Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 23:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: urna
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 16:48 
Sierżant
Sierżant

Witam.Na pewno są tacy,którzy widzieli już to gdzie indziej ale postanowiłem,że tutaj także warto poinformować ludzi i pokazać to na forum.Tym bardziej,że w większości są to ludzie,którzy mają świra tak jak ja :D :za
Czasem mamy takie trafienie,że nie wiadomo co zrobić.(Ja takie miałem w 2003r) Wtedy najlepiej żeby nie iść do puszki oddajemy to dla Naszego Państwa. Czasem można dostać nagrodę od p.ministra Zdrojewskiego.
Mam kolegę w muzeum regionalnym i zadzwoniłem do niego....powiedziałem w czym rzecz i że wpuszczę go do domu jak obieca że zajmie się nagrodą-"zobaczymy co da się zrobić".....Jak przyjechał to......powiedział tylko "Cesarstwo Rzymskie" i dosłownie usiadł na podłodze. Jest to urna wojownika germańskiego sprowadzona z Rzymu. Na świecie takich jest 12 ,a ta jest pierwsza ogólnie w Polsce i pierwsza w europie znaleziona po wojnie. Ale też nie będę kłamał,że nie miałem
ochoty pozbyć się jej nielegalnie. Strach przed WKZ :cop i kasa jednak robią swoje. Byłem wtedy na zwolnieniu lekarskim po wypadku samochodowym i łaziłem z uszkodzonym kręgosłupem i przydała by się kasa.Jednak pewien kolega mi to wyperswadował.......i tak się to skończyło.
Powiedziałem im,że łaziłem po lesie i szukałem zrzutów jelenich.Ale przy bliższym poznaniu się z panią konserwator powiedziałem jak było.Żaden problem tylko prawo chore. :cop
Do poczytania artykuł w Odkrywcy Maj 2004

A to urna z prochami wojownika który żył 200lat pne.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
A na koniec dostałem kasę i dyplom :h
[ img ]
...i mam nadzieję,że to nie był mój życiowy strzał.....
....choć do dziś nic tak ważnego nie trafiłem :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: urna
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 17:25 
Kapitan
Kapitan

kongratulacje :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 17:53 
Generał Broni
Generał Broni

gratulacje :)
ile tej nagrody było ? jak można wiedzieć oczywiście czy warto.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 17:54 
Generał Broni
Generał Broni

Pięknie kolego- jednak można .
Rozumiem , że nagrodę zainkasowałeś ? :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 18:17 
Podpułkownik
Podpułkownik

I powiedzcie czy tak nie może być zawsze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 18:45 
Sierżant
Sierżant

To jest tak....
Każdy sam sobie powinien odpowiedzieć na pytanie-CZY WARTO?
Każdy też sam to oceni.Jednak z perspektywy czasu wiem,że dobrze zrobiłem i mam z tego satysfakcję.Gdybym ją sprzedał to pewnie przez bardzo długi czas oglądałbym się za siebie i myślałbym czy czasem gościa który to kupił nie zatrzymali na granicy i czy do mnie też nie przyjadą.Jednak zadzwoniłem do kumpla i mam czyste sumienie na całe szczęście. Dlatego mogę śmiało to pokazać.
Może to dużo,może mało.Na pewno wiele wiele mniej niż wartość materialna(o ile można to wycenić)znaleziska.Ale dla mnie BYŁO WARTO. I myślę,że dla nas wszystkich,bo to zawsze w jakiś sposób może osłabi ten mur między nami a wszystkimi WKZ.
Chaty za to nie zbudowałem ale wystarczyło. Oprócz dyplomu dostałem z ministerstwa 10 tys zł.(PLN)

Ostatnio edytowano czwartek, 2 lutego 2012, 18:49 przez luisdrive, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 18:48 
Porucznik
Porucznik

List od Zdrojewskiego z grudnia 2009, artykuł w Odkrywcy w maju 2004. To trochę poczekałeś ;)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 18:58 
Sierżant
Sierżant

No tak.Ale poprosiłem panią konserwator,żeby mnie informowała o poczynaniach i od tamtej pory dostawałem co jakiś czas pismo z WKZ o postępach prac. "znalezisko zostało oddane do warszawy...do czyszczenia...." Później........."do datowania i oszacowania"Było dobrze. A co ważne,nie czułem się tak,że wzięli mi to i mieli mnie w d....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 20:40 
Kapitan
Kapitan

Piękne znalezisko :) Jeśli chodzi o pokusy, to wiadome.. każdego kusi, ważne że wybrałeś dobrze :D
Mam nadzieje ze kiedyś wkleisz zdjęcia przedmiotów po konserwacji.

Pozdrawiam i Gratuluje Trafienia :luv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 20:52 
Moderator
Moderator

Pięknie Luis :h ,widzisz jednak tutaj nikt się nie naśmiewa z Twojej postawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 20:55 
Weteran
Weteran

super
Z tego co widzę za urnę posłużyło wiaderko brązowe czyli situla, obok leży kabłąk i dwie atasze czyli uszy, ale mnie interesuje to po niżej - (jest jakiś lepszy fotek tego cusia który jest po prawej na dole?). Poza tym widzę tam jeszcze mieczyk obosieczny rytualnie zgięty a obok fragment pochwy i znowu coś co nie wiem i włócznię. Nie ma zapinek, nie było czy na fotkach nie ma? . Jakieś opracowanie tego powstało?
pzdr at.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 21:06 
Sierżant
Sierżant

Troszyn? Jak tak to miejsce znalezienia mnie powaliło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 21:25 
Sierżant
Sierżant

Więc....niestety....Fotek już nie wkleję po konserwacji ponieważ te zdjęcia robiłem kiedy jeszcze miałem urnę w domu.
Postanowiłem parę razy pstryknąć bo wiedziałem, że już tego więcej nie zobaczę w takim stanie.Można to obejrzeć w muzeum w Szczecinie. Ja nie byłem ale mam nadzieje,że jest wystawione i że nie leży gdzieś w magazynie. A jeśli chodzi o opracowanie to nie mam pojęcia. Miesiąc po odkryciu przyjechał prof.Machajewski z Uniwersytetu im.A.Mickiewicza w Poznaniu wraz z ekipą i odkryli w tym miejscu cmentarzysko które następnie zostało oznaczone.Mówił też coś o publikacji w National Geographic i obiecał mi przesłać egzemplarz(miałbym już prywatną,sporą dokumentację na temat znaleziska)ale na to już niestety się nie doczekałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 21:57 
Weteran
Weteran

luisdrive napisał(a):
Więc....niestety....Fotek już nie wkleję po konserwacji ponieważ te zdjęcia robiłem kiedy jeszcze miałem urnę w domu.
Postanowiłem parę razy pstryknąć bo wiedziałem, że już tego więcej nie zobaczę w takim stanie.Można to obejrzeć w muzeum w Szczecinie. Ja nie byłem ale mam nadzieje,że jest wystawione i że nie leży gdzieś w magazynie. A jeśli chodzi o opracowanie to nie mam pojęcia. Miesiąc po odkryciu przyjechał prof.Machajewski z Uniwersytetu im.A.Mickiewicza w Poznaniu wraz z ekipą i odkryli w tym miejscu cmentarzysko które następnie zostało oznaczone.Mówił też coś o publikacji w National Geographic i obiecał mi przesłać egzemplarz(miałbym już prywatną,sporą dokumentację na temat znaleziska)ale na to już niestety się nie doczekałem.

no to nie ładnie, wg mnie przekazywanie jednej sztuki artykułu dla znalazcy to absolutne minimum jakiego powinien dopełnić opracowujący cudze znalezisko

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2012, 22:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Gratuluję. Popieram taką postawę i na pewno było warto.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]