Teraz jest piątek, 10 kwietnia 2026, 06:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 listopada 2004, 08:45 
Podporucznik
Podporucznik

Jak ktoś slusznie zauwazyl informacja którą przytoczylem za onetem jest zbyt lakoniczna by wydawać tak jednoznaczne i często skrajne osądy, do tego pragnę zauważyć że przekaz masowy w połączeniu z pragnieniem ujawnienia publice sukcesu przez organa wladzy chroniącej lud (obserwacja, internet, prowokacja, ujęcie -jak to wszystko sesnasyjnie brzmi, tego pragniemy, by taki byl sprawny zawsze nasz ustawowy parsol ochronny!) w polączeniu z kreatywnością dziennikarską dają efekt często oplakany - rzucenie latami odsiadki, chlapnięcie zgrozą wydarzenia, dodanie wstawki moralizatorskiej i mamy wierszówkę ktora oburza świat i potępia jakiegos pana Adama S. czy Henryka G.
Proponuję chwilową wstrzemiezliwość i baczne śledzenie tematu, z tym że zazwyczaj jest tak że o tym później juz nie uslyszymy w przekaziorach, bo trudno się przyznać do nadęcia sprawy - i nie mam tutaj na mysli tego konkretnego zdarzenia ale setki róznych, takze tematycznie, pośrednio związanych z info zaserwowanym na wstępie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 listopada 2004, 09:17 
Felix Hobus Drugi

Witam
Być może policja wyolbrzymiła trochę dane (spotkalem się kiedyś z podobną sytuacją,tyle tylko,
że chodziło tam o czyny związane z nielegalnymi substancjami chemicznymi-kumpel,ktory pracował w radiu dostał raport,
z którego wynikało,że policji udalo się rozpracować mafię.
A byli to studenci...).
Powyższa sprawa także wydaje się być trochę dziwna.
Inna sprawa,kiedy okaże się,że facet jest winny-wtedy powiesić takiego za bardzo wrażliwą część ciała :gun: :mg:
(chociaż musiałby być nierozważny,aby bezpośrednio po naruszeniu miejsca spoczynku
poleglych żołnierzy,od razu sprzedawać "trofea"). :gun:
Dla mnie nie osoby szukające wśród mogił są hienami-
jakaś etyka chyba musi być...
Poczekamy,zobaczymy-spróbuję się czegoś dowiedzieć o tej sprawie-
trzeba tylko wykorzystać znajomości w :cop :D ....

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 listopada 2004, 09:26 
Porucznik
Porucznik

jeżeli ta informacja to prawda to stawia gościa w innym świetle :-(

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html? ... id=6188830

Hiena cmentarna na internetowej giełdzie

Mieszkaniec Wrocławia przyznał, że sprzedawane na internetowej aukcji militaria skradł ze splądrowanej przez siebie mogiły pod Dobiegniewem - pisze "Gazeta Lubuska".

Tydzień temu policjanci ze Strzelec Krajeńskich dowiedzieli się o splądrowaniu i okradzeniu zbiorowej mogiły żołnierzy niemieckich pod Dobiegniewem. Do lat 50. mogiła ta była oznaczona krzyżem, później wiedzieli o niej głównie okoliczni mieszkańcy. Z okazji Święta Zmarłych zapalali na niej świeczki.

Policjanci szybko nawiązali kontakt z polskimi współpracownikami Niemieckiego Związku Opieki nad Grobami Wojennymi. Dowiedzieli się od nich, że w zbiorowej mogile mogą być pochowani żołnierze dywizji spadochronowej. Tymczasem na jednej z aukcji internetowych mieszkaniec Wrocławia za 14 tys. zł oferował do sprzedaży osiem hełmów i pięć tzw. nieśmiertelników należących niegdyś właśnie do niemieckich spadochroniarzy.

Policjanci skojarzyli te informacje i pod pozorem zakupu militariów skontaktowali się z ich sprzedawcą. Okazał się nim Adam S. z Wrocławia, od lat zajmujący się poszukiwaniem militariów - informuje Andrzej Kulesza z zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Gorzowie.

W poniedziałek mężczyzna został zatrzymany i przewieziony do Prokuratury Rejonowej w Strzelcach Kraj. Mieszkaniec Wrocławia przyznał, że sprzedawane w internecie militaria pochodzą z ograbionego przez niego grobu pod Dobiegniewem. Postawione zostały mu zatem zarzuty znieważenia miejsca spoczynku zmarłych oraz jego ograbienia. Pierwszy czyn zagrożony jest karą do dwóch lat więzienia, drugi do ośmiu lat - wyjaśnia Arleta Pechman, prokurator rejonowy w Strzelcach Kraj.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 listopada 2004, 09:59 
Małomówny czytacz

no niestety.. ten koles jest hiena.. i to z tych najgorszych.
jednak pytanie ktore mi sie nasuwa to: czy trafil na miejsce spoczynku przypakiem czy celowo?? tego juz pismaki nie napisali - przyznal sie ze rzeczy pochodza z grobow, ale natrafic na miejsce pochowku mogl zupelnie przypadkiem.

w kazdym razie teraz to juz ma pozamiatane..

Ps 14000 to wcale nie duzo za te chelmy [czy ta osoba co wygrała aukcje to panowie policjanci ?? maja 70 komentarzy :D]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 listopada 2004, 11:05 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Allegro od dawna jest inwigilowane wiec nie ma sie co dziwic a ze przy okazji cos z funduszy operacyjnych sie zakupi heheee :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 listopada 2004, 11:19 
Szeregowy
Szeregowy

Zamieszczam cytat wypowiedzi "Piotra_szn" w tej sprawie może zainteresuje obrońców uciśnionego poszukiwacza

"Witam,

znam nieco tę sprawę i może mój post niektórym rozwieje wątpliwości. Od wczesnych lat 70-tych jeździłem niemal co wakacje do znajomego leśniczego w tamte lasy. Ów leśniczy pokazał mi OZNACZONY grób nieopodal brukowanej drogi. Ta mogiła była ZAWSZE oznaczona. Jeśli nawet któregoś roku krzyż się przewrócił, to wkrótce stawiano nowy. Miejscowi mówili o tym miejscu "grób nieznanego żołnierza". Mogiła miała kilka metrów długości. W listopadzie palono tam znicze i kładziono kwiaty. Wiadomo było tak naprawdę, kto tam spoczywa. Od otwarcia granicy z NRD przyjeżdżał tam regularnie utykający lekko starszy pan i on wyjaśnił, że tam leżą jego koledzy.
Latem tego roku byłem tam znowu i oburzeni mieszkańcy okolicznych wsi opowiedzieli, że jakaś "łajza i hiena" (cytat z wypowiedzi) zniszczyła mogiłę. Sołtys nawet udał się na wizję lokalną. Grób był rozkopany, a kości spokojnie sobie w nim leżały w nieładzie. Następnego dnia mogiła była już zasypana.
Miejscowi powiadomili policję, a ta zaczęła dochodzenie i tak doszli (choć po pewnym czasie) do sprawcy. Jak pisze "Gazeta Lubuska", ten już się przyznał. Sami oceńcie jego postępowanie. Zupełnie inaczej ma się sprawa, gdy przypadkowo znaleziony zostanie na pobojowisku poległy żołnierz i jeśli taki casus zostanie odpowiednio potraktowany. Jeśli dzięki poszukiwaczowi trafi on na cmentarz a rodzina po latach dowie się czegoś o losach krewnego, to tylko pochwalić. Co do rzeczy (nazywanych przez niektórych elegancko "fantami"), to na pewno nie interesują one rodziny zmarłego (poza tzw. rzeczami osobistymi jak biżuteria - patrz strona Volksbundu) i chyba nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogaciły czyjąś kolekcję. A czy ktoś takowe akceptuje u siebie czy też nie, to już jest sprawa indywidualna.
Pozdrowienia z Pomorza"

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=134792

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 listopada 2004, 11:44 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

poczytajcie sobie tych psychopatów.........aż chce się krzyczeć: "siostro więcej pavulonu......."

http://www.allegro.pl/phorum/read.php?f ... 75&t=32975

i trochę tutaj...

http://www.allegro.pl/phorum/read.php?f ... 83&t=33083

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 listopada 2004, 11:50 
Podporucznik
Podporucznik

Trudno dostrzec aby ktos tutaj bronil piersią własną owego "ucisnionego" , to raczej duza doza wątpliwości w stosunku do podanych informacji (przynajmniej tych wstępnych), znając bowiem radosną twórczość i dowolne interpretacje szanownego grona redakcyjnego zawsze nalezy przyjąć pewien margines wiarygodności.
Ale w tym przypadku chociaż sprawa powoli sie wyjaśnia i dochodzą nowe informacje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 listopada 2004, 12:39 
Złosliwy Nieludzki Doktor

No chyba chory czlowiek wezmie w obrone taka hiene i niestyety wszystko doklada sie do opinii spoleczenstwa na temat poszukiwan i poszukiwaczy przykro ze niektorzy chca jeszcze bronic takiego kolesia, zreszta bez komentarzy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 listopada 2004, 13:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Czesc,i ja cos wtrące, znacie moje podejscie z wczesniejszych wypowiedzi moich odnosne hien cmentarnych ale.. czy sadzicie ze gostka tak szybko by postawiono przed wymiarem sprawiedliwosci gdyby kopal mogily naszych zolnierzy lub mogily z czasow I w.ś??? ja mysle ze nie!!! nienawidze hien ale powiem wam ze rownosci nadal niet. szwaby "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! zrobili z tego sensacje a nasz wymiar sprawiedliwosci to podchodzi do tego dosc stronniczo podejrzewam ze gdyby nie zadyma ze strony fundacji Pamiec to byla by cisza ze strony naszych wladz.W tym kraju nadal jest tak ze jest powszechna znieczulica dopiero jak sie troszke sprawe naglosni to czasem udaje sie cos niecos dokonac.ps. przykre ale przez takich zwyrodnialcow ktorzy kopia groby niedlugo mozemy byc wszyscy traktowani jak hieny powinnismy sami zaczac ich dokladnie tepic.pozdrawiam i co najgorsze ci ludzie sa wsrod nas.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 listopada 2004, 13:17 
Generał Broni
Generał Broni

witam

dobrze sie stalo jak sie stalo,
bez wzgledu na towarzyszace temu okolicznosci,
nikt nie ma prawa rozkopywac
pochowkow zbiorowych;

pozdrawiam
marti

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 listopada 2004, 02:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam
Cytuj:
No chyba chory czlowiek wezmie w obrone taka hiene i niestyety wszystko doklada sie do opinii spoleczenstwa na temat poszukiwan i poszukiwaczy przykro ze niektorzy chca jeszcze bronic takiego kolesia, zreszta bez komentarzy...

Prem nie gniewaj sie ze cytuje akurat ciebie, "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! twój tekst najbardziej pasuje do tego co chce powiedzieć.

Ja jednak odważe się bronić tej "hieny". Dlaczego?

W pierwszym poście pojawil sie artykuł z gazety opisujacy wydarzenie, jednak zbyt lakoniczny by wyciagać konkrtene wnioski...a zdanie "W jego mieszkaniu znaleziono też mapy, jakimi posługiwał się, planując nielegalne wykopaliska" chyba zdaniem redaktora miał dodatkowo zohydzić tego człowieka. Dodam na marginesie że takie zdanie można przylepić niemal kazdemu z nas, przy wpadce z zardzewiałymi nabojami do mausa dla przykładu....

Niestety paru kolegów dało natychmiast upust rozgoryczeniu odcinajać sie od postepowania tego człowieka, a jego samego obrzucajac epitetami.... Świętę oburzenie!
Nastepnie pojawiły sie nieliczne wypowiedzi ze może warto zaczekać z oceną.... bo w sumie to nie wiadomo po tym artylukle jak sprawa dokładnie wygląda. I nieco emocje opadły. Ale zaraz pojawia sie nowa informacja prasowa wyjasniajaca jak było naprawdę (jeśli nie okaże sie nieścisła) i dawaj jeszcze bardziej -huzia na Juźia. Toż teraz wolno... baaa, nawet wypada polecieć po gościu i jeszcze sie oberwalo tym co go wcześniej bronili.

otóż panowie NIE MIELISCIE PRAWA tak sie wypowiadać o czlowieku, nie ważne jaki sie okazał, to wiedzieliscie dopiero poźniej i nic was nie usprawiedliwia.

Kilka razy juz sie przewijały na tym forum podobne wątki i zadaję sobie kilka pytań:
-jesli ktoś wpada, na poszukiwaniach/kopaniu/sprzedaży/ numizmatów....oj nieładnie, facet jest czarną owcą wśród nas
-jeśli ktoś wpada, na poszukiwaniach/kopaniu/sprzedaży militariów.... jak wyżej
-jeśli ktoś wpada, na poszukiwaniach/kopaniu/sprzedaży fantów archeo....jak wyżej

Ja sie zastanawiam co w takim razie poszukuje/kopie/sprzedaje cała reszta tych dobrych poszukiwaczy... gwoździe, podkowy, stare garnki?
czy sama sprzedaż fantów to coś złego? Czy trudno sobie wyobraźić że facet jest moneciarzem i jak znajdzie przypadkiem coś z militariów to przecież nie zostawi, tylko przygarnie, a jak bedzie okazja to sprzeda zeby kupiś sobie jakieś numizmaty do kolekcji albo potrzebuje kasy na sprzet.

Zrozumiałe że emocje w takich przypadkach ponoszą i wiemy jak odbija sie to na opini o nas w społeczenstwie, i wiekszość korzysta z okazji żeby za posrednictwem forum odrzegnać sie od podobnych przypadków ale nie spieszmy sie na przyszłośc z oceną. Przypomnę zdanie Szkodnika "A jak się okaze,że gościa wypuszczą,bo
nie stwierdzą czynu karalnego,to co wszyscy co psioczyli napisza PRZEPRASZAM na forum??"

proponuje zastanowić sie czy ktoś chciałby przeczytać podobny watek o sobie samym, kiedy bedzie przegladał forum po dluzszej nieobecności, spowodowanej przesłuchaniami w sprawie poszukiwań, jak już wreszcie dadzą mu spokój z braku dowodow winy.....

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 listopada 2004, 10:26 
Felix Hobus Drugi

Witam
Wirniku ośmielę się nie zgodzić z Tobą.
Dla mnie taki człowiek jest hieną z jednego podstawowego powodu-
rozkopał miejsce spoczynku ludzi.To,że chciał czerpać z tego zyski,dolewa tylko oliwy do ognia.
To wystarczy.Dla wielu z nas cmentarze/zbiorowe mogiły
(istniejące lub już nie-z powodów "traktowania"przez "obywateli")
są miejscami,na które nie wchodzimy-taka etyka.
Nie chciałbym,aby po zakończeniu mojej egzystencji ktoś rozkopał miejsce,
gdzie w końcu się wyśpię.
Ciekawe,jak poczułbys się ,kiedy nagle dowiedziałbyś się,że ktoś rozkopał grób kogoś z Twoich bliskich.
A co do sprzedży fantów-może inni napisza coś.Ja wszystko,co wykopię,zatrzymuję dla siebie.
Może tylko jedno-niektórzy dzięki temu mogą życ w tym kraju.
Może teraz spojrzysz na to wszystko troch inaczej....
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 listopada 2004, 23:38 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jacoby... ależ ja w zaden sposob nie usprawiedliwiam rozkopywania grobów?! Przecież ja napisłam ze nie powinno sie nikogo obrzucać pochopnie epitetami, jeśli w 100% na nie nie zasłużył i jest cien watpliwosci że zaszła pomyłka. A taki przykład mieliśmy w tym watku, gdzie na podstawie lakonicznych i budzących wątpliwośći relacji prasowych, człowiek został prawie natychmiast zrównany z ziemią. To że poźniej okazało sie że słusznie, nie usprawiedliwia w zaden sposób takich zachowań. To chciałem powiedzieć i nic wiecej.

Jeszcze raz powtarzam NIE USPRAWIEDLIWIAM ROZKOPYWANIA GROBÓW!!!

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 listopada 2004, 03:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie,

nie zachowujcie sie jak nasze brukowce ktore stawiaja krzyzyk na czlowieku zanim zostanie mu cos udowodnione ba a nawet postawiony zarzut. Nie wiadomo jak bylo a z tego co czytam to nie zostalo mu jeszcze nic udowodnione.

Wlasnie sobie czytam ksiazeczke o badaniach archeologicznych. I co czytam. A tu cmentarzysko. Groby odkryte 46. I piekne zdjecia. Szkilecik mamusi, dzidziusia inne zwykle, piekna fota a tu zdjeto kablaczek skroniowy i zabezpieczono, tam klamerka. Takie samo rozkopywanie grobow i pochowkow zbiorowych. W sumie dla celow naukowych ale dla mnie to tez jest jakiegos rodzaju profanacja. Tutaj wszyscy sie oburzaja ze ktos pladruje goroby i chca goscia wieszac a archeolodzy Z PUNKTU WIDZENIA ZMARLYCH robia dokladnie to samo czyli błąd ortograficzny!!! ich spokoj. I jak to ze soba pogodzic. Moze ktos mi wytlumaczy bo ja tego nie pojmuje.

Pozdrawiam,

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]