Nie będę tworzył nowego tematu, a tutaj najbardziej to pasuje. Zrobiłem testy zasięgu dla paru monet i różnych przedmiotów. Testowałem 2 cewki okrągłe o średnicach 23 i 30 cm, a także cewkę płaską o średnicy 20cm. Jako bazową konstrukcję przyjąłem cewkę 23 cm, a w pozostałych dałem taką liczbę zwojów, żeby po podłączeniu ich nie trzeba było regulować napięcia 0V. Każdy przedmiot i monetę w pozycji na płask(największą powierzchnią) zbliżałem równolegle cewki do momentu uzyskania jednoznacznego, wyraźnego sygnału, wyniki przedstawiają się tak:
[ img ]
Prezentacja tych wyników nie ma na celu porównywanie ich z osiągami innych jabli, tylko porównanie zasiągów przy różnych cewkach, dla różnych przedmiotów. Można zauważyć ciekawe zależności dotyczące zasięgu przy różnych konstrukcjach cewek i dla różnych metali. Wyraźnie widać że jabel lubi najbardziej mosiądz, stal o wiele gorzej łapie. Zdziwiła mnie natomiast aluminiowa pokrywka od menażki- taka duża powieżchnia a rezultat kiepski- do nieśmiertelników i klamerek alu to sie słabo nadaje niestety.