżant
Sierżant

Wyskoczyłem na 3 h . Chyba warto ryć niepewne sygnały. 3 guziki i 1 monetka przedwojenna, kilka kapsli i nakrętek aluminiowych, 1 silnie zardzewiały średniej wielkości gwóźdź to efekt niepewnych sygnałów które kopałem. miałem zasadę niepewny sygnał (skaczący), odsłaniam powierzchowną warstwę ziemi , sprawdzam jeszcze raz sygnał, jak zelazny odpuszczam kopanie, jak bardziej w kolor kopię. I chyba tak będę robił. Chodziłem z Iron mask 22, bez żadnej wybieranej dyskryminacji na konkretny przedmiot, z nastawionym deep (fast wyłączony), wolno przesuwając cewkę po powierzchni gruntu . Na następnym wypadzie na wykopki dalej będę testował ten sposób poszukiwań w innym miejscu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 marca 2011, 23:33 
Generał Broni
Generał Broni

jeszcze jedno sygnal NIE MUSI byc dwustronny, czasami knocowka zelaza da dobry sygnal, ale z czasem to zakumacie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2011, 20:17 
Specjalista
Specjalista

ups - a co oznacza dwustronny sygnał - tak jak już pisałem, uczę się go( SE ), wiec proszę o wyrozumiałość, że jestem upierdliwy w pytaniach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 20:06 
Plutonowy
Plutonowy

KOLEDZY CO JEST ? Odgrzewam wątek :>
Dziś mój dziewiczy raz z explorerem se w terenie i jakie spostrzeżenia. Wchodzę na poletko wujaszka po którym biegałem już wprawdzie z kanarkiem, no ale spodziewałem się, że jeszcze coś wygarnę. Zacznę od ustawień:
Czułość od 19 do 25 nawet 26, bez latającej kreski
Iron Mask: Próbowałem bez tego z wyciętymi gwoździami ale nie dało się łazić. Przy każdym przemiataniu cewką się wzbudzał pierdział i piszczał. Dlatego włączyłem Iron Mask, zostawiłem standard bodajże 22. To dobrze? Bo widziałem, że ktoś z forum chodzi na 26 do nawet 30.Tu proszę o ocenkę
Reszta ustawień jak koledzy z wątku. czyli:
AUDIO:
RESPONSE - NORMAL
MAXLIMIT -10
GAIN - 7-8-9
Tone ThTone - 5
Tone- Variability - 7
Tone - limits - 8
Sound - conduct
Noise - noise cancel
Recovery - DEEP
Treshold- 16
Pierwsze co nie mogłem się przestawić z biegania jakie było z kanarkiem do powolnego przemiatanie ( około1 metr na sekundę). Po drugie waga ( moja wątła ręka odczuwa ten kombajn:>) Podstawowe pytanie jak włączam explorera to w tle jest sygnał wiodący, co było dla mnie szokiem po kanarku . Ale zdarzało mi się jak przemiatałem, że on zanikał. To normalne? Mam przemiatać tak, żeby cały czas był słyszalny? W ogóle jak przemiatałem cewką to co chwile miałem sygnały, po czasie zanikały tzn, że były fałszywe. I tu pytanie, obniżacie wtedy czułość, czy zlewacie to, macie dyskotekę ale nieco lepsze osiągi? Ogólnie spędziłem z nim około 4,5 godziny, mnóstwo śmieci i niezbyt fascynujące monetki przed wojenne oraz kilka monet króla Edwarda Gierka ale to w końcu pierwszy raz :)
FOTKI: http://img861.imageshack.us/i/dsc02009n.jpg/
http://img39.imageshack.us/i/dsc02011p.jpg/
Kolejna sprawa. Kolega kolegi, który imo jest doświadczonym poszukiwaczem ma explorera 2. I on łazi na czułości 32, w select wybranym coins i fe coins. Ma to sens? Co to są te fe coins? Jak ustawimy to w select to odsłaniamy część w lewym górnym rogu i automatycznie odpada nam ironmask. To znaczy, że chodząc z iron-mask można jakąś monetkę pominąć? Jak ja tak załączyłem swój sprzęt to wzbudzał się cały czas i nie widziałem sensu dalszych poszukiwań..
Proszę o wyrozumiałość i pomoc :>

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 20:26 
Generał Broni
Generał Broni

wszystko wyglada ok, sygnal wiodacy zanika, gdy masz pod cewka zelazo (to co wycinasz w dyskr.), czasami na "trudnym" silnie zmineralizowanym gruncie tez zanika, zasada taka, jak zanika czasami - olej to, jak zanika no wiekszym obszarze - wplyw ma teren, nie jeden obiekt - zjezdzasz z czulosia 2-3 i powinno byc ok, kolega kolegi to byc moze doswiadczony poszukiwacz, ale czy doswiadczony uzytkownik EXa 2jki (mojego ulubionego sprzetu) to juz inna sprawa. zostaw ten nieszczesny lewy gorny rog, wlacz iron mask - 4-5 kresek od lewej czarne i tyle do czasu gdy poznasz sprzet troche lepiej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 22:20 
Plutonowy
Plutonowy

No ma 4 wykrywacz z kolei. A z exem chodzi chyba z 2 sezon. No u mnie ten sygnał wiodący zanikał bardzo często, chodziłem najczęściej gdzieś na czułości 25. A ma to związek z szybkością przemiatania cewki czy tylko z czułością? Ale co sądzisz o tych ustawieniach tego kumpla? Eksperymentowałeś tak? Aż zrobię jutro testy w powietrzu i ciekawe jak będzie z zasięgiem. Ale dzisiaj miałem wrażenie, że wyjąłem te moniaki jakoś tak przypadkiem, że były płytko.. Ale tak sobie tłumacze, że przeczesałem to poletko przed zimą kanarkiem dość dokładnie.
Aha a jeśli chodzi o te kreski, jeśli chodzi o Iron Mask, fabrycznie jest 22, ustawiać trochę bardziej 25-6 ? Czy wtedy będzie mniej się "zastanawiał" tj gubił sygnał?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2011, 23:22 
Generał Broni
Generał Broni

jezeli sadzisz, ze zanik sygnalu wiodacego spowodowany jest przez "trudna" glebe, zjedz do 22-23 (nie obawiaj sie nawet 16-18), w moim slowniku przemiatanie cewka i explorer ni jak sie nie laczy. czy bawilem sie z podobnymi ustawieniami - tak, gdy szukalem w lokalnym parku, ale jesli mamy na mysli powazniejsze szukanie, to zostaw te ustawienia w spokoju. Tak jak napisalem - sygnal wiodacy zanika gdy cewka znajduje sie nad zdyskryminowanym celem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2011, 08:50 
Plutonowy
Plutonowy

Dziękuje za info i pomoc w takim razie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2011, 20:40 
Specjalista
Specjalista

Trochę pohulałem, trochę pomilczałem i d.... zbita. Nadal mam wrażenie, że jednak to nie jest to. Nastawy - cóż testowałem podawane przez Was, wiecej tych zmian było niż bym chciał, cudowanie, latanie, testowanie, kopanie, odnajdowanie, zakopywanie i ponowne testowanie i kopanie iiiiiiii ????? jakoś nadal nie jestem przekonany, nie wiem co jest grane, czy może źle się nastawiłem do tej wykrywki czy co??? no chol....a jak mi na głębokości ok 10 cm drut miedziany o długości 10 cm FI 0,3 cm wskazuje niestabilnie no to już mnie jasny szlag o mało nie trafił z X-terką nie miałem takich problemów 18,75 kHz wyło jak wół w trakcie rui. Na razie mam chęć pozbycia się tego ,, cuda ,, i ponownie powrócić do X. A jak jeszcze widzę kolesia obok mnie , który kupił taki sam, w tym samym czasie co ja i jeszcze zaczyna mu się coś z tym dziać ( jego jest jakby niestabilny i to w każdych warunkach wyje toto i wydaje samo z siebie dźwięki. Nie jest istotne czy hula na automacie czy bez i na jakiej czułości. Gdy położy sprzęt bez ruchu kakofonia nadal się wydobywa widzę tylko jak zaciska zęby i klnie pod nosem) to tylko się modle by i u mnie do tego nie doszło bo jak mnie coś trafi to o drzewo rozwalę i nawet nie będę miał co sprzedać na all.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2011, 21:07 
Major
Major

Gepo ja nie mam takich problemów u mnie wszystko sygnalizuje tak jak powinien , często testowałem i testuje go z innymi wykrywaczami ( znajomymi których poznałem na tym forum i z którymi biegam praktycznie co wekeend ) i u mnie wszystko jest OK tak jak być powinno sygnalizuje mi głośno i wyraźne każdą rzecz ( każdą jaka powinien sygnalizować :) ) . Dogadałem się z tym wykrywaczem chociaż powiem że na początku nie było łatwo w porównaniu do W5900 :) . Pozdrawiam i życzę wytrwałości :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2011, 19:41 
Plutonowy
Plutonowy

Konstruktorzy tej maszyny dali wiele możliwości podpasowania ustawień do użytkownika. Jest to profesjonalna maszynka, która wymaga od użytkownika praktyki. Na początku nigdy nie jest łatwo, trzeba się oswoić ze sprzętem. A koledze polecam noise cancel i mniej wyśrubowaną czułość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 20:06 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam,
Jako że historia usterki, o której napisał gepo dotyczy mojej maszyny czuje się wywołany do tablicy i tak:
- "Bambini" - proszę czytać uważnie ;-) gepo napisał że wzbudza się niezależnie od czułości w automacie czy bez, więc nie ma już gdzie schodzić z czułością,
- i news z ostatniej chwili: cewka padła - sprzęt wygrywa serenady niezależnie od jakichkolwiek ustawień, noise cancel nie pomaga, ręczna eliminacja zakłóceń też nie, sprzęt nie widzi niczego nawet stojącego 50 cm od cewki samochodu :-( - po podłączeniu cewki kolegi sprzęt działa, ergo:
- cewka kaputt, zobaczymy co powiedzą jutro w powszechnie znanej firmie ;-)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]