Jacek napisał(a):
Opisałem zjawisko, na które należy zwrócić uwagę.
Ja nie używam GMP, ale rzuciłem okiem w manual GMP i mam taką uwagę. Regulacja "GROUND" to jak podejrzewam jest tak na prawdę tylko zmianą sposobu reakcji wykrywacza na wszelkie obiekty dające identyfikację wokół umownego "zera Id", czyli głównie na kamienie magnetyczne, bardzo duże obiekty z metali kolorowych oraz malutką drobnicę i śmieci (w tym również bardzo wysoko zmineralizowane gleby).
Tego typu regulacje są niewielkimi, 'sztucznymi' przesunięciami
Id skutkującymi dyskryminowaniem, bądź nie, określonych typów obiektów.
Jak przypuszczam, kręcąc GROUND przesuwasz wewnętrzne Id obiektu pod cewką, i teraz:
- jeśli korygujesz w stronę usunięcia reakcji wykrywacza na kamienie magnetyczne, wtedy następuje przesuwanie wewnętrznego Id obiektu powyżej umownego "zera", czyli w zakres dyskryminacji żelaza. Ponieważ duże obiekty kolorowe dają zwykle Id w okolicach MAX, to ich Id też automatycznie przesuwa się powyżej "zera" i nikną Ci z odczytu, bo tnie je dyskryminacja.
- jeśli korygujesz w drugą stronę, wtedy odpowiednio Id dużych obiektów i kamieni magnetycznych zmniejsza swoją wartość, co skutkuje tym, że zarówno duże obiekty, jak i kamienie zaczynają być bardzo dobrze wykrywane. Ale, przy dużej nastawie GROUND może się też zacząć ujawniać drobne żelazo po po stronie "koloru".
I właśnie z powyżej opisanych względów z tą regulacją trzeba sobie poczynać bardzo ostrożnie, aby
nie wylewać dziecka z kąpielą i nie tracić właśnie możliwości detekcji dużych obiektów kolorowych. Zresztą w samym manualu jest wyraźnie napisane, że optymalne, środkowe ustawienie ("czerwona strzałka") jest optymalne prawie że dla wszystkich gruntów.
Powiem tak, w Optimie jest analogiczna regulacja, tyle, że cyfrowa. Zakres regulacji to
-20...0...+20. Ustawienie wartości +/-20 skutkuje odpowiednią zmianą Id obiektów o
-/+2, a więc bardzo dużo dla dużych obiektów kolorowych. Ja osobiście kompensuje wyłącznie kamienie magnetyczne z ustawieniem -2, a więc bardzo małym, tak, aby zmniejszyć słyszalność kamieni, ale nie wpływać jeszcze w jakiś znaczący sposób na Id.