Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 19:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 317 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: XP Deus 2.0 - ustawienia
PostNapisane: poniedziałek, 26 marca 2012, 18:59 
Moderator
Moderator

Wrażenia po miesiącu użytkowania.
Sprzęt użytkowany w sumie intensywnie, przynajmniej 4 razy w tygodniu, w różnych miejscach w różnych glebach, trochę informacji na temat moich ustawień i wrażeń

dyskryminacja:
nie daję wyżej niż 5,5 , czasami 4 a w planach mam zejście do 2.5 ( jak warunki pozwolą )
wysoko ustawiona dyskryminacja zmniejsza zasięg a drobne żelazo mieści się w zakresie do 5

multiton
zdecydowanie preferuję 2 tony, pierwszy 200-202 drugi 660-702, niski ton żelazo wysoki kolorki

czułość
startowa 90 jak warunki pozwolą to nawet ile się da, w totalnym syfie kiedyś musiałem zejść do 86
TX - 2-3 , raczej 3 , jak miejsce bardzo zaśmiecone to 1

iron level
3-4 - taka słyszalność żelaza

reactivity
zdecydowanie 2 , 3 tylko i wyłącznie jak miejsce bardzo zaśmiecone, sygnały stają się wtedy krótkie i np. jak machnę ceką szeroko to wyłapie mi 4 rożne cele , trzeba wrócić cewką i po kolei je wyłapać i sprawdzić tak więc w miejscu zasmieconym należy szukać ze skupieniem i raczej nie wykonywać szerokich ruchów , daje to super efekty głownie dla tego że większość konkurencji takie miejsca omija, w miejscach czystych od śmieci reaktywność 1

poziom audio
5 - jasne że wykrywacz staje się głośny, jednak po testach uznałem że to " podbice " sygnału znacznie poprawia wychwytywanie głębokich celów ( są znacznie głośniejsze ), jak śmieci dużo to można zmniejszyć - wykrywacz staje się znacznie spokojniejszy

grunt
zdecydowanie ustawienia ręczne plus parę jednostek, podczas poszukiwań zerkamy jakie zmiany w gruncie i ewentualnie poprawiamy na + lub - ja raczej po początkowym ustawieniu dodaję +3 choć czytałem że ludzie dodają +5. Na początkowych wyjściach stosowałem strojenie w automacie , jednak wykrywacz dawał rożne dziwne sygnały które mnie bardzo wkurzały , po przejściu na ręczne wszelkie problemy znikły

częstotliwość
chyba główna u mnie to 12k choć ostatnio częściej 18k, generalnie na bardziej gliniaste tereny 12k również na łąki i las , 18k zdecydowanie na oraczynę szczególnie na teren gdy gleba lekka i piaszczysta, W 12k i 18k wykrywacz jest wyjątkowo upierdliwy w znajdowaniu różnych drobinek z metali kolorowych zmusiło mnie to do zakupu pinpointera oczywiście garrett pro.
do 8k jeszcze nie doszłem ale zamiar mam

Początkowe wyjścia były dla mnie trochę trudne, przyznam się że byłem nawet zawiedziony głownie stabilnością i zasięgami jednak teraz po zdobyciu początkowej wiedzy i doświadczenia jestem pod totalnym urokiem tego wspaniałego wykrywacza, trudno mi doradzać zakup innym , dla mnie jest super dla innych nie wiem, wybór wśród topowych modeli dobrych firm to raczej kwestia gustu i sposobu prowadzenia poszukiwań

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 12:54 
Generał Broni
Generał Broni

Usunalem z watku wpisy nie na temat. Prymek zmienilem temat i zostawilem tylko ustawienia. Mam nadzieje, ze watek ten bedzie poswiecony tylko i wylacznie ustawieniom Deusa!!! Na ogolne spostrzezenia mamy ten watek: viewtopic.php?f=10&t=78272 Denar podziel sie swoimi. Jak znajde odrobine czasu cos tutaj wkleje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: XP deus po miesiącu - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 13:15 
Moderator
Moderator

Teraz sobie trochę po narzekam

Identyfikacja na wyświetlaczu
Generalnie deus podaje bardzo stabilne wskazania identyfikacyjne na wyświetlaczu jednak jeśli moneta jest głęboko ( powiedzmy 2grosze na 27cm ) identyfikacji nie ma , oczywiście jest stabilny i powtarzalny sygnał koloru jednak wyświetlacz milczy, jedynie wskaźnik kolor-żelazo ( podkowa po lewej stronie ) wskazuje że jest metal kolorowy. Rozwiązanie i dobre i złe - w sumie w takim przypadku wiem że przedmiot jest głęboko jednak nie wiem co to i oczywiście trzeba wykopać by się dowiedzieć.

Duże żelazo jest identyfikowane bardzo wysoko 90-98 , dzieje się tak głownie w trybie 18k jednak myślę że gdy doświadczenia mi przybędzie będę wiedział jak je rozpoznać, już teraz zauważam że taki sygnał ma lekko charczącą charakterystykę i czasami przeskakuje na wskazania małego żelaza np. 04

Kapsle z wódy
Hmmm - wskazania bardzo wysokie , nawet powyżej 80, piękny sygnał dają, chyba sobie z nimi nie poradzę więc pozostaje je wykopywać

a teraz trochę ciekawostek
Wczoraj wieczorem przeczytałem na jednym z zachodnich forum ciekawy post dotyczący poszukiwań z bardzo wysoko ustawioną dyskryminacją np. na 55. W sumie ciekawe - większość monet nawet drobnych deus identyfikuje od 60 do 85 więc byłoby to bardzo interesujące rozwiązanie na miejsca pełne tych przeklętych kawałków blaszek cynkowych ( iden. 40-45 ) i folii aluminiowej ( w rejonie 35-40 ) . Nie wytrzymałem i zrobiłem test w powietrzu okazało się że spadek zasięgu nie jest duży , tak 2-3cm na zasięgu 27cm. Więc dziś rano pojechałem na pole testowe i zakopałem monetki 5groszy na 25 cm , jedna pod cegłą druga pod dwoma starymi gwoździami, okazało się że wykrywacz z dyskryminacją 55 i iron volume na 0 świetnie sobie poradził wykrywając obie monety bez problemów. W sumie takie rozwiązanie dla leniwych ale na bank będę je testował przy normalnych poszukiwaniach

Pamiętajcie że to co piszę to wrażenia po miesiącu użytkowania więc czasami mogę się mylić mimo że bardzo się staram zrozumieć i opanować ten wykrywacz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 13:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Przy niższym ustawieniu dyskryminacji zasięg jest jednak większy. Trafiają się drobne wyroby złote, które dają odczyt poniżej 50. Monety niklowe (nie miedzioniklowe) dają również odczyt niższy niż 50 a w okolicach Gdańska mogą to być nie tylko polskie monety międzywojenne, ale także 1/2, 1, 5 i 10 guldenów WMG.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 20:08 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Co do tych glebszych sygnalow bez identyfikacji zawsze mozna wspomoc sie sygnalem pochodzisz chwilke i zalapiesz a dyskryminacja na 50 troche sporo bo kolegi zloty "łancuch" jak u krowy daje sygnał 50 bo chyba kiepska jakosc złota.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 marca 2012, 22:07 
Klucznik z Klucz

Ja przesiadlem sie z F75,na poczatek nie jestem zbyt zadowolony.Zdecydowanie stabilniejszy,dosyc duzo glebszy ale nie podoba mi sie reszta.Chodze na B1,na 4 tonach i nie rozrozniam jeszcze kiedy jest na 100% monetka.U F 75 to mozna bylo idealnie okreslic.Mysle ze po kwietniu juz bedzie dobrze.
K. z K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 marca 2012, 07:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

DZIAD, nigdy nie napisałeś czy wychodzisz poza program BASIC1 (z wyjątkiem 4 tonów) i podstawowe ustawienia, które są dla małych dzieci.
Ja najczęściej używam GMP, czułość 99 (bardzo rzadko zmniejszam), TX na3, GB na Tracking (sygnały kamieni magnetycznych, które słychać w śledzeniu ignoruję), dyskryminacja 10, 3 tony, częstotliwość najczęściej 18 kHZ czasami 12 kHz. Rzadko zmieniam inne parametry, bo to ustawienie jest skuteczne w bardzo przeszukanych miejscach o umiarkowanej mineralizacji. Myślę, że w ok. 80% wiem kiedy jest moneta a kiedy jest duże żelazo. Z żadnym sprzętem nie ma 100% pewności i siła Deusa też nie na tym polega.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 marca 2012, 19:00 
Moderator
Moderator

to program który używam najczęściej, zmodyfikowany GMP, bardzo skuteczny aktualnie mój ulubiony

dyskryminacja - 5

2 tony - pierwszy 202 ,drugi 702

czułość - startowa 90 , zwykle 95

Tx power - 3 lub 2 ( jak miejsce bardzo zaśmiecone )

częstotliwość 18k lub 12k w zależności od terenu ( łąka, glina raczej 12k - oraczyna 18k )

iron level - 3

reaktywność - 2

silencer - 2

Audio - 4-5

strojenie ręczne + 3 jednostki

jak widać zero filozofii , na 12k również zbiera mikro kolorki , na 18k lepiej sobie radzi z cegłami i maskowaniem drobnym żelazem - tak mi wyszło w testach zakopanych monet

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 marca 2012, 21:46 
Klucznik z Klucz

Panowie troche wyrozumialosci dla Basika,podciagam czulosc do 98,daje 4 tony i to na pola zaorane(a na takie chodze najczesciej)jest gut.To identyczny tryb jak w F75 PF tylko spokojniejszy.No dzis juz opanowalem sygnal od kapsla alu,ma takie troszke krotsze szczekniecie niz inny kolorek..No i tylko na sluchawkach.Na moim poletku dosw jeszce raz przetestuje statyka i zobacze co potrafi,na razie tak z biegu to autko bierze niepowracalnym sygnalem z ponad 4 m.
K. z K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2012, 06:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jeżeli chcesz zwiększyć zasięg i znajdować złote przedmioty to musisz w Basic1 podnieść poziom żelaza na 3, TX Power (Reaktywność) na 3 i zrobić coś z GB np. zmniejszyć o kilka punktów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2012, 08:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ciekawy wątek dla miłośników Deusa :)
Zamieszczam moje ustawienia które ostatnio preferuje na poletka:

dyskryminacja - 0
3 tony
Notch :0-6 /
czułość - startowa 92 , zwykle 95
Tx power - 3 lub 2 ( eksperymentować )
częstotliwość 18k
iron vol - 0
Reactivity - 3
silencer - 0
Audio Response -5
strojenie Manual + 3/4 jednostki
Pozdrawiam Robert

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2012, 09:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Głośność żelaza na 0 i Balans Gruntu na 93/94 czy wyciszacz na 0 (proszę zauważyć, że takiego ustawienia nie ma w żadnym z programów fabrycznych z wyjątkiem Mokrej Plaży -1) to strzelanie sobie w stopę, tak mi się wydaje.

W mojej poprzedniej wypowiedzi pomyliłem Moc pola elektromagnetycznego z Reaktywnością. Chodzi o TX Power, czyli to pierwsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2012, 09:37 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Denar ,cenię Twoją znajomość Deusa ale ten program podłapałem z XPOwners i naprawdę jest fajny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2012, 21:13 
Moderator
Moderator

Denar - chyba nikt nie chodzi z gruntem ustawionym na 90 czy 93-94, te +3 +4 to taki skrót myślowy , ja cały czas kontroluję poziom gruntu tak aby nie przewyższał ustawionego ( zwykle 85-88 ) i pewnie tak samo robi Robert

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2012, 21:23 
Moderator
Moderator

tu jeszcze program z strony XP owners ,program Adam & Lisa , sprawdza się na polach ornych z domieszką żelaza, trochę hałaśliwy ale bardzo skuteczny - gorąco polecam:

2 tone, 200/702
Disc 5.3
Reactivity 3, silencer 1
18khz
Iron vol 3
Audio response 5
Sens 94, tx power 3
Gb manual 88-92 depending on site

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 317 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]