colo76 napisał(a):
rufa napisał(a):
mrblack,witam.należysz do wyjątków,chwalących "kanarka".ja też go chwalę i wiem za co.wiem że czasami ace250 ma nie bardzo precyzyjnie dostrojoną sondę i wtedy zasięg jest taki sobie ale w większości,są to lekkie i dobre w stosunku do ceny wykrywacze.
właśnie jak to jest z tą sondą? z jej dostrojeniem? miałem kanara w naprawie wymienili sondę i wydaje mi się że nie działa tak jak powinna tzn chodzimy we dwóch z 250 i czasem porównujemy sygnały np. kanarek kolegi gra super na monetkę a mój o kwadrat niżej ? nie jest to zbyt uciążliwe po prostu kopię słabsze wskazania o ten jeden kwadrat i też wychodzą monetki ale może przez to tracę na głębokości?czy da się to jakoś "naprawić"?
Sprawdź kanarka na pręcie ferrytowym , w trybie all metal nie powinien na niego reagować.
Jeżeli będzie reakcja na ferryt to masz źle zestrojonego kanarka , co może być przyczyną złego ID i mniejszych zasięgów.
Jeżeli kanarek będzie reagował na ferryt ,to w takim wypadku będzie konieczna regulacja balansu gruntu na podkówce PCB do momentu całkowitego zaniku reakcji na ferryt.
Ferryt jest łatwo zdobyć, np. z radia z zakresem AM gdzie tam jest ona zastosowana jako antena ferrytowa.