TomaszM napisał(a):
Już wiem co powinienem zrobić a tego nie zrobiłem :D ustawić ground filter miałem na 7.5 Hz high a jak zmieniłem na 10.00 Hz brand to było super
Problem w tym, że w instrukcji, nie sugerują tego robić. Aby zniwelować zakłócenia od linii wysokiego czy średniego napięcia, piszą, aby zmniejszyć RxGain oraz manipulować wartością Offset dla "Ground Frequency".
Natomiast jeśli chodzi o "Ground Filter" to nie służy ona do eliminacji zakłóceń elektrycznych, ale do eliminacji wpływów mineralizacji gruntu oraz dostosowania filtrów do szybkości przemiatania cewką.
5Hz - wolne przemiatanie cewką
7,5Hz - 10Hz - średnie, normalne przemiatanie cewką
12Hz - szybkie przemiatanie cewką
Podtypy BAND/HIGH to odpowiednio dostosowanie do niskiej/wysokiej mineralizacji gruntu.
Jeśli preferujemy przemiatanie cewką z lewej do prawej w ciągu 2 sekund, w instrukcji podane jest, że najlepiej ustawić 10Hz BAND (dla niskiej mineralizacji) lub HIGH (dla wysokiej).
Dzisiaj byłem przy takiej linii jak @TomaszM i jedyne co pomagało to zmniejszenie RxGain do około 5-ciu, Discrimination na około 60.
Offset nie pomagał wcale, a zmiany Ground Filter nie próbowałem.
Romulus, masz jakiś pomysł jeszcze ? :)
Na koniec dodam, że byłem w tym terenie z Safari i potwierdzam, że był stabilny. Jedyne co w nim modyfikowałem to czułość z 20 (max) do 17-18 co jest dość małym obniżeniem czułości będąc pod liniami.