Teraz jest niedziela, 20 lipca 2025, 00:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 18:56 
Pułkownik
Pułkownik

Istotnie, zacny opis. A dla mnie nowość, nie wiedziałem, że tam było lotnisko polowe. Dzięki za linka!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 19:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Proszę, co ciekawsze w rejonach Nowej Soli wiem że rozbiły się dwa samoloty w czasie wojny. Jeden jest dość blisko miasta obok głównej drogi. A drugi rozbił się gdzieś za miastem. Lecz to już wiedzą ludzie, których to bardziej interesuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Lotniska Luftwaffe w Polsce - ciąg dalszy
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2011, 21:38 
Szeregowy
Szeregowy

Witam mam uprzejmą prośbę czy istniałaby szansa rozmowy dłuższej na temat tego artykułu z Panem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 września 2011, 14:40 
Plutonowy
Plutonowy

Korup napisał(a):
Mam kilka pomysłów, które sukcesywnie staram się sprawdzac. Obiekt o nazwie "Góra" nie występuję w żadnym znanym mi spisie. Zatem szukam większych miejscowości po sąsiedzku, od kórych lotnisko mogło wziąc swą oficjalną nazwę. Moja ostatnia wyprawa na kielecczyznę ujawniła na przykład, że lotniska Jędrzejów, Nagłowice i Warzyn to jest to samo lotnisko i znajdowało się w Zalesiu. Stąd moja ostrożnośc w przymowaniu nazw pewnych miejsc. Zauważyłem w pobliżu Białobrzegi. Jak zauważysz nieco wyżej, zmagamy się ustaleniem lokalizacji lotniska w Białobrzegach koło Radomia (z braku innych pomysłów). Ból polega na tym, że mając surową nazwę w ewidencji nie mam koordynatów obiektu i dlatego staram się dopasowac nawę do miejsca, miejsce do instalacji, a instalację do wydarzeń. Z tego względu nie zdziwiłbym się, gdyby Twoja Góra, to były w istocie te poszukiwane przez nas Białobrzegi. Niestety: miejscowości noszących tą nazwę naliczyłem dziewięc większych i drugie tyle mniejszych. Ot tak Wólka (299 sztuk), tyle, że na mniejszą skalę.
Wyjaśniam temat i odezwę się, jak będę coś miał.

To nie są te same lotniska!
przy samym Jędrzejowie było lotnisko i było ono usytuowane na północ, jakieś 2 km od centrum miasta. Zalesie jest to wieś leząca około 20km od jędrzejowa więc ciężko zeby to w Jędrzejowie się tak nazywało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 18 grudnia 2011, 23:01 
Plutonowy
Plutonowy

Witam
Jeśli chodzi o lotnisko (polowe) w Białobrzegach to było zlokalizowane ok 5km za Białobrzegami w stronę Radomia w miejscowości Kamień, mam troche ciekawych materiałów na ten temat (relacje) jak by ktoś chciał się pobawić w dogłębniejsze zgłębienie tematu i ewentualnej dokładnej lokalizacji to zapraszam do dyskusji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2012, 20:10 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

z lotniska Neudorf pod Opolem(obecnie Polska Nowa Wieś) samoloty rozpoczeły atak na Wieluń godzine przed atakiem na Westerplatte,a 09.09.1939 na tym lotnisku landował A.Hitler a dwa lub trzy dni pózniej Gering.Taka tam ciekawostka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2012, 19:35 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Na stronie 6 kolega Korup pisze o lotnisku polowym w Bolesławcu lub kolo.
Wiem ze takie było 10 km od Boleslawca na polach. Troche tam chodziłem.
Hmm czy to chodzi o to lotnisko? Informacji zadnych nie znalazlem na temat tego kolo mnie. Jedynie tylko slowna przekazana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lipca 2013, 02:36 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Czy ktoś ma wiarygodne informacje, czy lotnisko sportowe LOPP Stara Miłosna pod Warszawą było używane przez Luftwaffe?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2013, 12:44 
Major
Major

Kolego Kris, mógłbyś mi powiedzieć gdzie mniej więcej jest to lotnisko ? Jestem z okolic Bolesławca, a przez dłuższy czas szukałem poniemieckich lotnisk i nic niestety nie udało mi się znaleźć. Z góry dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lipca 2013, 09:13 
Pułkownik
Pułkownik

witam, mam pytanie do znawców tematu czy wiadomo coś na temat lotniska polowego w miejscowości z niemiecka Bratsch obecnie Braciszów woj. Opolskie (wiem że te tereny przed wojną należały do Niemiec) Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat!
A sprawa wygląda tak: Zawsze w maju na tych terenach pojawiają się lub pojawiali się turyści z Niemiec (rodziny osób mieszkających tutaj do wysiedlenia w 1945r.) Z opowiadań jednej starszej pani wiem że takie lotnisko tutaj było przed wojną, prymitywne szybowcowe w trakcie wojny polowe myśliwskie ze względu na bliskie zakłady chemiczne w Kędzierzynie-Koźlu, ta pani z koleżankami nieraz chodziły na to lotnisko podglądać młodych pilotów bo jak mówiła podkochiwały się w nich, nie raz też zostały przepędzane przez wartowników. W 1944 roku lotnisko zostało zbombardowane przez Amerykańskie bombowce lecące na Kędzierzyn (na to są dokumenty że takie bombardowania okolicznych terenów było, pokazują to też współczesne zdjęcia satelitarne).

a teraz kilka moich spostrzeżeń:
1. faktem jest że na zdjęciach satelitarnych widać dwa/trzy leje po bombardowaniu. (foto dołączone)
2. nie ma nigdzie wzmianek na temat tego typu wojsk w tym rejonie. (mam całą dokumentację walk o te tereny w marcu 1945r)
3. no i najważniejsze, czy aby takie lotnisko z punktu militarnego nie było za blisko broniącego celu w linii prostej ok.40 km bo w takiej odległości to już operowała artyleria przeciw lotnicza.

-historia ta wygląda dosyć ciekawie, ale czy na pewno jest prawdziwa hmm.... przecież jakieś wzmianki o tym by były!!!
czy może jakieś bajki opowiedziane przez starszą z chorowaną panią.

-co do tych bombowych leji to opiszę ich prawdziwą historię w następnym wejściu.

proszę o informację jeśli ktoś takową posiada!

pozdr.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]