Teraz jest czwartek, 7 sierpnia 2025, 01:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Saper oddal skarby do muzeum i ...grozi mu za to 5 lat!
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2011, 19:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Moze jednak (mam wielka nadzieje) to co Saper zrobil bedzie poczatkiem chocby malej lawiny... oby :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2011, 19:39 
Główny Administrator
Główny Administrator

asciburgius napisał(a):
Muszę jednak dołożyć łyżkę dziegciu. Wydaje mi się, że trochę przeszarżował, wykazał się pewną nonszalancją w sposobie przekazania owych przedmiotów. Po co robił to hucznie w świetle kamer, skoro wiedział doskonale (jak zakładam) jakie mamy prawo? A prawo mamy złe, to nie ulega żadnej wątpliwości. ..... Jeśli by tego nie uczynił sam miałby kłopoty. Zrobić to musiał tym bardziej, że sprawy nie można było załatwić po cichu, bo od samego początku została publicznie rozdmuchana.
Inna sprawa, że zrobił to w sposób nie do końca fajny i elegancki. Mógł sobie pewne elementy swoich wypowiedzi darować, bądź sformułować je w sposób bardziej stonowany, a nawet w sposób po części przyznający rację postępowaniu Sapera.
Efekt tego będzie zły dla wszystkich. Nastąpi jeszcze głębsze zejście do podziemia środowiska poszukiwaczy. Najważniejsza sprawa, czyli informacja na temat naszej przeszłości umknie nam wszystkim. Warto zwrócić uwagę na jedną sprawę - to właśnie informacja jaką niesie zabytek ze sobą jest najważniejsza, nie zaś sam zabytek. Zdają się o tym zapominać zastępy poszukiwaczy, jak i archeologów rozognieni w sporze archeolodzy vs. poszukiwacze. ....
....Wreszcie muszę się odnieść do wypowiedzi Sapera wyżej cytowanej z GW. Saper doskonale sobie zdaje sprawę, że stanowisko archeologiczne nie znajduje się tylko tam, gdzie jest ono zidentyfikowane lub tam gdzie już prowadzono prace archeologiczne. A więc przedmioty te jak najbardziej mogą pochodzić z nowych, nieznanych do tej pory stanowisk. ....

Pozdrawiam :)

Pozwoliłem sobie skrócić Twoją wypowiedź do kilku spraw do których się ustosunkuję.

Dlaczego Artur miał się zachowywać jak konspirator i po cichu coś przekazywać ?
Przecież to jest dzieło, któremu poświęcił mnóstwo czasu i pieniędzy.
Artur jak i spora grupa naszych kolegów przyczyniła się do znalezienia tysięcy, tak tysięcy zabytków i mało kto o tym ze strony archeologicznej wspomniał.
Słyszałeś pewnie o takich spektakularnych akcjach jak Nowa Cerekwia gdzie dr Bednarek fotografował się pośród klamer i złotych monet celtyckich, z których nie znalazł ani jednej, a w artykułach lansował się jako wybitny archeolog, który walczy z poszukiwaczami złodziejami a zatrudniał około 20 wolontariuszy.

Innym przykładem jest Truso i potężna ilość metalowych zabytków wydobytych przez poszukiwaczy, którzy za własne pieniądze pokonywali setki kilometrów i tygodniami pracowali jako wolontariusze.
Znany archeolog Jagodziński wydał piękny album i nie zamieścił w nim najmniejszej wzmianki na temat pomocy jakiej mu udzielono. Mało tego pojawiamy się tam w jednym zdaniu jako złodzieje i grabieżcy.
Szczytem chamstwa Jagodzińskiego był fakt, że Saper, który pracował tam miesiącami musiał sam sobie kupić ten album !!!

W taki sposób widziałbyś przekazanie kolekcji Abłamowiczowi ?
A może miał pod stołem ją otrzymać następnie ruszyć w teren z opracowaniami i dla "dobra sprawy" ogłosić siebie jako odkrywcę ?

Co do Abłamowicza to zarówno on jak i Jacek Pierzak z katowickiego WKZ doskonale wiedzieli o tym co Saper robi i nikt z nich nie zwrócił na to uwagi. Osobiście pomagałem Arturowi w przekazaniu kilku ważnych zabytków takich jak odzyskana kolczuga, która trafiła do Jacka Pierzaka WKZ jak ogniwa z pasa średniowiecznego z brązu, rękawica rycerska i kilka innych tego typu znalezisk.
Zdarzenia te miały miejsce przeszło rok a nawet dwa lata temu.
Gdzie byli wtedy Ci ludzie ?
Saper błąkał się z tą kolekcją po całej Polsce i nikt nic nie zrobił.
Zatem postanowił zrobić coś w rodzaju prowokacji i w świetle kamer przekazał to do najbliższego muzeum.
Oczywiście wcześniej uzgadniając to z Abłamowiczem.
Ten zwabił Sapera a następnie doniósł na Policję i osobiście naciska by nie odpuścić w tej sprawie.

Wreszcie ten nieszczęsny kontekst. Do jasnej cholery jaki jest kontekst znaleziska z humusu lub warstwy ornej, którą i tak odrzucacie ? czy nie lepiej uszkodzić go nawet w jednym czy dwóch przedmiotach a odnaleźć w ten sposób cmentarzysko czy osadę ?

Kto stracił bardziej ? Archeologia i Skarb Państwa z własnej głupoty.
Wykorzystujecie cichaczem poszukiwaczy do własnych sukcesów, a potem wieszacie na nas psy zamiast dzielić się sukcesem wzbogacając naukę i dobro narodowe A sami zapominacie skąd się wywodzicie.
Zamiast ucywilizować prawo i czerpać z współpracy garściami tworzycie fikcje lub ją akceptujecie.
Nawet Ty kolego rozsądnie tu się wypowiadasz ale spod anonimowego nicka a nie własnego imienia i nazwiska. Dlaczego ? bo nie chcesz podpaść we własnym środowisku.
W tej chwili nikt nic nie zgłosi, a kopać będą wszyscy tak jak kopali.
Już niczego się nie dowiecie. Pozostanie tylko fikcja i problem zamieciony pod dywan.

Czesi są mądrzejsi.
Po dwóch akcjach z poszukiwaczami, które przyniosły ogromny sukces natychmiast przystąpiono do pracy nad przepisami, które mają ucywilizować prawo na wzór angielski. Obliczono, że współpraca z poszukiwaczami jest tańsza i efektywniejsza.

Jacek Wielgus
Administrator główny
PoszukiwanieSkarbow.com

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2011, 19:50 
Generał Broni
Generał Broni

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko podpisać się obiema rękami pod tym co napisał Jacek :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2011, 19:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

Czesi nawet dziwki zalegalizowali itd tylko my zyjemy jakby cały czas do tyłu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2011, 20:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jacek Wielgus
Administrator główny
PoszukiwanieSkarbow.com

Panie Jacku, mamy dzięki saperowi swoje pięć minut nie zmarnujmy ich. Ujął pan wszystko idealnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2011, 20:23 
Major
Major

Może kiedyś i w naszym pięknym kraju, na właściwych stanowiskach będą zasiadać właściwi ludzie. I będą podejmować właściwe decyzje. A w zasadzie Właściwe. Albo nawet WŁAŚCIWE. ;)

Kolego Saper, dużo wytrzymałości życzę... i trzymam kciuki.
Pozdrowienia!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2011, 21:15 
Kapitan
Kapitan

Cytuj:
Wreszcie ten nieszczęsny kontekst. Do jasnej cholery jaki jest kontekst znaleziska z humusu lub warstwy ornej

Na to pytanie odpowiedział mi w zeszłym roku pewien Wicedyro IA, z pewnego Uniwersytetu, pytałem o pole orne uprawiane x lat. Zapewnił mnie, że artefakt znaleziony 10cm pod powierzchnią ziemi, również ma swój kontekst - dokładne miejsce znalezienia. Bo może właśnie w tym miejscu pola, 0,5m pod powierzchnią ziemi, znajduje się np. cmentarzysko lub osada.
Zapytałem więc o uprawianie owego pola, przez dziesiątki a może setki lat, ingerencje pługu? Zapewniono mnie, że pług nie jest w stanie przez setki lat "przenieść artefakt" w inne miejsce pola... :roll:
Zgodnie z przysłowiem "jak chcesz uderzyć psa, kij zawsze się znajdzie" czy jakoś tak.

Ostatnio edytowano wtorek, 14 czerwca 2011, 21:37 przez pitbull, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2011, 21:22 
Główny Administrator
Główny Administrator

Dlatego UJ szuka spychaczy na wykopaliska do zgarniania warstwy ornej :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2011, 21:24 
Weteran
Weteran

pitbull napisał(a):
Cytuj:
Wreszcie ten nieszczęsny kontekst. Do jasnej cholery jaki jest kontekst znaleziska z humusu lub warstwy ornej

Na to pytanie odpowiedział mi w zeszłym roku pewien Wicedyro IA, z pewnego Uniwersytetu, pytałem o pole orne uprawiane X lat. Zapewnił mnie, że artefakt znaleziony 10cm pod powierzchnią ziemi, również ma swój konteks - dokładne miejsce znalezienia. Bo może właśnie w tym miejscu pola, 0,5m pod powierzchnią ziemi, znajdować się np. cmentarzysko lub osada.
Zapytałem więc o uprawianie owego pola, przez dziesiątki a może setki lat, ingerencje pługu? Zapewniono mnie, że pług nie jest w stanie przez setki lat "przenieść artefakt" w inne miejsce pola... :roll:
Zgodnie z przysłowiem "jak chcesz uderzyć psa, kij zawsze się znajdzie" czy jakoś tak.

jak spotkasz tego gościa to możesz mu powiedzieć, że możesz mu dostarczyć planimetrię zabytków z rozwleczonego przez prace polowe skarbu, gdzie w ciągu dziesięciu lat jego części zostały rozproszone na terenie czterech arów, przy czym udało się też odkryć zabytki, które uległy przemieszczeniu o ponad 50 metrów. Najdalszy około 120 metrów. Wszystko zależy od gleby (w tym przypadku glina)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2011, 23:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Czy można obejrzeć polsatowskie wydarzenia gdzieś online?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2011, 07:19 
Specjalista
Specjalista

Mały off top

"Zbieracze " :que

Bo tak nas Pan Redaktor określił ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2011, 08:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

atylla napisał(a):
pitbull napisał(a):
Cytuj:

Na to pytanie odpowiedział mi w zeszłym roku pewien Wicedyro IA, z pewnego Uniwersytetu, pytałem o pole orne uprawiane X lat. Zapewnił mnie, że artefakt znaleziony 10cm pod powierzchnią ziemi, również ma swój konteks - dokładne miejsce znalezienia. Bo może właśnie w tym miejscu pola, 0,5m pod powierzchnią ziemi, znajdować się np. cmentarzysko lub osada.

jak spotkasz tego gościa to możesz mu powiedzieć, że możesz mu dostarczyć planimetrię zabytków z rozwleczonego przez prace polowe skarbu, gdzie w ciągu dziesięciu lat jego części zostały rozproszone na terenie czterech arów, przy czym udało się też odkryć zabytki, które uległy przemieszczeniu o ponad 50 metrów. Najdalszy około 120 metrów. Wszystko zależy od gleby (w tym przypadku glina)

Przecież najwięcej przemieszczeń dokonują wszelkiej maści kopaczki i kombajny do ziemniaków i buraków. Obserwowałem nie raz. Zanim ziemia obleci to mogą przejechać kawał drogi. Artefakt mogą zawlec nawet do sasiedniej wioski nie wspominając o sąsiednich polach. Jak będziecie w terenie w wykopki to poobserwujcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2011, 10:01 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Zerknijcie na wątek
viewtopic.php?f=63&t=59658

jak szybko przebiega ewolucja nazewnictwa ,,historyk regionalista przekazał cenny zbiór" a sprawa Artura Sapera. Przecież z punktu widzenia prawnego taki zbiór zawierający takie zabytki jakie przekazał ten człowiek 3 lata temu powinien wzbudzić jeszcze większe kontrowersje w WKZ czy tez dyrekcji muzeum.
Cenne zabytki Sapera można znaleźć i bez wykrywacza bo często są lekceważone jako mało atrakcyjne dla laika. Zabytki zaś przekazane przez tego ofiarodawcę na kilometr budzą podejrzenia że zostały pozyskane na stanowiskach archeologicznych. Stąd wydaje mi się że Artur powinien w sytuacji gdyby mu jakikolwiek zarzuty postawiono argumentować dobre chęci przykładami ofiarodawców którzy żadnych konsekwencji przez to że chcieli cokolwiek zdziałać dla ratowania zabytków archeologicznych i byli stawiani na piedestale.
Historyk regionalista to brzmi dumnie a epitety odnoszące się do paserstwa są w tym wypadku nie na miejscu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2011, 20:47 
Pułkownik
Pułkownik

enki napisał(a):
atylla napisał(a):
pitbull napisał(a):
Cytuj:

Przecież najwięcej przemieszczeń dokonują wszelkiej maści kopaczki i kombajny do ziemniaków i buraków. Obserwowałem nie raz. Zanim ziemia obleci to mogą przejechać kawał drogi. Artefakt mogą zawlec nawet do sasiedniej wioski nie wspominając o sąsiednich polach. Jak będziecie w terenie w wykopki to poobserwujcie.
Wielce szanowny specjalista od tzw kontekstu zapomniał dodać że gdyby nie człowiek z wykrywaczem to pies z kulawą nogą nie wiedział by o tym że tam coś było. Przy współczesnych metodach uprawy ziemi paplanie o kontekście jest po prostu śmieszne. Ceramika jest przemielona a zabytki metalowe wyciągnięte na powierzchnię ziemi przesypane nawozami mają przed sobą bardzo krótki żywot
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2011, 21:09 
Moderator
Moderator

No coz jedyny komentarz tej sytuacji jaki cisnie mi sie na usta to taki, ze archeo popisowo sraja do swojego ogródka ..... mysle, a wrecz jestem pewien, ze przez najblizsze dekady to srodowisko moźe zapomniec o jakichkolwiek zgłoszeniach .,.. zycze powodzenia w poszukiwaniu jeleni chetnych do wspolpracy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]