jankos napisał(a):
odzysk77 napisał(a):
jankos napisał(a):
Odzysk77,
odpowiedź jest prosta i częściowo możesz ją odnaleźć pomiędzy wierszami wcześniejszych postów.
Niemcy pochowani na tym cmentarzu mieli przy sobie sporo ciekawych rzeczy - tym bardziej ciekawych, że pochodzących z początku wojny (w domyśle; "nie występujących tak często jak fanty późniejsze"). Ze względu na sposób pochówku i (być może) warunki panujące w glebie sporo rzeczy zakopanych ze zwłokami zachowało się w niezłych stanach.
Wiele z tych rzeczy wypłynęło na rynek i trafiło w ręce kolekcjonerów - czasami świadomych ich pochodzenia, czasami nie.
Ponieważ nikt nie lubi etykietki "nekrofana" stąd emocje w wypowiedziach na ten temat.
Pozdrawiam - jankos.
jankos.
Ja wszystko rozumiem, tylko jeśli chodzi o fanty, to przecież nikt nie będzie rozkopywał cmentarzyska obok miejsca gdzie przebywają ludzie, bo jesli dobrze łapię, to 1/3 cmentarzyska jest ekshumowana pod inwestycję a 2/3 zostało na miejscu nie ruszone, a o tych fantach i stanie zachowania i tak jest głosno i każdy zdaje sobie sprawę, że te fanty tam są.Nie kopie tam nikt a emocje zawsze rosną i tego nie potrafie zrozumieć-DLACZEGO?
Na temat wypłynięcia tych fantów w środowisku kolekcjonerskim nie chce sie wypowiadac, bo szkoda jęzora strzępić, ale uważam, ze jeśli ktoś nieświadomie taki przedmiot kupił to został po prostu w jakis sposób przez kogoś oszukany.
Teraz to ja Ciebie nie rozumiem?
Przecież nikt normalny nie będzie rozkopywał grobów dla fantów!
Nie wiem jak wyglądała ta ekshumacja - możliwe, że Ci którzy ja robili zabierali wyłącznie szczątki, a oporządzenie zostawiali - bywa i tak. W takim przypadku, kto mógł i chciał (jak np. Argo) zabierał pozostawione rzeczy.
Jest jednak kolosalna różnica z zabraniem pozostałych po ekshumacji niechcianych elementów oporządzenia, a rozkopywaniem grobów wyłącznie w tym celu!!!
A co do emocji - fanty "cmentarne" budziły je zawsze i pewnie będą budzić dalej.
Pozdrawiam - jankos.
jankos.
Nie obraź sie ale nie rozumiem Twojej wypowiedzi.
Najpierw piszesz, że mam czytac między wierszami, i zrozumiałem z tego, ze te fanty sa baaaardzo poszukiwane, a co za tym idzie pewnie niejeden by sie połakomił na nie, a teraz mi piszesz, ze nikt normalny nie bedzie rozkopywał grobów dla fantów.Zdecyduj sie i sie określ :)
Argo.Fajny garnek, mam taki sam, z tej samej ekshumacji, tylko jest ta różnica, ze ja w niego zostałem wmanewrowany nieświadomie-dlatego czuję się oszukany-ale również nie przeszkadza mi jego pochodzenie, dlatego go trzymam, choc przyznaję, ze gdybym wiedział to bym nie łakomił sie na niego.
[ img ]Uploaded with
ImageShack.us