Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 06:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: głębokość: Deus vs. GMP
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 17:46 
Pułkownik
Pułkownik

Jacek napisał(a):
Wystarczy odrobinę za bardzo podkręcić grunt i przejdziesz nad garnkiem pełnym srebrnych monet :)
Większość z Was widziała skarb Sapera z Czermna. Otóż niektóre topowe wykrywacze go nie widziały. Podejrzewam, że własnie z tego powodu.
JW

A mógłbyś coś więcej na ten temat napisać w przypadku innych wykrywaczy?
Już od kilku osób słyszałem, że bywają problemy przy szukaniu dużych przedmiotów o dobrej przewodności ale nikt nie potrafił mi wyjaśnić cz czego to wynika i jak uniknąć takich problemów na różnym sprzęcie. Czy chodzi o jakieś przesterowanie wykrywaczy w takim przypadku czy to tylko wina niepoprawnych ustawień operatorów sprzętu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 grudnia 2012, 18:39 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam a gdzie można poczytać o tym skarbie skarb Sapera z Czermna?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 16:54 
Moderator
Moderator

[quote="Jacek"
Wystarczy odrobinę za bardzo podkręcić grunt i przejdziesz nad garnkiem pełnym srebrnych monet :)
Większość z Was widziała skarb Sapera z Czermna. Otóż niektóre topowe wykrywacze go nie widziały. Podejrzewam, że własnie z tego powodu.

JW[/quote]
Garret GTP 1350 tak ma, choć do topowych się nie zalicza ;) Byłem bardzo niemile zdziwiony kiedy chcialem sprawdzić jego zasięg na miedziany garnek i okazało sie że tego garnka po prostu nie ma.
A ponieważ on sobie grunt automatycznie ustawia to trzeba chodzic z tym co fabryka dała :(

Czy tą rozbieżność między ustawieniami rasowego GMP a programem w Deusie można ręcznie skorygować i czy to jakieś pozytywne skutki przyniesie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 grudnia 2012, 19:27 
Główny Administrator
Główny Administrator

Każdy musi sobie sam poeksperymentować ze swoim wykrywaczem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 10:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jacek napisał(a):
bastek1281 napisał(a):
Jacek napisał(a):
Nie wiem jak w Deusie ale w GMP bardzo nalezy uważać na "przeciągnięcie" gruntu. To najczulszy punkt tych wykrywaczy. Niedokładne jego ustawienie powoduje, że identyfikacja jest niepoprawna, a co najgorsze duży skarb może okazać się niezauważony.

Mozę jakieś wskazówki jak nie przeciagnoc gruntu ??

BĘDZIEMY WDZIĘCZNI

Bastek zrób takie doświadczenie:
1. Ustaw wykrywacz tak jak chodzisz z nim zwykle
2. Przygotuj sobie małą cienką srebrną monetę oraz duży przedmiot np aluminiowy /garnek, pokrywka itp /
3. Przemiataj kolejno monetkę i "pokrywkę" stopniowo i delikatnie podkręcając grunt

W pewnym momencie zauważysz, że nagle "pokrywka" zniknie.

JW

Ten wzorzec będzie sie miał inaczej do pokrywki inaczej do gara ze srebrem małe przeciągniecie pokrętła i nie będzie widział albo pokrywki albo gara .
Wykrywacz bez pełnego trybu all metal nie nada sie na tej wielkości zakopki o wysokiej przewodności , złom wyciągniesz gar nie

PS zdaje sie Saper wyciągną fisherem z seri CZ ten depozyt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 10:58 
Pułkownik
Pułkownik

zdzichu229 napisał(a):
Ten wzorzec będzie sie miał inaczej do pokrywki inaczej do gara ze srebrem małe przeciągniecie pokrętła i nie będzie widział albo pokrywki albo gara .
wykrywacz bez pełnego trybu all metal nie nada sie na tej wielkości zakopki o wysokiej przewodności , złom wyciągniesz gar nie

Co to znaczy wykrywacz z pełnym trybem All metal? Możesz podać przykłady modeli takiego sprzętu który nadaje się?

Czyli wykrywacz traktuje taki przedmiot o wysokiej przewodności jako grunt i z tego powodu go nie widzi i zwykle ryzykowne jest chodzenie z automatycznym strojeniem albo z jego zbyt wysoką nastawą? Czy dobrze interpretuję opisany problem?

Temat mnie interesuje bo ja chodzę z X-Terra 705 z niskim poziomem dyskryminacji i do tej pory nie spotkałem się z przypadkiem, żebym nie widział dużego kolorowego przedmiotu (blachy, garnki, kawałki aluminium wykrywało bez problemu nawet ze sporek głębokości). Teraz chcę testować tego GMP a nie chcę stracić na nim możliwości chodzenia po lesie za grubszym kolorkiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 11:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

W trybie dynamicznym wskazania wychodzą poza skale i wykrywacz go nie widzi , ewentualnie pokrętłem gruntu w go przytępisz . W tym twoim jest podobna sytuacja :) .
Wystarczy taki obiekt , pokrywka od palnika kuchni
[ img ]

Tak jak kolega Jacek napisał nikt wcześniej tego skarbu nie znalazł , wcale nie leżał tak głęboko :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 12:10 
Pułkownik
Pułkownik

zdzichu229 napisał(a):
W trybie dynamicznym wskazania wychodzą poza skale i wykrywacz go nie widzi , ewentualnie pokrętłem gruntu w go przytępisz . W tym twoim jest podobna sytuacja :) .
Wystarczy taki obiekt , pokrywka od palnika kuchni
[ img ]

Ja podobne obiekty bez problemu znajdywałem do tej pory - z tym, że jeśli był płytko potrafił przesterować wykrywacz ale to na X-Terra wyraźnie słychać i taki przesterowany sygnał się kopie. Nie wiem jak to w przypadku GMP.
Porobię dodatkowe testy na różnego typu obiektach ale chciałbym wiedzieć czy test w powietrzu będzie wystarczający (w tej chwili trochę ciężko wyjść w teren)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 12:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie chciałbym się wypowiadać na temat Gold MAXX Power bo używam programu GMP w Deusie i nie ma takiej opcji aby wykrywacz nie widział jakichkolwiek głębokich obiektów w gruncie. Deus posiada 4 prawdziwe tryby All Metal i w nich widzi duże przedmioty znacznie głębiej niż w trybie dynamicznym.
Bardzo wiele osób znajduje depozyty różnymi wykrywaczami, ale ten kto jest przy zdrowych zmysłach nie chwali się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 12:53 
Główny Administrator
Główny Administrator

Denar napisał(a):
Nie chciałbym się wypowiadać na temat Gold MAXX Power bo używam programu GMP w Deusie i nie ma takiej opcji aby wykrywacz nie widział jakichkolwiek głębokich obiektów w gruncie. Deus posiada 4 prawdziwe tryby All Metal i w nich widzi duże przedmioty znacznie głębiej niż w trybie dynamicznym.
Bardzo wiele osób znajduje depozyty różnymi wykrywaczami, ale ten kto jest przy zdrowych zmysłach nie chwali się.

Za chwile okaże się, że Deus leczy raka :)
Opisałem zjawisko, na które należy zwrócić uwagę.
Zrób doświadczenie które opisałem powyżej.
Potem pisz o opcjach niemożliwych :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 13:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Test jest infantylny, ale ponieważ używasz uwag nie na miejscu wykonałem go i tak jak pisałem nie ma takiej opcji aby na moich ustawieniach wykrywacz nie sygnalizował pięknie i wyraźnie. W prawdziwych warunkach polowych dokopuję się często do bardzo głębokich obiektów, najczęściej jest to żelazo, ale zdarza się, że jest to mosiądz, cynk, aluminium i in.
Dodam, że używam najczęściej Tracking - śledzenie gruntu, czyli zdaję się na mikroprocesor.

Ostatnio edytowano piątek, 21 grudnia 2012, 13:41 przez Denar, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 13:30 
Pułkownik
Pułkownik

Denar napisał(a):

Jasna sprawa ale też mało kto chwali się jakich technik i sprzętu używać najlepiej do takich depozytów albo jak nie popełniać podstawowych błędów przy ich szukaniu.

O tym problemie znajdywania większych przedmiotów o dużej przewodności parę razy słyszałem ale nikt sensownie nie potrafił wyjaśnić z czego to wynika, jak tego unikać i jaki sprzęt jest mniej a jaki jest bardziej podatny na takie problemy. Wiem, że GMP i Deus to przede wszystkim drobnicowce ale producenci chwalą, sprzedawcy chwalą , że dobrze sobie radzą też z większymi przedmiotami a z drugiej strony na forach i poza formami nasłuchałem się trochę o tym problemie , który tu Jacek przedstawił.

Fajnie jakby ktoś z większym doświadczeniem nieco szerzej to wyjaśnił bo pewnie wiele osób nie jest świadomych tego typu problemów - zwłaszcza które modele wykrywaczy są mniej a które bardziej narażone na ten problem. Nie zawsze jest możliwość przetestowania jakiegoś sprzętu przed jego zakupem a na pewno niejedna osoba z tego forum takie testy robiła zanim wybrała sprzęt do poszukiwań depozytów. Np. Fisher CZ - czemu tym wykrywaczem dało się wyciągnąć depozyt i czy wymagał on jakiś specjalnych ustawień? Z opisu producenta ciężko wywnioskować jakimi istotnymi parametrami ten sprzęt różni się od takiego Deusa/GMP, które pozwoliły zobaczyć to co powinno być znalezione.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 13:48 
Generał Broni
Generał Broni

Jacek napisał(a):
Opisałem zjawisko, na które należy zwrócić uwagę.
Ja nie używam GMP, ale rzuciłem okiem w manual GMP i mam taką uwagę. Regulacja "GROUND" to jak podejrzewam jest tak na prawdę tylko zmianą sposobu reakcji wykrywacza na wszelkie obiekty dające identyfikację wokół umownego "zera Id", czyli głównie na kamienie magnetyczne, bardzo duże obiekty z metali kolorowych oraz malutką drobnicę i śmieci (w tym również bardzo wysoko zmineralizowane gleby).

Tego typu regulacje są niewielkimi, 'sztucznymi' przesunięciami Id skutkującymi dyskryminowaniem, bądź nie, określonych typów obiektów.

Jak przypuszczam, kręcąc GROUND przesuwasz wewnętrzne Id obiektu pod cewką, i teraz:

1. jeśli korygujesz w stronę usunięcia reakcji wykrywacza na kamienie magnetyczne, wtedy następuje przesuwanie wewnętrznego Id obiektu powyżej umownego "zera", czyli w zakres dyskryminacji żelaza. Ponieważ duże obiekty kolorowe dają zwykle Id w okolicach MAX, to ich Id też automatycznie przesuwa się powyżej "zera" i nikną Ci z odczytu, bo tnie je dyskryminacja.
  2. jeśli korygujesz w drugą stronę, wtedy odpowiednio Id dużych obiektów i kamieni magnetycznych zmniejsza swoją wartość, co skutkuje tym, że zarówno duże obiekty, jak i kamienie zaczynają być bardzo dobrze wykrywane. Ale, przy dużej nastawie GROUND może się też zacząć ujawniać drobne żelazo po po stronie "koloru".

I właśnie z powyżej opisanych względów z tą regulacją trzeba sobie poczynać bardzo ostrożnie, aby nie wylewać dziecka z kąpielą i nie tracić właśnie możliwości detekcji dużych obiektów kolorowych. Zresztą w samym manualu jest wyraźnie napisane, że optymalne, środkowe ustawienie ("czerwona strzałka") jest optymalne prawie że dla wszystkich gruntów.

Powiem tak, w Optimie jest analogiczna regulacja, tyle, że cyfrowa. Zakres regulacji to -20...0...+20. Ustawienie wartości +/-20 skutkuje odpowiednią zmianą Id obiektów o -/+2, a więc bardzo dużo dla dużych obiektów kolorowych. Ja osobiście kompensuje wyłącznie kamienie magnetyczne z ustawieniem -2, a więc bardzo małym, tak, aby zmniejszyć słyszalność kamieni, ale nie wpływać jeszcze w jakiś znaczący sposób na Id.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 13:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tzw. depozyty były wyciągane z użyciem wielu bardzo różnych wykrywaczy, prawdopodobnie także "chińczykami", trzeba się tylko znaleźć w odp. miejscu i czasie, ale przede wszystkim trzeba szukać dużo i w różnych dziwnych miejscach a nie p......ć, że się nie da, bo grunt źle ustawiony.
Nie znajdzie się depozytu tam, gdzie go nie ma, niedawno szukałem gościowi ukrytych przez niego samego w latach 70tych monet międzywojennych, obszar 10x10 metrów. Wybrałem wszystkie gwoździe do 50 cm, wszystkie puszki od konserw do 80 cm, ale depozytu nie było. Najprawdopodobnie depozyt został wcześniej wydobyty przez jego ojca, który mu nic o tym nie powiedział. Ot taka sobie historyjka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 21 grudnia 2012, 14:31 
Pułkownik
Pułkownik

_cheetah_ dzięki za wyjaśnienie, Optimę znam i znam też to ustawienie, o takie właśnie wyjaśnienia mi chodziło

Denar napisał(a):
Tzw. depozyty były wyciągane z użyciem wielu bardzo różnych wykrywaczy, prawdopodobnie także "chińczykami", trzeba się tylko znaleźć w odp. miejscu i czasie, ale przede wszystkim trzeba szukać dużo i w różnych dziwnych miejscach a nie p......ć, że się nie da, bo grunt źle ustawiony.
Nie znajdzie się depozytu tam, gdzie go nie ma....

Tak to oczywista sprawa, w pełni się zgadzam ale też warto posłuchać dobrych rad jak uniknąć jakiś podstawowych błędów.
Ja wgłębiam się w ten temat nie po to żeby chwalić czy krytykować konkretny wykrywacz ale po to, żeby lepiej zrozumieć jak one działają i w jakich warunkach do jakich celów używać najodpowiedniejszego sprzętu. w przypadku monet, drobnicy takie porady łatwo znaleźć, w przypadku depozytów trudniej.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]