Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 11:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykrywacze powyżej 3500 zł
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2011, 11:35 
Generał Broni
Generał Broni

Mysle, ze bezsensu jest kupowac teraz minelaba. :usta :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2011, 14:42 
Podporucznik
Podporucznik

Witam,

cehaigrek a czemu jest bezsensu kupować teraz minelaba? Też planuje zakup detektora(co prawda dopiero następny sezon ale zapytać można) typowo na monetki więc chętnie posłucham opinii na ich temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2011, 05:21 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Galienus,
etrac nie jest plytszy od exp, bardzo duzo zalezy do ustawienia, w trybie auto czulosc ustawia sie na mojej ziemi na 16 lub 17, czasami podnosze czulosc o dwie kreski, nie zmienia to glebokosci, lecz daje o wiele lepsze diagnoze obiektu. No i oczywiscie cewki na etrac'u - najczesciej zostawiam cewke pro, ma swoja glebokosc, bardzo dobra dyskryminacje i jest bardzo lekka, chcac przeczesac kawal plaskiej ziemi wkladam 12 sunray i dostaje kilka extra centymetrow zasiegu i pokrycia powierzchni, kiedy bardzo zalezy mi na najwiekszej glebokosci wtedy lapie sfe 18x15, z tym tylko ze dluzej niz godzine nie dam rady zamiatac ta cewka. Nie zgodzilbym sie z opinia, ze etrac czy se sa niezreczne w zasmieconym terenie, wtedy po prostu zmniejszasz cewke, moja ulubiona jest x5 albo sfe 6x8, fakt ze tracisz wtedy zasieg glebokosci, lecz te swoje 15-17 centymetrow powinienes wyciagnac na drobnice, zakladajac ze nie jestes na glinie i nie masz pod nogami czarnego zelazowego piasku. Musisz tylko pamietac, ze etrac naprawde rozpieszcza :) i po pewnym czasie mozesz zupelnie inaczej patrzec na szperanie. Jedna z rzeczy ktora zawsze mnie zastanawiala, to pierwszy model explorera xs, ten model moglbym porownac z etrac na bardzo zmineralizowanej zelazem ziemi. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2011, 14:27 
Generał Broni
Generał Broni

netotine napisał(a):
Galienus,
etrac nie jest plytszy od exp,

Testowales "łeb w łeb" na realnych celach (takich, o których jeszcze nic nie wiemy), na wykrywaczach dokladnie te same cewki, pro, 15x12, 12x10 i Nel (nie pamietam jakie to byly wymiary - chodzi o ta troche wieksza od pro), wszystkie wykrywacze podkrecane na maxa, etrac z "otwartym ekranem", explorer z jedna kreska dyskryminacji, czulosc etrac (przynajmniej jeden byl na max) Ex z tego co pamietam byla 30tka. Kazdy jeden z operatorow to doswiadzczeni uzytkownicy. Jesli testowales je w taki sposob to może podzielisz sie opinią. Chociaż gdy widzę
netotine napisał(a):
w trybie auto czulosc ustawia sie na mojej ziemi na 16 lub 17, czasami podnosze czulosc o dwie kreski, nie zmienia to glebokosci, lecz daje o wiele lepsze diagnoze obiektu.
to nie mam zamiaru wdawać się w dyskusję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 02:23 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

cehaigrek,
tak, testowalem explorera xs, 2 i etraca, na tych samych cewkach, (pro,sef,wot) i wszystkie obiekty "znalezione" przez explorery nie stanowily problemu dla etraca, z kolei odwrotnie nie bylo juz takiego samego efektu, (szczegolnie na drobnych przedmiotach z miedzi lub drobnych przedmiotow ze zlota), i nie pisze tutaj o sygnalach ktorych nie zdecydowalbym sie wykopac.
Widze ze dziwisz sie, ze uzywam stosunkowo niskej czulosci, powod jest prosty, moja ziemia jest pelna miki, rud zelaza i gliny, uzywanie jakiejkolwiek wiekszej czulosci to w moim przypadku jazda na dlugich we mgle, zbyt duzo odbic i zaklocen od mineralow.

Nie podchodze do podmiotu tej rozmowy z punktu, ze etrac jest najlepszy i wiem wszystko, i tym bardziej nie staram sie ciebie przekonac, ze mylisz sie i tylko ja mam racje - dzielimy sie wlasnymi uwagami prawda? Prosty fakt - to co dziala dla mnie, niekoniecznie musi dzialac dla innej osoby, moje nawyki poszukiwan moga i najprawdopodobniej roznia sie od twoich. Inaczej mozna dojsc do pulapu wedkarzy wczasowych udowadniajacych sobie, ze kije abu sa lepsze od daiwa, a plotki najlepiec zacinac w prawo(?) na leszczyne.

Wracajac do testowania poszczegolnych wykrywaczy, jezeli naprawde chcialbys otrzymac bardzo obiektywne wyniki, dzieki ktorym moglbys napisac ze detektor X jest plytszy od detektora Y, musialbys przetestowac duzo wiecej niz jeden ex i jeden etrac, nie wszystkie etrac zrobione sa z parti dokladnie tych samych elementow nawet w obrebie tej samej fabryki, nie wnikajac juz w roznice pomiedzy irlandzka wersja, a wersja z Malezji, podobnie rzecz sie ma z exps, czy jakim kolwiek innym wykrywaczem, dlatego tez niektore serie tych samych detektorow sa cenione bardziej niz inne.

Mam nadzieje, ze nie podchodzisz do tematu bardzo osobiscie, dla mnie to sa nadal tylko opinie, doswiadczenia i uwagi. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 03:07 
Generał Broni
Generał Broni

Po pierwsze primo nie podchodze do tego tematu osobiscie :1 , ewentualnie bede troche zgryźliwy ale tym się nie przejmuj. :D
Test robilismy na tegorocznym Corfe, Etracow bylo kilka, 3xSE i jeden staruszek IIka na ktorej zmienialem cewki. Co do uzytkownikow, wejdz na strone mlo, przeczytaj liste moderatorow dodaj do tego kilku wieloletnich uzytkownikow i bedziesz wiedzial kto testował. Co do porownywania jazdy we mgle, wielu twierdzi, że to bzdura i trzyma sie "otwartego ekranu" ja jednak wole jedna kreske dyskryminacji do mnie ta jazda we mgle czesciowo przemawia, ale troszke z innego powodu niż podałeś, wole wykrywacz uspokajac dyskryminacja niz zjezdzaniem z czułości. Powiem tak: to co widziały Etraki widziały Explorery, chociaż mieliśmy wyjątek i już myślałem, że poległem jednak na szczeście dla Ex'a sygnał zniknął i nie dowiedzieliśmy się co to było. Był sygnal gdzie EX z 15x12 Sef dawał wyraźny sygnał i tylko Neil (slow n low) ze swoim Etracem twierdził, że ma sygnał - powiem tyle, że reszta patrzyła na niego z niedowierzaniem bo nikt poza nim nic nie słyszal i cholera wie czy się zgrywał (co byłoby zupełnie normalne dla niego), czy mówił serio. Jeśli obserwujesz, albo jesteś zarejestrowany na mlo możesz sie doszukać, że dopiero po tegorocznym Corfe chłopaki przyznają rację temu, że Ex (w szczególnosic starsze wersje) sa głębsze ale jak już wiele razy wspominałem NA PEWNO BARDZIEJ HAŁAŚLIWE I MNIEJ STABILNE OD ETRACA.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 09:08 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nie przejmuje sie zgryzliwoscia, rottweiler mojej corki zagryzl mi rok temu mojego Exp xs, wiec jaka wieksza zgryzliwosc moze mnie spotkac w zyciu? zadna :) Ciesze sie ze nie podchodzisz subiektywnie do watku. Z checia wejde i poczytam mlo, z tym tylko, ze nie bardzo wiem o jakiej stronie napisales. mlo.pl?
Wracajac jednak do naszej rozmowy o wykrywaczach.
Gubienie glebokich sygnalow przez Et, czy tez prawie zupelne rozproszenie sygnalu jest czasami moja bolaczka, czesto spowodowane jest samodostrajaniem sie wykrywacza i potraktowaniem metalowego przedmiotu jako czesci gruntu, u mnie najczesciej to wystepuje na mokrej lecz nadal twardej glinie, sa chwile kiedy brakuje mi opcji dynamicznej zmiany poziomu threshold bez wchodzenia w panel.

Widzisz, ja ze swojego doswiadczen uwazam, ze Et dla mnie jako uzytkownika ma wieksze zdolnosci niz Exp i nie wchodzac w techniczne przyczyny glebokosci sygnalow moge powiedziec, ze w moim przypadku liczba moich znalezisk korzystajac z Et podskoczyla w ilosci o wiele bardziej w stosunku do rzeczy znajdywanych z Exp. Taki bardzo prosty przyklad, kiedy mam czas w pracy podczas przerwy na obiad wyprowadzam Et na spacer do ktoregos z pobliskich parkow, liczba znajdowanych nowych monet przewyzsza 2-3 razy liczbe nowych monet ktore znajdywalem z Exp w tych samych parkach. Moglbym oczywiscie pomyslec, ze jest latwiej bo teren przeczesany, kapsle dawno powyjmowane, a ja z kazdym kolejnym miesiacem staje sie starszy i madrzejszy, lecz rzeczywistosc jest inna, akumulowanie sie smieci w publicznych miejscach jest o wiele wieksza niz szybkosc z jaka te smieci wyciagamy. Czesto znajduje monety dobrym sygnalem i w tym samym dolku mam kapsel, agrafke czy jakis inny smiec, cos co raczej zdarzalo sie nieczesto z EXP. I moim zdaniem, to ze mam lepsze efekty z Et niz z Exp to nie jest sama glebokosc, lecz wypadkowa glebokosci, separacji i szybkosci wykrywacza. Sa oczywiscie chwile i miejsca do ktorych brakuje mi Exp i moze byl bardziej symfoniczny, lecz moglbym nim zastapic Et w terenie zasmieconym stala nierdzewna, wedlug mnie ma lepsza dyskryminacje stalowych smieci niz Et

Chcialem sie spytac ciebie, jakie jest twoje podejscie do poziomu czulosci wykrywacza, zaczales o tym pisac. I przy okazji jakiego wykrywacza uzywasz najczesciej i z najwiekszym sentymentem. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 09:29 
Podporucznik
Podporucznik

Dzieki Netotine ja juz nastawilem sie na Deusa xp,przesadzila tez miedzy innymi waga sprzetow, bo pomimo ze Minelaby naleza do czolowki peletonu to niestety lekkie nie sa ;) pozdrawiam GALIENUS

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 22:55 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

witam

Cehaigrek mam pytanie dotyczace stabilnosci explorera xs i 2 na jakiej czulosci chodzisz normalnie ? Ja e-trackiem w 99% moge chodzic 29-30 (oczywiscie manual czasami jak sa problemy to zmieniam sobie "pakiet" czestotliwosci w noise cancel recznie od 1 do 4 i to wystarcza ) tak naprawde przypominam sobie ze raz mialem duzy problem i zjechalem do okolo 20 ale to bylo po kilku dniach deszczu i ziemia przypominala raczej gapke w kapieli. Przy takim tescie powinno sie chodzic na ustawieniach na jakich chodzilbys normalnie ;), kazdy wykrywacz mozna przeciagnac na max i pokaze sygnal ale nikt na takich ustawieniach nie bedzie chodzic bo po prostu sie nie da.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2011, 23:23 
Generał Broni
Generał Broni

Ex II i SE czulosc 32 ZAWSZE (@ Netotine odpowiedz na twoje pytanie), w tym roku tylko raz zjechalem nizej na swiezo zaoranym, suchym jak pieprz, okropnie zasmieconym polu, skonczylo sie na tym, ze Ex w koncu trafil do bagaznika, ja w odroznieniu od znajomych z minelabami mialem akurat tego dnia do testowania rutusa jupitera, ktory poradzil sobie wysmienicie w takich warunkach.
@Netotine Explorer SE - chociaz wole 2jke ale juz jest zajechana i wkurzaja mnie te wszystkie luzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2011, 00:37 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Galienus,
to prawda ze nie sa lekkie i doskonale ergonomiczne, ja czesto tez uzywam staruszka fishera cz20 i kiedy tego samego dnia przesiadam sie na et czuje jednak ulge.
Jak juz pochodzisz ze swoim deusem napisz co o nim sadzisz. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 grudnia 2011, 12:05 
Generał Broni
Generał Broni

a co powiecie o garecie gti2500 :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 23:50 
Szeregowy
Szeregowy

witam chce kupic wykrywacz błąd ortograficzny!!! trzech tysiecy na metale kolorowe ,srebro,zloto...co polecacie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 10:30 
Generał Broni
Generał Broni

pod koniec marca,będę sprzedawał garretta gti2500.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 10:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

rufa napisał(a):
pod koniec marca,będę sprzedawał garretta gti2500.
Zawiódł Twoje oczekiwania? Pytam ,bo tez mam w planach zakup takowego. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]