Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 01:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wysypisko
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2012, 15:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

na wsiach smietnikami jeszcze ze 20 lat temu byly miejsca gdzie wybierano piach najczesciej w lasach w doly wywalano wszysko co zbedne w ostatnim czasie dzieki karom za zasmiecanie ten proceder zmalal ..... dzieki Bogu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2012, 00:02 
Sierżant
Sierżant

Takie wysypiska są fajne.Po wojnie wiele Polaków wywalało wszystko co poniemieckie-znam takie przypadki,a to z kolei na wysypiska.W każdym bądź razie ja na pewno wybrałabym się :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2012, 00:23 
Podporucznik
Podporucznik

Polacy po wojnie nie chcieli juz widziec rzeczy poniemieckich, zwlaszcza ze swastyka. Takie wysypiska są bardzo ciekawe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2012, 10:29 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Sam słyszałem opowieści o tym jak porcelana latała w kawałkach po podwórku, wystarczył ptaszek na talerzyku a leciał on daleko :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2012, 11:12 
Podporucznik
Podporucznik

Sporo rzeczy poniemieckich wywalali bo nie wiedzieli jak je użytkowac i do czego slużą... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2012, 18:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

śmiecior w kilku miejscach pokopalismy z kolesiem i tylko sama stłuczka kupa śmieci złomu,koles nawet do 1,5m wykopał jame i nic tylko piach,ale wiosna tam wrucimy hehe :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2012, 20:27 
Pułkownik
Pułkownik

raf1975 napisał(a):
śmiecior w kilku miejscach pokopalismy z kolesiem i tylko sama stłuczka kupa śmieci złomu

Jak szukałeś nieszczęsną 150 to się nie dziwię że tylko złom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2012, 19:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

sprota napisał(a):
Jak szukałeś nieszczęsną 150 to się nie dziwię że tylko złom.

No widzisz własnie ze nie wtedy jeszcze armandem a koles pulsarem4, Ace150 mam od niedawna....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2012, 09:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Sporo rzeczy poniemieckich wywalali bo nie wiedzieli jak je użytkowac i do czego slużą...

Troche kolego przesadzasz , Polska to nie Rosja , ze kazdy molojec mial na reku po 15 zegarkow bo myslal ze to technologia kosmiczna .

Smietniska starsze np. z okresu sreniowiecza sa calkiem fajne , mialem przyjemnosc troche popracowac na takim stanowisku na skarpie w Warszawie lat temu kilkanascie dzieki uprzejmosci kolegi , choc jego zdaniem duzo bardziej interesujace bywaja fosy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 listopada 2012, 09:47 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja dostałem od dziadka dawno temu "pamiątkę" po wojnie. 4 talerze głebokie 4 płaskie i 3 widelce z "ptaszkiem"! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 11:30 
Pułkownik
Pułkownik

czekson napisał(a):
Mnie zastanawia jak głęboka jest warstwa ziemi i piachu którą zostaje zasypane takie wysypisko. W mojej okolicy jest właśnie takie wysypisko już dawno zakryte warstwami ziemi,powstała góra mająca wysokość tak na oko jak stanę na dole do 3 piętra bloku. Dowiedziałem się ,że były tam zwożone wszelkie śmieci a także gruz i wszystko ze zniszczonego miasta po wojnie,czynne było do lat 60-70. Ta góra piachu wydaje się górką i mało kto wie ,że składa się właśnie ze śmieci,nic z niej też nie wychodzi co by na to wskazywało. Dlatego też zastanawiam się jak grubą warstwą ziemi a właściwie piachu została przykryta. Pójście tam z wykrywką w ciągu dnia jest nie możliwe ze względu na odkryty teren oraz duże skupisko ludzi w pobliżu jest jedno z większych centr handlowych,więc widoczny był bym jak na dłoni,wkoło jest lasek,kiedyś chodziłem po nim wyskoczyły mi łuski od pepszy i guziki.

Pozdr. :piwo :piwo :piwo

Znajomy ma ogródek działkowy na zrekultywowanym terenie po wysypisku. Warstwa nawiezionej ziemi ma tam różną grubość, jak się pewnie spychaczem wyrównało. Kopał kompostownik to nie sięgnął, w innym miejscu w dołkach na drzewka na 50 cm już wyłaziło to co nie uległo rozładowi - szkła, plastik itp.
pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2013, 16:51 
Podporucznik
Podporucznik

U nas jest przedwojenne wysypisko śmieci,ile tam jest fajnych fantów.Butelki,pojemniki dzbanki i wiele innych rzeczy.Najciekawsze znalezisko to emaliowany garnek zalany smołą a w nim srebrne marki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 6 stycznia 2013, 21:02 
Kapitan
Kapitan

yamal - w takim razie życzę powodzenia w czyszczeniu ich :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2013, 20:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
czekson napisał(a):
Mnie zastanawia jak głęboka jest warstwa ziemi i piachu którą zostaje zasypane takie wysypisko. W mojej okolicy jest właśnie takie wysypisko już dawno zakryte warstwami ziemi,powstała góra mająca wysokość tak na oko jak stanę na dole do 3 piętra bloku. Dowiedziałem się ,że były tam zwożone wszelkie śmieci a także gruz i wszystko ze zniszczonego miasta po wojnie,czynne było do lat 60-70. Ta góra piachu wydaje się górką i mało kto wie ,że składa się właśnie ze śmieci,nic z niej też nie wychodzi co by na to wskazywało. Dlatego też zastanawiam się jak grubą warstwą ziemi a właściwie piachu została przykryta. Pójście tam z wykrywką w ciągu dnia jest nie możliwe ze względu na odkryty teren oraz duże skupisko ludzi w pobliżu jest jedno z większych centr handlowych,więc widoczny był bym jak na dłoni,wkoło jest lasek,kiedyś chodziłem po nim wyskoczyły mi łuski od pepszy i guziki.

Mam podobną górkę. Może to ta sama :? :lol: . Jak widać po zamieszczonej mapce, można tam narazić się na pokazowy proces w świetle fleszy. Ktoś tę kupę śmieci oznaczył jako grodzisko :lol:
Jednak cały ten teren jest pod opieką archeo bo to park (chyba go nazwali) archeologiczny z wielką HISTORIĄ. W dole mapki widać zarys prawdziwego grodziska Bródno, z którego trybut pobierał chyba Chrobry. Cały prawie lasek to pozostałości po osadzie.
Szkoda, że ci od śmieci o tym nie wiedzieli :ups:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 stycznia 2013, 00:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

a to serio przy drodze zasypany smietnik ? czy grodzisko? bo na mapce cos widac na dole...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]