Teraz jest wtorek, 23 września 2025, 20:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: WKZ zapłaci odszkodwanie bezpodstawnie pomówionemu?
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 22:21 
Wielki Przełamywacz Lodów

arturborat napisał(a):
McKane, z uporem godnym lepszej sprawy znajdujesz co rusz wymówki dla czyjejś niekompetencji.

To akurat nieprawda i przekręcasz sens tego co piszę. Niespecjalnie ich bronię właśnie (w szczególności że zazwyczaj ze strony WKZ nie spotyka mnie nic miłego) ale nie zgadzam się na spłaszczanie problemu.

arturborat napisał(a):
Poza tym - opinia WKZ musiała zostać sporządzona w reakcji na stosowne postanowienie prokuratury o przeprowadzeniu dowodu z biegłego po zainicjowaniu sprawy przez Urząd Celny.

No to już Twój domysł bo tego w artykule nie ma.

arturborat napisał(a):
Oznacza to, że w interesie wykonujących tego rodzaju .........

Zgoda ale to też nie bierze się z niczego. Jeśli inspektor do spraw archeologicznych w delegaturze WKZ dostaje najniższą krajową to każda taka ekspertyza daje mu szansę na przeżycie bez długów kolejnego miesiąca. Nie jest to oczywiście żadne usprawiedliwienie ale patologia rodzi patologię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 22:24 

Lipek napisał(a):
W służbie zdrowia też nagminnie brakuje kasy a mimo to lekarze w większości dobrze wykonują swoje obowiązki.

Powiem Ci jedno ... mam lekarza w rodzinie i proszę żeby nie opowiadał mi historii ze szpitali bo jest dokładnie odwrotnie niż piszesz. U nas nie tylko lepiej nie mieć do czynienia z WKZ ale też nie chorować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 22:37 
Generał Broni
Generał Broni

To w takim razie Ci współczuję. Ja w rodzinie mam wielu lekarzy i jest dokładnie odwrotnie, niż Ty piszesz :)

Twoim jedynym argumentem jest brak kasy. Wyobraź sobie w takim razie, że jutro przyjdzie po Ciebie policja, zamkną Cię w areszcie i oskarżą o morderstwo. Po czym po jakimś czasie wypuszczą. Niefart, nie było kasy na szczegółową analizę, a świadek rozpoznał Ciebie jako sprawcę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 22:40 

Ok Lipek masz racje :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 22:42 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
No to już Twój domysł bo tego w artykule nie ma.

Nie ma, ale to wynika wprost z kodeksu postępowania karnego.

Cytuj:
To akurat nieprawda i przekręcasz sens tego co piszę. Niespecjalnie ich bronię właśnie (w szczególności że zazwyczaj ze strony WKZ nie spotyka mnie nic miłego) ale nie zgadzam się na spłaszczanie problemu.

Nie wydaje mi się, żebym cokolwiek spłaszczał. Nie zamierzam po prostu stosować dwójmyślenia i nie przyjmuję do wiadomośći pokrętnych wymówek z cyklu "paluszek i główka". Twoje podejście można sprowadzić w gruncie rzeczy do stwierdzenia" "są beznadziejni, na niczym się znają, ale to porządne chłopaki i to nie ich wina. Taki to już system". Moim zdaniem nie system tworzy tych "porządnych chłopaków z WKZ", którzy każdego wsadziliby do więzienia dla paru marnych groszy, ale to oni są tym systemem i zasługują jedynie na pogardę - bardzo proste ale oczyszczające uczucie, którego nie widzę powodu nie okazywać ani się go wstydzić.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 23:00 

arturborat napisał(a):
Nie ma, ale to wynika wprost z kodeksu postępowania karnego.

Mogli zrobić ekspertyzę za darmo.

Czy gdyby uznali ten topór za podróbkę to nie dostaliby pieniędzy za ekspertyzę ? Oczywiście że dostaliby tyle samo. Jaki więc miałby przyświecać cel temu działaniu bo nie do końca rozumiem. Mówisz o dwóch sytuacjach:
1. Dostają 2000 zł i mówią zgodnie z prawdą że to podróbka (chociaż saper twierdzi że przedmiot nie był taki oczywisty i ekspertyza mogła być prawdziwa) - koniec sprawy
2. Dostają 2000 zł i kłamią że to zabytek ale narażają się na konsekwencje prawne i przegraną w sądzie w razie odwołania
Czemu zakładasz że ten drugi scenariusz jest bardziej prawdopodobny skoro zysk ten sam a kłopoty mniejsze ? Bo celnicy skoro raz coś nie będzie zabytkiem drugi raz nie zapytają ? :)
Dla mnie to zwykły błąd wynikający ze złych procedur i niedofinansowania resortów. Błędy zdarzają się wszędzie i na to nie ma rady byle tylko wyciągać z nich poprawne wnioski i karać winnych. Fajnie rozmawiać o wyidealizowanym systemie i ludziach ale tak to nie działa.
[/quote]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 13:56 
Specjalista
Specjalista

McKane, miałem okazję czytać kilka róznych opinii dot. zabytków i one najczęściej nie są pisane po to, aby ustalić prawdę, ale po to by usłużnie zadowolić organa ścigania zgodnie z zapotrzebowaniem procesowym. Niekompetencja bije z nich na kilometr. Przeróżne matołki z wukazetów i muzeów podejmują się chętnie, bo liczą, że nikt nie będzie podważał tych opinii. To się niestety bardzo często udaje, dlatego to się kręci. Do czasu aż trafi na jakiegoś ślusarza. Nie widziałbym powodu żeby wdawać się w dysputę, gdybym uważał tę sprawę za incydentalny błąd, wyjątek od reguły. Jestem jednak przekonany, że to nie wyjątek, ale reguła. I nie bierze się to z braku dofinansowania, ale z kiepskiej jakości materiału ludzkiego w tych urzędach. Osobiście lekarstwo widzę w zmianie ustawy o biegłych i rezygnacji z biegłych ad hoc, którzy właściwie nie podlegają żadnej kontroli i nie muszą wykazać się niczym szczególnym oraz wprowadzeniu procedury weryfikacji biegłych z list sądowych. Ale to już sprawa na odrębną dyskusję.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 14:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

hmm może by tu pokazać jakieś z dwie, trzy opinie "biegłych" by każdy mógł sam ocenić o co tu chodzi. Oczywiście przydały by się opinie z zaznaczonymi jawnymi błędami.
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 14:14 
Specjalista
Specjalista

Ja pokaże, ale w swoim czasie. Na razie nie.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 14:40 

arturborat napisał(a):
McKane, miałem okazję czytać kilka róznych opinii dot. zabytków i one najczęściej nie są pisane po to, aby ustalić prawdę, ale po to by usłużnie zadowolić organa ścigania zgodnie z zapotrzebowaniem procesowym. Niekompetencja bije z nich na kilometr. Przeróżne matołki z wukazetów i muzeów podejmują się chętnie, bo liczą, że nikt nie będzie podważał tych opinii. To się niestety bardzo często udaje, dlatego to się kręci. Do czasu aż trafi na jakiegoś ślusarza. Nie widziałbym powodu żeby wdawać się w dysputę, gdybym uważał tę sprawę za incydentalny błąd, wyjątek od reguły. Jestem jednak przekonany, że to nie wyjątek, ale reguła. I nie bierze się to z braku dofinansowania, ale z kiepskiej jakości materiału ludzkiego w tych urzędach. Osobiście lekarstwo widzę w zmianie ustawy o biegłych i rezygnacji z biegłych ad hoc, którzy właściwie nie podlegają żadnej kontroli i nie muszą wykazać się niczym szczególnym oraz wprowadzeniu procedury weryfikacji biegłych z list sądowych. Ale to już sprawa na odrębną dyskusję.
Artur

Ja też właściwie jestem przekonany że takie sytuacje są nagminne bazując na doświadczeniach z zakresu badań archeologicznych.
Ale nadal uważam że to wynik niedofinansowania urzędów. Żaden szanujący się ekspert (nieważne w jakiej dziedzinie) nie pójdzie pracować do WKZ czy muzeum za 1300 czy nawet 2000 zł. Zatrudniane są więc osoby, które swoją wiedzą i doświadczeniem są adekwatne do proponowanej im gaży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 20:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

Obawiam się, że to nie jest kwestia pieniędzy tylko mentalności tych ludzi. Osobiście miałem kontakt zarówno z betonem z WKZ jak i z betonem z prywatnej firmy zajmującej się "kompleksową ochroną zabytków na obszarach inwestycji remontowych i budowlanych objętych ochroną Wojewódzkich Konserwatorów Zabytków na terenie całego kraju". Przypuszczam, że to system edukacji wyprodukował pokolenie lub pokolenia ludzi nie tylko niedouczonych ale i takich którzy nie chcą się w żaden sposób dokształcać mimo dostępu do literatury fachowej czy chociażby internetu. Nie można litować się nad ludźmi którzy nie odróżniają przedmiotów kultury wielbarskiej od rzymskiej albo tak po prostu podważają dokumenty zakupowe, bankowe i przewozowe bo oni wiedzą lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2012, 00:19 
Generał Broni
Generał Broni

Kazdy poszukiwacz ponosi indywidualna odpowiedzialnosc...
Gdyby kazdy urzednik rowniez ponosil odpowiedzialnosc indywidualna, to by nic "lekka" raczka nie podpisywal, nie wydawal decyzji na "odwal sie". Z zle wykonana prace, ewentualne roszczenia nieslusznie oskarzonego, placilby z wlasnej kieszeni.
To by dyscyplinowalo... moze... Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2012, 03:11 
Główny Administrator
Główny Administrator

Posiadam "super" opinię Dominika Abłamowicza ale muszę zapytać kolegę czy mogę ją opublikować.
Prawnie nie ma problemu bo sprawa nie została utajniona.
Saper sam możesz zapytać nawet szybciej niż ja :)
Materiał pouczający i pełen czarnego humoru.

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2012, 11:10 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Trochę to dziwne że ktoś próbuje tłumaczyć sytuację w której dochodzi fałszywego oskarżenia człowieka przez państwo. To jest naruszenie podstawowych praw człowieka. Zaczynamy być znowu państwem totalitarnym. Przecież ta cała banda od WKZ powinna być natychmiast zwolniona dyscyplinarnie z zakazem wykonywania zawodu dożywotnio włącznie.
Jak można wydać opinię która przesądzi o życiu, wolności czy karierze innej osoby nie ponosząc za to żadnej odpowiedzialności. Tak było w komuniźmie. Wystarczało pomówienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2012, 13:48 
Generał Broni
Generał Broni

j570 napisał(a):
Jak można wydać opinię która przesądzi o życiu, wolności czy karierze innej osoby nie ponosząc za to żadnej odpowiedzialności. Tak było w komuniźmie. Wystarczało pomówienie.

Hmmm...tylko w komunizmie :o
Oj tam oj tam...tak było jest i bedzie , bo w naturze człowieka to leży zwłaszcza gdy w grę kasa wchodzi i przerośnięte egoego.
Tak postepują zwłaszcza ludzie posiadajacy władzę czy tez odwrotnie ;)
Czytam ten wątek lecz poniewaz tematy te sa mi obce nie wypowiada się , choc trzeba przyznac iz temat interesujący.
Sadzę że Saper ma racje mówiąc
saper napisał(a):
hmm może by tu pokazać jakieś z dwie, trzy opinie "biegłych" by każdy mógł sam ocenić o co tu chodzi. Oczywiście przydały by się opinie z zaznaczonymi jawnymi błędami

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]