Teraz jest wtorek, 30 września 2025, 22:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tracker PI
PostNapisane: niedziela, 28 listopada 2004, 12:42 
Kapitan
Kapitan

Czy ktoś robił ten wykrywacz? Jeśli tak to niech powie co o nim myśli - czy gra jest warta świeczki?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: PI
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2004, 15:50 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja mam prawie cały skończony bez cewki i rezystorów 390ohm dziś powinienem je mieć, aczkolwiek żeby osiągnać opisane parametry trzeba by se soft napisać bo ten ze strony jest DEMO i ma ograniczenia,(napisane na stronie)jak skończę to opiszę wrażenia z softu demo a później jak wsadze swój soft to zobaczymy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2004, 19:34 
Kapitan
Kapitan

Nie mogę się doczekać!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: OPIS PI
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2004, 22:07 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

POZDRO TOM to sie w końcu doczekałeś :D dziś odpaliłem Trackera i tak:
zarzuciłem soft demo, wykrywka ruszyła błąd ortograficzny!!!, także PI zlożony ze sprawnych elementów działa OK, zaznaczam że stroiłem go na słuch bez użycia oscyloskopu (konkretne strojenie jutro). Na początek cewka: drut nawojowy w emalii fi 0,7 mm2 średnica okręgu 25 cm, zwoi 21
indukcyjność wyniosła około 300 uH opór poniżej 1 ohm (taka ma być cewka w opisie na www). Wykrywka przy 12 V pobierała ok.40mA. Tak więc z softem demo sprawdzalem zasięg wykrwwacza na takich oto przedmiotach: (trzymane centralnie nad cewką)
- puszka ALU (z piwem :) ) trzymana poziomo 25 cm
-5 PLN 4 cm
-średniej wielkości cążki w poziomie 10 cm
- kawał blachy 16 na 22 cm, grubości 2mm 28 cm
- nożyk tapicerski STANLEY w pionie 10 cm
w poziomie 12 cm
- blacha do wypieków (skubnięta z kuchni) :D 40 x 40 cm 36 cm
- metalowa puszka ze śrutem ołowianym 4,5 mm 15 cm

Tak pokrótce wyglądają osiągi PItrackera; soft demo posiada kontrolę napięcia akumulatora chroniącą przed rozładowaniem na maxa
(POT R32) sprawdzałem działa nawet bardzo dobrze, rozdzielcz. do 0,1 V.Przy nap.progowym zaczyna mrygać 1wsza dioda i wykr. przestaje działać. Sygnalizacja dziwękowa działa progowo (kazda LED na swój ton), jednak nic za darmo, nie działa regulacja czułości. Komercjalna wer. softu kosztuje ok. 20$ zamawiana pocztą. Jakieś pytania? piszcie na forum. :comp Tracker zapowiada się obiecująco i jak na tak niski koszt wykonania mozna się pokusic... Oczywiście trzebaby se kupić soft lub napisać no i poeksperymentować z cewkami. Jak zrobię tą fikuśną cewkę to znów coś napisze.

Ostatnio edytowano czwartek, 9 grudnia 2004, 01:55 przez jankess, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: SOFT
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2004, 22:16 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

aha... Zapomniałem zapytać; bo niby po co wyważać otwarte drzwi... Może już ktoś napisał swój wlasny sofcik i mógłby podesłać "do testowania" ;) ???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 grudnia 2004, 23:18 
Kapitan
Kapitan

Kurcze myślałem że lepsze będą te osiągi... Ale to chyba wina softu demo...
A co do samego softu to czytałem na elektrodzie żę ktoś coś robił... poszukaj tam, może jakiś kontakt złapiesz...
Ps. pochwal sie jak zrobisz nową cewke :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re
PostNapisane: czwartek, 9 grudnia 2004, 01:35 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Heh przeglądnąlem Elektrode i znalazlem to o czym mowiles. Jestes tam zarejestrowany to moze moglbys napisac do tych kolesi i zapytać jak im poszło bo nic nie ma więcej na ten temat. A ten link do softu który był podany to do FM Trackera (BFO) a nie PI :lol: ale ciekawi mnie jak im poszlo :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: PE
PostNapisane: czwartek, 9 grudnia 2004, 01:52 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

a może poczytaj se o PI z PE, tylko błąd ortograficzny!!! poszukaj se "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! schematu (Sandbanks, juz o tym pisali na forum) po częściowym przywróceniu go do "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! powinien być na dzieńdobry lepszy od Trackera, mam braki w podzespołach dlatego mój leży na półeczce i czeka na ICL 7662 czego u siebie i w okolicy nie moge dostać, ale nawet bez ICLki ma lepszy zasięg od tamtego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 grudnia 2004, 23:38 
Kapitan
Kapitan

Złożyłem Pi z Pe, ale mi nie działa :( oscylogramy zgadzają mi się tylko z US1 555 i nie mam zielonego pojęcia o co chodzi...
Zaraz popytam jak im poszło. Jak to odnajde :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: nowa cewka
PostNapisane: poniedziałek, 13 grudnia 2004, 20:50 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

W końcu zrobiłem nową cewkę ( jest opisywana na stronie jako dodatkowa) Ta co ma dwa rzedy gwoździ o śred. 20 i 28 cm, wyniki poprawily sie troszeczke tzn. puszke piwa bierze teraz z 30 cm a kawal blachy (wcześniej opisywany) bierze z 32-30 cm, jednak PI pracuje mniej stabilnie. podlączylem do tego oscyloskop, okazuje się ze PI ma większą czułość ale procek reaguje dopiero przy odpowiednim zbliżeniu do cewki. za ograniczone osiągi odpowiada soft demo (tak mi sie wydaje) błąd ortograficzny!!! jak to sie ma np.do JABLA.Nie ma co trzeba napisać swój soft i wtedy zobaczymy czy warto zawracać se glowe Trackerem, a tekst że monete wybiera z 30-31 cm na komercyjnym sofcie z tą dużą cewką to raczej :ups: ale kto wie może...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]