Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 18:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Gusła Zabobony I Inne Zjawiska Niewytłumaczalne
PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2012, 00:32 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

wiedzmin napisał(a):
A ja teraz z trochę innej beczki ;)
Rozmawiałem niedawno z facetem, który skończył teologię, ale stwierdził, że katolicyzm to nie to,że to wszystko jest o wiele bardziej skomplikowane. Straszny filozof i aż miło z nim gawędzić na wszelkie tematy. Przyznał się, że jest kimś takim, co potrafi wyczuwać jakieś złe aury, energie i byty przeszłe. Przeprowadza też podobno dusze zmarłych, które nie są świadome, że już nie żyją na tamten świat( :o ). Podobno żołnierze którzy zmarli nagłą śmiercią, nadal bronią swoich pozycji i stąd te odgłosy o których pisali koledzy przede mną. Powiedział, że przedmioty gromadzą w sobie energię, szczególnie złą, a przedmioty związane z cierpieniem ludzkim (np wojna) to już w ogóle. Poradził mi żebym nie trzymał znalezionego wyposażenia wojskowego w domu albo przynajmniej na otwartym miejscu bo ta zła energia się wyzwala i dzieją się przez nią różne złe rzeczy domownikom. Podobno też sam właściciel może nam "za karę" psuć życie. Można wierzyć albo nie ale czasem nieswojo się czuję zasypiając przy swojej gablotce ze skarbami... Ja mu powiedziałem, że albo jest świrem albo zburzył mój dwudziestoletni obraz świata :lol:

również słyszałem o tym od osoby świeckiej,przedmioty niewiadomego pochodzenia i nie zidentyfikowane warto "oczyścić" wodą święconą. Miałem wielokrotnie uczucie czyjegoś oddechu na plecach,że ktoś za nami podąża lub obserwuje.Znajomy z którym często kopię również się tak czuł w tych samych miejscach będąc ze mną.Oboje używamy słuchawek i jesteśmy odseparowani od zewnętrznych dźwięków,są dwa takie miejsca w okolicy mojego miasta,po jakimś czasie dowiedziałem się że w pobliżu poletka na które chodziłem ok 100m.był cmentarz, nie było go na mapach,a najstarszą tego terenu mam z 1906r.Jak byłem zagorzałym zwolennikiem nocnych wypadów, samemu w pojedynkę już się nie zapuszczam na pola.
W zeszłym roku byłem ze znajomym na nocce,zbocze wzgórza w połowie porośnięte lasem ok 25m.od nas,nagle hałas taki że słuchawki same mi zjechały ze strachu z uszu,oboje cofnęliśmy się krok do tyłu.Odgłos łamanych gałęzi,krzaków i szurania liści jakby godzilla przedzierała się przez las w naszym kierunku,coś biegło w naszą stronę i po chwili zatrzymało się na skraju lasu nie zdradzając kim to "coś" jest.Nerwowo szukając latarki i gazu usłyszeliśmy głośne basowe mruknięcie takie nosowe jak żubra z reklamy :) dobrze że to był jakiś zwierzak bo uczucie niewiadomej co nas tak przestraszyło by męczyło i wkręcało głupie filmy,co więcej zniechęciło by do fajnej miejscówki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2012, 11:31 
Szeregowy
Szeregowy

To przerażające, trzymam w łóżku gdzie śpie, hełm jakiegoś ruska. Teraz pewnie będzie mnie straszył po nocach, a jego zła energia spowoduje, że moja żonka będzie jeszcze "milsza" niż jest :o :o :o

A tak na poważnie, nawet jeśli istnieją jakieś tam byty pozaziemskie w stylu dusze itp, to raczej nie sądze że pilnują każdej rzeczy która była kiedyś ich. Człowiek przez całe swoje życie ma naprawde mnustwo rzeczy osobistych, które czasami po jego śmierci zmieniają właściciela, więc taki duch miałby sporo roboty, żeby to wszystko upilnować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2012, 11:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

pod kojem mam troche znajdków i śpie/śnie bardzo dobrze...wiec ta teoria jest albo wybiórcza badz wyssana z palucha :)
zacytuje przedmówców...psychika i wpływ na nią ma duże znaczenie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 czerwca 2012, 22:29 
Chorąży
Chorąży

bb7 napisał(a):
wiedzmin napisał(a):
A ja teraz z trochę innej beczki ;)
Rozmawiałem niedawno z facetem, który skończył teologię, ale stwierdził, że katolicyzm to nie to,że to wszystko jest o wiele bardziej skomplikowane. Straszny filozof i aż miło z nim gawędzić na wszelkie tematy. Przyznał się, że jest kimś takim, co potrafi wyczuwać jakieś złe aury, energie i byty przeszłe. Przeprowadza też podobno dusze zmarłych, które nie są świadome, że już nie żyją na tamten świat( :o ). Podobno żołnierze którzy zmarli nagłą śmiercią, nadal bronią swoich pozycji i stąd te odgłosy o których pisali koledzy przede mną. Powiedział, że przedmioty gromadzą w sobie energię, szczególnie złą, a przedmioty związane z cierpieniem ludzkim (np wojna) to już w ogóle. Poradził mi żebym nie trzymał znalezionego wyposażenia wojskowego w domu albo przynajmniej na otwartym miejscu bo ta zła energia się wyzwala i dzieją się przez nią różne złe rzeczy domownikom. Podobno też sam właściciel może nam "za karę" psuć życie. Można wierzyć albo nie ale czasem nieswojo się czuję zasypiając przy swojej gablotce ze skarbami... Ja mu powiedziałem, że albo jest świrem albo zburzył mój dwudziestoletni obraz świata :lol:

również słyszałem o tym od osoby świeckiej,przedmioty niewiadomego pochodzenia i nie zidentyfikowane warto "oczyścić" wodą święconą. Miałem wielokrotnie uczucie czyjegoś oddechu na plecach,że ktoś za nami podąża lub obserwuje.Znajomy z którym często kopię również się tak czuł w tych samych miejscach będąc ze mną.Oboje używamy słuchawek i jesteśmy odseparowani od zewnętrznych dźwięków,są dwa takie miejsca w okolicy mojego miasta,po jakimś czasie dowiedziałem się że w pobliżu poletka na które chodziłem ok 100m.był cmentarz, nie było go na mapach,a najstarszą tego terenu mam z 1906r.Jak byłem zagorzałym zwolennikiem nocnych wypadów, samemu w pojedynkę już się nie zapuszczam na pola.
W zeszłym roku byłem ze znajomym na nocce,zbocze wzgórza w połowie porośnięte lasem ok 25m.od nas,nagle hałas taki że słuchawki same mi zjechały ze strachu z uszu,oboje cofnęliśmy się krok do tyłu.Odgłos łamanych gałęzi,krzaków i szurania liści jakby godzilla przedzierała się przez las w naszym kierunku,coś biegło w naszą stronę i po chwili zatrzymało się na skraju lasu nie zdradzając kim to "coś" jest.Nerwowo szukając latarki i gazu usłyszeliśmy głośne basowe mruknięcie takie nosowe jak żubra z reklamy :) dobrze że to był jakiś zwierzak bo uczucie niewiadomej co nas tak przestraszyło by męczyło i wkręcało głupie filmy,co więcej zniechęciło by do fajnej miejscówki

Na 100% dzik, wczoraj jak byłem w lesie, czekając na dzikiego z rureczką i 30.06 w środku, siedząc na ambonie słychać właśnie taki łomot gałęzi jak by czołg jechał, nagle cisza, gdy dzik nas zwęszył to było słychać takie parsknięcie, potem od razu spieprzył

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 27 czerwca 2012, 11:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Krystian napisał(a):
pod kojem mam troche znajdków i śpie/śnie bardzo dobrze...wiec ta teoria jest albo wybiórcza badz wyssana z palucha :)
zacytuje przedmówców...psychika i wpływ na nią ma duże znaczenie...

Mam na szyi medalik znaleziony w tamtym sezonie - na początku chodził ze mną tylko na poszukiwania ale ilekroć go brałem, przynosiłem więcej niż bez niego. Dlatego od pewnego czasu medalik dostał oczko i mam go na szyi. Żadnej złej energii nie zaobserwowałem wręcz przeciwnie. Chyba ze mój jest "przepełniony" pozytywną energią:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 22:34 
Klucznik z Klucz

Krzyzykow nie biore nawet złotych.Ale ostatnio taki byl piekny i wzialem z mysla o podarunku koledze.Nie ujechalem nawet 500 m i cofajac walnalem zderzak.Pozostawilem go w tym miejscu.
K. z K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 23:30 
Moderator
Moderator

Oj,Ludzie,Ludy :roll:
A.Mickiewicz w "Dziadach"ściśle i genialnie przewidział Wasze istnienie :ang
Ale,nie szkiełko mędrca......... :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lipca 2012, 13:02 
Kapitan
Kapitan

A to dlaczego? Nad krzyżykami ciąży jakaś klątwa ? :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 22 lipca 2012, 19:32 
Generał Broni
Generał Broni

DZIAD,witam.nie przesadzaj walnąłeś,nie z winy krzyżyka.ja osobiście,własnymi rękami,uratowałem ponad 150,różnych krzyżyków[medalików-trochę więcej] i nic złego mi się nie stało.zanim zacząłem je zbierać,spotkało mnie wiele nieszczęść,łącznie z pogrzebami najbliższych mi osób.głowa do góry,zbieraj ale bez myśli o sprzedaży i zarobku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 lipca 2012, 00:03 
Szeregowy
Szeregowy

Dokładnie. Nie licz na zysk(nie sprzedawaj), jak Cię stać daj na mszę, ( jeśli z grubsza jesteś w stanie zidentyfikować właściciela)przytul,zadbaj, a dawny właściciel w znajdkach wynagrodzi. Brzmi jak schiza, ale mam to przerobione.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2012, 19:30 
Porucznik
Porucznik

Czytając kilka ostatnich postów wychodzi teoria,że wszystko powinno zostać tam gdzie to wykopaliśmy.
Krzyżyki,ruskie hełmy,czy co tam wyjdzie z tej ziemi. Odnośnie przedmiotów nic mnie nie nawiedziło,kiedyś słyszałem ,że jak znajdziesz Krzyżyk,to możesz się spakować i wracać do domu bo nic w tym dniu już nie znajdziesz.
Czy jest jakaś energia w danym przedmiocie,nie wiem być może,koniec końców nawet zwykła łuseczka może ją mieć przecież wyleciał z niej pocisk i może kogoś ranił,zabił.
W każdym razie mnie nic nie nawiedza a jedynie myśl co tam jeszcze jest w tej ziemi ukryte :D
Czy coś może nawiedzać to zależy od tego jak bardzo w to wierzymy.
Pozdr. :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2012, 19:54 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja sobie kiedys obiecalem ze juz nigdy, ale to przenigdy nic nie zawine z pod krzyza czy kapliczki. Kiedys w kapliczce znalazem polska luske 105mm robiaca za wazon, podmienilem ja na inny, najwyrazneij gorszy, bo nastepnego dnia dostalem 39 stopniowej goraczki ktora mnie trzymala caly tydzien.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 sierpnia 2012, 13:22 
Szeregowy
Szeregowy

Tydzień gorączki za łuskę to chyba nie taki najgorszy interes ;) ;) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 sierpnia 2012, 14:55 
Moderator
Moderator

Nie wierzę w negatywna energie przedmiotów poniewaz kłoci sie to z moim pojmowaniem swiata, mam w domu przedmioty o ktorych na 110 % wiem ze ich wlasciciele zgineli podczas ich używania, a mimo to nie odczuwam z tego tytułu ani zadnych lęków ( tzn nic mnie nie straszy) ani innego dyskomfotu .... natomiast jestem sklonny uwierzyc ze istnieja miejsca nawiedzone ponieważ kilka razy doświadczyłem zdarzen ktorych nie potrafie logicznie wytlumaczyć, ( zarówno negatywnych jak i o dziwo pozytywnych), a wydarzyły sie one w miejscach szczególnie krwawych walk.
Ponieważ jestem osoba wierzącą, uważam ze szacunek dla zmarłych, oraz modlitwa o spokój ich duszy, skutecznie neutralizuje negatywne emocje nagromadzone w takich miejscach.

sosna153 napisał(a):
Na 100% dzik, wczoraj jak byłem w lesie, czekając na dzikiego z rureczką i 30.06 w środku, siedząc na ambonie słychać właśnie taki łomot gałęzi jak by czołg jechał, nagle cisza, gdy dzik nas zwęszył to było słychać takie parsknięcie, potem od razu spieprzył

Wiatr skurczybyk dostał i cię wyczuł .. stare dziczysko bywa mocno ostrożne...wysoka ta ambona? ...nie przypadkiem na stoku ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 sierpnia 2012, 16:22 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Oj tam Panowie
Duchy-duszki-nawiedzone miejsca,
Czy nie wiecie,że to wszystko to sprawka tych facecików!
http://www.youtube.com/watch?v=pY1_Hrhw ... re=related

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 364 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]