Teraz jest wtorek, 30 września 2025, 21:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szkolenie Archeo.
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2012, 22:08 
Główny Administrator
Główny Administrator

Jajo nie kłam proszę i przeczytaj to co napisałeś mi na pw.
Nieuczciwe jest zobowiązywanie do tajemnicy i wypisywanie czegoś takiego na forum.

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2012, 23:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jeśli chodzi o sam podpis to tak jak już pisałem, możemy się tylko domyślać co było powodem. Może jej nie było nawet, a może ktoś z góry cisnął.
Jacku ja też mam tylko póki co widzi mi się.
Wątpliwe dla nas jest to że zrobiła to świadomie, ale wszystko się okaże po 23-cim.
Na pewno nie jeden z nas będzie chciał się dowiedzieć dlaczego tak wyszło.
Relacja też na pewno pojawi się i wtedy można dyskutować szczegółowo na temat.

Nie chce mi się już dłużej kłócić kto i jaką ma rację. Prawda jest taka, że każdy to widzi z tej strony z której chce i nic tego nie zmieni.
Przestańmy już dusić się na wzajem bo wszyscy jesteśmy po tej samej stronie barykady, ale mamy różne podejście do sprawy.
Może do tego czasu Toperz wrzuci nasze propozycję tematu dyskusji na spotkaniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2012, 00:24 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

W temacie Brusa
India czemu przeinaczasz nasza rozmowe z przed ponad roku?
Rozmawialiśmy wtedy o twoim udziale w zlocie jako osobie zaproszonej -proponowałem ci wtedy promocje twojej nowej książki .
W trakcie naszej konwersacji zapoznałem cię z planem zlotu , rozmawialiśmy też o planowanym szkoleniu , prelekcjach i wtedy też mówiłem ci że musimy załatwić pozwolenie od miasta (jako właściciela terenu) i WKZ na poszukiwania podczas szkolenia bo tam jest zarejestrowane stanowisko archeologiczne .
india napisał(a):
we współpracy z wymienioną katedrą udało się zrobić z Brusu zarejestrowane stanowisko

Od maja (już po zlocie ) zaczęła się stała współpraca stowarzyszenia z katedrą i jak w wyniku tego można by było zarejestrować coś co jeszcze przed zlotem i rozpoczęciem tej współpracy było zarejestrowane???? :luv
Czy rozmowy z tobą trzeba nagrywać żeby nie być posądzonym o inna treść wypowiedzi niż była faktycznie???

Inna sprawa " zastrzeżonej miejscówki"- zapytam wprost czy w takie miejsce ( z wyłącznością) zapraszalibyśmy do wspólnych akcji kogokolwiek poza wybranymi???Info było podane na kilku forach łącznie z poszukiwaniaskarbow.com i każdy mógł przyjechać i działać wspólnie.Zarzut całkowicie niesprawiedliwy .

india napisał(a):
Ledwie godzinę temu rozmawiałam z Jackiem ( FDJ-tem), który mi polecił ten wątek.

O tym wątku jak by nie było też rozmawialiśmy dziś telefonicznie (dokładnie o 16: 30) -zanim rozmawiałaś FDJ-tem (sądząc po czasie wpisania twojego postu)przy okazji innej sprawy.

india napisał(a):
I poszukiwania, które oferował Resty miały cytuję :" być bezpieczne,legalne pod nadzorem archeo"

Nie jest to dosłowny cytat ale kontekst ok więc sprecyzuję
1.Bezpieczne - (użyłem określenia że nie trzeba się ciągle za siebie oglądać) nie trzeba sie tłumaczyć jakiemuś patrolowi straży miejskiej czy policji - odsyłamy ichmościów do prowadzącego akcje i szuka się dalej
2.Legalnie- bo poszukiwania odbywały sie( i mam nadzieje że jeszcze będą się nadal odbywać) na zarejestrowanym stanowisku wpisanym do rejestru za stosownymi zgodami
3.Pod nadzorem archeo - No w końcu to są ich badania do udziału w których zaprosili poszukiwaczy .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 08:42 
toperz0 napisał(a):
[...]Odbędzie się ono dnia 23 czerwca 2012 roku w Łodzi a poprowadzi je pracownica Urzędu Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków- Magdalena Nowak [...]

Proszę jeszcze o podanie dokładnego miejsca i godziny rozpoczęcia tego spotkania, o ile oczywiście taka wiedza na dzień dzisiejszy istnieje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 13:15 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

piotr_lenart napisał(a):
toperz0 napisał(a):
[...]Odbędzie się ono dnia 23 czerwca 2012 roku w Łodzi a poprowadzi je pracownica Urzędu Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków- Magdalena Nowak [...]

Proszę jeszcze o podanie dokładnego miejsca i godziny rozpoczęcia tego spotkania, o ile oczywiście taka wiedza na dzień dzisiejszy istnieje.

odpowiedź ( a w zasadzie zapowiedź dalszych informacji) jest w tym samym poście z którego cytowałeś :
toperz0 napisał(a):
Miejsce spotkania i godzina zostanie podana wkrótce.

Wszystkie szczegóły są zapewne jeszcze w trakcie umawiania dla tego są jeszcze nie podane.
Miejscem spotkania będzie chyba siedziba stowarzyszenia czyli zespół szkół na ul. Czernika 1/3 w Łodzi.
Prośba Toperza o zapisywanie sie chętnych do udziału ma na celu określenie przybliżonej ilości osób.
Koledzy muszą wiedzieć czy mają zarezerwować sale lekcyjną czy gimnastyczną :lol:
Zapisać się można w wątku na łódzkim forum lub u prezesa (Toperza)lub kogoś z zarządu -dane są tu:
http://lodz-eksploracja.org/serwis/the-community
Wystarczy podać ilość osób lub nicka z forum, imię i nazwisko podają tylko osoby które chcą otrzymać "dyplom" o uczestnictwie- zresztą to chyba będzie można też podać po spotkaniu.

Więcej info mam nadzieje organizatorzy podadzą sami w przeciągu tygodnia.
Przydała by się też mapka najlepszego dojazdu .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 19:04 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Szanowna pani Indio z całym szacunkiem prosił bym o uważne czytanie postów.Jacek napisał jako by informacja od Pani brzmiała o tym że przyczyniliśmy się do wpisania Brusu do rejestru zabytków. I dalej twierdzę że jest to bzdura.Do niczego się nie przyczyniliśmy , prace na Brusie są od kilku lat prowadzone przez Katedrę Bronioznawstwa Instytutu Archeologi Uniwersytetu Łódzkiego.Brus NIE JEST WPISANY DO REJESTRU ZABYTKÓW natomiast występują na nim zarejestrowane stanowiska archeologiczne . Jak widzę nie zauważyła Pani niewielkiej różnicy pomiędzy określeniami -rejestr zabytków a rejestr stanowisk archeologicznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 21:44 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
Brus NIE JEST WPISANY DO REJESTRU ZABYTKÓW natomiast występują na nim zarejestrowane stanowiska archeologiczne . Jak widzę nie zauważyła Pani niewielkiej różnicy pomiędzy określeniami -rejestr zabytków a rejestr stanowisk archeologicznych.

Toperz, stanowiska archeo to też zabytki (nieruchome) i jak najbardziej mogą być wpisane do rejestru. Rejestr zabytków obejmuje też stanowiska. Z tym że nie wszystkie. Oprócz rejestru zabytków WKZ prowadzi też ewidencję zabytków. W Polsce w ewidencji zabytków, pośród mnóstwa ujętych tam zabytków, figuruje około pół miliona stanowisk. Z tej liczby niewiele ponad 7 tysięcy stanowisk wpisano do rejestru. India doskonale wie, co ma na myśli, ale to od Ciebie nie można się doprosić jasnego wyjaśnienia:

1. Czy pojęcie "rejestr zabytków archeologicznych" rozumiesz jako rejestr zabytków? Innymi słowy - czy stanowiska na poligonie Brus są wpisane do rejestru, a więc objęte ochroną prawną?

2. Czy pojęcie "rejestr zabytków archeologicznych" rozumiesz jako ewidencję zabytków? Innymi słowy - czy stanowiska na poligonie Brus są wpisane do ewidencji (która nie jest formą ochrony prawnej)?

Nie to żeby mnie to jakoś specjalnie interesowało - choć ogólnie uważam biurokratyczne produkowanie stanowisk czy to w ewidencji czy w rejestrze tylko na podstawie tego, że gdzieś leży kilka trupów i trochę złomu drugowojennego za niezbyt poważane zajęcie - ale chodzi o jasność pojęć, które się używa.

Oczywiście jasne jest, że nie cały poligon Brus został uznany za stanowisko, bo to już byłby całkowicie śmiech na sali. Ale te miejsca na nim, które uznano za stanowiska -czy są w rejestrze zabytków czy w ewidencji zabytków?
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 22:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

W ramach ciekawostki:
Miałem możliwość kilkukrotnie uczestniczyć w akcjach AZP, gdy znaleziono na sporym polu 3 kawałki ceramiki, każdy na innym końcu pola i jeszcze z różnych epok, to i tak powstawało stanowisko archeologiczne.
Dzieje się tak z różnych powodów, jednym z takich jest kasa:) dalej tłumaczyć chyba nie muszę, chodzi o przyszłe inwestycje.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 23:11 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

arturborat napisał(a):
Oczywiście jasne jest, że nie cały poligon Brus został uznany za stanowisko, bo to już byłby całkowicie śmiech na sali. Ale te miejsca na nim, które uznano za stanowiska -czy są w rejestrze zabytków czy w ewidencji zabytków?
Artur

Ja tu nie chce wnikać w różnice pomiędzy rejestrem a ewidencją ale spotkanie które organizuje stowarzyszenie daje szanse na zadanie tych i innych pytań osobie która ma w tej kwestii największą wiedzę z racji codziennego kontaktu z tymi rejestrami i ewidencjami,czyli pracownikowi WKZ.

Może tak przy okazji wspólnie wypracujemy liste konkretnych pytań które chcieli by zadać forumowicze którzy nie będą mogli (lub nie chcą) być na spotkaniu?
Pytania w imieniu nieobecnych byłyby by zadane na spotkaniu ,a udzielone odpowiedzi podane później na forum.
Administrator lub któryś z moderatorów mógłby w swoim poście aktualizować taką listę pytań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 23:33 
Specjalista
Specjalista

Nie potrzeba żadnych spotkań, aby pojąć różnicę między rejestrem a ewidencją. Wystarczy wziąć do ręki ustawę o zabytkach i stosowne rozporządzenie, aby się dowiedzieć, czym są, jak powstają i czemu służą.

A co do pytań, to wyżej, w poście z Cz maja 31, 2012 19:20 jedno zaproponowałem. Tylko żeby nie dać się zbyć frazesami, trzeba jednak zrobić jak wyżej - wziąć odpowiednie akty prawne, przeczytać, zrozumieć i odwoływać się do nich. Bo jeśli nie rozumie się pytania, które się zadaje, to nie zrozumie się też odpowiedzi, a tym bardziej nie uchwyci się, czy jest ona sensowna, czy jest zwykłą bzdurą.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2012, 12:08 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Czy w związku z tym można liczyć na twoją obecność na tym spotkaniu? :h
Bo i pytania też trzeba umieć odpowiednio zadawać :luv

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2012, 15:01 
Specjalista
Specjalista

Nie, Resty, ja mam do Łodzi przez pół Polski i po prostu mi się nie chce tłuc taki kawał, żeby sobie pogadać z panią Magdą, bo tak po prawdzie, po diabła mi to? Ale Wy musicie się obkuć z tych przepisów, żeby nie dać sobie mącić w głowach. Ja zakładam, że pani Magda jest spoko i nie jest jej celem jakieś terrorywanie ludzi wyimaginowaną biurokracją, ale lepiej samemu wiedzieć, z czym to wszytko się je, żeby nie zdawać się tylko na urzędnicze interpretacje.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2012, 17:31 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Pytanie do GŁ ;na jakie poszukiwania Pani Magda wystawiła Wam dotychczas kwity ??
Może na tej podstawie da się jakieś ciekawe pytania wymyśleć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2012, 10:13 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam.Kwity mieliśmy wystawiane na tereny leśne.Miejscowe nadleśnictwa warunkowały zgodę na kopanie okazaniem papierka z WKZ-u.

Dla wszystkich chętnych do udziału w spotkaniu. Odbędzie się ono w dniu 23 czerwca ( sobota ) na terenie zespołu szkół przy ul. Czernika 1/3. Szkoła znajduje się w dzielnicy Widzew - wschód.Początek godz. 12. Pozdrawiam - toperz0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 czerwca 2012, 17:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Proszę o relację kogoś kto uczestniczył w tym spotkaniu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]