Teraz jest wtorek, 30 września 2025, 19:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szkolenie Archeo.
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 22:13 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
Jeżeli celem jest zmonopolizowanie poszukiwań na danym obszarze przez jedną grupę to wybaczcie, ale większość z nas się pod tym nie podpisze.

Wiem o co Ci chodzi ,i jak znam Grupe Lodz od ladnych kilku lat -jezdzimy do nich-oni przyjezdzaja do nas i na pewno nie ma tego problemu.

Oni jako Stowarzyszenie MUSZA sporo rzeczy robic formalnie,za zgoda WKZ wiec i utrzymywanie z nim /WKZ/ kontaktu musi byc odpowiednie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 22:25 
Generał Broni
Generał Broni

Ja wszystko rozumiem, naprawdę :) Lokalne stowarzyszenia, lokalne układy :)

Mnie chodzi o coś innego i nie piszę tego tylko w stosunku do członków Grupy Łódź. Od pewnego czasu zauważyłem tendencję wśród przedstawicieli różnych stowarzyszeń eksploracyjnych do traktowania "niezrzeszonych" kopaczy na swoim terenie jako szkodników i konkurencji, którą trzeba tępić. Stowarzyszenia te niebezpiecznie idą w stronę poszukiwawczego ORMO, gdzie donosy na policję stają się narzędziem w walce z "konkurencją".
W kilku rejonach powstały lokalne układy stowarzyszenie-WKZ-archeo, gdzie członkowie owych stowarzyszeń stali się bardzie archeologiczni od archeologów i bardziej radykalni niż prof. Urbańczyk :) Być może trochę przesadzam, ale tendencja jest niepokojąca i zauważona nie tylko przeze mnie. Niestety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 22:34 
Chorąży
Chorąży

A na jakiej podstawie oceniasz tak GŁ?Przegiąłeś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 22:34 
Główny Administrator
Główny Administrator

Janusz
Przyjaźnimy się od czasu kiedy nasze dzieci na czworaka biegały albo ich jeszcze na świecie nie było wiec nie zarzucaj mi braku otwartości bo znasz mnie doskonale.
Wszystkie imprezy Grupy Łódź, jak wiesz doskonale, podnosiliśmy do rangi ogłoszeń na naszym forum i tak pewnie pozostanie.
Nie po drodze jednak jest nam z tymi, którzy dali się wciągnąć w bezprawne działania niektórych WKZ-ów.
Nie po drodze nam również z tymi, którzy tą patologię próbują propagować w środowisku poszukiwaczy jako normę.
Nie jestem uprzedzony ani źle nastawiony i nie uważam też że mam monopol na cokolwiek.
Potrafię jednak myśleć na tyle logicznie by nie dać się zmanipulować i wciągnąć w tryby biurokratycznej mafii.
Kto chce niech idzie na szkolenie "archeologiczne" prowadzone przez Panią Magdę, ale po to właśnie jest forum by każdy poprzez dyskusję mógł wyrobić sobie własne zdanie.
Ten Wasz projekt uważam za nietrafiony i myślę, że nie jestem w tym osamotniony.
Imprezy organizujecie ponoć świetne i z tym zawsze będziecie tu mile widziani.

Pozdrawiam
JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 22:51 
Generał Broni
Generał Broni

halskir napisał(a):

Czytanie ze zrozumieniem trudna sprawa ;)

Nie pisałem o GŁ, ale o sytuacji ogólnie.

Taki jeden kwiatek z forum GŁ:

Cytuj:
stella Offline
bunkrowiec
Liczba postów: 768
Reputacja: 0

policja prowadzi dochodzenie. Zna „militarystów” ze swojego terenu, przeczesze ich. W razie zauważenia podejrzanych rzeczy (dziwni ludzie na cmentarzach, podejrzane auta itd) - od razu dzwonić do Komendy Powiatowej w Brzezinach (046 874 03 00) albo do rzecznika, komisarza Piotra kryśby - jego komórka jest w internecie na stronie <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.lodzka.policja.gov.pl">http://www.lodzka.policja.gov.pl</a><!-- w -->
Urząd Wojewódzki roześle do gmin apel o częstsze patrole policji i leśników w rejonie cmentarzy. Przy okazji dowiedziałem się, że dostali jakieś spore nawet pieniądze na dalsze remonty cmentarzy z I wojny, m.in. w Poćwiardówce i Witkowicach.

Chodziło co prawda o jakąś hienę cmentarną, jednak lektura całego wątku daje sporo do myślenia...

http://lodz-eksploracja.org/forum/post- ... wce?page=2

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 23:13 
Chorąży
Chorąży

Lipek napisał(a):
i nie piszę tego tylko w stosunku do członków Grupy Łódź

pisanie ze zrozumieniem widać jeszcze trudniejsze.Twój cytat-kwiatek też nie na miejscu.Chodziło o typowe bydle,które rozkopywało mogiły żołnierskie.Albo to cię nie rusza albo nie doczytałeś i wzorem polityków rzucasz wyrwany z kontekstu cytat ze szkodą dla innych-a post jest jasny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 23:35 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
halskir napisał(a):

Czytanie ze zrozumieniem trudna sprawa ;)

Nie pisałem o GŁ, ale o sytuacji ogólnie.

Taki jeden kwiatek z forum GŁ:

Cytuj:
stella Offline
bunkrowiec
Liczba postów: 768
Reputacja: 0

policja prowadzi dochodzenie. Zna „militarystów” ze swojego terenu, przeczesze ich. W razie zauważenia podejrzanych rzeczy (dziwni ludzie na cmentarzach, podejrzane auta itd) - od razu dzwonić do Komendy Powiatowej w Brzezinach (046 874 03 00) albo do rzecznika, komisarza Piotra kryśby - jego komórka jest w internecie na stronie <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.lodzka.policja.gov.pl">http://www.lodzka.policja.gov.pl</a><!-- w -->
Urząd Wojewódzki roześle do gmin apel o częstsze patrole policji i leśników w rejonie cmentarzy. Przy okazji dowiedziałem się, że dostali jakieś spore nawet pieniądze na dalsze remonty cmentarzy z I wojny, m.in. w Poćwiardówce i Witkowicach.

Chodziło co prawda o jakąś hienę cmentarną, jednak lektura całego wątku daje sporo do myślenia...

http://lodz-eksploracja.org/forum/post- ... wce?page=2

Bylem na tym cmentazu,widzialem ile chlopaki wlozyli tam roboty,i maja go pod stala opieka .
Dwa wlasnie -hiena- jak juz sie posuna ktos do rozkopania mogily na cmentazu...to juz nie ma slow i takiego trzeba upierd...od razu
Zly przyklad podales....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 23:47 
Szeregowy
Szeregowy

Przeczytałem dzisiaj cały wątek od A do Z i muszę powiedzieć jedno: nic nie robisz dla środowiska - źle;chcesz coś zrobić - jeszcze gorzej.W tej sytuacji mogę tylko zacytować pana Piotrusia z kabaretu Olgi Lipińskiej - PARANOJA.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2012, 00:03 
Moderator
Moderator

Jacek napisał(a):
Wszystkie imprezy Grupy Łódź, jak wiesz doskonale, podnosiliśmy do rangi ogłoszeń na naszym forum i tak pewnie pozostanie.
Nie po drodze jednak jest nam z tymi, którzy dali się wciągnąć w bezprawne działania niektórych WKZ-ów.
Nie po drodze nam również z tymi, którzy tą patologię próbują propagować w środowisku poszukiwaczy jako normę.
Nie jestem uprzedzony ani źle nastawiony i nie uważam też że mam monopol na cokolwiek.
Potrafię jednak myśleć na tyle logicznie by nie dać się zmanipulować i wciągnąć w tryby biurokratycznej mafii.
Kto chce niech idzie na szkolenie "archeologiczne" prowadzone przez Panią Magdę, ale po to właśnie jest forum by każdy poprzez dyskusję mógł wyrobić sobie własne zdanie.
Ten Wasz projekt uważam za nietrafiony i myślę, że nie jestem w tym osamotniony.
Imprezy organizujecie ponoć świetne i z tym zawsze będziecie tu mile widziani.

Pozdrawiam
JW

To nie sa bezprawne dzialania- pani Magda-jak ja tu fajnie okreslamy pomaga im ,oraz archeologom z ktorymi wspolpracuja.Ktorys z chlopakow napomkna ze i prowadzacy archeolog mial przez wspolprace z kopaczami klopoty-wiec konserwator wydajac im "zaswiadczonko" zamyka usta archeobetonowi-sa teraz przeszkoleni i przez WKZ i przez archeo.
i tak:
-WKZ jest "czysty"-na wykopaliskach pracuja przeszkoleni ludzie.
-Archeolog ma przeszkolonych wolontariuszy
-A ekipa GL robi co lubi -i to jest najwazniejsze,a maja spore efekty ,moze nie tak spektakularne jak Artur ..ale maja-i sa z tego zadowoleni.

Wiec niz zgodze sie z Tobia ze "ich projekt" jest nietrafiony.

Wspomnielismy tu o Brusie- prowadzacy archeolog -dr No /w watku o Brusie jest jego wypowiedz/ nie wstydzi sie tej wspolpracy.
Zbierajac materialy do tego artykulu- otrzymalem wypowiedz profesora Kokowskiego ,lecz na kilakrotne pytania o poszukiwaczy-juz pomijam Sapera ,ale byli tam i inni wolontariusze -nabieral wody w usta.
Nie bede dalej mowil o innych, wspolpracujacych z nami archeologach ktorzy tez nie chcieli opisac prasie swej wspolpracy z detektorystami...
Pozdrawiam JMS

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2012, 00:19 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

O tym co łódzkie forum i stowarzyszenie robi ogólnie możecie się dowiedzieć np stąd:
http://chomikuj.pl/GrupaLodz/Galeria
Galeria podzielona w/g dat , akcji oraz autorów zdjęć.
Są tu materiały z akcji organizowanych przez stowarzyszenie ale i imprezy w których brali udział członkowie stowarzyszenia oraz zwykli forumowicze.
Na podstawie zdjęć z galerii można już chyba sobie wyrobić własne niezależne zdanie o organizatorach spotkania które tak podnosi temperaturę tego forum :666

Jacek i Lipek tak jeszcze jedno wyjaśnienie:
Według mojej wiedzy to pani Magda poza tym że pracuje w WKZ jest też archeologiem i to ze sporą wiedzą jeśli o ten dział nauki chodzi . :D
Jeśli chodzi o to dlaczego podpisała ten czy inny dokument czy cokolwiek innego będąc na spotkani sami możecie ją o to zapytać :lol: spotkanie będzie najlepszą ku temu okazją

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2012, 01:14 
Główny Administrator
Główny Administrator

Widzę, że nie przebiję tego muru niezrozumienia.
Janusz, wymaganie zezwoleń na poszukiwania poza terenami wpisanymi do rejestru jest nieprawne.
Skoro myślisz inaczej to dlaczego prawie co dzień łamiesz prawo ?
Nie widziałem u Ciebie żadnego pozwolenia więc przestań fandzolić bo nie mogę tego czytać spokojnie.

Cytuj:
Według mojej wiedzy to pani Magda poza tym że pracuje w WKZ jest też archeologiem i to ze sporą wiedzą jeśli o ten dział nauki chodzi .

Oczywiście a i pewnie zmusili ją do podpisu lub wzorem opolskiej konserwator pokazali palcem podpisz tu i podpisała a taki z niej przyjaciel poszukiwaczy.
Nie mam ochoty Was już przekonywać. Macie swój łódzki światek z Doktorem No i panią Magdą i bądźcie z tym szczęśliwi. Gdy decydenci wysłuchają apelu, którego orędowniczką jest Wasza opiekunka to nie zapomnijcie jej podziękować gdy będziecie zmuszeni oddać wykrywacze do depozytów komend miejskich.
Czytając Resty twoje argumenty przychodzi mi do głowy jeden cytat z XVIII wieku kiedy to niejaki Iwan Kryłow wybitny rosyjski bajkopisarz napisał że: Usłużny głupiec gorszy jest od wroga.

Dobranoc
JW

Ps. Janusz żaden konserwator nie wystawi takiego "zaświadczonka" bo nie ma takich uprawnień. Jest to tworzenie zasad i dokumentów, które nie mają żadnej mocy sprawczej. Chcesz to jutro wydam Ci zaświadczenie uprawniające do pilotażu boeinga 767 a pojutrze możesz już szukać pracy w PLL LOT :666
Jeszcze do Ciebie Passy.
Dochodzisz do takiego wniosku bo przepisy prawne jak wszelkie niuanse w tych sprawach zapewne są Ci obce. Obiema rękoma podpisuję się pod szkoleniami "archeologicznymi" by każdy poszukiwacz wiedział kiedy w stanowisko wlezie. Problem jednak w tym, że środowisko Pani Magdy uważa, iz informacja o stanowiskach archeologicznych powinna być tajna bo jak się dowiesz to jako złodziej na 100% tam wleziesz bo przecież detektoryści to złodzieje i nie jest to moje zdanie lecz opinia sygnotariuszy apelu o którym tu mowa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2012, 07:27 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam.Jacku to co powiedziała ci India o Brusie jest największą bzdurą jaką ostatnio słyszałem.Teren poligonu jest przeznaczony do sprzedania a że są tam mogiły ofiar II wojny św. oraz ofiar komunizmu teren przed sprzedażą musi zostać przebadany. Dokładny opis prac jest w którymś z ubiegłorocznych numerów Odkrywcy. Wracając do pani Magdy - jest archeologiem z wieloletnim doświadczeniem , obecnie urzędnikiem bardzo pomocnym w wielu akcjach organizowanych przez nas. Ostatnio pomogła przełamać archeologiczny beton w jednym z podłódzkich urzędów WKZ co pozwoliło na rozpoczęcie poszukiwań z okresu I wś. A dla czego podpisała petycję -to trzeba się jej zapytać.Wydaje mi się że próba zaostrzenia ustawy jest odpowiedzą na działania Warsa. Konkretnie chodzi tu o swobodny handel wszystkim co z ziemi ( kto był na konferencji w Muzeum II Wojny Światowej powinien wiedzieć o czym piszę )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2012, 07:54 
kapral riese1968
kapral riese1968

Wydaje mi się, że nie są tu potrzebne żadne dowody na działalność Grupy Łódź bo nikt im nic nie ujmuje :za Pewnie wielu z nas mogłoby brać z nich przykład ale nie o to tu chodzi :(

Właśnie... największy chyba problem jest w tym podpisie pani Magdy :( Ja osobiście jej nie znam i być może jest cudownym człowiekiem i wspaniałą osobą ale moje wyobrażenia o niej kończą się niestety na tym co dzieje się we mnie po przeczytaniu wspomnianego już nie raz dokumentu :( a to przecież ona ma brać udział w tym szkoleniu.

... i tu jest problem :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2012, 13:27 
Główny Administrator
Główny Administrator

riese1968 napisał(a):
Wydaje mi się, że nie są tu potrzebne żadne dowody na działalność Grupy Łódź bo nikt im nic nie ujmuje :za Pewnie wielu z nas mogłoby brać z nich przykład ale nie o to tu chodzi :(

Właśnie... największy chyba problem jest w tym podpisie pani Magdy :( Ja osobiście jej nie znam i być może jest cudownym człowiekiem i wspaniałą osobą ale moje wyobrażenia o niej kończą się niestety na tym co dzieje się we mnie po przeczytaniu wspomnianego już nie raz dokumentu :( a to przecież ona ma brać udział w tym szkoleniu.

... i tu jest problem :(

To cały czas przecież mówimy :1
Ponadto dzieli nas pogląd dotyczący wydawania nieprawnych pozwoleń i pobierania za nie opłat.
Cała reszta jest w porządku czemu nie raz daliśmy dowód.

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2012, 14:00 
Moderator
Moderator

resty napisał(a):
Jacek napisał(a):
Cytuj:
Zakres szkolenia obejmie zagadnienia prawne oraz procedury jakim poddać się powinien każdy kto chce legalnie działać z wykrywaczem

Na terenie obiektów wpisanych do rejestru czy poza nimi ?

JW

Odpowiem może ja , choć nie mogę sie wypowiadać w imieniu stowarzyszenia.
Moje doświadczenie z kontaktu z naszym łódzkim urzędem w 2011:
W ubiegłym roku z racji załatwiania spraw urzędowych na poszukiwania podczas zlotu w WKZcie były poruszane dwie sprawy poszukiwań.
1. dotyczyła poszukiwań na oznaczonym stanowisku na poligonie Brus- i tu trzeba było składać wszystkie dokumenty i wnosić opłatę
2.dotyczyła poszukiwań podczas mistrzostw-w tym przypadku okazało się że na danym terenie nie ma stanowisk i nie trzeba był stosować procedury jak wyżej wystarczyło powiadomienie przy okazji załatwiania sprawy nr.1

Idąc w teren bez rozeznania w aktualnie naniesionych stanowiskach nigdy nie wiesz czy nieświadomie nie złamiesz prawa.

Z tego co pisze Witek,to pani Magda nie nagina prawa,w przypadku wydawania pozwoleń.Patrz pkt.2

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]