Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 23:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak dowiedzieć się, gdzie znajdują się stanowiska archeo
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2012, 17:48 
Specjalista
Specjalista

Piotr ma moim zdaniem rację. Kto chce plądrować i tak się dowie, gdzie one się znajdują, bo to żaden problem. A temu kto nie wie, a chce takie stanowiska omijać, może, z braku wiedzy o ich lokalizacji, zdarzyć się przypadkiem, że coś niechcący uszkodzi. A przede wszystkim, to nie problem ubiegających się o informację publiczną, czy te stanowiska zostaną splądrowane czy nie. Służby ochrony zabytków niech się o to troszczą, niech przy każdym ustawią strażnika, policjanta, niech sami śpią w polu. TO ICH PROBLEM! Niedopuszczalne jest rozwiązywanie go przez blokadę informacji. Do pełnej jawności i publikacji stosownych danych w necie i tak zmusi wukazety unijna dyrektywa INSPIRE, wedle której wszelkie informacje związane ogólnie z zagospodarowaniem przestrzennym, które wytworzono za pieniądze podatnika, mają być dostępne on-line dla wszystkich.

Niechęć do podawania informacji wynika raczej z niechlujności, z jaką prowadzony jest rejestr i ewidencja. Tam znajduje się mnóstwo stanowisk, które w rzeczywistości po prostu nie istnieją, ale nikt tego nie kontroluje, nie weryfikuje, nie panuje nad tą rozhasaną biurokracją.

Poza tym marciaa,my też ubiegamy się o te dane zgodnie z prawem, bo one nie są zarezerwowane dla takich jak ty. Jeśli ktoś tworzy konflikty, to raczej nieudaczne wukazety, które tkwią mentalnie w komunie, a utwierdzają ich w tym tacy jak ty.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2012, 20:26 
Major
Major

W moich okolicach nie pierwsze spotkałem się z taką tablicą . Wchodzę jedynie bez wykrywacza zrobić jedynie kilka fotek . Archeolodzy przekopali to tak że w takich miejscach chyba nie ma co już szukać . Takie jest moje zdanie .
5 km od mojej miejscowości znaleziono resztę skarbu to ziemię przesiewano nawet przez sitka . Jeżeli wolno byłoby wchodzić w takie miejsca to proszę sobie wyobrazić jaki był by bałagan . Czy wszyscy zasypują dołki po sobie . W każdym miejscu powinny być tablice info . o takich miejscach .
Załącznik:
20052012153.jpg
Załącznik:
20052012155.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2012, 21:00 
kapral riese1968
kapral riese1968

marciaaa02 napisał(a):
Nie ma co się dziwić że WKZty nie udostępniają informacji o stanowiskach mimo iż prawnie są to informacje jawne. Polska mentalność jest taka, że jeśli udostępniło by się dokładne informacje o stanowiskach to nastąpiłaby plaga nielegalnych poszukiwań z wykrywaczami metali, wyrywania zabytków z kontekstu i odzierania ich z informacji naukowej. Taka jest prawda, każdy poszukiwacz chce mieć piękną kolekcję w domu, ale nie każdy już myśli o tym że chowając zabytek do prywatnej szuflady pozbawia warstwę archeologiczną cennych danych. Jeśli ktoś chce się bawić w "poszukiwanie skarbów" zapraszam na archeologię. Ja skończyłam te studia, pracuje w zawodzie i robię to co kocham zgodnie z prawem i mając pełen dostęp do informacji na temat stanowisk i badań na nich w całej południowo-zachodniej Polsce i nie wchodząc w konflikty z WKZ.

Mój Boże... płakać się chce :ups: ręce i nogi opadają... :roll:

Jestem Polakiem ale moja mentalność jakimś dziwnym trafem jest inna a przynajmniej tak mi się wydaje. Prawda jest taka, że chciałbym unikać takich miejsc, żeby szkód nie narobić i staram się to robić korzystając z dostępnych informacji. Kolejna osoba, która wszystkich traktuje tak samo :? Póki co mam gdzie chodzić i trzymam się od takich miejsc z dala, kocham to co robię choć studiów nie skończyłem a po tym co czasem czytam gdybym miał cofnąć czas na archeologię w życiu bym nie poszedł w obawie o stan swojego umysłu i o zmianę sposobu myślenia :(

Zróbcie z Polski jedno wielkie stanowisko archeo :1
... a tak poza tym wszyscy poszukiwacze łączcie się i na studia!!! Archeo oczywiście :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2012, 21:33 
Specjalista
Specjalista

sla31121968 napisał(a):
W każdym miejscu powinny być tablice info . o takich miejscach .
Załącznik:
20052012153.jpg
Załącznik:
20052012155.jpg

O takich, to znaczy o jakich? Masz na myśli oznakowanie wszystkich stanowisk? Jest ich ok. pół miliona.... Zdajesz sobie sprawę ile to by kosztowało? Tak na oko więcej niż te zas...ne stanowiska są warte. Nie mówiąc już o tym, że zdecydowana ich większość znajduje się na polach ornych, nieraz po kilka-kilkanaście na jednym i wyobraź sobie minę rolnika, któremu jakiś konserwator kazałaby urządzać slalom podczas orki... Poza tym wukazety tak naprawdę nie mają pojęcia czy one tam faktycznie są, czy nie, bo poprzednie rozporządzenie nakazywało wprowadzanie do ewidencji hipotetycznego zasięgu stanowisk. Tak naprawdę to nie są żadne stanowiska, składające się, zgodnie z definicją ustawową, z nawarstwień kulturowych i tkwiących w nich zabytków ruchomych. Nikt przecież nie badał tego pół miliona miejsc pod tym względem. Ewidencja to tak naprawdę spis miejsc, gdzie coś kiedyś przypadkiem znaleziono (w trakcie AZP, podczas prac polowych) - parę skorupek, monet, skrawków krzemieni, jakąś fibulę, często tylko zauważono przebarwienie ziemi. Z dużym prawdopodobieństwem w większości przypadków oprócz wtedy znalezionych pierdołów nic więcej nigdy w tych miejscach nie było. Ale dumnie figurują w ewidencji jako stanowiska archeologiczne. A jeśli było, to ze względu na wyżej wzmiankowanych rolników już dawno przestało istnieć, w każdym razie w stanie mającym jakieś poważne znaczenie dla nauki. No, ale archeologia w polskim wydaniu to nie jest poważna nauka. Zaczyna skręcać w stronę czystego oszołomstwa na pograniczu paranauki.

Być może warto oznakować stanowiska nie z ewidencji ale z rejestru, te w miejscach publicznych. Ale najbardziej znaczące stanowiska są i tak na każdej mapie turystycznej i w każdym folderze, więc ma ma to umiarkowany sens.

A wracając do postawy marci. Ukrywanie przed ludźmi informacji o lokalizacji stanowisk w celu uniknięcia ich niszczenia ma taki sam sens, jak próba ochrony zabytkowych kościołów przed złodziejami poprzez embargo informacyjne o tych zabytkach.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 14:18 
Generał Broni
Generał Broni

marciaaa02 napisał(a):
Nie ma co się dziwić że WKZty nie udostępniają informacji o stanowiskach mimo iż prawnie są to informacje jawne. Polska mentalność jest taka, że jeśli udostępniło by się dokładne informacje o stanowiskach to nastąpiłaby plaga nielegalnych poszukiwań z wykrywaczami metali, wyrywania zabytków z kontekstu i odzierania ich z informacji naukowej. Taka jest prawda, każdy poszukiwacz chce mieć piękną kolekcję w domu, ale nie każdy już myśli o tym że chowając zabytek do prywatnej szuflady pozbawia warstwę archeologiczną cennych danych...

W niektórych bardziej cywilizowanych krajach rozwiązano te problemy i nikt nie ubolewa ani nad "wyrywaniem zabytków z kontekstu", ani nad "odzieraniem z informacji naukowej", czy tym bardziej nad "ubóstwem" muzealnych kolekcji, wręcz przeciwnie: istnieje konkretna, dająca obopólne korzyści współpraca, znalazca może liczyć niejednokrotnie na ustalone przepisami prawa wynagrodzenie lub nawet może zatrzymać przedmiot, jeśli po weryfikacji okaże się, że jest on dość pospolity i nie stanowi jakiegoś wyjątkowego, cennego znaleziska. To system kształtuje postawy: u nas od czasów komuny niczego nie było wolno, każdy urzędnik czy :cop był pierwszym po Bogu, więc większość hobbystów zawsze działała i do tej pory działa "w podziemiu". Z obawy przed durnymi konsekwencjami - tylko nieliczni pasjonaci zgłaszają to co znaleźli lub w inny sposób pozyskali, narażając się przy tym jedynie na różne "ciekawe" batalie jak np. w temacie: "Saper oddał skarby do muzeum i ...grozi mu za to 5 lat". :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 września 2012, 12:26 
Szeregowy
Szeregowy

Kolejny kawałek betonu nadkruszony.
Na początku tego roku zwróciłem się z wnioskiem -identycznym jak na pierwszej stronie tego tematu- do mazowieckiego wkz-tu. Wkz-et nie dał żadnej odpowiedzi, więc wysłałem wezwanie do usunięcia naruszenia prawa i udostępnienia informacji publicznej zgodnie z wysłanym przeze mnie wcześniejszym wnioskiem. Oba pisma wysłane zostały za potwierdzeniem odbioru i dotarły do urzędu. Wkzet nadal nic nie odpowiadał. Skierowałem sprawę do sądu (wnosząc opłatę 100zł) i wyrok zapadł w ten czwartek. W między czasie wkz tłumaczył się że informacje o które do nich się zwracałem, są już udostępnione w internecie.

Poniżej link do sentencji
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/465C91F07F

Od początku korespondencji z wkzetem i sądem współpracuję z Arturem i dzięki jego pomocy udało się to wywalczyć.

To tak w skrócie. Szerzej całą potyczkę z mazowieckim wkzetem, zapewne opisze Wam Artur. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 września 2012, 16:04 
Specjalista
Specjalista

Pozwolę sobie wkleić sentencję wyroku w sprawie kolegi:

Cytuj:
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Ewa Kwiecińska Sędzia WSA Janusz Walawski (spr.) Sędzia WSA Andrzej Kołodziej Protokolant starszy sekretarz sądowy Dorota Kwiatkowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 6 września 2012 r. sprawy ze skargi A. K. na bezczynność [...] Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w przedmiocie informacji publicznej 1. zobowiązuje organ do rozpatrzenia wniosku skarżącego A. K. z dnia [...] stycznia 2012 r. w terminie 14 dni od dnia doręczenia prawomocnego wyroku wraz z aktami postępowania, 2. stwierdza, że bezczynność nie miała miejsca z rażącym naruszeniem prawa, 3. zasądza od [...] Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków na rzecz skarżącego A. K. kwotę 100 zł (sto) tytułem zwrotu kosztów postępowania.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/465C91F07F

Ogólnie wszystko jest na dobrej drodze.WKZ w Warszawie właściwie nie ma możliwości ruchu,może się tylko dalej ośmieszać. Ile by ceregiele nie potrwały, żądaną informację, rejestr zabytków dla Mazowsza, i tak udostępnią. Najwyżej będzie ich to drożej kosztować... W drodze jest też kilka innych spraw, w innych województwach, zapowiadają się pomyślnie. I po raz wtóry apeluję do kolegów o korzystanie ze swoich praw i i nie popuszczanie urzędom w jakimkolwiek względzie.To one są dla nas, a nie my dla nich.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2012, 16:59 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

cud nad wisłą napisał(a):
W między czasie wkz tłumaczył się że informacje o które do nich się zwracałem, są już udostępnione w internecie.

A gdzie dokładnie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2012, 18:09 
Specjalista
Specjalista

Poszukaj na stronie mazowieckiego WKZ - są tam dane o stanowiskach archeo z rejestru i ewidencji. Ale są to dane okrojone. Zawierają tylko nazwę stanowiska i nazwę miejscowości, gdzie leżą, bez dokładnej lokalizacji (numer działki ewidencyjnej, ulica, jeśli jest itd.) Brak tam też innych danych, które zgodnie z linkowanym na początku wątku rozporządzeniem musi zawierać karta rejestru lub karta ewidencyjna zabytku. Czyli w gruncie rzeczy to żadne dane. Na ich podstawie nie da się zlokalizować w terenie żadnego stanowiska, a tym samym unikać go podczas wędrówek z wykrywaczem. Dlatego sprawa kolegi jest tak ważna dla innych poszukiwaczy, bo nie tylko mazowiecki wkz, ale też niektóre inne mają na swoich stronach podobne dane i wymigują się przed udzieleniem żądanej informacji (kart ewidencji i kart z rejestru) odsyłając na te strony. Ale nie z nami takie numery...
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 08:42 
Kapral
Kapral

Dzień dobry,
jestem na tym forum nowy. Od pewnego czasu zaglądam na wasze forum i śledzę niektóre wątki.
Zwłaszcza ten.
Ja także jestem zdecydowany walczyć z WKZ o swoje prawa i rozpocząłem już pewne działania w tym temacie. Otóż napisałem wniosek do WKZ w Opolu :

WNIOSEK O UDOSTĘPNIENIE INFORMACJI PUBLICZNEJ
Na podstawie art. 2 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej z dnia 6 września 2001 r. (Dz. U. Nr 112, poz. 1198) wnoszę o udostępnienie informacji w następującym zakresie:

1. Wszystkich stron ksiąg oznaczonych literą "C" w rozumieniu § 2 ust.1pkt. 3 rozporządzenia Ministra Kultury z dnia 26 maja 2011. w sprawie prowadzenia rejestru zabytków, krajowej, wojewódzkiej i gminnej ewidencji zabytków oraz krajowego wykazu zabytków skradzionych lub wywiezionych za granicę niezgodnie z prawem czyli wszystkich stron z rejestru zabytków archeologicznych dla woj. Opolskiego
2. Kart ewidencji zabytków archeologicznych wchodzących w skład ewidencji zabytków dla woj. opolskiego w rozumieniu art. 22 ust. 2 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami i rozporządzenia Ministra Kultury z dnia 26 maja 2011 w sprawie prowadzenia rejestru zabytków, krajowej, wojewódzkiej i gminnej ewidencji zabytków oraz krajowego wykazu zabytków skradzionych lub wywiezionych za granicę niezgodnie z prawem dla wszystkich zabytków archeologicznych leżących na obszarze gmin: Dobrzeń Wielki, Lubsza, Łubniany, Murów, Pokój, Popielów,

W związku z art. 5 ust. 2 ustawy o dostępie do informacji publicznej wnoszę o zaczernienie w wyżej wymienionych materiałach informacji dotyczących osób prywatnych będących właścicielami lub posiadaczami zabytków w szczególności w postaci nazwisk, imion, adresów zamieszkania i adresów do korespondencji , jeśli takie dane tam się znajdują.

Wnoszę o przesłanie wersji elektronicznej (płyta CD) wskazanych materiałów z wymienionymi zastrzeżeniami pocztą na mój adres podany wyżej.

W ustawowym terminie otrzymałem następującą odpowiedź (zastanawiam się dlaczego odpisano mi o kserokopiach, kiedy zarządałem danych cyfrowych na CD, martwi mnie fakt zakwalifikowania tego jako informacja przetworzona i irytuje długawy tekst o szkodliwości detektorystów. Do tego nie mam pojęcia czy to jest decyzja czy co tak naprawdę. Jeżeli jest to decyzja to nie spełnia kilku warunków KPA) Czy wobec powyższego mogę prosić doświadczonych forumowiczów o pomoc?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 17:10 
Specjalista
Specjalista

WKZ Opole jest niepoprawny....
Wklejam niżej odpowiedź. Musisz to wysłać poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jak nie udostępnią w ciągu 2 tygodni - konieczna będzie skarga do sądu.

Cytuj:
Imię, nazwisko Miejscowość, data
adres

Wojewódzki Konserwator Zabytków w Opolu

W związku z pismem z dnia 19.11.2012 r. (ZA 1331.8.2012.KS) wyjaśniam co poniżej.

ad. 1
We wniosku z dnia 9.11 wnosiłem o udostępnienie informacji publicznej w postaci elektronicznej (domyślnie: fotokopii) nie zaś w postaci kserokopii, zatem informacje o dodatkowych kosztach materiału oraz zaangażowaniu znacznych środków osobowych i finansowych w związku z kserokopiowaniem żądanej informacji poczytuję za nieporozumienie.

Odnośnie uznania żądanej informacji za informację przetworzoną, wyjaśniam, iż moim zdaniem jest to kwalifikacja wątpliwa. Jak wynika z rozporządzenia Ministra Kultury z dnia 26 maja 2011. w sprawie prowadzenia rejestru zabytków, krajowej, wojewódzkiej i gminnej ewidencji zabytków oraz krajowego wykazu zabytków skradzionych lub wywiezionych za granicę niezgodnie z prawem oraz z pisma WKZ księga rejestru C posiada zwartą formę, zatem powielenie jej kart w postaci fotokopii nie wiąże się z jakimkolwiek dodatkowymi analizami ani zestawieniami. Zaś anonimizowanie danych adresowych osób prywatnych następuje z mocy samego prawa i nie przesądza o tym, że żądana informacja jest informacją przetworzoną, co potwierdza ugruntowane orzecznictwo sądów administracyjnych.
W przypadku kart ewidencyjnych wybranie spośród całego zbioru kart ewidencyjnych dla województwa opolskiego żądanych kart dla poszczególnych wymienionych we wniosku gmin też nie jest przetworzeniem informacji. Nie wiąże się ponadto z żadnymi czynnościami wykraczającymi poza normalną działalność urzędu. Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt. 4 i ust. 2 pkt. 4 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym w studium gminnym uwzględnia się m.in. stan dziedzictwa kulturowego i zabytków. Następuje to poprzez obligatoryjne uzgodnienia z WKZ – art. 11 pkt. 6 lit. „c” upzp. W efekcie WKZ dostarcza każdej gminie listę wszystkich zabytków, w tym zabytków archeologicznych leżących na terenie gminy, które następnie są wymienione w uchwalonym przez Radę Gminy studium. W przypadku informacji publicznej w zakresie z mojego wniosku wystarczyłoby zatem sięgnięcie po listy, które były tworzone przez WKZ dla poszczególnych gmin, aby znaleźć tam numery wszystkich stanowisk (nieruchomych zabytków archeologicznych) i skopiować odpowiednie karty.
Nie można też pominąć ustawy z dnia 18 marca 2010 r. O zmianie ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami oraz zmianie niektórych innych ustaw. W art. 1 pkt. 5 lit”b” narzuca ona gminom stworzenie gminnej ewidencji zabytków, w skład której wchodzić mają m.in.: „inne zabytki nieruchome znajdujące się w wojewódzkiej ewidencji zabytków” a zatem także nieruchome zabytki archeologiczne – tzw. stanowiska archeologiczne). Art. 7 cytowanej ustawy nakazuje WKZ dostarczenie gminom w ciągu 6 miesięcy od wejścia w życie ustawy wykazu zabytków, o których mowa w art. 1 pkt. 5 lit ”b”. Termin o którym mowa wyżej, już dawno minął, zatem wykaz zabytków archeologicznych dla poszczególnych gmin powinien być tym samym gotowy.

Niezależnie od powyższego, czyniąc zadość oczekiwaniu wykazania przeze mnie istnienia przesłanki interesu publicznego wyjaśniam, iż stanowiska archeologiczne, zaliczane do zabytków nieruchomymi, znajdują się często w miejscach publicznych lub powszechnie dostępnych, jak lasy, pola i ze względu na swój specyficzny charakter (z reguły znajdują się pod ziemią i nie posiadają własnej formy krajobrazowej), obywatel, nie posiadając wiedzy fachowej, jest nieświadomy ich istnienia w danym miejscu. Informacje o zabytkach archeologicznych są z tego powodu szczególnie istotne dla interesu publicznego ze względu na fakt, iż ustawa o zabytkach w art. 108, 111, 117 i 118 penalizuje szereg czynów w stosunku do zabytków, w tym archeologicznych, które mogą być popełnione nie tylko przez właściciela zabytku. Czyny te mogą być popełnione także nieumyślnie poprzez nawet incydentalne prace ziemne, rolne, budowlane, przypadkową ingerencję w grunt choćby podczas kopania robaków na ryby. Brak powszechnej wiedzy o lokalizacji stanowisk archeologicznych naraża zatem obywateli na odpowiedzialność karną za czyny, których mogliby uniknąć, gdyby stosowną wiedzą posiadali.
Także w związku ze słusznie zwróconą w piśmie uwagą, iż stanowiska archeologiczne bywają przedmiotem rabunku i zniszczenia, jest szczególne istotne dla interesu publicznego posiadanie informacji o lokalizacji tych stanowisk. Aby obywatele mogli reagować na podobne przypadki i informować organa ścigania o popełnieniu przestępstwa, muszą wiedzieć, gdzie te stanowiska się znajdują, aby dokonać oceny, czy są świadkami niszczenia zabytku (przestępstwo z art. 108 ustawy o zabytkach), czy też nieszkodliwego szperania w ziemi w miejscach z archeologicznego punktu widzenia nieistotnych.
Równocześnie, ponieważ zgodnie z art. 36 ust. 12 i art. 37 ustawy o zabytkach oraz rozporządzeniem Ministra Kultury z dnia 27 lipca 2011 roku w sprawie prowadzenia prac konserwatorskich, prac restauratorskich, robót budowlanych, badań konserwatorskich, badań architektonicznych i innych działań przy zabytku wpisanym do rejestru zabytków oraz badań archeologicznych poszukiwanie zabytków na terenach wpisanych do rejestru zabytków wymaga pozwolenia WKZ, wiedza o lokalizacji stanowisk archeologicznych wpisanych do rejestru jest szczególnie istotna dla interesu publicznego, gdyż aby starać się o takie pozwolenie i poszukiwać w zgodzie z prawem, hobbiści i poszukiwacze muszą najpierw wiedzieć, gdzie wpisane do rejestru stanowiska archeologiczne się znajdują, aby ocenić czy planowane przez nich poszukiwania pozwolenia wymagają.
Nie można też pominąć faktu, iż informacja o stanowiskach archeologicznych jest szczególnie istotna dla interesu publicznego, gdyż wpływa na rynek nieruchomości oraz koszta inwestycji. W przypadku inwestycji na terenach, gdzie zlokalizowane są stanowiska archeologiczne, inwestor zobowiązany jest z reguły do pokrycia kosztów badań archeologicznych lub nadzoru archeologicznego. Ponieważ w przypadku stanowisk archeologicznych ujętych w ewidencji wojewódzkiej właściciel nie jest powiadamiany z urzędu o uwzględnieniu stanowiska na należącym do niego gruncie, powszechna dostępność do tego informacji nabiera szczególnej wagi, gdyż tylko w ten sposób inwestor jest w stanie podejmować racjonalne decyzje i uwzględniać w swoim kosztorysie wszystkie wymagane prawem pozycje.

ad. 2
Informacja udostępniona na wskazanej w piśmie stronie internetowej UOZ Opole nie jest informacją, o którą wnosiłem. Zawartość księgi rejestru zabytków oraz kart ewidencyjnych reguluje rozporządzenia Ministra Kultury z dnia 26 maja 2011. w sprawie prowadzenia rejestru zabytków, krajowej, wojewódzkiej i gminnej ewidencji zabytków oraz krajowego wykazu zabytków skradzionych lub wywiezionych za granicę niezgodnie z prawem. Dane na stronie urzędu są informacją przetworzoną, są okrojone i nie stanowią realizacji mojego wniosku. Nie zawierają m.in. danych o numerach działek ewidencyjnych gruntu, na których położone są wymienione tam zabytki, a także szeregu innych danych wymaganych w/w rozporządzeniem i załączonymi do niego wzorami strony księgi rejestru zabytków i karty ewidencyjnej. W takim przypadku, jak stwierdza wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 6 września br., sygn. akt II SAB/Wa 2014/12 w sprawie przeciwko Mazowieckiemu WKZ, urząd pozostaje w bezczynności i zobowiązany jest do udostępnienia informacji zgodnie z wnioskiem.

ad. 3
Udostępnianie informacji publicznej zgodnie z art. 14 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej następuje w sposób i w formie zgodnych z wnioskiem. W związku z powyższym wzywam do usunięcia naruszenia prawa i udostępnienia żądanej informacji zgodnie z wnioskiem, to jest nadesłanie pocztą na mój adres fotokopii na płycie CD.

Imię, nazwisko
Podpis

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 11:44 
Kapral
Kapral

Pięknie napisane :1
Jutro wysyłam.
Dziękuję bardzo, będę informował o postępach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2013, 08:49 
Kapral
Kapral

Dzisiaj w pracy miałem pisać skargę na bezczynność, ale po powrocie do domu okazało się, że jest odpowiedź:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2013, 09:06 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Wydaje mi się, że decyduje data napisania, a raczej wysłania pisma, a nie data otrzymania przez Ciebie, a wtedy ostatnim rzutem na taśmę, zmieścili się w termine.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2013, 11:39 
Specjalista
Specjalista

Pozostaje Ci skarga do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Wpis sądowy kosztuje 100 zł. Jeśli jesteś zdecydowany, daj znać, to Ci ją spreparuję.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]