Teraz jest niedziela, 24 sierpnia 2025, 08:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: e-terra 705
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 18:26 
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam zastanawiam się nad kupnem wykrywki do 3000 zł ,a konkretnie nad tym modelem , osobiści jej nigdy nie próbowałem ale widziałem już co potrafi zdziałać z monetkami i guzikami bo właśnie na nie głównie jestem nastawiony . W vikingu jest dostępna z cewką DD 18,75 khz ,
http://www.viking.waw.pl/hobby_.php?id= ... ucent_id=5
podobno wymiata na małe elementy , prosiłbym o jakieś opinie , kolega zachwalał ale wiadomo jak z tym już jest , może to tylko przyzwyczajenie ...ale przechodząc w jednym miejscu po polu znalazł 15 sreberek których nikt nie mógł wyłapać .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: e-terra 705
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 18:41 
Chorąży
Chorąży

A nie czasami X terra 705?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 18:55 

ha ha faktycznie , to przez pośpiech ... :) ,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 3 grudnia 2012, 20:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mam cewkę DD 7,5 kHz i koncentryczną 18,75 khz. Uważam, że bardziej uniwersalna jest 7,5. Ma swoje wady - ciężar i niezbyt dokładne namierzanie ale zasięg jest lepszy niż w 18. Osobiście na początek brałbym 7,5. Ona też dobrze wynajduje drobne przedmioty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 22:19 

Więc jeżeli mam zamiar kupić ten wykrywacz z jedną cewką to raczej powinna to być ta uniwersalna a nie snajperka tak ??.. prawdę mówiąc zależy mi też na głębokości . Może ktoś miał do porównania wykrywacz z podobnej klasy bo widzę że jest też sporo osób które nie przepadają za minilabami .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 22:58 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Mam małe porównanie 705 do Proximy, ale jeszcze niepełne, ponieważ 705 jest jeszcze na etapie rozgryzania przez płeć piękną.

Wybór padł na 705 ponieważ jest lżejsza od Proximy - dla kobiety ważna sprawa - oraz, że osobiście lubimy Minelaba.
Cewkę ma koncentryczną 7,5khz - pinpoint działa identycznie jak w Proximie, namierzanie jest idealne.

Co do zasięgu - tutaj jeszcze się nie wypowiem, było dopiero pierwsze wyjście po deszczowej pogodzie, nie było źle, coś tam wyciągaliśmy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 23:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam a czy są użutkownicy którzy przeskoczyli z X-Terry 705 na Proxime ? a jeśli tak to jakie ogólnie wrażenia .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 12:51 
Plutonowy
Plutonowy

Ja przeskoczylem z proxy na tereske, w prawdzie bardzo niedawno. Kupilem z cewka elipsa 18kHZ. Zasieg w powietrzu mniej wiecej taki jak w proksie (wiekszy na bardzo male przedmioty). Czekam teraz na sonde nela (tornado 7.5kHz) - tu spodziewam sie rewolucji - jak bedzie zobaczymy... A wrazenia z elipsy... mozna oszalec od malutkich fragmentow foli z fajek etc... a nie chce wycinac na dyskr. co by nie przeoczyc czegos...

a swoja droga watpie by ktos zmienial sprzet na 2x tanszy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 13:00 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

hador82 napisał(a):
Więc jeżeli mam zamiar kupić ten wykrywacz z jedną cewką to raczej powinna to być ta uniwersalna a nie snajperka tak ??.. prawdę mówiąc zależy mi też na głębokości .

Moim zdaniem to musi być uniwersalna cewka. Potem możesz wymyślać. Moja 7,5 jest dobra na pola, łąki, las. A z 18-ką to najlepiej na równiutkim polu. Początki z Teresą były trudne ale teraz to bym jej już nie zamienił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 13:09 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

To ja sie wtrace przy okazji, własnie mam x-terke od dwóch tygodni, i mam pytanie do uzytkowników, którzy dłuzej z nia smigają. Jak odróżniacie duże zelazo od monetki, bo sygnał jest jak na kolor :? , a jak sie wykopie to okazuje sie, że to żelazny złom. W poprzedniej wykrywce, rutus first plus, bez problemu to odrózniałem, bo przy przemiataniu, na końcach obiektu w trybie dwa tony jak chociaz krótko szczeknał, to wiedziałem, że to duże zelazo. A tu wykrywka z ponad dwa koła, i pieknie daje kolor, kopiesz a tu wiekszy kawalek złomu. Jest jakis sposób na rozróżnienie koloru od duzego zelaza?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 13:43 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Krzywy napisał(a):
Jest jakis sposób na rozróżnienie koloru od duzego zelaza?

Tak, masz na to dwa, a nawet 3 sposoby, pod warunkiem, że jest to duże żelazo.

Sposób pierwszy - dyskryminacja. Jak nie jestem pewien, czy jest coś fajnego, czy może kolejny śmieć to przełączam wykrywacz bez żadnej dyskryminacji - all metal. No nie może być, że żelazo da cały czas piękny, jednotonowy sygnał na całej wielkości żelaznego przedmiotu, szczególnie gdzieś tam skorodowanego. Odczyt będzie na wielu liczbach. Warunek - jest albo śmieć albo coś fajnego, wtedy to rozróżnisz. Może się jednak okazać, że masz i śmieć i dobry fant, wtedy w grę wchodzi doświadczenie i być może lepsze ustawienie wykrywacza.

Sposób drugi - niedoceniana funkcja "sygnał wiodący". To jest ten sygnał "buczenia" w momencie, kiedy nie ma nic pod cewką, a zanika kiedy coś pod cewką jest. Jak masz mały obiekt i brzdęknie Tobie z odczytem na coś fajnego i zarazem sygnał wiodący również zaniknie z taką samą długością jak brzdęknięcie - warto kopać, coś może być dobrego. Jeśli z kolei brzdęka w jednym momencie, a sygnał wiodący zanika dużo później - wtedy jest coś większego.
Możesz z oczywistych względów łączyć tą technikę z powyższą + jeszcze przemiatać cewką we wszystkie strony, żeby się upewnić. Warunek też jak powyżej - może być i śmieć i dobry fant.

Sposób trzeci - jeśli duży, żelazny obiekt zalega płytko, wystarczy cewką dotknąć ziemi, jak Tobie zabuczy jakby zaraz miała się zepsuć czy wybuchnąć, to na pewno jest coś dużego i z żelaza :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 16:49 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dzięki Zico, świetnie wytłumaczone :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2012, 23:28 

X-terka to podobno świetny sprzęt, myślałem że dostępna jest tylko w Vikingu ale dzisiaj znalazłem ją na innej stronce w lepszej cenie...nie chce tutaj reklamować żadnej stronki czy sklepu ale proszę o radę ponieważ przy dopłacie 800 zł mogę zakupić już Fischera 75 i MineLaba Explorer SE Professional Pro.Chciałbym wiedzieć czy różnica jest naprawdę znacząca w osiągach tych wykrywek do X-terki 705 ???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 grudnia 2012, 00:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Jeśli chodzi o Explorera SE Pro to jest znaczna różnica między X-Terra na korzyść EX SE Pro.
Zalet jest bardzo dużo.

Warto nawet zastanowić się nad E-Trac używanym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2012, 14:07 
Szeregowy
Szeregowy

Witam Kolegów, jestem ze śląskiego, miałbym pytanie gdzie jeszcze można zakupic Xterre 705 poza vikingiem i allezło. Jeśli oczywiście można. Czy koledzy mogli by zapodać stronki.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]