Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 17:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Archeologia Wojenna - nowa pozycja dla poszukiwaczy
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2011, 20:16 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja juz mam ...:-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2011, 20:34 
Specjalista
Specjalista

Witam
Do mnie też dziś przyszła i muszę powiedzieć, że jak na mój gust jest trochę niedopracowana. Rozumiem przedruk czarno-białych zdjęć z oryginałów. Ale zdjęcia fantów powinny być kolorowe. Wszystkie. A tu raptem 8 stron w kolorze ze zbioru kolegi Frozzera. Takie moje pierwsze wrażenia.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2011, 21:47 
Weteran
Weteran

Sam chciałbym, ażeby wszystko było w kolorze - i najlepiej formatu A3, żeby można było się przyjrzeć detalom na zdjęciach.

proszę wziąć tylko pod uwagę parę aspektów.

Wszystko jest robione bez sponsorów - z prywatnych pieniędzy Indii

i niestety - przy nakładzie 1000szt - który i tak kosztował nie mało - kolor jest absolutnie nie opłacalny - i nawet te 8 stron, wywalczone w bólach podniosło cenę końcową książki.

całość w kolorze przy takim nakładzie podniosłaby cenę książki do 80zl/szt - i co wtedy? ktokolwiek kupiłby ją?

owszem - przy nakładzie 15 000 szt można wykonać całość w kolorze - tylko po pierwsze
kto zapłaci za druk
po drugie - kto kupi cały nakład żeby pokryć koszt druku, autorów, opracowanie klisz kolorowych, skład, prowizje dystrybutorów itp itd...

nie wygląda to wszystko tak "kolorowo"
:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 grudnia 2011, 13:06 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Właśnie skńczyłem studiować tę pozycję. Pierwsze zaskoczenie to format A5. Spodziewałem się czegoś większego. Niemniej po chwili zastanowienia doszedłem do wniosku, że ten format jest jak najbardziej prawidłowy. Biorąc pod uwagę specyficzną grupę jaką tworzymy, format ten doskonale nadaje się do czytania w środkach masowego transportu jak i na przerwie pomiędzy zajęciami :). Drugim zaskoczeniem była treść periodyku. Jest po prostu super, szczególnie materiały Pana Perzyka, Jaro5 i Frozzera. Jedynie czego mi brakowało to chochociaż króciutkiego artykułu Indii. Jak dla mnie jest to pozycja, który na pewno zagości w mojej biblioteczce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2011, 14:53 
Weteran
Weteran

Cytuj:
Nowy Rok zbliża się do nas wielkimi krokami... A wraz z nim plany kolejnego tomu Archeologii Wojennej. Wnikliwie czytamy Wasze listy i uwagi. Mamy już pewien obraz tego co Wam się bardzo podobało i tego co powinniśmy zmienić by było jeszcze lepiej. Nadal czekamy na uwagi i opinie od tego bowiem zależy jaki kształt przyjmą kolejne tomy. Zachęcamy Was do pisania do nas ( wydawnictwo@archeologiamilitaris.pl ). Dziękujemy za jakże zapomniane w dobie internetu listy pisane ręcznie. I zapraszamy Was do współpracy!

Choć do wydania 2 tomu pozostało tak naprawdę sporo czasu już teraz będziemy Was informować co jakiś czas - czego możecie się w nim spodziewać.

Czy podczas pisania tekstu do Archeologii Wojennej może się przydarzyć coś niezwykłego, zaskakującego? Nic. Poza możliwością złamania długopisu. Bo, cóż takiego podczas samego procesu pisania może nastąpić? Zagubiony przecinek, brak kropki, błąd ortograficzny, zły podpis pod fotografią... Nuda, kompletna nuda. Czy na pewno? Czy nigdy nic podczas procesu tworzenia nie może się wydarzyć? Myślę, że mocno Was zaskoczymy historią która miała miejsce podczas pisania tekstu o umundurowaniu wojsk pancernych. Takie przygody wywołujące u autora palpitację serca rzadko się zdarzają. O odkryciu "skarbu" jakiego dokonał podczas drobiazgowych oględzin posiadanego od paru lat munduru przeczytacie w suplemencie do tekstu ilustrowanym fotografiami robionymi na gorąco ( nieco gorszej jakości ) przez żonę autora. A już dziś... przedsmak fotograficzny, tego co Michał Semczyszyn przygotował dla Was do drugiego tomu Archeologii Wojennej w swoim materiale o umundurowaniu niemieckim. Artykuł p.t. "Umundurowanie wojsk pancernych oraz załóg dział szturmowych" a w nim m.in. wspaniałe zdjęcie kompletnego munduru po czołgiście w stopniu hauptmanna z dywizji Grossdeutschland !

Jednym słowem proszę - piszcie wszystkie uwagi odnośnie tomu nr1 i swoje życzenia oraz propozycje - odnośnie tomu nr2 :)

Jesteście cennym dna Nas źródłem informacji - a wiadomo, Archeologia Wojenna przede wszystkim jest robiona pod kontem odbiorców. Chcielibyśmy w 100% sprostać ich życzeniom.

Póki co mała zajawka mojego artykułu...
Dzięki uprzejmości kolegi dostałem do obfotografowania militaria z górnej półki - Nie codziennie widuje się takie fanty...

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2012, 12:49 
Moderator
Moderator

Napisałem się napisałem i wszystko mi się skasowało : / tak więc w dużym skrócie :
- cena wysoka, ale mały nakład i prywatna inicjatywa to tłumaczy.
- 1000 egzemplarzy powinno bez problemu znaleźć nabywcę w 38 milionowym kraju nawet przy zaporowej cenie dla niektórych potencjalnych czytelników
- wybitny artykuł nt. prac poszukiwawczych pod Leningradem. Jeden z najlepszych jakie czytałem.
- trochę zawiódł mnie art. na temat bieszczadzkiego wzgórza. Spodziewałem się jakiejś głębszej analizy walk o wzgórze i wniosków wynikających ze znajdowanych tam przedmiotów - słowem archeologicznego podejścia ; ) Natomiast autor wszedł na górę, zebrał parę łusek i zszedł na dół (takie mam odczucie).
- moja prośba: z przyjemnością chciał bym zobaczyć mundurówkę carskiego lub austro-węgierskiego żołnierza z przełomu 1914/15roku. Może być nawet reco. Temat niszowy ale ciekawy.

Pozdrawiam i gratuluję udanego debiutu!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2012, 13:27 
Specjalista
Specjalista

Maciek (cobra67) napisał(a):
- trochę zawiódł mnie art. na temat bieszczadzkiego wzgórza. Spodziewałem się jakiejś głębszej analizy walk o wzgórze i wniosków wynikających ze znajdowanych tam przedmiotów - słowem archeologicznego podejścia ; ) Natomiast autor wszedł na górę, zebrał parę łusek i zszedł na dół (takie mam odczucie).

Ja natomiast miałem inne założenie pisząc ten artykuł. Chciałem po prostu przybliżyć tematykę związaną z znakowaniem łusek amunicji strzeleckiej (w tym przypadku produkcji austro-węgierskiej) i zauważyć, ze łuski, to nie tylko zalegający w glebie złom, ale również pamiątki po walkach które miały tam miejsce. Pamiątki, na które niewiele osób zwraca większą uwagę.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2012, 20:03 
Chorąży
Chorąży

Moja propozycja na artykuł,to jakieś spektakularne odkrycia,np.z Mierzei,zrzuty odznaczeń,nieśmiertelników.Wszystko ubrane w jakieś opowiadanie.
To raz...
Albo artykuł o znaleziskach spod Tanenbergu.Fajne by to było,i na pewno się podobało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lutego 2012, 13:26 
Generał Broni
Generał Broni

:idea UWAGA - KONKURS !! :idea
Chcesz wygrać tom. I Archeologii Wojennej lub inne książki?
Tym razem nie będziemy bardzo wymagający..
Proste zasady, do wygrania 3 sztuki "AW" oraz dwie inne pozycje książkowe.
Instrukcję znajdziecie na: www.facebook.com/ArcheologiaWojenna
Zapraszamy! :ang

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2012, 20:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

pojawiła się część druga...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]