Teraz jest piątek, 12 września 2025, 12:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: wykrywacz volksturm- problem w trakcie budowy
PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2011, 18:28 
Szeregowy
Szeregowy

Koledzy, buduje wykrywacz z poniższego schematu:
http://md4u.ru/files/VS_sch_opt1.gif.
Jest to ponoć sprzęt na monety, który nie pogardzi militarką.
Zakupiłem na serwisie aukcyjnym sondę fabryczną WHITES 9,5 cala, gdyż wyczytałem w sieci, że ów wykrywacz to połączenie Tesoro i Whites Classic, wiec sonda będzie pasować.
Zamówiłem wytrawienie płytki, następnie płytkę, sprawdziłem czy nie ma ona błędów oraz odstępstw od schematu i tu zaczęły się schody, gdyż wykrywacz nie pracuje.
To co udało mi się sprawdzić w trakcie to:
Zasilanie jest ok, gdyż mam 5,07V na + oraz 4,96 na -.
Napięcie Vpp na nadajniku to 16,5V.
Napięcie na wyjściu wzmacniacza odbiornika (pierwsza nóżka LF353)to 1Vpp.
Na wyjściu przesuwnika dyskryminacja, czyli 7 nóżce LM393 mam prostokąt, o częstotliwości 6,595kHz, amplituda to 10Vpp.
Na wyjściu przesuwnika grunt, czyli 1 nóżce LM393 mam prostokąt, o częstotliwości 6,599kHz, amplituda to 10Vpp.
Na wyjściach CD4024 mam częstotliwości: 4 nóżka 103Hz, 11 nóżka 1648Hz.
Elementy generatora, przesuwników oraz wzmacniacza odbiornika sprawdziłem, w/g mnie przesuwniki pracują, i na tym etapie jest ok.
Teraz opisze problem= brak jakiegokolwiek dźwięku, na komparatorze LM393 odpowiedzialnym za wysterowanie CD4066 nie mam wyraźnego wykresu, nie wysterowuje przez to poprawnie wzmacniacza audio.
Układy scalone dałem takie jak na schemacie, tranzystorów użyłem zwykłych, gdyż nie mogłem zakupić tych MPS.
Na schemacie jest rezystor pomiędzy Cd4066 i cd4024 oznaczony RX o wartości 10k, chcąc sprawdzić audio zrobiłem test na krótko i połączyłem kabelkiem bazę Q4 z 11 nóżką 4024, dźwięk jest słyszalny, natomiast za rezystorem wygasa.
Jak prawidłowo dobrać ten element?
Czy możecie wskazać gdzie dalej szukać problemu oraz jakich wartości przebiegów powinienem się spodziewać na wyjściach układu LF444?
Pozdrawiam Jackowski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wykrywacz volksturm- problem w trakcie budowy
PostNapisane: piątek, 15 kwietnia 2011, 08:14 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Kiedyś próbowałem bawić się z wykrywaczem i dorobiłem cewkę do Whites'a. Coś nie za bardzo działała, był duży problem z dyskryminacją. Nasz krajowy producent wykrywaczy podpowiedział mi że White's ma wstępnie przesuniętą fazę na cewce ( tak jakoś sobie przypominam). Tak zrozumiałem że oni wkładają do cewki kawałek metalu, stroją cewkę na minimum sygnału a potem kleją. Jest "0" ale faza jest mocno przesunięta w stosunku do cewki bez takich kombinacji. Może to jest twój problem i trzeba użyć "normalnej" cewki lub pobawić się przesuwnikami fazy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 kwietnia 2011, 11:44 
Podporucznik
Podporucznik

Rozebrałem już parę cewek 6,5kHz od Whitesów i w środku żadnego kawałka metalu nie widziałem. Sondy koncentryczne są zbudowane raczej standardowo, w starszych nie ma nawet kawałka laminatu pod przewody - w środku jest wypełniacz z jakiejś twardej pianki, w wypełniaczu w wyciętym otworze siedzą kondensatory tuż obok dławicy przewodu i to by było raczej na tyle z konstrukcji mechanicznej, jest jeszcze luźny zwój ustawiany ręcznie i przysmarkany jakimś szajsem.
Za ewentualny kawałek metalu w starszych sondach Whitesa mogłoby robić mocowanie do sztycy - w niektórych śruba z nakrętką są po prostu mosiężne, w innych w nakrętkę wyglądającą na plastik wtopiona jest duża nakrętka mosiężna. Jednak żeby miało to jakiś duży wpływ na pracę wykrywacza, nie zauważyłem, testowałem z kompletem z nylonu i zachowanie wykrywacza raczej się nie zmieniało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2011, 12:29 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Nie upieram się z tym kawałkiem żelastwa, bo jest pierwsze co mi przyszło do głowy i podałem jako przykład.. Ale na pewno coś jest z przesunięciem fazy . Informacja pochodzi od pana HS - znanego producenta który nie wyjaśnił szczegółów. Odpowiadał na moje pytanie czy może mi zrobić dużą cewkę do XLT. Druga sprawa to cewka którą wykonałem i miałem problem z dyskryminacją.
Cewka byłe wykonana poprawnie bo miałem czym ją pomierzyć. Nie bawiłem sie dalej tylko kupiłem BM1500.
Zaznaczam że nie jestem tu specjalistą od wykrywaczy i jeśli ktoś moje informacje uściśli lub sprostuje to będzie to tylko z korzyścią dla kolegi który buduje wykrywacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 11:55 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam.
HS ma rację , tak jest faktycznie.
Na rysunku "A" są oba napięcia sinus bezpośrednio z cewki odbiorczej [kolor zielony] i nadawczej [kolor niebieski].I są one zgodne w fazie. Na rysunku "B" napięcie jest mierzone po pierwszym stopniu wzmacniacza odbiornika i tu jest przesunięcie , a wynika ono z samej konfiguracji układu wzmacniacza operacyjnego.Rysunek "C" to korekta wykonana poprzez wprowadzenie na trwałe metalu do wnętrza sondy , co nie jest korzystne dla wykrywacza.W wykrywaczach analogowych nie ma takiej potrzeby wprowadzania korekty , ponieważ problem ten jest inaczej rozwiązany już w samej elektronice.
ALL.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 kwietnia 2011, 23:04 
Szeregowy
Szeregowy

Uparłem się na ten wykrywacz i nadal szukam usterki.
To co udało mi się poprawić to znalazłem zimny lut na rezystorze r26, (100k).
Teraz komparator steruje CD4066, gdy pod sonda znajduje się metal napięcie stałe o amplitudzie 4,9V włącza klucz.
Nadal jednak nie mam dźwięku. Podejrzewam, że problem tkwi w rezystorze oznaczonym RX, pomiędzy CD4024 a CD4066.
Czy ktoś wie jaką role pełni ten rezystor i może powiedzieć jak go dobrać?
Sprawdziłem także przesunięcie sinusa generatora względem odbiornika, wykresy nie są przesunięte. U stomatologa prześwietliłem sondę aby zobaczyć czy faktycznie jest tam metal, nie widać aby tam był, widać tylko kondensatory i uzwojenia.
Koledzy czekam na dalsze sugestie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2011, 00:27 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Cudów nie ma. Z tego co piszesz to może być zwarcie na masę za rezystorem Rx 10K lub uszkodzony 4066.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2011, 16:22 
Szeregowy
Szeregowy

Sprawdziłem- zwarcia nie ma, układ wymieniłem na inny, gdyż mam go w podstawce.
Podejrzewam, iż 4066 nie każdy sygnał przepuszcza, czy też kluczuje, pewnie tajemnica to wartość RX.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 maja 2011, 08:48 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Sprawdź czy U8A i U8B są poprawnie podłączone bo jeden pracuje w układzie odwracającym a drugi nie.
Przyszła mi do głowy śmieszna usterka z którą się kiedyś zetknąłem - sprawdź czy rezystor RX 10k ma faktycznie deklarowaną rezystancję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 28 maja 2011, 19:57 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Kolego, czy wykrywacz ruszył?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 23:09 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
Niestety z braku czasu projekt zarzuciłem i wyemigrowałem za pieniądzem. Obecnie wróciłem do kraju i jeśli pomożecie to postaram się ukończyć temat.
Problem dyskryminacji został już rozwiązany, przyczyna leżała po stronie sondy. Kupiłem nową sondę i problem zniknął.
W końcu posiadam oscyloskop i co nie co mogę posprawdzać na bieżąco.
Nadal nie mam dźwięku na wyjściu.
Rezystor Rx ma 10k, na 11 nóżce 4024 mam wykres prostokątny, amplituda 10Vpp, jeśli na krótko podłączam do pin 11 bazę Q4 to mam słyszalny dźwięk, za rezystorem Rx także. Jednak ginie on za kluczem. Jednakże, gdy sondę przykładam do 11 pinu 4066 to widzę wykres prostokątny podczas przemiatania metalem nad sondą.
Proszę o jakąś poradę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2012, 20:26 
Szeregowy
Szeregowy

Witam.
Wydaje mi się, że znalazłem problem braku dźwięku, otóż okazał się, że gdy wywalę rezystor 100 omów, przez który głośnik łączy się z masą i zewrę to mam dźwięk.
Jednak pobór prądu wzrasta. Dotychczas używałem głośniczka 0,5W 8 om, być może to nie właściwa impedancja?
Proszę o sugestie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 lipca 2012, 23:41 
Generał Broni
Generał Broni

Oczywiście głośnik musi być "wysokoomowy", o impedancji rzędu 30...40Ω (lub słuchawki).
Przy takiej proporcji (włączony szeregowo z głośnikiem 8Ω rezystor 100Ω, który ma za zadanie ograniczyć prąd) - większość mocy odłoży się właśnie na rezystorze, a w głośniku nie będzie prawie nic słychać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2012, 08:04 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Link do tego schematu nie działa. Gdybyś kolego mógł ten schemat wstawić jako załącznik byłoby miło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2012, 11:12 
Szeregowy
Szeregowy

Oto schemat:
http://zapodaj.net/ba6b1fe71d37.bmp.html

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]