Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 17:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy wykrywacze sie "zuzywaja"?,w odniesieniu do osiagow
PostNapisane: wtorek, 31 maja 2011, 23:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam proxime pol roku, Mam odczucie ze o jakies 50 % czesciej sie wzburza niz na poczatku i to testowalem i jest to spostrzezenie pewne. Zaczelo mnie to niepokic, zadzialala sila persfazji i doszedlem do wniosku ze spadl tez zasieg i ze chyba z identyfikacja tez bylo kiedys lepiej...no i klasycznie, zapedza sie czlowiek w tych myslach, zaczyna przypominac sytuacja jak to kiedys potraktowal swoj wykrywacz i czy to moze miec wplyw na gorsze osiagi.Moj przeszedl bardzo wiele w plenerze, wilgoc, przymrozki, troche deszczu, jednym slowem amortyzacja 10 razy wieksza od normalnej.

I pytanie jest czy wykrywacze z czasem traca na osiagach? Jak samochod, ze z czasem kilka koni umiera, tu przedmuchy, tam brak kompresji itd. niby nieodczuwalne,ale na pewno postepuje,nieodczuwalne bo postepuje stopniowo

Czy elektronika ktora dostala duzo wilgoci moze gorzej dzialac?

Prosze o spostrzezenia czy to normalne zjawisko (zwlaszcza z tym wzburzaniem), czy wykrywacz ktory sie ma np. 5 lat byl lepszy za czasow swej mlodosci niz dzis jezeli chodzi o stabilnosc pracy i osiagi w ogole.

Z pozdrowieniami
Radek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Czy wykrywacze sie "zuzywaja"?,w odniesieniu do osiagow
PostNapisane: środa, 1 czerwca 2011, 10:43 
Generał Broni
Generał Broni

Co jakiś czas wykrywke dobrze jest przemyć wilgotną gąbką. No i osłonki na elektronikę - absolutnie podstawowa sprawa.

Mój wykrywacz jest eksploatowany maksymalnie jak się da - przetrwał kilka wypraw w Bieszczady, wielokrotnie był używany w zagruzowanych pomieszczeniach pełnych pyłu, deszcze, śniegi i mrozy mu nieobce. Dodatkowo jest w użyciu przynajmniej raz w tygodniu, a bywało, że przez 2 tyg. non stop. I wszystko działa prawidłowo (tą wykrywkę mam od 2007 r.).

Także osłony, osłony i jeszcze raz osłony!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 czerwca 2011, 12:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Z proximy to chyba moge zrobić już doktorat . Najważniejsze olać dyskryminację -60 to maximum wtedy pojawią się głębokie dołki . Następnie zmienić gniazdo i wtyczkę , chodzić z jak najmniej wysuniętą dolną częścią , usztywnić sztycę plastykową i nie zwracać uwagi na pogwizdywania a na koniec założyć na samym dole gumkę na przewód i na samej górze . Nigdy nie chodziłem z czułością mniejszą niż 39 . A niedawno zauważyłem że jeżeli na cewce jest dużo wilgoci np rosa zasięg wzrasta dosyć wyraźnie wtedy przy strojeniu do gruntu wzór (chyba ) ma wartość ok 7750
.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 czerwca 2011, 12:23 
Major
Major

zgadza sie mam proxime od 2008 r i tez zauważyłem ze jak jest lekko wilgotny grunt zwiększa się zasięg I tak jak kolega napisał dbać o sprzęt wracając z pola przetrzeć wilgotna gąbka sprzęcik wysuszyć Nie mam takich problemów jak kolega113

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 czerwca 2011, 14:15 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Co do wzbudzania,pewnego razu było tak ,że "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! nie dało sie połapac co i jak ,orkiestra i wariacje na wyswietlaczu,tak jak ktos pisał wyzej obkleiłem taśmą stelaz przy samej sondzie,proxa ozdrowiała.
Dowiadczonym uzytkownikom temat zapewne znany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 czerwca 2011, 01:41 
Kapitan
Kapitan

Rozdrgany laminat w cewce? Podepnij inna i sprawdz czy lepiej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 czerwca 2011, 15:05 
Moderator
Moderator

Moim skromnym zdaniem lata wpływu nie mają - aktualnie mam fisher-a 1266x ma pewnie z 20 lat i szokuje zasięgami w glebie ( ponoć tylko nowe Minelab-y są porównywalne jeśli chodzi o zasięg detekcji )

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]