Koledzy, buduje wykrywacz z poniższego schematu:
http://md4u.ru/files/VS_sch_opt1.gif.
Jest to ponoć sprzęt na monety, który nie pogardzi militarką.
Zakupiłem na serwisie aukcyjnym sondę fabryczną WHITES 9,5 cala, gdyż wyczytałem w sieci, że ów wykrywacz to połączenie Tesoro i Whites Classic, wiec sonda będzie pasować.
Zamówiłem wytrawienie płytki, następnie płytkę, sprawdziłem czy nie ma ona błędów oraz odstępstw od schematu i tu zaczęły się schody, gdyż wykrywacz nie pracuje.
To co udało mi się sprawdzić w trakcie to:
Zasilanie jest ok, gdyż mam 5,07V na + oraz 4,96 na -.
Napięcie Vpp na nadajniku to 16,5V.
Napięcie na wyjściu wzmacniacza odbiornika (pierwsza nóżka LF353)to 1Vpp.
Na wyjściu przesuwnika dyskryminacja, czyli 7 nóżce LM393 mam prostokąt, o częstotliwości 6,595kHz, amplituda to 10Vpp.
Na wyjściu przesuwnika grunt, czyli 1 nóżce LM393 mam prostokąt, o częstotliwości 6,599kHz, amplituda to 10Vpp.
Na wyjściach CD4024 mam częstotliwości: 4 nóżka 103Hz, 11 nóżka 1648Hz.
Elementy generatora, przesuwników oraz wzmacniacza odbiornika sprawdziłem, w/g mnie przesuwniki pracują, i na tym etapie jest ok.
Teraz opisze problem= brak jakiegokolwiek dźwięku, na komparatorze LM393 odpowiedzialnym za wysterowanie CD4066 nie mam wyraźnego wykresu, nie wysterowuje przez to poprawnie wzmacniacza audio.
Układy scalone dałem takie jak na schemacie, tranzystorów użyłem zwykłych, gdyż nie mogłem zakupić tych MPS.
Na schemacie jest rezystor pomiędzy Cd4066 i cd4024 oznaczony RX o wartości 10k, chcąc sprawdzić audio zrobiłem test na krótko i połączyłem kabelkiem bazę Q4 z 11 nóżką 4024, dźwięk jest słyszalny, natomiast za rezystorem wygasa.
Jak prawidłowo dobrać ten element?
Czy możecie wskazać gdzie dalej szukać problemu oraz jakich wartości przebiegów powinienem się spodziewać na wyjściach układu LF444?
Pozdrawiam Jackowski