blackmoore napisał(a):
dominiczeq napisał(a):
Fenix trochę jestem zdziwiony Twoim podejściem do falerystyki :) nie pasują Ci wykopki, a jak widac w kolekcji tolerujesz kopie....jak Ci się trafi następna pkazja to nie stękaj tylko kup wykopka - potem się wymienimy kupię Ci kopię nawet VM 1 klasy :P
Ja tam się z Fenixem zgadzam, mam takie samo podejście :)
Owszem czasem wykopki odznaczeń są warte gabloty, ale tylko niektóre, te naprawdę ładnie zachowane, np żołnierskie odznaki pułkowe którym ziemia nie taka straszna, i zwłaszcza gdy mowa o jakimś naprawdę rzadkim odznaczeniu które ciężko jest zdobyć w lepszym stanie lub kosztuje majątek.
Za to niektóre kopie, zwłaszcza te robione w renomowanych zakładach grawerskich, są na tyle piękne że naprawdę warto mieć je w kolekcji jako zamiennik oryginału. I znów dotyczy to tych najrzadszych i najdroższych egzemplarzy, wtórnika jakiegoś popularnego odznaczenia do gabloty bym nie włożył, ale już VM czemu nie...
Poza tym naprawdę dobre wtórniki potrafią kosztować po kilkaset złotych :)
Wiec jest nas dwóch o podobnym podejściu i pewnie nie dwóch ostatnich!
np ostatnio był do kupienia KW 1920 numerowany wykopek za 450 zł oryginał - po co mam przepłacać jak taniej kupiłem taki sam o ciut niższym numerze ze wstążka w dobrym stanie?
Kolega blackmoore wspomniał o wtórnikach to tam u mnie jest ciekawy Medal Niepodległości - wtórnik w stanie idealnym bez żadnych znaków wykonawcy
Mam słabość do KVM ale cena czasem jest dla mnie zabójcza albo stan nieprzyzwoity lub ma cechy niepożądane dla mnie. Tak jestem wybredny byle czego nie biorę bo jest tego zbyt wiele - jak z monetami większość zbiera w jak najlepszych stanach tak jak ja odznaczenia.
Jeśłi chodzi o wykopki - jak już bym się skusił to takie z miejsc bitewnych np byłyby fajne - ale ja na szczęście nie kopię a kto mi powie prawde skąd wykopał ? Niech trzyma dla siebie cieszy się ja będę zadowolony z tego co znajdę w dobrym stanie.
Co do gwiazdy Przemyśla szukam jej trochę ta powyżej cudna - ja 3 tyg. temu miałem w rękach tak ładną jak tą z nr i sygnatura ale z urwaną od noszenia wstążką zaopatrzona w gwiazdkę ze skrzyżowanymi mieczami jak pamiętam - niestety cena też nie do przyjęcia - zostawiłem - może kiedyś się znajdzie ładniejsza jak kolegi :)