Cytuj:
czekson napisał(a):
Mnie zastanawia jak głęboka jest warstwa ziemi i piachu którą zostaje zasypane takie wysypisko. W mojej okolicy jest właśnie takie wysypisko już dawno zakryte warstwami ziemi,powstała góra mająca wysokość tak na oko jak stanę na dole do 3 piętra bloku. Dowiedziałem się ,że były tam zwożone wszelkie śmieci a także gruz i wszystko ze zniszczonego miasta po wojnie,czynne było do lat 60-70. Ta góra piachu wydaje się górką i mało kto wie ,że składa się właśnie ze śmieci,nic z niej też nie wychodzi co by na to wskazywało. Dlatego też zastanawiam się jak grubą warstwą ziemi a właściwie piachu została przykryta. Pójście tam z wykrywką w ciągu dnia jest nie możliwe ze względu na odkryty teren oraz duże skupisko ludzi w pobliżu jest jedno z większych centr handlowych,więc widoczny był bym jak na dłoni,wkoło jest lasek,kiedyś chodziłem po nim wyskoczyły mi łuski od pepszy i guziki.
Mam podobną górkę. Może to ta sama :? :lol: . Jak widać po zamieszczonej mapce, można tam narazić się na pokazowy proces w świetle fleszy. Ktoś tę kupę śmieci oznaczył jako grodzisko :lol:
Jednak cały ten teren jest pod opieką archeo bo to park (chyba go nazwali) archeologiczny z wielką HISTORIĄ. W dole mapki widać zarys prawdziwego grodziska Bródno, z którego trybut pobierał chyba Chrobry. Cały prawie lasek to pozostałości po osadzie.
Szkoda, że ci od śmieci o tym nie wiedzieli :ups: