Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 06:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Twierdza Przemyśl - ogółem
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 08:03 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jacek napisał(a):
Ps. Moim ulubionym fortem jest Fort Prałkowce.
Jacek i nie tylko chyba Twoim,większośc zaczynała przygodę z wykrywką właśnie tam :1
Ja sam znam tam każdy centymetr ziemi,a i parę ciekawych fantów wyszło :1
I widziałem kolekcje innych z tamtych okolic :ups: :1
Stary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 16:51 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jacek napisał(a):
film nawet był nakręcony na podstawie tej historii.
Byłem świadkiem kręcenia jednej z scen.Saperzy podłożyli w szambie ładunki ,utworzyli korowód wokoło fortu i dupło aż miło.
Nas,( a miałem wtedy ok 10 lat) odsuneli na ok.150m,(dla bywalców to tam gdzie jest ten krzyż)od fortu,a i tak po eksplozji jeden z betonowych fragmentów szamba spadł kilka metrów za nami :o
Stary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 20:42 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jacek napisał(a):
Kolego to nie bajki a szczera prawda i film nawet był nakręcony na podstawie tej historii.
Chodzi o fort XIII.
http://pl.wikisource.org/wiki/Pami%C4%9 ... emy%C5%9Bl
http://www.filmweb.pl/film/Fort+13-1984-5681/descs

JW

Ps. Moim ulubionym fortem jest Fort Prałkowce.
"Mieszkałem" w nim przez tydzień na początku lat osiemdziesiątych i sentyment pozostał.

:) Znowu powraca temat o zasypanych rosjanach w podziemiach Fortu XIII . Obawiam się ,że mimo wszystko to tylko fikcja literacka :lol: Tylko nie każcie mi to wyjaśniać bo faktów, że to legenda jest bardzo dużo. W skrócie na szybko podam kilka :
- budowa fortu skąd studnia w tym miejscu , w jednym miejscu magazyn zywności i cele dla więżniów ?
- jak dwóch więżnów jest w stanie wyważyć drzwi od celii ?
- jeżeli brać pod uwagę 8lat pod ziemią to co robiłi (2 lata według tej legendy żył kapitan Nowikow ) z odchodami , musiał(li) by w nich brodzić
- fort nie był miejscem gdzie przytrzymywano jeńców odsyłano ich natychmiast do miasta(tym bardziej oficerów).
- watpliwe jest żeby austryjacy zapomnieli o jeńcach (tym bardziej ,że byli to oficerowie )
- brak jakichkolwiek dokumentów w archiwum szpitalu , pokurze czy policji.
-warunki panujace wewnątrz fortu sprawiły iż suchary którymi się żywili spleśniły (ile mozna jeść bez odbicia się na zdrowiu )
- no i na sam koniec wiadomo kim był autor tej histori oficer słynący z wybujałej fantazji
Tak czy siak na pewno legenda ta przynisła rozglos fortowi San Rideau. Zresztą sam w podstawówce czytałem ją z ciekawością kilka razy i teraz też budzi dreszczyk emocjii .
Legend jest wiecej np: Fort Grochowce poterna ponoć słuchać głos mówiący "Stój bo strzelam !!!" ( po niemiecku), Fort Łetownia okres miedzy wojenny ,żołnierze polscy pełniący wartę (miescił się tam magazyn amunicji) mówili że często w nocy widzą zjawę w austryjackim mundurze znikającom po okrążeniu fortu. W końcu skarb Kusmanka, historia do tego stoponia niby autentyczna ,że władze polskie nawiązały kontakt z mieszkańcem Wiednia nazwisko na literę K.... ( w tej chwili umkneło z pamięci ) i gotowe były pertraktować za wskazanie miejsca ukrycia " złota Kusmanka" na koniec okazało się m,żę ów człowiek to zwykly naciągacz.
Jednak nie wszystkie opowiania są fikcją i znalezino skarb w PrzemyŚlu ten który szukała grupa węgierskich oficerów pod koniec lat 20 XX Znaleziono go przypadkowo w latach 60 ub wieku ( może nie taki jak niektórzy sobie wybrażają ale niewątpliwie skarb...............) ale to odobny temat (post ) do dyskusji.....pzdr z Feestung Przemyśl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 20:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Stary74 napisał(a):
Jacek napisał(a):
Byłem świadkiem kręcenia jednej z scen.Saperzy podłożyli w szambie ładunki ,utworzyli korowód wokoło fortu i dupło aż miło.
Nas,( a miałem wtedy ok 10 lat) odsuneli na ok.150m,(dla bywalców to tam gdzie jest ten krzyż)od fortu,a i tak po eksplozji jeden z betonowych fragmentów szamba spadł kilka metrów za nami :o
Stary.

Stary nie przesadzasz :666 ;) ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 21:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

kacper napisał(a):
Stary74 napisał(a):
Jacek napisał(a):
Stary.

Wypraszam sobie :evil: ,w tamtych latach nie spożywałem trunków wyskokowych i mam na to ok 50 Świadków,a odłam spadł na skarpę powyżej krzyża którego Ty wstawiłeś tu fotę,i kto wie czy do dziś tam nie leży!!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 21:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Stary74 napisał(a):
kacper napisał(a):
Stary74 napisał(a):
Jacek napisał(a):
Stary.

Wypraszam sobie :evil: ,w tamtych latach nie spożywałem trunków wyskokowych i mam na to ok 50 Świadków,a odłam spadł na skarpę powyżej krzyża którego Ty wstawiłeś tu fotę,i kto wie czy do dziś tam nie leży!!!!

No, dobra nie gorączkuj się :) Nie byłem ,nie widziałem tylko nie mogę sobie tego wyobrazic :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 22:16 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A to ślad po tym dniu :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 12:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wracając do tematu twierdzy i walk o nią . Chodząc po pprzemyskich fortach , umocnieniach , lasach ,polach należy pamietać ,że były one kiedyś areną walki , niejeden żołnerz stracił tu życie z dala od rodzinnego domu .Dlatego też należy pochylić głowę i zamknąć na chwile oczy aby oczyma wyobrazni powrócić w tamten okres i oddać hołd setkom tysiącom poległym zmaryłym żołnierzom . D latego też zanim przejdziemy do następnego fortu zapraszam na wędrówkę po Przemyskich Cmentarzach Wojennych .Najpierw krótka historia potem fotki:

W czasie walk o Twierdzę Przemyśl poległo ok100 tys żołnierzy austro- węgierskich, rosyjskich i niemieckich .Po cofnięciu się frontu wokół twierdzy przystąpiono do prac porządkowych przy cmentarzach polowych (przenoszono zwłoki żołnierzy poległych na przedpolu twierdzy do nowo tworzonych cmentarzy w mieście).
Początkowo pochówkiem poległych zajmowały się służby kwatermistrzowskie.W listopadzie1915r przy ministerstwie wojny utworzono IX Wydziale Grobów Wojennych. W kwietniu 1916 r. przyłączono do niego Niemiecki Wydział Grobów Wojennych. IX wydział dzielił się na 9 jednostek terenowych z których trzy znajdowały się w Galicji (Kraków, Przemyśl i Lwów) i kierował nim płk Masić.
Cmentarze wojenne rozmieszczono na terenie I obwodu obronnego w sąsiedztwie cmentarza komunalnego na ul.Przemysława. Rozmieszczono tu cztery cmentarze: armii austro- węgierskiej, niemieckiej, rosyjskiej oraz cmentarz bezimiennych grobów żołnierzy austro- węgierskich. Cmentarzami na terenie działań byłej armii austro –węgierskiej zajmuje się Austryjacki Czarny Krzyż. W 1987r przy pomocy tej organizacji zrekonstruowano cmentarz ąustro- węgierski. Niemiecki cmentarz wojenny został poświecony w 1916 r. a zrekonstruowano go w 1992r. przy pomocy Związku Opieki nad Grobami Wojennymi w Kassel. Cmentarz ten jest uważany za jeden z piękniejszych cmentarzy w Europie. Obok Niemieckiego cmentarza znajduje się cmentarz rosyjski projektu inż. arch. Bogusława Gebarowicza. Umieszczono na nim tablice z inskrypcją „Tu spoczywa 9 tys. żołnierzy rosyjskich poległych w latach 1914-1915 o Twierdzę Przemyśl. Na wszystkich tych cmentarzach między Rosjanami, Niemcami, Wegrami, Austryjakami leżą Polacy walczący we wszystkich tych armiach w obcym mundurze i przeciwko sobie.
Cmentarze wojenne znajdują się obecnie na terenie cmentarza wojskowego. Tworzą unikalny zespół architektoniczny, stanowią miejsce pamięci i zadumy narodowej.
Na koniec wspomnę, że w 1995r Rada Europy w Strasburgu przyznała miastu Przemyśl Honorową Flagę za opiekę nad I i II wojennymi cmentarzami oraz za wysiłki na rzecz jedności europejskiej.
Oprócz cmentarza wojskowego na ulicy Przemysława w Przemyślu znajduje się również kwatera poległych żołnierzy austro - węgierskich na drugim cmentarzu komunalnym na Zasaniu. Nad całością tej kwatery wznosi się krzyż wykonany z elementów wysadzonego w 1915r. mostu na Sanie. Oprócz tych cmentarzy groby poległych możemy spotkać również w pod przemyskich miejscowościach przy wiejskich kościołach (fortecznych) np. Łuczyce , Pikulice. W miejscowości Orzechowce w pobliżu jednego z fortów członkowie Historycznego Pułku Artylerii Fortecznej im Księcia Kinskyego uporządkowali ,ogrodzili i postawili krzyż na terenie byłego cmentarz polowego (do roku 1989 zapomnianego). Walki rozgrywały się także wokół miasta i tak podczas jednego z ataków załogi Twierdzy Przemyśl w kierunku na Sanok skąd miała przyjść odsiecz na wysokości wsi Brylińce żołnierze austro-wegierscy dostali się pod huraganowy ogień artylerii rosyjskiej i wypad załamał się. W wiosce na wzgórzu obok cerkwi utworzono cmentarz poległych. Cmentarz ten odnowiono przy pomocy Austryjackiego Czarnego Krzyża i ponownie poświecono w 2002r . Do niedawna w miejscowości Bolestraszyce przy drodze fortecznej w sąsiedztwie potężnego fortu XIII znajdował się bezimienny grób żołnierza niemieckiego. Grobem opiekowali się okoliczni mieszkańcy, kilka lat temu szczątki zostały ekshumowane i przeniesione na cmentarz niemiecki w Przemyślu.
Po przeczytaniu zapraszam do obejrzenia fotek wszystkich tych miejsc :

główne wejscie na cmentarz wojskowy:
[ img ]

Cmentarz żołnierzy- austro węgierskich (odnowiony w 1997r)
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

cmentarz żolnierzy niemieckich:
[ img ]
[ img ]
[ img ]

cmentarz bezimiennych żolnierzy austro-wegierskich:
[ img ]
[ img ]
[ img ]

cmentarz żołnierzy rosyjskich
[ img ]
[ img ]

kwatera żołnierzy austro-węgierskich na Zasaniu
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

cmentarz polowy w Orzechowcach odnowiony przez grupę pasjonatów:
[ img ]
[ img ]

cmentarz w miejscu proby przedarcia sie z twierdzy Brylińce
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Oprócz tych cmentarzy są jeszczcze pojedyńcze groby na wiejskich cmentarzach i odnowiony wykarczowwany cmentarz wojenny na skaraju lasku w Bełwinie (również działanie pasjonatów )
Forty to też miejsce każni i egzekucji podczas II wojny i tak : Fort Nehrybka fotki w którymś z wześniejszych postów , Fort VIII Łętownia ( o którym jak czas i checi pozwolą to dopiero będzie ;) i fort pierścienia wewnętrznego Lipowica, gdzie roztrzeliwono i grzebano członków ruchu oporu Staraniem władz miasta i środowisk kombatanckich postawiono tam obelisk upamiętniający poległych:
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[URL=http://www.fotosik.pl][img]http://images45.fotosik.pl/259/58da443ba0b537famed

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 20:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Tutaj jest piekna mapa twierdzy,
teraz zaczynam rozumiec jak potezne to jest i jak rozbudowane...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 20:51 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

nicolas napisał(a):
Tutaj jest piekna mapa twierdzy,
teraz zaczynam rozumiec jak potezne to jest i jak rozbudowane...

Dodaj do tego jeszcze pozycje wysuniete szańce drewnian ziemne, wysuniete przed forty. ( popatrz Fort VIII Łętownia , a przednim wioska Bełwin (za pasem zewnetrznym) z szańcem Bełwin takich pozycji jest dużo więcej . Mapa przedstawia pierścień zewnętrzny , forty wspierające i pierścień wewnetrzny w rzeczywistości umocnienia sięgają dalej . Mapka ładna i wsam raz nadaje się jako "przewdnik po fortach ".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 21:17 
Podporucznik
Podporucznik

Pytanie do Forumowiczów zorientowanych w aktualnych aktualnościach przemysko-fortecznych. Czy poniższy artykuł o projekcie unijnym związanym z rewitalizacją "starych fortów wokół pałacu Humnickich w Birczy" (!) słusznie wydaje mi się radosną twórczością autora tegoż artykułu?
http://stalowemiasto.pl/artykuly/artyku ... z&id=24548

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 21:25 
Moderator
Moderator

Fort to fort ;) ...pewnie dookola pałacu sa jakieś założenia obronne i autor projektu postanowił sie podkleszczyć pod twierdzę.
Oprocz "fortow " zastanawia mnie jeszcze ta "droga forteczna" i mam nadzieję ze nie chodzi tu o szosę z Birczy do Przemysla :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 21:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

pablo8019 napisał(a):
Pytanie do Forumowiczów zorientowanych w aktualnych aktualnościach przemysko-fortecznych. Czy poniższy artykuł o projekcie unijnym związanym z rewitalizacją "starych fortów wokół pałacu Humnickich w Birczy" (!) słusznie wydaje mi się radosną twórczością autora tegoż artykułu?
http://stalowemiasto.pl/artykuly/artyku ... z&id=24548

Rozbawił mnie ten tekst, a szczególnie zdanie o " starych fortach w Birczy " jakiś głupek to pisał , no chyba że doszło do odkrycia na skalę światową , a Bircza to twierdza I co do wielkosci na świecie :ups: Tak całkiem serio sam pałac Humnicki jest wpisany w plany projektu podobnie jak np : niektóre zabudowania w Krzywczy. Ale :lol: :lol: forty w Birczy posikałem sie ze śmiechu :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 21:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Widze ze na wschodzie fortu(po Ukrainskie stronie)jest 6 fortow zewn.pomocniczych,
czy wiadomo w jakim sa stanie ma ktos zdjecia z tych fortow?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 22:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

nicolas napisał(a):
Widze ze na wschodzie fortu(po Ukrainskie stronie)jest 6 fortow zewn.pomocniczych,
czy wiadomo w jakim sa stanie ma ktos zdjecia z tych fortow?

Fotek nie posiadam, ale : .z fortów po stronie ukraińskiej - Łysiczka Popowice i Byków kompletnie zniszczone, zachowane głównie formy ziemne. Pleszowice, Dziewięczyce i Maruszka Las dość ładnie zachowane.

Co do drogi autorowi tych wypocin chodzi o drogę forteczną " krętą" z fortu Helicha na Fort Prałkowce. Zachowały się na niej oryginalne przepusty , mostki słupki forteczne z okresu twierdzy . Do celowo droga ma być wyżwirowana (ciekawe jak zda to egzamin przy ulewach , a dla mnie to profanacja ponieważ na drodze są pozostałości oryginalnego bruku) mostki poprawione przepusty udrożnione . Ruch na drodze odbywać ma się wyłącznie pieszo bądż rowerem. Poniżej zamieszczam zdjęcia drogi stan na 2010r :

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Ten mały ludek na zdjęciach to strażnik prrzemyskich fortyfikacji ;)

Ostatnio edytowano sobota, 7 stycznia 2012, 22:24 przez jacekwoj3(kacper), łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]