Teraz jest wtorek, 24 czerwca 2025, 11:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2004, 20:16 
Porucznik
Porucznik

Wielkie podziękowania dla Trapera, który poświęcił swoje auto katując je na dziurawych, prawie polnych drogach.

Humory nam dopisywały :D Świadczy o tym napis na Fiaciku Trapera.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2004, 23:48 
Pułkownik
Pułkownik

Tak,
to ważna uroczystość...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2004, 20:04 
Porucznik
Porucznik

Dziś był dzień , na który tak długo czekaliśmy. O godz. 12.00 w Czerninie k. Sztumu odbyła się msza, po której odsłonięto pamiątkową tablicę upamiętniającą ppor. Zdzisława Badochę "Żelaznego". Tablica została poświęcona przez biskupa elbląskiego. Uroczystość uświetnił swą obecnością por. Józef Bandzo "Jastrząb".

W tym miejscu należy podziekować wszystkim, którzy przyczynili się do zrealizowania pomysłu tablicy, a w szczególności:
Traperowi - człowiekowi , który nie szczędził czasu i sił starając się o pozwolenie na umieszczenie tablicy, zainteresował też całą sprawą media
Niwolowi - dzięki któremu udało się zrealizować wykonanie tablicy
Chłopakom z TGRH, harcerzom i "Strzelcom" - świetnie prezentowali się jako warta honorowa
Januszowi Ryszkowskiemu z "Dziennika Bałtyckiego" - za patronat medialny
oraz wielu innym osobom, którym bliska jest działalność Majora oraz jego podkomendnych.

Ostatnio edytowano niedziela, 5 grudnia 2004, 20:23 przez tommy1976, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2004, 20:06 
Porucznik
Porucznik

warta honorowa wystawiona przez chłopaków z Trójmiejskiej Grupy Rekonstrukcji Historycznej, malborskiego "Strzelca" oraz harcerzy malborskich.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2004, 20:08 
Porucznik
Porucznik

por. Józef Bandzo "Jastrząb" wraz z chłopakami z TGRH

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2004, 22:05 
Pułkownik
Pułkownik

jeszcze raz,

dzięki Panowie... macie wyczucie czasu i miejsca... tak trzymać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2004, 22:33 
Porucznik
Porucznik

To było wspaniała uroczystość, którą dodatkowo uświetnił swoją obecnością towarzysz broni Żelaznego: Józef Bandzo ps Jastrząb. Dziękujemy wszystkim serdecznie za przybycie,chłopakom z TGRH,Strzelcom,harcerzom... Po uroczystości pojechalismy wszyscy do dworku w którym ukrywał sie i w poblizu którego poległ Żelazny. To było bardzo przejmujące...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2004, 22:54 
Porucznik
Porucznik

No Panowie i Panie :) Własnie oglądałem w TVG relację z uroczystości:)
Wypadło naprawdę świetnie.
Podkreślono, że poznaliśmy się w internecie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2004, 23:32 
Kapral
Kapral

Dla mnie ta uroczystosc byla niesamowitym przezyciem,a mozliwosc spotkania i uscisniecia dloni por."Jastrzebia" jest tym czego "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nigdy nie zapomne!!Ciesze sie tym bardziej,iz byla tam ze mna moja kochana Ola.Pozdrawiam wszystkich uczestnikow uroczystosci i dziekuje chlopakom z TGRH za udostepnienie munduru! :) Czolem i do zobaczenia. :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 6 grudnia 2004, 09:47 
Lew morski

Pieknie bylo - dzieki kolegom za zorganizowanie tego wszystkiego. Dodam od siebie, ze poczatkowy pomysl zrobienia tabliczki pamiatkowej byl chyba znacznie skromniejszy a teraz byc moze uda sie choc troche odklamac panujace w tej okolicy stereotypy - tym bardziej, ze Zelazny rzeczywiscie moze byc wzorem do nasladowania, nie ma na swym koncie jakichs kontrowersyjnych akcji - jak w krotkim przemowieniu zostalo powiedziane - malody patriota, harcerz, partyzant walczacy z Niemcami, sowietami i komunistami na Wilenszczyznie, Podlasiu,Pomorzu...w koncu zginal w walce z grupa operacyjna MO/UB probujac uciec z miejsca gdzie leczyl sie z rany odniesionej w Tulicach.
Jego brawurowe akcje na Pomorzu wspomina sie do dzis choc to juz prawie 60 lat...
Jestem pod wrazeniem tego, ze zjechali ludzie nawet z odleglych czesci Polski np. VW ze Slaska czy koledzy z Ostrody i Warszawy. Udalo sie tez nam wreszcie wejsc na teren majatku gdzie Zelazny spedzil ostatnie dni swego zycia(Tommi rzuc zdjecie moze).Niesamowite wrazenie zrobila tez na mnie chwila spedzona w wezszym gronie przy rozgrzewajacej kawie,swietnie prezentowali sie koledzy z rekonstrukcji(troche wam zazdroszcze sprzetu chlopaki!!!) no i podziwiam harcerzy, ktorzy mimo zimna dzielnie sie prezentowali - dziekowac mozna by dlugo i pewnie bym wszystkich nie wymienil.Dla mnie fenomenem jest to, ze w Polsce mozliwe jeszcze sa takie spoleczne inicjatywy - moze jednak nie jest tu az tak zle jak nam sie wydaje...Pozdrawiam wszystkich!!!! :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: "patrol dywersyjny" STGRH
PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2004, 22:50 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Czołem wszystkim ! Miło nam było wziąć udział w tej miłej uroczystości. :) Na pewno długo impreza ta pozostanie w naszej pamięci. :) Oby częściej spotykać się w takim, kadrowym wręcz, składzie w podobnych okolicznościach ! :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: majątek Czernin
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2004, 11:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ten majątek w Czerninie zrobił na mnie wrażenie. Jak już napisałem gdzieś wcześniej, powiało tu minioną epoką. Alejkę, w której poległ "ŻELAZNY" widzieliśmy i bardzo dokładnie zwiedziliśmy, szkoda tylko, że nie wiemy gdzie DOKŁADNIE poległ... Cóż, może kiedyś się dowiemy ? :? Pit Stary, co do wspólnych partyzanckich "wspominków" przy kawie tego dnia - dla mnie kulminacją tej rozmowy i momentem, którego nigdy nie zapomnę była chwila, w której padło hasło (nie pamiętam już z czyich ust, chyba Niwola, ale nie jestem pewien) "pan Porucznik opowiada - żołnierze słuchają". To był moment, w którym wspólna rozmowa całkowicie pochłonęła nas wszystkich. :P Miło.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: majątek Czernin
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2004, 11:40 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Kolejna fotka. Szkoda tylko, że są marnej jakości (ale te lepszejsze już idą pocztą do Tomka). :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2004, 13:24 
Lew morski

Fajne zdjecia!!! Najprawdopodobniej w ktoryms z tych gornych pokoi (okna na zdjeciu) przebywal Zelazny w trakcie kuracji. Pani, ktora sie nim opiekowala podobno zyje jeszcze takze byc moze jeszcze sie dowiemy wiecej.Ja zbieram sie do szczegolowego opisu potyczki w Tulicach - byc moze juz na dniach rzuce na podstawie nowych dla mnie materialow( tu prosba - Tommi - rzuc te zdjecia z Tulic albo ja je dolacze do opisu) PZDR :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2004, 13:49 
Kapral
Kapral

Zdjecia niezle wyszly!!Jak ktos jeszcze jakie ma,to niech wrzuca!Ja niestety boleje nad tym,ze nie mam cyfry :evil: (kurcze,tyle fajnych motywow moglbym uwiecznic),lecz coz,trudno :cry: !!Moze kiedys sie dorobie.Pozdrowionka dla wszystkich!! :gun:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]