Puma1 napisał(a):
Witam a jak Rutus Optima zachowuje się gdy np. zmienia się teren np. kopiemy w lesie i jest mokro i wchodzimy np. na suchy piasek czy jest stabilna.
Na dynamice jest jej wszystko jedno.
Pin - point oraz tryb jednoczesny (mix dynaika + statyka) - tu trzeba oczywiście dostrajać się do konkretnej gleby. Choć moja spokojnie toleruje duże zmiany struktury czy wilgotności gleby, bez jakichś specjalnych historii. Ale ja, jak tylko widzę zmianę gleby czy podłoża lub słyszę zbyt duże zaniki sygnału wiodącego przy trybie statycznym (znaczy się "jednoczesnym") przy zmianie wysokości sondy - staram się stroić. Przy czym typowo przekompensowuje ją, tak by powiększać zasięg, teoretycznie kosztem stabilności, a jednocześnie wyłapać dobry balans, bo ten automat to jest, jak dla mnie, taki sobie - trzeba zrobić kilka prób aby wyłapać "średni balans" i ustawić go ręczenie + korekcja.
rebok26 napisał(a):
_cheetah_ a coś ciekawego wyszło ci przy tym chropowatym dźwięku?? daj foto.
Czy ciekawego? Bo ja wiem, istotne jest, że zawsze był kolor. Pojęcie "ciekawe" jest bardzo indywidualne.
Mnie jest wszystko jedno, gdzie, przy czym i jak 'siedzi' kolor w ziemi - ważne jest, żeby podjąć decyzję o kopaniu bądź nie (kopie 100%). Dlatego, jak mnie ktoś pyta w jakich okolicznościach coś wyszło - wzruszam ramionami - nie pamiętam, ważne, że wyszło. :lol:
Zapamiętuje "w głowie" ewentualnie układ dźwięków + wskazania (i ich zmiany) Id, bo to jest na przyszłość najistotniejsze.
opi napisał(a):
- Rutus jest szybszy, więc można chodzić w miarę szybko, aby wyłapywać sygnały. Kolega zostawiał mnie w tyle, a i tak więcej znajdywał.
Trzeba przemiatać cewką w określonym tempie - dla Optimy jest to ~1m/s. Po prostu elektronika przystosowana jest do takiej prędkości narastania / opadania impulsu z cewki, umożliwiając optymalną detekcję i identyfikację sygnału.
Dodatkowo, jeśli będzie machanie za szybkie to sygnały zrobią się cichsze, krótkie i zmienne, powodując dużo trudniejsze warunki do wyłapania ich uchem, zwłaszcza dla głośnego otoczenia i słabych sygnałów.
Moim zdaniem z Optomą nie warto jest chodzić szybko, zwłaszcza jeśli szuka się małych i głębokich celów.