Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 01:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: white's spectra v3
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2010, 21:09 
Podporucznik
Podporucznik

witam. Czy ktoś chodził już z tym sprzętem. zamierzam kupić coś takiego z angielskiego ebaya cena nowego ok.1000funtów. ale najpierw prosze o Wasze zdanie na temat jego możliwości, czy jest lepszy od Fishera f75, .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: white's spectra v3
PostNapisane: poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 21:34 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

White's spectra v3i ma pewien feler, który utrudnia mi życie, poza tym nie mam zastrzeżeń. Przy dłuższej pracy obok linii wysokiego napięcia detektor zaczyna wariować, w programie włącza się opcja "tracking" i sprzęt zaczyna nagle łapać szereg różnych sygnałów których nie ma. Można na pewno temu zaradzić zmieniając uprzednio jakąś opcję w ustawieniach, jeżeli ktoś ma ten model i wie co zrobić, proszę o podzielenie się wiedzą, jeżeli nie, będę musiał sam do tego dojść. Jeśli znajdzie się ktoś pomocny to góry dziękuję za pomoc :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2012, 08:35 
Major
Major

Spróbuj zmienić ustawienia w nastepujących parametrach :
1. zmniejsz czułość RX , jeśli masz włączony TX Boost koniecznie wyłącz !
2. w ustawieniu "Transmit Frequency" zmieniaj ustawienia Offset do momentu aż zakłócenia ustaną

powodzenia :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2012, 18:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Po raz kolejny ratujesz mnie z opresji ;) Dzięki Romulus :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2012, 19:36 
Major
Major

Trzeba sobie pomagać :roll: Jak już pisałem ze Spectrą "chodzę" już 3 lata i troszkę już ją poznałem więc jeśli tylko będę umiał pomóc to śmiało pisz, pomogę :)
Póki co, to długa i wyboista droga przed Tobą ale jak ją pokonasz na pewno nie będziesz zawiedziony . Na początku to nie jest sprzęt łatwy i przyjazny w użytkowaniu ale .... "kopa" ma :666

jeszcze raz :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 maja 2012, 22:27 
Major
Major

Witam , Panowie mam problem z ustawieniem mojej Spectry , chodzę obok linij wysokiego napięcia i niestety nie udało mi się dostroić wyrywacza tak aby było ok. Musiałem zejść z czułości ( RX ) na 3 max 4 a zmiana ustawienia Offset w Frequency niewiele dała wariował jak oszalały a kolega z Safari śmigał aż miło .... Wiecie może co jeszcze trzeba zrobić aby było lepiej ?

Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 maja 2012, 23:27 
Major
Major

Trochę to dziwne :? A na ile udaje Ci się "podciągnąć" RX Gain poza zasiegiem tych linii WN ??? Tak niskie ustawienia RX wychodzą zazwyczaj przy problemach z cewką Czy stukając np ręką w cewkę lub poruszając kablem cewki masz jakąś reakcję dzwiekową ??? Rozumiem że TX Boost masz wyłączony ???
Napisz jakie masz inne ustawienia : DISC, AM, filter ,Frequency.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 06:08 
Major
Major

Jak nie ma linii to RX daje nawet do 13 + boost włączony i gitara nic się nie dzieje . A wczoraj jak stałem na polu niedaleko takiej linii --> http://www.digitalphoto.pl/zdjecia/763/ to Frequency zrobiłem na ok -1,-2 przy RX max 4 . A resztę ustawień napiszę jak tylko będę miał wykrywacz w ręku .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 11:01 
Major
Major

Spróbuj szerzej pojechać z Offset Frequency bo zakres tego ustawienia masz masz : -5 - 0 - +5
Powinno pomóc . Czasem również szukam pod liniami WN takimi też jak z Twojego zdjecia i nie zdarzyło się mi nie ujarzmić zakłóceń . Mam za to jedno takie miejsce gdzie kabel idzie w ziemi i tam niestety nic nie pomaga :evil:
Tak na maginesie to powiem Ci że mam taką jedną cewkę (dedykowaną do MXT i DFX-a) której na mojej Spectrze nie da się ustawić wyżej niż RX 4-5 a zakopanego SAP-a widzi na 25 cm w glinie o fazie -93 :ups: . Sprawdzając stratę mocy i zakłócenia na Sensitivity Probe , Signal na maxymalnym ustawieniu jest rzędu kilku procent a Noise 0,0 % . Wiec przynajmniej w przypadku tej cewki, nie wszystko co wysoko jest dobre . Szkoda tylko że nie szukam monet :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 11:12 
Major
Major

Już wiem co powinienem zrobić a tego nie zrobiłem :D ustawić ground filter miałem na 7.5 Hz high a jak zmieniłem na 10.00 Hz brand to było super RX 8-9 i żadnych zakłuceń :) Dzięki wielkie za pomoc , poszedłem dzisiaj sprawdzić tam gdzie wczoraj nie mogłem i trojak gdański 1766 :) :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2012, 12:05 
Major
Major

No i po sprawie :h Powodzenia pod "wiszącymi kablami" :1

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 maja 2013, 21:13 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
TomaszM napisał(a):
Już wiem co powinienem zrobić a tego nie zrobiłem :D ustawić ground filter miałem na 7.5 Hz high a jak zmieniłem na 10.00 Hz brand to było super

Problem w tym, że w instrukcji, nie sugerują tego robić. Aby zniwelować zakłócenia od linii wysokiego czy średniego napięcia, piszą, aby zmniejszyć RxGain oraz manipulować wartością Offset dla "Ground Frequency".

Natomiast jeśli chodzi o "Ground Filter" to nie służy ona do eliminacji zakłóceń elektrycznych, ale do eliminacji wpływów mineralizacji gruntu oraz dostosowania filtrów do szybkości przemiatania cewką.
5Hz - wolne przemiatanie cewką
7,5Hz - 10Hz - średnie, normalne przemiatanie cewką
12Hz - szybkie przemiatanie cewką

Podtypy BAND/HIGH to odpowiednio dostosowanie do niskiej/wysokiej mineralizacji gruntu.

Jeśli preferujemy przemiatanie cewką z lewej do prawej w ciągu 2 sekund, w instrukcji podane jest, że najlepiej ustawić 10Hz BAND (dla niskiej mineralizacji) lub HIGH (dla wysokiej).

Dzisiaj byłem przy takiej linii jak @TomaszM i jedyne co pomagało to zmniejszenie RxGain do około 5-ciu, Discrimination na około 60.
Offset nie pomagał wcale, a zmiany Ground Filter nie próbowałem.

Romulus, masz jakiś pomysł jeszcze ? :)

Na koniec dodam, że byłem w tym terenie z Safari i potwierdzam, że był stabilny. Jedyne co w nim modyfikowałem to czułość z 20 (max) do 17-18 co jest dość małym obniżeniem czułości będąc pod liniami.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]