Teraz jest środa, 12 listopada 2025, 16:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: muzeum SS
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2011, 16:43 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: dla mnie wszędzie jest blisko, reszta zależy od chęci
jankos napisał(a):
Odzysk77,
odpowiedź jest prosta i częściowo możesz ją odnaleźć pomiędzy wierszami wcześniejszych postów.
Niemcy pochowani na tym cmentarzu mieli przy sobie sporo ciekawych rzeczy - tym bardziej ciekawych, że pochodzących z początku wojny (w domyśle; "nie występujących tak często jak fanty późniejsze"). Ze względu na sposób pochówku i (być może) warunki panujące w glebie sporo rzeczy zakopanych ze zwłokami zachowało się w niezłych stanach.
Wiele z tych rzeczy wypłynęło na rynek i trafiło w ręce kolekcjonerów - czasami świadomych ich pochodzenia, czasami nie.
Ponieważ nikt nie lubi etykietki "nekrofana" stąd emocje w wypowiedziach na ten temat.

Pozdrawiam - jankos.

jankos.
Ja wszystko rozumiem, tylko jeśli chodzi o fanty, to przecież nikt nie będzie rozkopywał cmentarzyska obok miejsca gdzie przebywają ludzie, bo jesli dobrze łapię, to 1/3 cmentarzyska jest ekshumowana pod inwestycję a 2/3 zostało na miejscu nie ruszone, a o tych fantach i stanie zachowania i tak jest głosno i każdy zdaje sobie sprawę, że te fanty tam są.Nie kopie tam nikt a emocje zawsze rosną i tego nie potrafie zrozumieć-DLACZEGO?
Na temat wypłynięcia tych fantów w środowisku kolekcjonerskim nie chce sie wypowiadac, bo szkoda jęzora strzępić, ale uważam, ze jeśli ktoś nieświadomie taki przedmiot kupił to został po prostu w jakis sposób przez kogoś oszukany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2011, 16:49 
Moderator
Moderator

[ img ]

Przykladowy hełm z tej ekshumacji.

Mialem swiadomosc skad jest ten hełm bo sam go stamtąd zabrałem ....uprzedzajac pytania ..nie nie przeszkadza mi jego pochodzenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 czerwca 2011, 17:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

odzysk77 napisał(a):
jankos napisał(a):
Odzysk77,
odpowiedź jest prosta i częściowo możesz ją odnaleźć pomiędzy wierszami wcześniejszych postów.
Niemcy pochowani na tym cmentarzu mieli przy sobie sporo ciekawych rzeczy - tym bardziej ciekawych, że pochodzących z początku wojny (w domyśle; "nie występujących tak często jak fanty późniejsze"). Ze względu na sposób pochówku i (być może) warunki panujące w glebie sporo rzeczy zakopanych ze zwłokami zachowało się w niezłych stanach.
Wiele z tych rzeczy wypłynęło na rynek i trafiło w ręce kolekcjonerów - czasami świadomych ich pochodzenia, czasami nie.
Ponieważ nikt nie lubi etykietki "nekrofana" stąd emocje w wypowiedziach na ten temat.

Pozdrawiam - jankos.

jankos.
Ja wszystko rozumiem, tylko jeśli chodzi o fanty, to przecież nikt nie będzie rozkopywał cmentarzyska obok miejsca gdzie przebywają ludzie, bo jesli dobrze łapię, to 1/3 cmentarzyska jest ekshumowana pod inwestycję a 2/3 zostało na miejscu nie ruszone, a o tych fantach i stanie zachowania i tak jest głosno i każdy zdaje sobie sprawę, że te fanty tam są.Nie kopie tam nikt a emocje zawsze rosną i tego nie potrafie zrozumieć-DLACZEGO?
Na temat wypłynięcia tych fantów w środowisku kolekcjonerskim nie chce sie wypowiadac, bo szkoda jęzora strzępić, ale uważam, ze jeśli ktoś nieświadomie taki przedmiot kupił to został po prostu w jakis sposób przez kogoś oszukany.

Teraz to ja Ciebie nie rozumiem?
Przecież nikt normalny nie będzie rozkopywał grobów dla fantów!
Nie wiem jak wyglądała ta ekshumacja - możliwe, że Ci którzy ja robili zabierali wyłącznie szczątki, a oporządzenie zostawiali - bywa i tak. W takim przypadku, kto mógł i chciał (jak np. Argo) zabierał pozostawione rzeczy.
Jest jednak kolosalna różnica z zabraniem pozostałych po ekshumacji niechcianych elementów oporządzenia, a rozkopywaniem grobów wyłącznie w tym celu!!!
A co do emocji - fanty "cmentarne" budziły je zawsze i pewnie będą budzić dalej.

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2011, 22:18 
Porucznik
Porucznik

jankos napisał(a):
odzysk77 napisał(a):
jankos napisał(a):
Odzysk77,

Pozdrawiam - jankos.

jankos.

Teraz to ja Ciebie nie rozumiem?
Przecież nikt normalny nie będzie rozkopywał grobów dla fantów!
Nie wiem jak wyglądała ta ekshumacja - możliwe, że Ci którzy ja robili zabierali wyłącznie szczątki, a oporządzenie zostawiali - bywa i tak. W takim przypadku, kto mógł i chciał (jak np. Argo) zabierał pozostawione rzeczy.
Jest jednak kolosalna różnica z zabraniem pozostałych po ekshumacji niechcianych elementów oporządzenia, a rozkopywaniem grobów wyłącznie w tym celu!!!
A co do emocji - fanty "cmentarne" budziły je zawsze i pewnie będą budzić dalej.

Pozdrawiam - jankos.

jankos.
Nie obraź sie ale nie rozumiem Twojej wypowiedzi.
Najpierw piszesz, że mam czytac między wierszami, i zrozumiałem z tego, ze te fanty sa baaaardzo poszukiwane, a co za tym idzie pewnie niejeden by sie połakomił na nie, a teraz mi piszesz, ze nikt normalny nie bedzie rozkopywał grobów dla fantów.Zdecyduj sie i sie określ :)
Argo.Fajny garnek, mam taki sam, z tej samej ekshumacji, tylko jest ta różnica, ze ja w niego zostałem wmanewrowany nieświadomie-dlatego czuję się oszukany-ale również nie przeszkadza mi jego pochodzenie, dlatego go trzymam, choc przyznaję, ze gdybym wiedział to bym nie łakomił sie na niego.

[ img ]

Uploaded with ImageShack.us

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 00:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie obraziłem się - już wyjaśniam B+
Miałem na myśli, że poszukiwane jest oporządzenie z początkowego okresu wojny - nie rzeczy pochodzące z ekshumacji.
Podtrzymuję to co napisałem - nikt normalny nie będzie rozkopywał grobów dla fantów.
Widzę różnicę pomiędzy byciem hieną a pozyskaniem przedmiotów wykopanych przy okazji oficjalnej ekshumacji.

Pozdrawiam - jankos.
P.S. Tak przy okazji - mnie osobiście przeszkadzałoby "grobowe" pochodzenie przedmiotów trzymanych na półce w domu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 09:17 
Porucznik
Porucznik

jankos napisał(a):
Nie obraziłem się - już wyjaśniam B+
Miałem na myśli, że poszukiwane jest oporządzenie z początkowego okresu wojny - nie rzeczy pochodzące z ekshumacji.
Podtrzymuję to co napisałem - nikt normalny nie będzie rozkopywał grobów dla fantów.
Widzę różnicę pomiędzy byciem hieną a pozyskaniem przedmiotów wykopanych przy okazji oficjalnej ekshumacji.

Pozdrawiam - jankos.
P.S. Tak przy okazji - mnie osobiście przeszkadzałoby "grobowe" pochodzenie przedmiotów trzymanych na półce w domu.

Wszystko jasne, teraz już wiem co Miałeś na myśli :)
Tak jak napisałeś, nikt normalny dla fantów nie będzie grobów rozkopywał-z tym sie też zgadzam.
Co do Twojego "Ps" przeszkadzać to mi nie przeszkadza, ale drażni mnie, ze nie mogę go na głowę założyć :) Na pocieszenie na głowę mam co założyć:

http://brzegersiklub2003.foreo.pl/nie-m ... y-t70.html

Z drugiej strony co mam z nim zrobić?Wywalić na śmietnik?Wystawić na aukcję?Żeby znowu rozpętać burzę nekrofantów ? Sytuacja patowa.

Pozdrawiam-odzysk77

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 09:45 
Moderator
Moderator

odzysk77 napisał(a):

Z drugiej strony co mam z nim zrobić?Wywalić na śmietnik?Wystawić na aukcję?Żeby znowu rozpętać burzę nekrofantów ? Sytuacja patowa.

Zawsze Cie moge ( rzecz jasna po cenach preferencyjnych bo to nekrofant :lol: ) wybawić z problemu :666

..a tak wyglądala sama ekshumacja .....

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 10:15 
Moderator
Moderator

Uwaga teraz bedzie tekst sponsorowany :lol:

Uprzedzajac pytania po co mi taki hełm ...otoz mamy z ekipa ekspozycje militariów w schronie bojowym Wedrowiec w Wegierskiej Gorce, porządane sa fam głownie i przede wszystkim fanty wrześniowe zarowno nasze jak i niemieckie , a ze hełm z ekshumacji :? ...jeszcze lepiej ;) - ludziska lubia sensacje, natomiast wlasciciel hełmu moze straszyc po nocy do woli .......... raz ze doda kolorytu, dwa i tak siedzimy tam tylko w dzien :666

Koniec reklamy :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 12:25 
Porucznik
Porucznik

Argo napisał(a):
odzysk77 napisał(a):

Zawsze Cie moge ( rzecz jasna po cenach preferencyjnych bo to nekrofant :lol: ) wybawić z problemu :666

..a tak wyglądala sama ekshumacja .....

Argo.
Podejrzewam, ze nie zapłacisz mi tej ceny w jakiej kupiłem go kilka lat temu na allegro, tak więc pewnie dalej u mnie będzie musiał stać ;)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 12:40 
Kapitan
Kapitan

Argo, Buty?
Czy stopy mialy na sobie buty, widoczne na zdjeciu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 13:41 
Moderator
Moderator

Tak
Biale_konie napisał(a):
Argo, Buty?
Czy stopy mialy na sobie buty, widoczne na zdjeciu?

Tak, to buty pochodzące z delikwentów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 13:48 
Generał Broni
Generał Broni

Jeden gościu od czyszczenia fantów z tej ekshumacji dostał jakiegoś grzyba przewodu pokarmowego i o mało nie dołaczył do Fryców.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 13:53 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
Jeden gościu od czyszczenia fantów z tej ekshumacji dostał jakiegoś grzyba przewodu pokarmowego i o mało nie dołaczył do Fryców.

Nie jeden tylko kilku i nie przewodu pokarmowego, a oddechowego ...ponoc prali recznie mundury pozyskane z tej ekshumacji w ilosciach hurtowych.

odzysk77 napisał(a):

Argo.
Podejrzewam, ze nie zapłacisz mi tej ceny w jakiej kupiłem go kilka lat temu na allegro, tak więc pewnie dalej u mnie będzie musiał stać ;)

No, nie zapłace, bo sie za fantem ciągnie " zła aura " :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 14:29 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No jestem pod ciężkim wrażeniem stanu zachowania samych butów. Wyobrażam sobie juz w jakim jest pozostała część oporządzenia :1 Rewelacyjnie zachowane.

A buty wydają się podkuwane podobnie do górskich... czy to taka słaba jakość zdjęcia i widzę co chce widzieć? :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 lipca 2011, 14:31 
Moderator
Moderator

To sa buty gorskie, lezy tam znaczny procent "gorali"

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]