Korup napisał(a):
Mam kilka pomysłów, które sukcesywnie staram się sprawdzac. Obiekt o nazwie "Góra" nie występuję w żadnym znanym mi spisie. Zatem szukam większych miejscowości po sąsiedzku, od kórych lotnisko mogło wziąc swą oficjalną nazwę. Moja ostatnia wyprawa na kielecczyznę ujawniła na przykład, że lotniska Jędrzejów, Nagłowice i Warzyn to jest to samo lotnisko i znajdowało się w Zalesiu. Stąd moja ostrożnośc w przymowaniu nazw pewnych miejsc. Zauważyłem w pobliżu Białobrzegi. Jak zauważysz nieco wyżej, zmagamy się ustaleniem lokalizacji lotniska w Białobrzegach koło Radomia (z braku innych pomysłów). Ból polega na tym, że mając surową nazwę w ewidencji nie mam koordynatów obiektu i dlatego staram się dopasowac nawę do miejsca, miejsce do instalacji, a instalację do wydarzeń. Z tego względu nie zdziwiłbym się, gdyby Twoja Góra, to były w istocie te poszukiwane przez nas Białobrzegi. Niestety: miejscowości noszących tą nazwę naliczyłem dziewięc większych i drugie tyle mniejszych. Ot tak Wólka (299 sztuk), tyle, że na mniejszą skalę.
Wyjaśniam temat i odezwę się, jak będę coś miał.
przy samym Jędrzejowie było lotnisko i było ono usytuowane na północ, jakieś 2 km od centrum miasta. Zalesie jest to wieś leząca około 20km od jędrzejowa więc ciężko zeby to w Jędrzejowie się tak nazywało.